D5300 (probleem)

Discussies over fotografie met de D40, D40x, D50, D60, D3000, D3100, D3200, D3300, D5000, D5100, D5200, D5300 en D5500

Onderwerp:

D5300 (probleem)

Berichtdoor trikkie100 » ma jun 29 2015 6:59 pm

Hallo,

ik hoop echt iemand te vinden die mij kan helpen om te bepalen of mijn 8 maand oude D5300 al terug moet naar de winkel.

Wat is het probleem.
Op de automatische stand lijkt het toestel nog goede foto's te maken.
Let wel, meestal van objecten die niet snel bewegen maar ik heb het gevoel dat de foto's niet meer zo zuiver zijn als vroeger.
Op S gaat het toestel volledig de mist in. De foto's zijn onscherp en bij een beetje inzoomen van je foto zie je al de pixels en merk ik dat de foto heel onzuiver is. Dus nooit geen scherpe foto's meer. En ik heb echt al veel geprobeerd en gespeeld met alle instellingen. op de stand S.
Op 160 a 200 voor vliegtuigen met propellers en 1600 a 2000 voor jets. Lukt me echt niet meer om scherpe foto's te krijgen zoals vroeger.

Als ik nu de stand AF-C kies met bv een dynamisch veld van 9 punten dan geeft het toestel in de zoeker maar 1 scherpstelpunt dat ik met de pijltjes kan verplaatsen. Ik ben er zeker van dat dit vroeger een beweegbaar punt was dat zich verplaatste om het bewegend object scherp te krijgen. Dit punt versprong dan in de zoeker over die 9 punten.... Staat ook ergens op de website van Nikon US. Daarom is het ook een dynamisch veld.
Eerst begreep de man van Nikon mij niet maar nadien liet hij mij verschillende dingen te proberen zoals de fabrieksinstellingen terugzetten om het probleem te verhelpen maar geen nut.
Deze site is eigenlijk mijn laatste redmiddel. Kan ik manueel per ongeluk een instelling vastgezet hebben waardoor ik heel onscherpe foto's krijg; Het is net of ik een toestel heb met geen 24 maar 8 megapixels (bij manier van spreken).
Stilstaande objecten gaat nog maar vanaf ik snel bewegende vliegtuigen begin te fotograferen is het net alsof ik niets meer ken van mijn toestel. Ik heb vroeger en met identieke instellingen wel heel mooie foto's kunnen maken.

Ik ben echt ten einde raad en hoop hier wat tips te verkrijgen wat ik eventueel nog kan proberen.

Ik kijk al uit naar jullie reacties.

mvg,
Trikkie

PS : als ik de ontspanknop indruk hoor ik het toestel nog wel scherpstellen. Maar bij een bewegend object dit snel na mekaar doen lijkt het of het toestel het moeilijk krijgt.... Sorry voor de moeilijke uitleg maar niet simpel om uit te leggen. :)
trikkie100

Forumlid
Berichten: 14


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor gijs sandberg » ma jun 29 2015 7:02 pm

Beste T,
Welkom.
Je vermeldt niet welke lens je gebruikt voor die foto's.
Enkele voorbeelden kunnen veel duidelijk maken.
Snel bewegende objecten zijn voor vele kamera's/lenzen/fotografen een uitdaging.
re: pixels
Gebruik je soms per ongeluk de insteling auto-ISO?
Groeten, Gijs
Overigens ben ik van mening dat G-lenzen verboden moeten worden. (vrij naar Cato de oudere)
Gebruikersavatar
gijs sandberg

Clublid
Berichten: 6575


Locatie: Zuid Holland
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor a vgastel » ma jun 29 2015 7:31 pm

Heb je de handleiding al eens goed door gelezen.
Hier de pdf
http://downloadcenter.nikonimglib.com/n ... D5300.html
Denk meer dat het een gebruik is van verkeerde instellingen, plaats eens een foto in dit topic.
Graag met exif en info met wat je gedaan hebt en objectief.
mvgr bert

Nikon D-90 Nikon 7200 met grip 8-105 vr Nikon sb900 TRIOPODc-258t
Nikkor
35 f2D 50f1.8D 851.8D
Tokina 12-24 f/4 AT-X DX (Versie I)
Tokina at-xpro 28-70 1:2.6--2.8 / 17mm 1:3.5 /70-210 1:4-5.6 /35-70ai1:3.5-4.8
Gebruikersavatar
a vgastel

Clublid
Berichten: 4836


Locatie: Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor trikkie100 » ma jun 29 2015 8:02 pm

Eerst even vermelden welke objectieven ik gebruik.

Een kitlens van Nikon : AF-S Nikkor 18-105 mm die ik meestal gebruik voor de static.
En een telelens van Sigma 50 - 500 mm met stabilisatie.

Ik gebruik geen auto-ISO. Op de stand S pas ik de ISO waarden zelf aan, bij goed weer en voldoende licht is ISO 200 meestal mijn instelling.

Hoe kan ik hier een foto posten bij mijn antwoord? Sorry.

De manual heb ik al verschillende keren bekeken maar kan niets vinden.

afmetingen vd foto's zijn ook zoals vroeger.
6000 x 4000 pixels en 300 dpi en toch zijn die niet zuiver.
Je kunt nu een onscherpe foto nemen maar zo vlug vervormt heb ik ze nog nooit gehad.
trikkie100

Forumlid
Berichten: 14


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor trikkie100 » ma jun 29 2015 8:18 pm

met deze link kan je de info terugvinden ivm het dynamisch veld. Staat trouwens ook in de manual.

https://nikoneurope-nl.custhelp.com/app ... /related/1
Ik begin op den duur te twijfelen of dat punt wel automatisch verspringt.....
trikkie100

Forumlid
Berichten: 14


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor Kees H » ma jun 29 2015 8:47 pm

staat het instelwieltje achterop de camera soms op L (lock) want dan kun je ook het punt niet verzetten
Met vriendelijke groet,
Kees

Nikon Digitaal FX/DX / Fuji X-Pro1, X20
Bijbehorend mooi glas,
Analoog: S2, Nikkormat FT3, FTN, EM, FG, FE(2), FM(2), FM3A, FA, F2AS, F3, F5, F801, F50, F90x, F100, 28TI


https://www.flickr.com/photos/kees_h/
Gebruikersavatar
Kees H

Clublid
Berichten: 1883


Locatie: Oss
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor a vgastel » ma jun 29 2015 10:14 pm

mvgr bert

Nikon D-90 Nikon 7200 met grip 8-105 vr Nikon sb900 TRIOPODc-258t
Nikkor
35 f2D 50f1.8D 851.8D
Tokina 12-24 f/4 AT-X DX (Versie I)
Tokina at-xpro 28-70 1:2.6--2.8 / 17mm 1:3.5 /70-210 1:4-5.6 /35-70ai1:3.5-4.8
Gebruikersavatar
a vgastel

Clublid
Berichten: 4836


Locatie: Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor Hans Braakhuis » di jun 30 2015 6:56 am

reset de camera: meerdere mogelijkheden:
http://www.hansbraakhuis.nl/reparatie-o ... ectief.pdf
hoofdstuk 1
Meer over Nikon op m'n website: http://www.hansbraakhuis.nl/Nikon/Nikon.html
Gebruikersavatar
Hans Braakhuis

Clublid
Berichten: 5971


Locatie: Gelderland
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor Léon Obers » di jun 30 2015 8:00 am

trikkie100 schreef:Hoe kan ik hier een foto posten bij mijn antwoord?

Door een afbeelding op een web-server te zetten, en de link waar de foto staat over te nemen en in je antwoord te plakken tussen "img" tags.
Die "img" tags verschijnen automatisch als je bij een antwoord op de knop "img" klikt. boven het beantwoordingsvenster.

Bij plaatsing vanaf bekende foto-websites kan het wel eens ingewikkelder zijn om de juiste link over te nemen. Zie draadjes:
viewtopic.php?f=82&t=58677
viewtopic.php?f=82&t=46407
viewtopic.php?f=82&t=37258

Voorbeeld van een foto die ik op een plekje heb staan op mijn eigen internet server:
De volledige code:

Code: Selecteer alles

[img]http://fotograaf.cc/ftp/NCN/alg/X-Rite_Passport.jpg[/img]

De afbeelding in een bericht:

Afbeelding
Vriendelijke groet, Léon Obers
Gebruikersavatar
Léon Obers

Forumlid
Berichten: 14713


Locatie: Eindhoven
Ervaringsniveau: *****

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor jan24 » di jun 30 2015 4:15 pm

Met betrekking tot de oorspronkelijke vraagstelling, ik ervaar met mijn D5300, 7 weken in bezit, ook een minder scherp beeld dan met mijn D5100 voorheen.
Met gebruik van dezelfde objectieven.
Laatst gewijzigd door jan24 op di jun 30 2015 5:18 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Nikon D5300
Tamron SP AF 17-50 F/2.8 XR A16N II
Tamron SP AF 70-300MM F/4-5.6 DI VC USD A005N II
Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD F004N
Nikkor 35 mm f/1.8
Nissin Di622 Mark II
FLICKR!
jan24

Clublid
Berichten: 828


Locatie: Apeldoorn
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor ReneG » di jun 30 2015 4:33 pm

Fotografeer je op JPEG? Zoja, is de kwaliteit dan misschien per ongeluk op de laagste stand ingesteld?
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4394


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor trikkie100 » di jun 30 2015 8:18 pm

Ik heb vandaag weer testen gedaan, zowel van dichtbij als veraf geen enkele goede foto, onscherp , veel ruis , dus onbruikbaar.
Op de stand S en met de telelens.

Morgen ga ik dezelfde testen nog eens doen maar dan op automatisch.

Ik ga eerst wel alles resetten zoals hierboven vermeld in een post.

JPEG staat op fijn en groot formaat van foto, daar ligt het ook niet aan.
trikkie100

Forumlid
Berichten: 14


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor Tyrio » di jun 30 2015 8:20 pm

Plaats eens een foto, dan kunnen we wat gerichter advies geven.
Tyrio



Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor trikkie100 » di jun 30 2015 9:48 pm

Het lukt mij maar niet om een foto te plaatsen.

Ik heb nog een ander vraagje.
Op de S stand heb je onderaan in het midden vd zoeker en - en een +.
Bij mij staat op de stand S de instelling volledig naar de -? Dus alle streepjes zijn naar links opgelicht?
trikkie100

Forumlid
Berichten: 14


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: D5300 (probleem)

Berichtdoor Léon Obers » wo jul 01 2015 2:08 am

Dan heb je waarschijnlijk de belichtingscompensatie ver in de min gezet. Geeft dan onderbelichte opnamen met misschien tevens veel ruis als je de opnamen achteraf gaat corrigeren. Maar ja, zonder voorbeelden blijft het koffiedik kijken.
Vriendelijke groet, Léon Obers
Gebruikersavatar
Léon Obers

Forumlid
Berichten: 14713


Locatie: Eindhoven
Ervaringsniveau: *****


Terug naar “D40(x), D50, D60, D3x00, D5x00”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten