D70 of D70s? Welke objectieven? Accessoires?

Discussies over fotografie met de D70, D70s, D80, D90, D7000, D7100 en D7200. Nikon's semi-pro lijn met een DX-formaat sensor.

Onderwerp:

D70 of D70s? Welke objectieven? Accessoires?

Berichtdoor Toivo » vr mei 20 2005 11:44 am

Ik overweeg al heel lang de aanschaf van een digitale spiegelreflex. Na lang twijfelen en nog 'ns twijfelen denk ik dat de Nikon D70 of D70s de beste keus is. De review van Ken Rockwell gaf vooral de doorslag.

De D70 zal dan mijn Canon Powershot G2 vervangen. Inderdaad, een compactcamera. Spiegelreflexcamera-ervaring heb ik nog van lang geleden, toen ik met een Yashica FX-3 en een oude Praktika van m'n vader samen met m'n broer in de doka leuk aan zwartwit-fotografie deed. Aan het digitaal fotograferen beleef ik momenteel ook veel plezier.

Maar nu m'n vragen. Koop ik de D70 of de D70s? Ik ga er van uit dat wanneer de D70s in de winkels ligt, de D70 plots stukken goedkoper is. Maar rechtvaardigen de kleine voordelen van de D70s (o.a. grotere LCD, beter oculair oogdopje) het prijsverschil dan?

Ik heb ook nul objectieven. Ik wil denk ik in elk geval de 18-70 kitlens, omdat ik daar goede verhalen over hoor. Veel kwaliteit voor een relatief lage prijs. Maar welke objectieven moeten in elk zichzelf respecterende fototas (voor zover een fototas zichzelf kan respecteren) zitten?

Een flinke zoomlens, daar heb ik niet echt behoefte aan. Ik wil vooral groothoek kunnen fotograferen voor overzichten, ik wil iets hebben waarmee ik portretfotografie kan doen en af en toe macrofotografie vind ik ook erg leuk. Spelen met licht, scherptediepte en beweging vind ik ook erg leuk.

Maar hoe vind ik goede objectieven? En wat betekent al die lingo bij lensaanduidingen allemaal? De kitlens wordt bijvoorbeeld aangeduid als "Nikkor DX AF-S f/3.5-4.5g IF-ED". Het eerste stuk, "Nikkor DX AF", snap ik. Maar dan de S? En wat heeft diafragma precies te maken met de lens? Ik dacht dat je bij objectieven praat over "lichtsterke lenzen", is dat het verband? En IF-ED, wat is dat?

En kies ik bij het uitzoeken van objectieven altijd Nikkor of mag Sigma of Tamron ook? Zo nee, waarom niet? En tweedehands is er ook van alles te koop, kan ik dat zomaar kopen? Waar moet ik dan op letten?

Welke accessoires heb ik nog meer nodig? Een statief heb ik, zo'n heel goedkoop touwtjesstatief wil ik nog fabriceren. Een flitser zit er op, al overweeg ik de SB600 mee aan te schaffen. Of moet dat een SB800 zijn? Of van een ander merk? Of misschien zelfs een ouwetje, die wel op de flitsschoen past maar misschien niet alle instellingen automatisch kiest? En een draadontspanner, met echte draad (dan móet ik de D70s wel kopen) of met virtuele infrarode draad?

En is een extra batterij nodig? Een UV-filter als anti-kras is handig, maar zal ik ook nog een zonnekap kopen? Een paraattas of remt me dat tijdens het spontaan fotograferen toch maar af? En welke CF-kaartjes - moeten het per se hele snelle zijn (Sandisk Extreme III)?

Heel wat vragen. Misschien heeft iemand een paar antwoorden voor me. Alvast hartelijk dank voor de reactie!

Groet,
Toivo.
ToivoOnderwerp:

Berichtdoor Onno » vr mei 20 2005 8:21 pm

Ik heb ongeveer een half jaar mijn D70. Ben uitermate tevreden!
De D70s biedt een aantal verbeteringen maar ik had eigenlijk wat meer verwacht van de 'opvolger'. De deze week uitgebrachte firmware update voor de D70 maakt het verschil nog eens een iets kleiner.
Het is zeker intressant om te bezien hoever de D70 in prijs zakt als de D70s verkrijgbaar is. Het blijft een goede deal.

Naast het bijgeleverde 18-70 objectief (wordt geleverd inclisief zonnekap)heb ik een AF ED 28-200mm 1:3.5-5.6G objectief aangeschaft (redelijke maar vooral voordelige lens voor wat tele-werk) en de SB-800 flitser. Beide objectieven uiteraard voorzien van een UV-filter ter bescherming tegen krassen.

Op deze pagina staan de diverse afkortingen die bij Nikon objectieven genoemd staan uitgelegd: http://www.nikonlinks.com/unklbil/nomenclature.htm
Gebruikersavatar
Onno

Clublid
Berichten: 3256


Locatie: Houten
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: D70 of D70s? Welke objectieven? Accessoires?

Berichtdoor Hans Braakhuis » vr mei 20 2005 8:38 pm

Koop ik de D70 of de D70s? Met de nieuwste ben je het langst tevreden!


Maar hoe vind ik goede objectieven? En wat betekent al die lingo bij lensaanduidingen allemaal? De kitlens wordt bijvoorbeeld aangeduid als "Nikkor DX AF-S f/3.5-4.5g IF-ED". Het eerste stuk, "Nikkor DX AF", snap ik. Maar dan de S? En wat heeft diafragma precies te maken met de lens? Ik dacht dat je bij objectieven praat over "lichtsterke lenzen", is dat het verband? En IF-ED, wat is dat? Alle AF objectieven passen en werken.
DX = past alleen op de digitale Nikon camera's
S = Silent Wave motor in het objectief, daardoor snellere AF werking
IF = Internal Focussing, daardoor minder stofzuiger werking
ED = Extra low Dispersion glas, daardoor meer contrast en minder abberatie.
G = Geen diafragma koppeling, niet te gebruiken op oudere camera's.

En kies ik bij het uitzoeken van objectieven altijd Nikkor of mag Sigma of Tamron ook? Andere merken zijn goedkoper, maar je moet er meer op afschrijven. Bij een ander merk objectief weet je altijd dat er betere zijn.

En tweedehands is er ook van alles te koop, kan ik dat zomaar kopen? Je mag alles zomaar kopen. We leven in een vrij land. Waar moet ik dan op letten?
Of het op je camera werkt en of je garantie krijgt.

Welke accessoires heb ik nog meer nodig? De opname bepaald welk accessoire je nodig hebt.

Een flitser zit er op, al overweeg ik de SB600 mee aan te schaffen. Of moet dat een SB800 zijn? Nikon flitsers zijn de beste die er zijn. De keuze voor de 600 of 800 wordt bepaald door welke opnamen je wilt maken.

En is een extra batterij nodig? Een UV-filter als anti-kras is handig, maar zal ik ook nog een zonnekap kopen? Een paraattas of remt me dat tijdens het spontaan fotograferen toch maar af? En welke CF-kaartjes - moeten het per se hele snelle zijn (Sandisk Extreme III)?
Een extra accu is altijd handig. Een UV filter is niet nodig, wil je er toch een, koop een Nikon met coating. Een paraattas geeft niet het goede gevoel met een camera, maar gebruik wel iets tegen het stof als je de camera opbergt. Werk alleen in NEF en dan is een snel kaartje in het voordeel. Anders maakt het niet zoveel uit.

Groet,
Toivo.[/quote] en Hans
Gebruikersavatar
Hans Braakhuis

Clublid
Berichten: 5973


Locatie: Gelderland
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Berichtdoor Amadeus Gould » vr mei 20 2005 10:12 pm

Dag Toivo,

Er zijn al een aantal antwoorden gegeven en je zult na de overgang op een digitale spiegelreflex wel de verschillen gaan zien t.o.v. de camera die je nu hebt. De meeste spiegelreflexen hebben een grotere sensor (dan compact digitaaltjes) en dat levert een betere beeldkwaliteit op.

OBJECTIEF

Het formaat van de sensor is (net zoals veel andere digitale spiegelreflex cameras) iets kleiner dan van een film spiegelreflex. Dat heeft enige invloed op de scherpte-diepte (die wordt namelijk groter, voorbeeld een 50 mm op een digitale SLR geeft bijzelfde diafragam opening meer scherptediepte dan een 75 mm op een film SLR).
Omdat je schrijft dat je onder andere wilt spelen met scherptediepte, zou ik naast de 18-70 mm voor een lichtsterker objectief gaan. Je wilt in eerste instantie niet te veel geld uitgeven en dan is de Nikkor AF 50 mm 1.8 D een goede lens (de 1.8 slaat op het meest open diafragma en dat geeft bij digitale fotografie wellicht net de scherpte diepte die je zoekt). De constructie van de lens had degelijker gemogen maar de optische kwaliteit is naar ik mij laat vertellen goed.
Op een digitale spiegel-reflex is het een mooi portret objectief, de dichtsbijzijnde scherpstelafstand is 45 cm (en in combinatie met een closeup lens, d.i. is een lens die je net als een filter voor de lens kunt schroeven) kun je -in mijn veronderstelling- mooie macro opnamen maken. De lens heeft een adviesprijs van 149 Euro. Je kunt ook de duurdere 50 mm 1.4 overwegen - die is wat degelijker van bouw, maar wel een stuk duurder.

Natuurlijk zijn er prachtige macro-objectieven maar die zijn prijzig.
De 18-70 mm geeft al een mooie groothoek mogelijkheden. Wil je nog meer groothoek dan kom je algauw bij de zeer dure AF-S DX 12-24 mm/4G IF of een 10.5 mm objectief. Zelf kom ik bij mijn analoge fotografie nooit verder dan mijn 28 mm (voor dezelfde afbeelding heb je dan op een digitale spiegelreflex een 18 mm nodig).

Zelf ben ik een groot voorstander van het gebruik van UV filters om het objectief te beschermen. Daar mogen de krassen opkomen en mooi weer komt het mooi uit. Een zonnekap is zeker aan te raden! Mocht je later nog meer accessoires willen dan zou je een polarisatie-filter kunnen overwegen (o.a. bij landschappen met wolken partijen).

FLITSER

Wat betreft de flitser, zou ik kiezen voor de SB800 boven de SB600. Je kunt beter de sterkere flitser kopen, die ook een mindere flitssterkte kan geven: daar heb je nooit spijt van.

Tweedehands

Je kunt kijken wat tweede hands objectieven kosten, maar ik ben daar toch wat huiverig voor. Je moet op een groot aantal zaken letten o.a. of de lens geen krassen heeft, geen schimmel afzetting heeft, de lens schoon is (zo weinig mogelijk stofdeeltjes), het diafragma goed werkt (en geen olie/vet op de diafragma bladen) en de autofocus goed werkt (dus altijd je camera mee en proberen)...Maak dan ook een paar test opnamen (bijvoorbeeld van een onderwerp met veel details) met het objectief op jouw digitale SLR, bekijk die thuis en kijk of je de scherpte goed vindt voor gekozen diafragma.

Samengevat...
..... zou mijn keuze zijn de 18-70, 50 mm 1.8 AF-D en de SB800 (+ UV filters en zonnekappen). Wat betreft de camera (D70 en D70s) weet ik het niet, behalve dat bij een klein prijsverschil (ca. 100-150 Euro) ik altijd voor de nieuwste camera zou gaan. Natuurlijk is elke keuze persoonlijk.

Met vriendelijke groet,

Amadeus Gould
Laatst gewijzigd door Amadeus Gould op vr mei 20 2005 10:41 pm, 2 keer totaal gewijzigd.
Amadeus GouldOnderwerp:

Berichtdoor Onno » vr mei 20 2005 10:36 pm

Hier staan de verschillen tussen de D70 en de D70s (plus de D50) naast elkaar: http://www.dpreview.com/news/0504/05042 ... p#compared
Gebruikersavatar
Onno

Clublid
Berichten: 3256


Locatie: Houten
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Berichtdoor Toivo » ma mei 23 2005 4:04 pm

Onno, Hans en Amadeus, bedankt voor jullie antwoorden! Daar heeft een mens wat aan. Al schoot ik wel in de lach van jouw antwoord, Hans, dat ik zomaar allemaal tweedehands objectieven mag kopen... ;-)

Ik ga binnenkort op stap met het volgende boodschappenlijstje: een D70s met 18-70 kitlens, een 50mm objectief met een close-up voorzetlens, twee gecoate UV-filters en een zonnekap, een draadontspanner en nog wat ditjes en datjes zoals geheugenkaarten en extra batterij.

Een grotere zoom en een flitser komen later.

Als ik mijn geld heb uitgegeven behoor ik tot de statistieken van ik meen de Consumentenbond, die laatst in een onderzoek hadden aangetoond dat veel mensen zich vooral door meningen op internetforums laten beïnvloeden.

Groet,
Toivo.
ToivoOnderwerp:

Berichtdoor Onno » di mei 24 2005 8:13 am

Mooie set!

En laat je vooral níet beïnvloeden door de consumentenbond, tenzij het strijkijzers of stofzuigers betreft. Van complexere apparatuur hebben ze geen kaas gegeten... 8)
Gebruikersavatar
Onno

Clublid
Berichten: 3256


Locatie: Houten
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

NC filters

Berichtdoor vanson » ma mei 30 2005 9:37 pm

ter aanvulling op al het bovenstaande:

in plaats van UV filters aan te schaffen kun je ook de NC filters van Nikon overwegen, deze blijken speciaal te zijn ontwikkeld voor het digitale gebruik. Het schijnt dat er nogal een probleem is met kleur-management in de digitale na-bewerking, waar je vaak niet aan ontkomt bij het gebruik van een digi SLR. De NC filters van Nikon ondervangen dit probleem door in ieder geval geen extra kleuren aan het beeld toe te voegen, iets dat een UV of een Skylight filter wel doet. Daarnaast is het natuurlijk ook een goede bescherming voor de frontlens.

Met Amadeus G. ben ik het eens dat een 50mm/f1.8 een erg goede lens is, al geef ik de voorkeur aan de f1.4 versie vanwege de 'hardere' overgang in scherpte.
vanson
Terug naar “D70(s), D80, D90, D7x00”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten