Autofocus instellen

Discussies over fotografie met de D40, D40x, D50, D60, D3000, D3100, D3200, D3300, D5000, D5100, D5200, D5300 en D5500

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor Jacob_O » zo jan 07 2018 12:13 pm

Zonder de "HSM" (Hyper Sonic Motor) geen AF.
Met een Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S DX VR (1 of 2) ben je van alle problemen af :wink:
Jacob_O

Forumlid
Berichten: 1631


Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor Jacob_O » zo jan 07 2018 12:21 pm

Kees H schreef:volgens mij kan die Tamron wel. er staat built in motor op de doos


Volgens een andere, engelstalige site, heb je gelijk Kees:

"Please note: The 18-200mm became available with a built-in motor for the Nikon D40, D40X and D60 (Model A14NII) from March 2008.
The A14N model which had been available up until March 2008 is only compatible with the D40/D40X/D60 in the MF mode due to the fact it doesn´t have a built-in motor.
"

Mea culpa.

Zoek de verschillen:

Tamron NL/BE:
http://www.tamron.eu/be_nl/objectieven/af-18-200mm-f35-63-xr-di-ii-ld-aspherical-if-macro/

Tamron EU:
http://www.tamron.eu/lenses/af-18-200mm-f35-63-xr-di-ii-ld-aspherical-if-macro/
Laatst gewijzigd door Jacob_O op zo jan 07 2018 12:23 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Jacob_O

Forumlid
Berichten: 1631


Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor Richard » zo jan 07 2018 12:23 pm

Als het de Nikon versie van deze is: https://www.ebay.com/p/Sigma-18-200mm-f ... s/99722923

Is het op de D5000 handmatig scherpstellen.

Op de vatting is de aansluiting voor de scherpstelmotor van de camera te zien.
Groeten,

Richard
Gebruikersavatar
Richard

Serverbeheerder
Berichten: 1771


Locatie: Westfriesland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor JeeBee » zo jan 07 2018 1:20 pm

Deze info komt van de Tamron website:
"Please note: The 18-200mm became available with a built-in motor for the Nikon D40, D40X and D60 (Model A14NII) from March 2008. The A14N model which had been available up until March 2008 is only compatible with the D40/D40X/D60 in the MF mode due to the fact it doesn´t have a built-in motor."

jouw lens is de A14NII. Deze zou dus met autofocus op je D5000 moeten werken.
Heb je al gecontroleerd of het schuifje op de lens goed in de AF-stand is geklikt?
JeeBee

Forumlid
Berichten: 32


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor JeeBee » zo jan 07 2018 1:27 pm

Oeps, ik zie dat jacob met dezelfde info is gekomen.
De info A14NII komt natuurlijk wel van de tekst van de doos. Het zou natuurlijk kunnen dat de lens in een verkeerde doos geleverd is.
JeeBee

Forumlid
Berichten: 32


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor elstoplo » zo jan 07 2018 2:36 pm

Beste mensen, ik ben het draadje een beetje kwijt.
Ik heb de bijsluiter van het objectief er nog eens bij gepakt en daar staat het volgende op.
SIGMA AF-MF Zoom lens 18-200 mm F3.5-6.3 DC

Samenvattend wat rest mij te doen moet ik nu een andere of kan ik hier handmatig mee doormodderen.
Heb het idee dat de huidige foto's op dit moment niet echt scherp zijn.
elstoplo

Forumlid
Berichten: 13


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor Richard » zo jan 07 2018 2:43 pm

Richard schreef:Als het de Nikon versie van deze is: https://www.ebay.com/p/Sigma-18-200mm-f ... s/99722923

Is het op de D5000 handmatig scherpstellen.

Op de vatting is de aansluiting voor de scherpstelmotor van de camera te zien.


Bovenstaande link bekeken?

elstoplo schreef:Beste mensen, ik ben het draadje een beetje kwijt.
Ik heb de bijsluiter van het objectief er nog eens bij gepakt en daar staat het volgende op.
SIGMA AF-MF Zoom lens 18-200 mm F3.5-6.3 DC

Samenvattend wat rest mij te doen moet ik nu een andere of kan ik hier handmatig mee doormodderen.
Heb het idee dat de huidige foto's op dit moment niet echt scherp zijn.


Dat zeg je heel goed. Handmatig scherpstellen op de D5000 is niet gemakkelijk. Ik spreek uit ervaring: hier is een D5000 in huis.
Groeten,

Richard
Gebruikersavatar
Richard

Serverbeheerder
Berichten: 1771


Locatie: Westfriesland
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor markdv77 » zo jan 07 2018 3:22 pm

elstoplo schreef:Beste mensen, ik ben het draadje een beetje kwijt.
Ik heb de bijsluiter van het objectief er nog eens bij gepakt en daar staat het volgende op.
SIGMA AF-MF Zoom lens 18-200 mm F3.5-6.3 DC


Geen andere aanduidingen? Vaak worden er over de jaren heen meerdere varianten uitgebracht met het zelfde aantal mm en F getallen, de exacte volledige naam is dan belangrijk om te weten over welke het gaat.
Maar ik weet dat er ten minste een variant van die lens is die inderdaad geen interne motor heeft. (Mijn schoonpa heeft er een.)

Als je naar de lensvatting kijkt zie je daar een pinnetje uit komen met een vleugeltje eraan, als je het ziet begrijp je wel wat ik bedoel. Door daaraan te draaien word de focus groep in de lens gestuurd.
Als je je D50 nog hebt zie je op de overeenkomstige locatie op de vatting aldaar een werkje dat met dat vleugeltje koppelt, daar zit een motor in de camera "achter" die zo de focus van de lens stuurt.
Die koppeling zul je niet op de D5000 niet zien zitten, die kan alleen met behulp van de contactunten met elektrische signalen een motor in de lens zelf aansturen.

Die Tamron zou het gewoon moeten doen. (Heb je de lens? Of ben je 2e hands aan het shoppen?)
Gebruikersavatar
markdv77

Forumlid
Berichten: 41


Locatie: Wijdemeren
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor JeeBee » zo jan 07 2018 3:43 pm

elstoplo schreef:Beste mensen, ik ben het draadje een beetje kwijt.
Ik heb de bijsluiter van het objectief er nog eens bij gepakt en daar staat het volgende op.
SIGMA AF-MF Zoom lens 18-200 mm F3.5-6.3 DC

Samenvattend wat rest mij te doen moet ik nu een andere of kan ik hier handmatig mee doormodderen.
Heb het idee dat de huidige foto's op dit moment niet echt scherp zijn.


Ik was ook even de kluts kwijt, want ik dacht dat je een Tamron had.
De "SIGMA AF-MF Zoom lens 18-200 mm F3.5-6.3 DC" heeft geen ingebouwde af-motor.
Op je D5000 heb je dus geen AF. En met deze lens handmatig scherpstellen, dat is bijna niet te doen.
JeeBee

Forumlid
Berichten: 32


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor elstoplo » zo jan 07 2018 3:52 pm

Die Tamron zou het gewoon moeten doen. (Heb je de lens? Of ben je 2e hands aan het shoppen?)
Ik ben 2e hands aan het shoppen
elstoplo

Forumlid
Berichten: 13


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor henkk » zo jan 07 2018 5:41 pm

JeeBee schreef:
elstoplo schreef:Ik was ook even de kluts kwijt, want ik dacht dat je een Tamron had.

Ik ook, over de Sigma bijsluiter. De lens op de Tamron doos is toch echt een Tamron (niet alleen omdat het op de zonnekap staat). Een Sigma bijsluiter daarbij is aardig maar zegt niets.

Zit er een 'schroefkop' op de vatting op ca. 16 u of niet? In het eerste geval heb je geen AF, anders moet het werken. Eventueel de contacten van lens en camera schoonmaken met een schone, droge, niet=pluizende doek.
Groet, Henk
dan maar geen D900 FX meer afwachten
henkk

Clublid
Berichten: 2626


Locatie: Zuidwest Veluwe 37+ NAP
Ervaringsniveau: ***
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor elstoplo » zo jan 07 2018 8:08 pm

Henk,
Net even gekeken maar ik noem het maar een bajonet sluiting, zo zit ie op de camera.
Een shroefdraad bevestiging is het in geen geval.
elstoplo

Forumlid
Berichten: 13


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor henkk » zo jan 07 2018 8:16 pm

Het gaat om een klein schroefje met één gleuf, geen kruiskop, op ca 16.00 (rechts onderin). Als daar niets zit, heeft de lens een eigen motor. Een foto zou helpen bij de beoordeling.
dan maar geen D900 FX meer afwachten
henkk

Clublid
Berichten: 2626


Locatie: Zuidwest Veluwe 37+ NAP
Ervaringsniveau: ***
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor elstoplo » zo jan 07 2018 8:40 pm

Aan de zijkant van het objectief zit rondom helemaal niets.
Als ik deze eraf haal zit op de ik noem het maar zitting wel een klein gleufje met daarnaast een kruiskop schroefje.
Ik ben maar een leek dus benoem ik maar wat ik zie.
elstoplo

Forumlid
Berichten: 13


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Autofocus instellen

Berichtdoor henkk » zo jan 07 2018 9:17 pm

Het gaat om het schroefje in de cirkel op de afbeelding in de link hieronder. Als je lens dat heeft, werkt de AF niet op een D5000. Als er niks zit en het wel een AF-lens is, zou hij moeten werken.

https://d1ro734fq21xhf.cloudfront.net/attachments/00aMBt-464113684.jpg
dan maar geen D900 FX meer afwachten
henkk

Clublid
Berichten: 2626


Locatie: Zuidwest Veluwe 37+ NAP
Ervaringsniveau: ***
Contacteer:


Terug naar “D40(x), D50, D60, D3x00, D5x00”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten