Pagina 1 van 1

Night / light pollution filter

Geplaatst: zo jan 20 2019 9:31 pm
door gvdnberg
Van verschillende merken zijn er tegenwoordig filters die de gele-oranjegele kleuren van veel gebruikte verlichting elimineren.
Natural Night of Light Pollution filters zijn de benamingen voor deze filters. Een violet-paars filter dat compenseert voor natrium, kwikdamp en andere gelige verlichting.
Heeft iemand al ervaring met dit soort filters??

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: zo jan 20 2019 10:01 pm
door John Jansen
Met Lightroom of PSD is dit ook goed te corrigeren, op you tube staan verschillende filmpjes, ik vind het zonde geld.

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: zo jan 20 2019 10:39 pm
door Patrick
De meeste avondfoto's die ik zie zijn te geel/oranje door de verkeerde witbalans. Die kan je corrigeren. Wat wordt door zo'n filter opgelost?

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: zo jan 20 2019 10:42 pm
door ben42
Lagedruk Natriumlampen hebben twee dicht bij elkaar liggende spectraallijnen in het geel. Hiermee verkrijg je als het ware een monochrome foto, deze is niet te corrigeren, zowel niet met filters als in nabewerking. De kleur kan in nabewerking wel geschoven worden, maar is zo smal wat spectrum betreft dat er niet van 'kleuren' gesproken kan worden.

Hogedruk Natriumlampen hebben een veel breder spectrum, waarvan een zeer groot deel in het geel en het oranje. Hogedruk natriumlampen zijn niet allemaal identiek van kleurspectrum, wel allemaal geelkleurig, maar met variaties. Met selectieve filters kun je dan geel en oranje wegfilteren zonder rood en groen weg te filteren. Echter een filter dat een smal spectrum wegfilters is over het algemeen kostbaar. Er zijn ook filters die vooral geel wegfilteren en daarnaast ook nog groen en rood.

In nabewerking geel en oranje wegfilteren is eigenlijk niet meer mogelijk, omdat deze ingebed zitten in het groen en rood, Lightroom kan wel specifieke kleuren wegfilteren waaronder geel en oranje, maar dat is toch anders dan tijdens de opnamen deze kleuren licht (geel en oranje) weg te filteren.

Lagedruk Natriumlampen worden (gelukkig) steeds minder toegepast. (Of vrijwel niet meer).

Dit is uit de theorie, met de filters zelf heb ik geen ervaring. (Sorry).
Vriendelijke groet,
Ben

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: ma jan 21 2019 3:04 am
door TinoK
Ik gebruik het Natural night filter van NISI. Ik ben er wel tevreden over.
Dit is mijn 2de.
Dit filter wordt bij mij gebruikt in de SW150 filterhouder van Lee. Net zoals de filters van Lee is dit filter ook 2mm dik en van glas.
De coating maakt het filter dusdanig glad dat hij bij mij al een keer tgv de zwaartekracht eruit is geschoven en dus naar beneden gevallen is. Resultaat 2 driehoeken.
Remedie is om de houder elke keer als eerste een kwartslag draaien na plaatsen.

Ik merk dat ik minder aan een foto hoef te doen en dat ik al met een beter startpunt begin.

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: ma jan 21 2019 8:51 am
door Hans Braakhuis
Een kleurenfilter lijkt me uit het tijdperk van de kleuren film, waarbij er anders niets te corrigeren viel. M'n Nikon camera heeft een WB knopje, en dat voldoet.

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: ma jan 21 2019 11:08 am
door JvdKooij
Geen ervaring mee Gert, in siberie is het zo donker dat we die niet nodig hebben :D

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: di jan 22 2019 1:54 pm
door coosc
Ik heb daar wel enige ervaring in. Ik heb een 2” Orion Skyglow lpr filter die ik gebruikte bij astrofotografie. De lichtvervuiling wordt inderdaad goeddeels weggefilterd. Je krijgt er echter een blauwe gloed voor terug. Voor visuele waarneming werkt het uitstekend. Zie:

https://www.telescope.com/2-Orion-SkyGl ... p/5561.uts

Groeten,

Coos

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: di jan 22 2019 7:28 pm
door LJ-Jochem
Ik sluit me aan bij Tino. Ik heb ook de Nisi variant hiervan. Zit er nu standaard op als ik avondfotografie doe.

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: wo jan 23 2019 6:12 pm
door bredewoldski
Ik overweeg om er ook een aan te schaffen... een fotovriend van mij heeft er ook een. Met een aanpassing van de WB is toch niet een identiek resultaat te behalen.

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: wo jan 23 2019 6:47 pm
door gvdnberg
Allemaal bedankt voor jullie informatie over het gebruik van deze filters. Ben bedankt voor je uitleg, ik snap nu beter waarom een dergelijk filter op de markt is verschenen. Naar mijn beleving heeft Coos het ook bij het rechte eind, zodat ik een plaatsje in mijn filtertas vrij ga houden voor zo’n filter. Witbalans filtert soms meer dan je lief is.

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: wo jan 23 2019 8:37 pm
door coosc
Het zal nog een uitdaging worden om dit in je foto systeem te integreren. Op mijn telescoop was dat geen probleem. Ik maakte gebruik van een Nikon bajonet naar T adapter. In mijn 2” telescoop aansluiting paste een 2” Orion filter zonder problemen.

Re: Night / light pollution filter

Geplaatst: wo jan 23 2019 8:51 pm
door gvdnberg
Moet geen probleem zijn Coos. Ik gebruik bij filters meestal de adapter van Benro, waar ik filters van 150*150 of 150*170 mm in plaats. deze filterhouder past op al mijn objectieven met een 77mm filterdraad en natuurlijk ook op mijn 14-24 die geen filterdraad heeft vanwege de bolle frontlens. Ik zou kunnen overwegen om een 77mm filter aan te schaffen en daar de filterhouder op te schroeven zodat ik naast de pola nog twee filterspots vrij heb, maar 4 filters tegelijk in gebruik lijkt mij niet echt bevorderlijk voor de scherpte van de foto's.