Lijnen in beeld Z6

Discussies over fotografie met het spiegelloze camerasysteem Z6 & Z7

Onderwerp:

Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor jan » za sep 14 2019 1:16 am

Beste allemaal,

Ik heb een Z6 en deze vanavond meegenomen naar een optreden en daar foto's meegemaakt (op zich is dat niet zo bijzonder :D )
Wat wel bijzonder is dat ik verschillende foto's heb waar het beeld gevuld is met horizontale lijnen. (Ik heb voor nu een beetje extra aan schuifjes getrokken om het nog wat aan te dikken). Het is storend en daarmee is de foto prullenbak waardig.
Dit soort beelden maakt mij niet blij voor een nieuwe camera.
Dit fenomeen ken ik niet van mijn D750.

Zijn er mensen die dit probleem herkennen en weten wat de oorzaak hiervan is? En wat misschien nog wel belangrijker is,hoe kan ik het voorkomen?

De onderstaande foto is genomen met een Z6 + FTZ adapater + Nikon AF-S 70-200 f/2.8 GII ED.
iso 1000, brandpuntsafstand 82mm, f/2.8, 1/320s
AfbeeldingPhotography Jan Hagen - JHA-3780 by Jan Hagen, on Flickr

De onderstaande foto (crop) is genomen met een Z6 + FTZ adapater + Nikon AF-S 14-24 f/2.8
iso 1000, brandpuntsafstand 15mm, f/2.8, 1/320s
AfbeeldingPhotography Jan Hagen - JHA-3781 by Jan Hagen, on Flickr
Jan
I got a Nikon camera. I love to take a photograph.
Gebruikersavatar
jan

Bestuurslid
Berichten: 3762


Locatie: Vaassen
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor wiebeterpstra » za sep 14 2019 7:45 am

Zijn de lijnen ook anders van grootte bij andere sluitertijden?
wiebeterpstra

Forumlid
Berichten: 2815


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor Vincent » za sep 14 2019 7:56 am

Lijkt me een typisch gevalletje van een frequentie probleempje door het gebruik van de electronische sluiter/siletn mode icm LED licht.
Vincent

Clublid
Berichten: 4027


Locatie: Ellecom
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor jan » za sep 14 2019 8:03 am

wiebeterpstra schreef:Zijn de lijnen ook anders van grootte bij andere sluitertijden?

Dat lijkt anders.
De onderstaande foto (crop) is genomen met een Z6 + FTZ adapater + Nikon AF-S 14-24 f/2.8
iso 1000, brandpuntsafstand 14mm, f/2.8, 1/160s

AfbeeldingPhotography Jan Hagen - JHA-3741 by Jan Hagen, on Flickr
Laatst gewijzigd door jan op za sep 14 2019 8:08 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Jan
I got a Nikon camera. I love to take a photograph.
Gebruikersavatar
jan

Bestuurslid
Berichten: 3762


Locatie: Vaassen
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor jan » za sep 14 2019 8:06 am

Vincent schreef:Lijkt me een typisch gevalletje van een frequentie probleempje door het gebruik van de electronische sluiter/siletn mode icm LED licht.

Vincent, geeft de silent mode dan een andere uitkomst dan de normale "click" mode?
Jan
I got a Nikon camera. I love to take a photograph.
Gebruikersavatar
jan

Bestuurslid
Berichten: 3762


Locatie: Vaassen
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor Vincent » za sep 14 2019 8:23 am

Bij ‘normale’ click wordt de sensor in 1x uitgelezen. Bij elektronische sluiter gebeurt dat lijn voor lijn.

Dan krijg je dus problemen als je lichtbron een hogere frequentie heeft dan de uitleessnelheid. Een soort ‘rolling schutter’ effect dus, dat we uit het filmen kennen.

Even Google search op ‘electronic shutter’ en ‘banding’ en je voelt je een stuk minder alleen ;-)
Vincent

Clublid
Berichten: 4027


Locatie: Ellecom
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor Richard » za sep 14 2019 8:40 am

Heeft de Z7 ook :wink: : viewtopic.php?f=124&t=70527
Groeten,

Richard
Gebruikersavatar
Richard

Serverbeheerder
Berichten: 2269


Locatie: Westfriesland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor jan » za sep 14 2019 8:50 am

Mmmmm, dit maakt mij minder blij. Toch te slecht gezocht voordat de aankoop is gedaan. Dus deze camera is helemaal niet geschikt voor mij :shock:
Jan
I got a Nikon camera. I love to take a photograph.
Gebruikersavatar
jan

Bestuurslid
Berichten: 3762


Locatie: Vaassen
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor Richard » za sep 14 2019 9:02 am

Zijn de foto's gemaakt in de stille stand of met de mechanische sluiter?

De sluiter van de Z7 is stiller dan de van D750. Logisch zonder een spiegel.

Was de stille stand bij deze foto's noodzakelijk?
Groeten,

Richard
Gebruikersavatar
Richard

Serverbeheerder
Berichten: 2269


Locatie: Westfriesland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor Vincent » za sep 14 2019 9:03 am

Inderdaad gewoon met mechanische sluiter fotograferen dan is het probleem weg.
Vincent

Clublid
Berichten: 4027


Locatie: Ellecom
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor jan » za sep 14 2019 9:10 am

Richard schreef:Zijn de foto's gemaakt in de stille stand of met de mechanische sluiter?

De sluiter van de Z7 is stiller dan de van D750. Logisch zonder een spiegel.

Was de stille stand bij deze foto's noodzakelijk?

De foto's zijn gemaakt in de silent mode.
In dit geval was de "silent" mode zeker niet nodig geweest. Maar ik heb mij niet gerealiseerd dat dit een consequentie is van de "silent" mode.
Jan
I got a Nikon camera. I love to take a photograph.
Gebruikersavatar
jan

Bestuurslid
Berichten: 3762


Locatie: Vaassen
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor MartinT » za sep 14 2019 10:15 am

jan schreef:Mmmmm, dit maakt mij minder blij. Toch te slecht gezocht voordat de aankoop is gedaan. Dus deze camera is helemaal niet geschikt voor mij :shock:


Jan,
Misschien een schrale troost: dit verschijnsel is niet uniek voor je Z6.
Bij alle spiegelloze camera’s treedt dit effect in meer of mindere mate op. Ook bij Sony en Canon.
Het internet staat bol van geklaag.
Maar zoals eerder aangegeven: gebruik je mechanische sluiter.
En dat zachte klikje van je Z6 hoor je in die omgeving niet.
En om met Cruyff te spreken: elk nadeel heb z’n voordeel.
Je weet tenminste dat je een foto hebt genomen.
Ik gebruik de stille stand ook wel, maar kijk dan regelmatig op het schermpje of ik nou wel of niet een foto heb genomen :roll:
Martin
Gebruikersavatar
MartinT

Regiocoördinator
Berichten: 1317


Locatie: Borne
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor Richard » za sep 14 2019 10:24 am

Op onze Z7 staat controle beeld aan, is het resultaat globaal meteen te zien.
Groeten,

Richard
Gebruikersavatar
Richard

Serverbeheerder
Berichten: 2269


Locatie: Westfriesland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor wiebeterpstra » za sep 14 2019 10:25 am

Idd, het gebruik van de silent shutter word je dus aan banden gelegd :)

Zie deze shoot dus als ‘lesgeld’ ;) voortaan zul je je er meer van bewust zijn bij gebruik van deze opnamestand.
wiebeterpstra

Forumlid
Berichten: 2815


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Lijnen in beeld Z6

Berichtdoor Patrick » za sep 14 2019 10:53 am

Ik gebruik de electronische (stille) sluiter ook alleen als ik geen keus heb. Bij Fujifilm zie ik dit niet, maar je kan allerlei aparte effecten krijgen. Dat ligt niet aan het merk maar aan de manier van sensor uitlezen zoals Vincent al zei.
Patrick Flickr Nikon D700 en diverse Fujifilm camera's met veel te veel glas
Gebruikersavatar
Patrick

Technisch Beheerder
Berichten: 23966


Locatie: Velserbroek
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:


Terug naar “Nikon Z6 & Z7”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten