Pagina 1 van 1

Sluitertijd & Diafragma wijzigt uit zichzelf

Geplaatst: wo mar 15 2017 5:52 pm
door Kevinnnnn
Goedemiddag,

Ik heb een vraagje, ik heb zojuist mijn Nikon D90 terug van een reparatie en sindsdien kan ik de sluitertijd niet aanpassen, deze wijzigt vanzelf.
Dit verschilt waar ik de lens op dat moment op mik gezien de lichtinval etc. De camera staat uiteraard op M en heb ook alle andere standen geprobeerd.
Daarnaast veranderd het Diafragma ook mee alleen kan ik deze nog wel wijzigen met het "wieltje" ervoor....

Heeft iemand enig idee of dit met een reset te maken heeft of ik wat ik weer moet wijzigen zodat ik alles zelf kan aanpassen op M want dit is natuurlijk niks :)

Misschien relevant, in de display zie ik o.a. staan , AF-A , en wanneer ik draai voor het Diafragma P* , wanneer ik draai aan het tandwiel normaal voor sluitertijd gebeurd er niks...

Thanks!

Re: Sluitertijd & Diafragma wijzigt uit zichzelf

Geplaatst: wo mar 15 2017 5:59 pm
door gijs sandberg
Kevin.
Welkom.
P* (P-ster) betekent vaak dat men in P modus een draai aan het achterste wieltje gegeven heeft.
Zet de kamera eens (uit PSAM) op S of A mode.
Heb je (na terug-ontvangst) de kamera een reset gegeven ?
Groeten, Gijs

Re: Sluitertijd & Diafragma wijzigt uit zichzelf

Geplaatst: wo mar 15 2017 6:15 pm
door Kevinnnnn
gijs sandberg schreef:Kevin.
Welkom.
P* (P-ster) betekent vaak dat men in P modus een draai aan het achterste wieltje gegeven heeft.
Zet de kamera eens (uit PSAM) op S of A mode.
Heb je (na terug-ontvangst) de kamera een reset gegeven ?
Groeten, Gijs


He Gijs, Thanks!

Ik heb de camera na tergontvangst geen reset gegeven, heb dat nu net wel geprobeerd maar niks veranderd helaas, dit heb ik gewoon via Menu -> Custom Settings.
De Camera in een andere stand, M , A, S of P maakt geen verschil en de sluitertijd wijzigt zegmaar uit zichzelf en dan veranderd ook het diaframa weer mee en dan hier niks aan veranderen, Diaframa kan ik soms wel wijzigen. Ik weet niet of hun de camera hebben gereset of op een bepaalde manier hebben ingesteld, hij is ter reparatie gegaan omdat het lichtje bleef branden als je de camera uit had gezet (accu liep dan leeg)
En raar eigenlijk dat P* logo aangezien hij niet in de P modus staat..

Heb de camera ook even aan / uit gezet accu eruit erin etc. geen verbetering.

Re: Sluitertijd & Diafragma wijzigt uit zichzelf

Geplaatst: wo mar 15 2017 6:39 pm
door ATOR
Het lijkt er op dat je camera ondanks de stand van de PSAM knop toch in de P modus blijft staan. Je kunt in de P stand zelf met de command dial de balans tussen sluitertijd en diafragma bepalen. Je krijgt een ster boven je P als je een andere balans kiest dan de standaard camera keuze.

Re: Sluitertijd & Diafragma wijzigt uit zichzelf

Geplaatst: wo mar 15 2017 7:00 pm
door gijs sandberg
Kevin,
re: blijft staan
Dat kan (maar zou men in de zoeker moeten kunnen zien).
Ik zou morgen (kantooruren) een belletje plegen met NIkon 0900-1callnikon (vanuit Nederland / bijna gratis)
Groeten, Gijs

Re: Sluitertijd & Diafragma wijzigt uit zichzelf

Geplaatst: wo mar 15 2017 7:05 pm
door ATOR
Kevinnnnn schreef:En raar eigenlijk dat P* logo aangezien hij niet in de P modus staat..

In elke PSAM stand ziet hij P* in de zoeker en werkt de camera alsof hij in de P stand staat, dus ik denk dat ze bij het repareren de mode switch zijn vergeten aan te sluiten.

Re: Sluitertijd & Diafragma wijzigt uit zichzelf

Geplaatst: za mar 18 2017 12:26 pm
door Kevinnnnn
ATOR schreef:
Kevinnnnn schreef:En raar eigenlijk dat P* logo aangezien hij niet in de P modus staat..

In elke PSAM stand ziet hij P* in de zoeker en werkt de camera alsof hij in de P stand staat, dus ik denk dat ze bij het repareren de mode switch zijn vergeten aan te sluiten.



Thanks voor je tip, dit was inderdaad het probleem :D

Opgelost en thanks voor jullie hulp!