Pagina 1 van 1

digitaal fotoarchief

Geplaatst: wo jul 11 2018 3:15 pm
door DWE
Hi,

Ik probeer bij ons thuis een digitaal fotoarchief te maken waarmee iedereen in het gezin de foto's op zijn/haar telefoon of tablet kan zien. Nu maken we al (half) gebruik van iCloud Fotodelen, alleen dit werkt totaal niet zoals ik dat graag wil. Zelf werk ik voor mijn eigen archief met Flickr (en een backup op een harde schijf). Is dit ook aan te raden voor een fotoarchief, waarbij iedereen gewoon op het account kan inloggen en dan klaar is?

Misschien dat ik een andere, veel betere optie over het hoofd heb gezien.

Alvast bedankt voor jullie tips! :)

Re: digitaal fotoarchief

Geplaatst: wo jul 11 2018 3:56 pm
door Marten
Google Photo's ?
Alleen degenen die je een link stuurt van het familiearchief/album kunnen de foto's zien. Je kunt er nog iets bijschrijven ook. Inloggen hoeft niet.

Dan krijg je zoiets:
https://goo.gl/photos/xF6Y8dT7NpR5W2Zy8

Re: digitaal fotoarchief

Geplaatst: wo jul 11 2018 4:15 pm
door Richard
Heb je Lightroom? Web module van Lightroom, uitleg van Julieanne Kost er over: https://www.youtube.com/watch?v=B6VCG8E714k

Zelf doe ik het op basis van een zelf geknutselde database, ooit hier voor begonnen: https://www.nd5.nl/cgi-bin/cath_pub?laatste Wat ik nog steeds gebruik met Lightroom er naast.

Nu beginnen zou ik de Web module van Lightroom serieus overwegen.

Re: digitaal fotoarchief

Geplaatst: wo jul 11 2018 7:27 pm
door Peter
ik gebruik Jottacloud, onbeperkte opslag

heb je tevens een (cloud) backup, :-) Altijd handig
Android app installeren , password invoeren en klaar

Google foto's verkleint de bestanden als je onbeperkte opslag wilt
drama

Jottacloud kost me 6,-- per maand

Re: digitaal fotoarchief

Geplaatst: wo jul 11 2018 9:03 pm
door DWE
Dank allen voor de reacties! Ik ga een en ander eens vergelijken en dan ga ik een keuze maken. Ondertussen zijn andere suggesties nogsteeds welkom!

Re: digitaal fotoarchief

Geplaatst: wo jul 11 2018 11:51 pm
door Tony D
Stack kun je ook gebruiken, als je iedereen de inloggegevens geeft. Heb je 1TB gratis online opslag/ backup. Het wordt in Nederland opgeslagen, dus ook geen last van USA-regels over eigendomsrechten.

Tony D

Re: digitaal fotoarchief

Geplaatst: do jul 12 2018 11:44 am
door ben42
Voor kleinere datasets kan vind ik Dropbox prettig.
Toegang zowel via browsers, apps als PC programmatuur. Gemakkelijk te delen voor zowel alleen kijken als ook kunnen plaatsen of muteren.

Wil je iemand toegang geven, dan kan die persoon gemakkelijk door de foto's browsen, met een PC op b.v. een webbrowser, of een webbrowser op een mobiel, of met een dropbox app. Ook kunnen foto's gemakkelijk worden gedownload, zowel per foto als per map. Op een mobiel wordt weinig bandbreedte gebruikt, op een PC kunnen gemakkelijk de volledige omvang van foto's binnengehaald worden. De foto's zijn toegankelijk voor zowel 'beginnende' gebruikers als ervaren gebruikers.

De gratis dropbox is wel beperkt tot 2 Gigabyte, maar voor verspreiden van foto's is dit al wel heel wat. Voor verspreiding naar grote groepen mensen is de maximale download 20 Gigabyte per dag. Voor vrijwel alles voldoende, maar niet als je veel foto's naar zeer veel mensen wilt verspreiden.

Ben

Re: digitaal fotoarchief

Geplaatst: do jul 12 2018 12:30 pm
door DWE
Wederom dank voor deze reacties! Ik heb inderdaad een tijd met Stack gewerkt en dit is een goede online opslag. Echter was ik hierover bij foto's ook niet tevreden. Dropbox gebruik ik inderdaad al zoals Ben het beschrijft, alleen ben ik nu opzoek naar meer opslag. Daarbij is het niet erg als er een maandelijks bedrag aan verbonden is.

Re: digitaal fotoarchief

Geplaatst: vr aug 10 2018 7:44 am
door Jos
Ik gebruik smugmug. Onbeperkt albums maken tegen een redelijke prijs en met geïntegreerde zoekfunctie, die gebruik maakt van aan je foto's gekoppelde metadata. Ik heb een collectie van 40000 foto's op het gebied van Nederlands cultureel erfgoed online gezet. Ben erg tevreden tot dusver.

Re: digitaal fotoarchief

Geplaatst: vr aug 10 2018 8:09 am
door henkk
Ik zie nog geen antwoord op je vraag over Flickr, dat je al gebruikt. Ik meen dat je gebruikers in categorie├źn kunt verdelen en op die basis toegangsrechten kunt geven (of onthouden). Dat kan per foto en per album, als ik het goed heb.
Ik gebruik Flickr regelmatig maar alle foto's publiek toegankelijk. Je kunt ook aangeven of je foto's vindbaar mogen zijn of niet (in het laatste geval worden het spelden in hooibergen).
Groet, Henk