Pagina 1 van 2

Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: zo sep 07 2014 8:47 pm
door fmulders
Ik zit al een tijdje te zoeken op dit forum en op het internet, maar ik heb het antwoord nog niet kunnen vinden. (bij voorbaat excuses als ik misschien toch niet goed genoeg gezocht heb...)

Het lijkt op mijn D7100 niet mogelijk om tijdens het fotograferen in live view, het scherpstel punt te verleggen mbv de multiselector. Steeds moet ik live view uitschakelen, het scherpstelpunt veranderen via de zoeker en dan weer terug naar live view. In de 'normale' stand gaat dit gewoon probleemloos. Ik fotografeer met een enkel scherpstelpunt in de AF-C stand en heb de ontspanfunctie verplaatst naar de AE-L/AF-L knop. Het objectief is een Tamron 90/2.8 USD. Ik heb nog niet een ander objectief geprobeerd omdat het me té onnozel lijkt dat het hier aan zou liggen...

Hebben andere gebruikers dit ook? Is er een een reden voor, of zie ik iets over het hoofd?. Ik vind het nogal iritant nu ik tijdens het fotograferen van paddestoelen dikwijls de LV functie gebruik

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: zo sep 07 2014 8:51 pm
door yzf1kr
fmulders schreef: Het objectief is een Tamron 90/2.8 USD. Ik heb nog niet een ander objectief geprobeerd omdat het me té onnozel lijkt dat het hier aan zou liggen...


Probeer het toch maar eens met een Nikkor objectief.
Problemen met liveview en niet Nikon objectieven komen vaker voor.

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: zo sep 07 2014 9:15 pm
door fmulders
Hmmm..... Doe dit maar waar op slot [FLUSHED FACE]
Dankzij het antwoord van yzf1kr nog maar eens goed gekeken. Mét en zónder Nikkor en Tamron.
Hij blijkt het dus gewoon wel te doen. Waar ik me kennelijk in vergist heb, is dat de stapjes om het scherpstelpunt te verplaatsen jn live view veel kleiner zijn dan wanneer je dit via de zoeker doet. In dit laatste geval ben je in 5 klikken met de multiselctor van het middelste punt naar het meest rechtse of linkse. In LV heb je hier dus 70 stappen voor nodig in crop-modus en wel 100 in DX.
Dus gewoon niet geduldig genoeg geweest toen ik vanmorgen op mijn hurken in het natte gras zat.

Ken 'beure

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: ma sep 08 2014 3:06 pm
door yzf1kr
Je kan de knop ook vasthouden, je hoeft niet 70x te klikken. ;)

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: ma sep 08 2014 8:44 pm
door fmulders
Ja dat klopt, heb ik nu ook gezien. Maar omdat ik gewend was om een of twee keer te klikken om het veld te verplaatsen, deed ik dat dus ook in LV. En toen ik geen verplaatsing van het veld waarnam, dacht ik dus dat er iets mis was.

Komt overigens wel een andere vraag naar boven: Als de D7100 51 scherpstelpunten heeft, wat is dan het nut om in LV het gehele veld in 200 stappen van links naar rechts te verdelen, en wat is dan het verschil tussen 95 keer naar rechts verplaatsen en 100 keer naar rechts verplaatsen?

(beperk me dus maar even tot het horizontale gedeelte)

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: ma sep 08 2014 10:50 pm
door lock
fmulders schreef: en wat is dan het verschil tussen 95 keer naar rechts verplaatsen en 100 keer naar rechts verplaatsen?

(beperk me dus maar even tot het horizontale gedeelte)


Vijf ?

Wat bedoel je eigenlijk ?

lock

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: ma sep 08 2014 11:32 pm
door fmulders
@lock

Er van uitgaande dat je in de eerder beschreven stand met een enkel scherpstelpunt, het middelste punt hebt geselecteerd met de multiselector. In de normale stand, dus wanneer je door de zoeker kijkt, kun je in vijf stappen naar het meest linkse of meest rechtse scherpstelpunt. Elke stap (druk op de multiselector) lijkt dus een van de 51 scherpstelpunten te zijn.
Wanneer je in liveview via dezelfde handeling vanuit het midden van het beeld naar links of naar rechts gaat, zijn de stappen ineens veel kleiner. Je hebt nu 100 stappen nodig om het meest linkse scherpstelpunt te bereiken of 100 om het meest rechtsescherpstelpunt te selecteren. Terwijl het toch nog maar steeds 51 scherpstelpunten zijn. Het lijkt er dan dus op dat je, ondanks dat je verder naar links of rechts scherpstelt, je nog steeds in het zelfde scherpstelveld zit. Of dat je ineens honderden scherpstelvelden hebt... Maar dat lijkt me sterk.

Eigenlijk moet je het gewoon eens even proberen. Het valt het meest op wanneer je in liveview een foto wil nemen in portretstand. Misschien zie je dan wat ik bedoel.

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: di sep 09 2014 12:19 am
door iJoost
Scherpstellen kan op twee manieren:

1) Met een van de 51 auto focus sensoren.
2) Of door lokaal het contrast van het beeld te maximaliseren.

Het eerst is erg snel maar kan alleen op die 51 punten waar zo'n sensor zit.
Het tweede is langzamer, maar wel nog nauwkeuriger en kan op elke plek in het beeld.

Het eerste gebeurt als je live view niet gebruikt.
Het tweede gebeurt als je live view wel gebruikt.

Vandaar dus het verschil in de stap grootte.

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: di sep 09 2014 12:47 am
door Léon Obers
Aanvullend voor de duidelijkheid, het zijn dus twee verschillende scherpstelsystemen.

- 51 punten sensor als AF-module in de bodem van de camera, waarbij het licht via een half doorlaatbaar gedeelte van de hoofdspiegel, en via een hulpspiegeltje erachter naar de AF-module in de bodem wordt geleid.

- LiveView rechtstreeks op de beeldsensor, waarbij in principe elke pixel (groep van pixels) gebruikt kan worden voor contrast detectie, en daar de scherpstelling aan is gekoppeld.

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: di sep 09 2014 8:46 am
door fmulders
Ok, erg bedankt voor deze heldere uitleg.! Is even een weetje maar kan toch nuttig zijn.

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: wo sep 10 2014 5:31 am
door PeterGD
fmulders schreef:Hmmm..... Doe dit maar waar op slot [FLUSHED FACE]

Hi,
Ik vond de antwoorden leerzaam,
dus blij dat er nog geen slotje op zat :D .

Greetz, Peter

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: wo sep 10 2014 7:20 am
door a vgastel
Zo iets is altijd leerzaam.

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: wo sep 10 2014 7:49 am
door bassblom
ik heb iets lastigs in live view, waarvoor ik nog niet genoeg RTFM :D gedaan heb maar wellicht weet iemand hier hoe ik het fixen kan?

ik zoom vaak in om scherp te stellen, meestal met oude manual lensjes.
en dan gaat iets wat met scherpstellen te maken heeft een eigen leven leiden, het rooie vierkantje? gaat dan naar links/rechts/boven/onder omdat de camera denkt dat hij daar scherpstellen moet.

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: do sep 11 2014 1:23 pm
door fmulders
Ik denk niet dat dit in TFM zal staan.
Geen idee wat het probleem kan zijn. Ik vermoed dat het met de leeftijd van de lensen te maken heeft. Zijn het wel AF lenzen?

Re: Scherpstelpunt veranderen in Liveview

Geplaatst: do sep 11 2014 4:27 pm
door bassblom
ik gebruik bijna alleen maar oude MF lenzen :D