Zoom of vast brandpunt Z

Onderwerp:

Zoom of vast brandpunt Z

Berichtdoor Ronaldnikon » za apr 04 2020 10:42 pm

Ik heb zelf de 35mm en wil daarnaast de 85mm 1.8.
De zoom 24 - 70 mm is ook een interessante lens, ondanks dat er een groot prijsverschil zit tussen de f/4 en f/2.8.
Er wordt veel gefotografeerd met deze zoom wat ik kan zien op verschillende sites.

Ik weet dat het appels met peren vergelijken is maar met de vaste 85mm schiet ik toch scherper dan met een van deze zoom lenzen?
Ronaldnikon

Forumlid
Berichten: 74


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Zoom of vast brandpunt Z

Berichtdoor Patrick » zo apr 05 2020 2:45 am

Vast wel. Primes (van min of meer dezelfde generatie als de zooms waarmee je vergelijkt) zijn eigenlijk optisch altijd veel beter.

Maar scherp genoeg is een objectief al snel. Het gaat juist om de kwaliteit van de onscherpte, microcontrast, etc. En natuurlijk de extra lichtsterkte. Echter, als een zoom sneller scherpstelt is de zoom juist in het voordeel. Dat zie je bijvoorbeeld bij veel macro-objectieven. DIe zijn zo traag met scherpstellen dat je bij bijvoorbeeld sport juist onscherpere beelden krijg in vergelijking met snelle zooms.
Patrick | Instagram | Flickr | Nikon D700 en diverse Fujifilm camera's met veel te veel glas
Gebruikersavatar
Patrick

Technisch Beheerder
Berichten: 26215


Locatie: Velserbroek
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Zoom of vast brandpunt Z

Berichtdoor Hans Braakhuis » zo apr 05 2020 7:35 am

Op de fotoclub zou ik vragen, laat me je foto's zien. Dan is te zien welke onderwerpen je boeien. En is er een tip te geven waar er meer uit te halen zou zijn. Op dit forum lukt dat zo niet.
Een andere tip is: begin met één vast brandpunt. Leer kijken. Door de beperking leer je sneller, er zijn minder variabelen. Die tip van beperking werkt op fotoclubs heel goed. Meer beperkingen geven meer creativiteit. Dat zie je nu ook nu we in onze bewegingsvrijheid beperkt zijn.
Als scherpte van belang is, kijk eens bij de diverse websites waar tests worden gedaan met objectieven.

Deze heb ik zelf gebruikt:
https://www.amateurphotographer.co.uk/
https://www.cameralabs.com/
https://www.dpreview.com/reviews?category=lenses
https://www.dxomark.com/Lenses/

en zo zijn er vast wel heel veel meer. Als je er veel leest, zie je een gemiddeld beeld. Toen er ooit een nieuwe f/1,4 85mm op de markt kwam, met AF-S, ter vervanging over de AF-D, waren heel veel testers lovend. Niet getest werd de AF snelheid. In een eigen test bleek dat de AF-D, sneller was dan de AF-S (komt vaker voor). Door veel tests te lezen bleek dat de AF-S niet dat romige beeld (creamy) gaf bij volle opening. Zelf vond ik dit zachter scherpte bij volle opening een grote plus bij portret objectieven.
De test geeft dus een beeld van de scherpte. Wat jij met die scherpte kunt doen, wilt doen, dat staat nooit in de test.
En een probleem van tests is, er wordt nooit wat over de kwaliteit van de gebruikte materialen gezegd. Hoe lang gaat een objectief mee.
In een ver verleden, kon je over de fotograficamarkt in Doesburg lopen. Heb meerdere koppen koffie verdient met de weddenschap dat een goed (zoom)objectief niet rammelt. Je kon de tweedehands objectieven beet pakken. Een Nikon rammelt niet, andere merken rammelen wel. Dat rammelen zegt meerdere dingen. Er is iets mis, er zit net iets te veel speling om de verschillende lenzen in een objectief te laten bewegen. Er moet wat ruimte zijn tussen. Een slechte bouwkwaliteit heeft te veel ruimte, en daardoor rammelt het objectief. Let wel dit was in een tijd dat er alleen AF-D objectieven (en AF-G en AF- )waren. Heb dit nog niet met de Z objectieven kunnen doen.
Gebruikersavatar
Hans Braakhuis

Forumlid
Berichten: 6050


Locatie: Gelderland
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:


Terug naar “Z-vatting Objectieven”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast