Non CPU objectieven

Discussies over fotografie met de D70, D70s, D80, D90, D7000, D7100 en D7200. Nikon's semi-pro lijn met een DX-formaat sensor.

Onderwerp:

Non CPU objectieven

Berichtdoor Aart60 » di apr 04 2017 11:00 pm

Hoe zet je non CPU zoomlens van 70-210mm 3.5 in je menu van non CPU lensen.
3,5 200
of in fases 100mm 130mm 170mm 200mm ? volgens Ken Rockwell.
T.B.V Nikon D7200
GR A Ketting.
Aart60

Forumlid
Berichten: 36


Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Non CPU objectieven

Berichtdoor Ingmar » wo apr 05 2017 8:20 am

Aart,
Als je voor elk van de brandpunt af standen een calibratie hebt uitgevoerd, dan zou ik ze apart erin zetten, ik zou hem gewoon een keer erin zetten met de stand die je het vaakst gebruikt. Je kan ook het gemiddelde nemen van alle calibraties en hem maar een keer erin zetten.
Grtz,
Ingmar
Grtz Ingmar
D700, Sigma 70-200F 2.8 OS, Nikon 24-70 f2.8, Nikon 16-35 F4, Nikon 85 mm AF-D 1.4 , Godox ad360II, Godox TT600 en nog wat andere zooi
Gebruikersavatar
Ingmar

Clublid
Berichten: 592


Locatie: Amsterdam
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Non CPU objectieven

Berichtdoor TinoK » wo apr 05 2017 8:35 am

Het callibreren van een zoom doe je meestal
op de grootste Brandpuntsafstand.
Gr.Tino

Flickr Martino'70
Facebook Martino'70

“Your first 10,000 photographs are your worst.” ― Henri Cartier-Bresson
Gebruikersavatar
TinoK

Clublid
Berichten: 163


Locatie: Sprundel
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Non CPU objectieven

Berichtdoor Ingmar » wo apr 05 2017 9:52 am

Op de langste brandpunt afstand zal de focussing het meest kritisch zijn, maar daar hoeft niet noodzakeljkerwijs ook de grootste afwijking te zitten. Maar wellicht ben ik, door dit te koppelen met calibratie, de vraag voorbij geschoten van Aart :-).
Grtz Ingmar
D700, Sigma 70-200F 2.8 OS, Nikon 24-70 f2.8, Nikon 16-35 F4, Nikon 85 mm AF-D 1.4 , Godox ad360II, Godox TT600 en nog wat andere zooi
Gebruikersavatar
Ingmar

Clublid
Berichten: 592


Locatie: Amsterdam
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Non CPU objectieven

Berichtdoor gijs sandberg » wo apr 05 2017 9:58 am

Beste AK,

Gaat de vraag over het instellen van F/mm in het non-cpu menu ?
Lezen is toch een kunst...
Het calibreren van de AF is toch iets anders...
Ik zou een brandpuntafstand instellen die de beste/meest significante (EXIF) informatie oplevert, bij twijfel de langste brandpuntafstand.
Groeten, Gijs
Overigens ben ik van mening dat G-lenzen verboden moeten worden. (vrij naar Cato de oudere)
Gebruikersavatar
gijs sandberg

Clublid
Berichten: 6575


Locatie: Zuid Holland
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Non CPU objectieven

Berichtdoor TinoK » wo apr 05 2017 10:30 pm

Ingmar schreef:Op de langste brandpunt afstand zal de focussing het meest kritisch zijn, maar daar hoeft niet noodzakeljkerwijs ook de grootste afwijking te zitten.


Ik denk het niet. Je callibreert op de grootste opening, dus bijv de 2.8, Als afstand gebruik je ong 50 keer de brandpuntsafstand, dus 10 meter op 200mm. Dan kom je op een dof uit van 0.4m. Op 70mm krijg je dan 3.5 meter met een dof van ook 0.4m. Dit geld trouwens voor een 70-200 op een D810. Het gaat erom dat je scherpte hebt, het is onmogelijk om je vast te houden aan de 1/3de voor en 2/3de achter het scherpstel punt.

Ik heb uiteindelijk 3 methoden gebruikt en ben op een gegeven moment toch bij Ton van chipclean terecht gekomen. Waarom......ik werd gek van de verschillen die ik had tussen de 3 methoden en Ton is gewoon een specialist. Je kan bij hem een hoop leren van zijn schat aan ervaring. Hij gebruikt trouwens de Lensalign.. Ik heb Reikan gebruikt, de spider. En de gewone testkaarten die je van internet af kunt plukken. Ik denk dat alles goed is maar je moet wel bij 1 methode blijven. Reikan is leuk maar het blijft iets waar jezelf ook kritisch in moet blijven. Tenslotte kijken er menselijke ogen naar een foto en geen rekenprogramma. Als je het toch zelf met behulp van testkaarten wilt doen, moet je je camera ook instellen hiervoor. Ten eerste, Jpeg, niet in RAW gaan testen. Om het dynamisch bereik van de camera goed te kunnen zien moet je picturecontrol instellen, dit komt dan in Jpeg goed naar voren. Als picture control pak je STANDAARD. Hierin verander je Verscherping 5/Lokaal contrast +2/Contrast+1/Verzadiging+1 en Tint +1. Deze instellingen heb ik voor een D810 gebruikt. Verder een Iso van rond de 400 om een lekker hoge sluitertijd te krijgen. Op ongeveer 1 stop onderbelicht schieten. Een zoom altijd calibreren op de grootste brandpuntsafstand. 1.4 lenzen nog eens checken op 2.8.

Maar goed dit is niet waar het om draaide....... :oops:
Gr.Tino

Flickr Martino'70
Facebook Martino'70

“Your first 10,000 photographs are your worst.” ― Henri Cartier-Bresson
Gebruikersavatar
TinoK

Clublid
Berichten: 163


Locatie: Sprundel
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:


Terug naar “D70(s), D80, D90, D7x00”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten