afstandbediening z6/7

Discussies over fotografie met het spiegelloze camerasysteem Z6 & Z7

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor ehh000 » za jun 22 2019 12:23 pm

Niet onbelangrijk te vermelden is dat deze Nikon oplossing wel gehannes is met een L bracket. Op mijn D810 had ik een SMDV RFN4-rx en RFN-tx en die (10 pins) receiver kon ik gewoon altijd op mijn body laten zitten.

Edwin
Nikon Z7 + NIKKOR Z 24–70mm f/4 S
ehh000

Forumlid
Berichten: 83



Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor wiebeterpstra » vr jul 05 2019 8:22 pm

ehh000 schreef:Ik heb voor mijn Z7 de Nikon WR-R10 en WR-T10 draadloze(!) combinatie gekocht. Niet de goedkoopste oplossing maar het werkt betrouwbaarder dan Snapbridge want daar viel bij mij de verbinding af en toe weg.
Wellicht dat de battery-drain ook lager is bij de Nikon oplossing wat misschien een issue is als je lang gebruik maakt van de remote, maar dat heb ik niet getest.

Afbeelding

Afbeelding

Edwin


(Aan de hand van een recent Nikon filmpje)

https://youtu.be/r6E68omD4jw Vanaf 1:42, hier gebruikt Nikon Ambassadeur Vincent Versace dezelfde afstandsbediening.
wiebeterpstra

Forumlid
Berichten: 2815


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor error33 » zo aug 18 2019 11:27 am

Vele wegen leiden naar een afstandsbediening. :) Zelf deze gekocht en werkt top:
https://nl.aliexpress.com/item/32647505793.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.62804c4dML4r2V

Camera op statief in tuin en zelf binnen zitten achter de schuifpui.

Voor de bedrade variant heb ik een caruba:
https://www.kamera-express.nl/product/12239061/caruba-mc-dc2-afstandsbediening-type-2-1-5m-nikon/?channable=e27102.MTIyMzkwNjE&zoek=caruba%20afstandsbediening&
Z7 24-70 f4
Soms valt mijn kwartje wat later....
error33

Clublid
Berichten: 91


Locatie: Zuid -Limburg
Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor ehh000 » zo aug 18 2019 3:40 pm

Misschien een hele stomme vraag maar waarom heb jij naast een draadloze AB ook eentje hebt met draad?
Nikon Z7 + NIKKOR Z 24–70mm f/4 S
ehh000

Forumlid
Berichten: 83



Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor error33 » ma aug 19 2019 1:17 pm

De draadloze gebruik ik voor op afstand een afbeelding te maken. Ik zet de camera dat op statief in tuin en van achter het glas druk ik op de sluiter.

De bedrade is toch wat sneller inzetbaar en makkelijker mee te slepen door de bergen en gebruikt geen energie.
Z7 24-70 f4
Soms valt mijn kwartje wat later....
error33

Clublid
Berichten: 91


Locatie: Zuid -Limburg
Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor ehh000 » ma aug 19 2019 1:19 pm

Duidelijk. Dank.
Nikon Z7 + NIKKOR Z 24–70mm f/4 S
ehh000

Forumlid
Berichten: 83



Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor JDPix » ma aug 19 2019 3:33 pm

Ik heb vandaag de bestelde afstandbediening JJC ES-628 N3 binnengekregen voor mijn Z 6.

https://www.cameranu.nl/nl/p718875/jjc-es-628n3-radio-frequency-wireless-remote-control

Ziet er netjes uit en bij de eerste testen werkte alles. Nog geen echte praktische ervaring mee opgedaan. Hoewel, als je de AF-ON knop op de camera gebruikt om scherp te stellen werkt half indrukken van de knop op de afstandbediening niet als scherpstelling. In dat geval zul je dat eerst zelf moeten doen op de camera.
Vraag aan error33: Werkt dat bij de jouwe wel?

Deze AB werkt zowel wireless (100 m volgens spec.) als bedraad. Dat komt omdat de ontvanger op/bij de camera een eigen ontspanknop heeft. Handig als je batterij onverwacht leeg mocht zijn.
Groeten, Johan

Foto's:
https://jdroog.myportfolio.com
Gebruikersavatar
JDPix

Clublid
Berichten: 626


Locatie: Nijmegen
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor error33 » ma aug 19 2019 5:58 pm

@JDPix Dat werkt bij mij ook niet. Maar volgens mij is dat toch normaal ? Je stelt scherp met de AF-ON knop en er is scherp gesteld waarom zou de afstandsbediening dan nog scherp moeten stellen?

Geef eens een voorbeeld waneer je dit toepast ?

Ga er van uit dat je geen aanpassingen aan de AF-ON knop hebt gedaan.
Z7 24-70 f4
Soms valt mijn kwartje wat later....
error33

Clublid
Berichten: 91


Locatie: Zuid -Limburg
Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor Henk » ma aug 19 2019 7:53 pm

Vandaag deze abstandsbediening gekocht. Zie dat jouw afstandsbediening wel wat compacter is Johan. Overigens geldt ook hier dat scherpstellen met de AB niet werkt als je deze functie aan de AF-ON knop hebt toegewezen. Dat is inderdaad misschien wel logisch, maar aangezien je in sommige gevallen op een afstandje staat, zou het wel handiger geweest zijn. Maar goed, dan kun je er voor kiezen om bij zo'n shoot dit even aan te passen in het menu.
groeten Henk.
Foto Melenhorst.net
Gebruikersavatar
Henk

Postmaster
Berichten: 1442


Locatie: Deventer
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor JDPix » ma aug 19 2019 8:14 pm

@error33,
Henk geeft hierboven al het antwoord waarom scherpstellen op die manier toch wel handig kan zijn. Maar soms wil je het ook niet. Je zou dus moeten kunnen kiezen.
En inderdaad, in het huidige geval de scherpstelmethode in het menu even aanpassen.
@Henk, vele wegen leiden naar een afstandsbediening las ik hier al eerder.
Groeten, Johan

Foto's:
https://jdroog.myportfolio.com
Gebruikersavatar
JDPix

Clublid
Berichten: 626


Locatie: Nijmegen
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor error33 » di aug 20 2019 10:01 am

Hoe mag ik dit dan lezen, jullie gebruiken alleen de AF-ON om scherp te stellen en niet via het half indrukken van de ontspanknop ?

Is het dat een optie om bijvoorbeeld U3 zo te programmeren dat de scherpstel functie wel via de ontspanknop weer werkt ?
Z7 24-70 f4
Soms valt mijn kwartje wat later....
error33

Clublid
Berichten: 91


Locatie: Zuid -Limburg
Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor JDPix » di aug 20 2019 10:17 am

Ja, dat zou een optie zijn. Maar ik heb U1 t/m U3 al geprogrammeerd met iets anders...
Ik kwam tot de opmerking over het niet scherpstellen omdat Snapbridge dat wel doet in geval van alleen AF-ON.
Laten we maar geen probleem maken van iets dat dat nauwelijks is.
Groeten, Johan

Foto's:
https://jdroog.myportfolio.com
Gebruikersavatar
JDPix

Clublid
Berichten: 626


Locatie: Nijmegen
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor arnolddezwijger » vr aug 23 2019 3:08 pm

Ik had nog de hahnel Giga T pro die ik ook op de D700 gebruik, daar zat een kabeltje bij die ook de Z6 kan bedienen. Daar is ook weer een nieuw type van uit en ook niet zo heel duur , werkt geweldig. kan je met de Bulb instelling ook nog hele lange sluitertijden halen, volgens mij tot de batterij leeg is. Scheelt ook al dat rennen. Zag nu pas dat iemand al de nieuwe Hahnel met link had geplaatst voor 69 euro.
arnolddezwijger

Clublid
Berichten: 10


Locatie: nijmegen
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor MartinT » di okt 01 2019 8:53 pm

Ik zoek ook een afstandbediening.
Gebruik nu een simpele kabel, vergelijkbaar met de Nikon MC-DC2.
Voordeel: geen elektronica, no batteries, werkt altijd.

Maar die kabel gaat aan de zijkant in de camera. En dat is niet fijn als je met een L-steun op je camera een staande foto wil maken. Want dan zit die kabel in de weg. Nu heb ik een L-steun van Sunway die je kan verstellen. Je kan het "staande deel"van de L een stukje van de camera af zetten, zodat er meer ruimte voor de kabelaansluiting is. En daar is die verstelbaarheid waarschijnlijk ook voor bedoeld. Maar echt fijntjes werkt het niet. De camera staat nu wel erg hoog boven op de statiefkop en de kabel moet veel te haaks omgebogen worden, want echt veel ruimte is er nog steeds niet. Op de duur gaat dat stuk.
Voor de slimmeriken die overal een oplossing voor hebben: dat ik in dat laatste geval de hele camera zijdelings langs het balhoofd kan laten hangen weet ik ook heus wel. Maar hij hangt dan naast het zwaartepunt en dat komt de stabiliteit niet ten goede, zeker niet met een lange, zware lens. Dus zeker niet top!

Ik zoek een oplossing waarbij ik geen kabeltje aan de zijkant meer heb!

De Nikon oplossing met WR-R10 en WR-T10 heeft hetzelfde bezwaar als hier boven beschreven. Je hebt een klein "ding" aan de zijkant van de camera zitten.

Wie heeft of weet iets wat ik zoek?

N.B.: Het zou al beter worden als er een afstandsbediening zou zijn met een kabel met haakse aansluiting, maar die heb ik nog niet gevonden.

martin
Gebruikersavatar
MartinT

Regiocoördinator
Berichten: 1317


Locatie: Borne
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: afstandbediening z6/7

Berichtdoor Ad B » wo okt 02 2019 7:12 am

Hoi Martin,

je zult altijd die MC-DC2 aansluiting aan je zijkant nodig hebben, voor een afstandsbediening.
Of Snapbridge moet zo goed gaan werken, dat je de camera met je mobiele telefoon kunt bedienen...
Maar mijn haat/liefde verhouding met Snapbridge is meer een "haat"verhouding.
Een andere misschien mogelijkheid ie een ouderwetse draadontspanner, maar ik zou niet weten hoe je zoiets op een moderne camera monteert.
https://www.cameranu.nl/nl/p577552/hama ... ional-40cm

Ík heb wél een haakse stekker (MC-DC2) aansluiting gevonden.
https://www.kamera-express.nl/product/1 ... uMEALw_wcB
Deze zou ík aan kunnen sluiten op mijn SMDV afstandsbediening.
https://www.cameranu.nl/nl/p2154295/smd ... kon-rf-908
Mits de andere stekker (3,5 mm plug) voldoende diep in het ene deel geplugd kan worden...

Of op de JJC afstandsbediening waar JDPix op 19 augustus over schreef:
https://www.cameranu.nl/nl/p718875/jjc- ... te-control

Ik hoop dat er een mogelijkheid voor je bij zit.
---
Gebruikersavatar
Ad B

Clublid
Berichten: 443


Foto's bewerken toestaan: Nee


Terug naar “Nikon Z6 & Z7”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ad1952 en 1 gast