iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Discussies over fotografie met de D70, D70s, D80, D90, D7000, D7100 en D7200. Nikon's semi-pro lijn met een DX-formaat sensor.

Onderwerp:

iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor cezi » zo jan 21 2018 6:02 pm

hallo mensen,
vandaag foto's gemaakt met mijn d7100 in een niet super verlichte binnenruimte;
P als belichtingsmethode ingesteld met daarbij hoge f-waarde om scherpte-diepte te bewaren;
thuis gekomen zie ik dat bij heel veel foto's een iso van 25600 (oops!!) is gebruikt, onsmakelijk veel ruis dus dat je er nooit meer helemaal uit krijgt, ofschoon Lightroom een beetje helpt; de gebruikte tijd was steeds ongeveer 1/60 en op mijn camera stond een nikon flitser in TTL mode;
wat ik niet snap is dat ik in de ISO sensitivity Settings heb staan
Auto ISO sensitivity control = ON
maximum sensitivity = 3200
minimum shutter speed = auto
dus..... ik had verwacht dat de camera nooit verder zou gaan dan 3200 iso;
dat blijkt dus een denkfout (ervan uitgaand dat mijn camera gelijk heeft) maar ik snap dus niet waar mijn redeneerfout ligt: waarom heeft de camera zich niet gehouden aan die maximum 3200 iso??
“Photographs are a way of imprisoning reality...One can't possess reality, one can possess images--one can't possess the present but one can possess the past.”
― Susan Sontag, On Photography
Gebruikersavatar
cezi

Forumlid
Berichten: 213


Locatie: emst
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor henkk » zo jan 21 2018 6:17 pm

Op mijn (weliswaar andere) camera moet je de max auto-iso bij flits apart instellen. Wellicht bij de jouwe ook?
dan maar geen D900 FX meer afwachten
henkk

Moderator
Berichten: 3223


Locatie: Zuidwest Veluwe 37+ NAP
Ervaringsniveau: ***
Contacteer:

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor cezi » zo jan 21 2018 6:27 pm

dank voor je reactie!
ik zou dat heel gebruiksonvriendelijk vinden, maximum iso = maximum iso denk ik dan,
zo wordt het wel erg ingewikkeld;
ik hoop dat je geen gelijk hebt en dat ik iets anders doms heb gedaan, maar wat...?
“Photographs are a way of imprisoning reality...One can't possess reality, one can possess images--one can't possess the present but one can possess the past.”
― Susan Sontag, On Photography
Gebruikersavatar
cezi

Forumlid
Berichten: 213


Locatie: emst
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor markdv77 » zo jan 21 2018 6:47 pm

cezi schreef:hallo mensen,
vandaag foto's gemaakt met mijn d7100 in een niet super verlichte binnenruimte;
P als belichtingsmethode ingesteld met daarbij hoge f-waarde om scherpte-diepte te bewaren;


Hoe stel je bij P een hoge f-waarde in? Bij P kun je dat zelf niet instellen...
Heb je niet per-ongeluk de ISO handmatig omhoog geschroefd? Als je de "Easy ISO" optie aan hebt staan zal in P mode het wieltje voor op de camera de ISO aanpassen (ipv het diafragma).
Gebruikersavatar
markdv77

Forumlid
Berichten: 49


Locatie: Wijdemeren
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor diatoontje » zo jan 21 2018 6:54 pm

Op pag. 82 van de gebruiksaanwijzing staat in een kader een waarschuwing bij gebruik van flitsers in combinatie van auto-iso. "Merk op ......etc."
Dus het lezen van een gebruiksaanwijzing is nooit verkeerd als blijkt dat de camera dingen anders doet dan gedacht.
Ook is het van belang om bij auto-iso de hoge ruis-onderdrukking in te stellen. Dit bij niet gebruik van flitsers.

Correctie op Markdv77:
Bij auto-iso kan d.m.v. de hoofdinstelschijf (wieltje aan de achterkant onder het venster) wel het diafragma ingesteld worden. Zie pagina 48 in het kader.
diatoontje

Forumlid
Berichten: 112


Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor markdv77 » zo jan 21 2018 7:20 pm

diatoontje schreef:Correctie op Markdv77:
Bij auto-iso kan d.m.v. de hoofdinstelschijf (wieltje aan de achterkant onder het venster) wel het diafragma ingesteld worden. Zie pagina 48 in het kader.


Ja, dwz, daarmee kun je de voorkeur/balans tussen sluitertijd en diafragma aanpassen. (Niet hard een bepaalde waarde selecteren. Daar is de A mode immers voor.) En in P mode gaat mijn kamera niet buiten de ingestelde auto ISO limieten, en leek me dus geen verklaring voor het probleem.

Sent from my F5321 using Tapatalk
Gebruikersavatar
markdv77

Forumlid
Berichten: 49


Locatie: Wijdemeren
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor ReneG » zo jan 21 2018 8:16 pm

Twee mogelijkheden:
- Je hebt de standaard ISO waarde per ongeluk opgeschroefd. Bij auto-ISO geldt inderdaad een maximum, maar als je handmatig een hogere waarde instelt zal hij die gebruiken. Dat is zo ontworpen en m.i. ook wenselijk.
- De P-stand (wat een halve automaat is) heeft je op de een of andere manier overruled. Ik gebruik die stand nooit, dus het exacte gedrag daarvan ken ik niet.

Maar ik denk dat het aan het eerste ligt, dat is m.i. (naast de automaat) het enige dat auto-ISO overruled.

Er is overigens geen aparte instelling voor ISO bij flitsen...
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4422


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor henkk » zo jan 21 2018 9:04 pm

ReneG schreef:Er is overigens geen aparte instelling voor ISO bij flitsen...

Bij deze camera dan kennelijk. Bij andere wel en dat vind ik ook wel zinvol. Maar kan hier dus als oorzaak worden afgevinkt.
dan maar geen D900 FX meer afwachten
henkk

Moderator
Berichten: 3223


Locatie: Zuidwest Veluwe 37+ NAP
Ervaringsniveau: ***
Contacteer:

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor cezi » ma jan 22 2018 8:26 am

hartelijk dank voor het meedenken en de suggesties;
ik kan niet anders concluderen dan dat ik in een vlaag van verstandsverbijstering de iso zelf heb opgekrikt, gebruik makend van het iso-knopje links onder en het wieltje; knap stom dus!
nu maar zien wat ik nog kan repareren van de foto's; ben daar niet erg optimistisch over; met lightroom kan je ruis aardig reduceren maar 25600 is natuurlijk een praktisch onbegaanbare weg :(
“Photographs are a way of imprisoning reality...One can't possess reality, one can possess images--one can't possess the present but one can possess the past.”
― Susan Sontag, On Photography
Gebruikersavatar
cezi

Forumlid
Berichten: 213


Locatie: emst
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor Vincent » ma jan 22 2018 9:08 am

Als je goed belicht hebt dan is het meestal nog wel prima bruikbaar. Mocht je er niet uit komen schroom dan niet om hier om adies te vragen, liefst met enkele probleem RAW bestanden (eventueel via DM). Ik denk dat er genoeg kennis en kunde op het forum zit om het maximale eruit te kunnen halen mocht jou dat zelf niet lukken!
Vincent

Clublid
Berichten: 4027


Locatie: Ellecom
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor cezi » ma jan 22 2018 9:16 am

dan toch nog ff 1 vraag: zijn er programma's die dit klusje beter kunnen klaren dan lightroom?

edit: lightroom doet het heel goed, niet verwacht dat ik nog een aanvaardbare foto kan produceren uit zo'n ruis-plaatje!
je verliest wat scherpte en detail, wat je gedeeltelijk kunt herstellen, maar voor foto's van een party, zoals in mijn geval, heel acceptabel; je moet er ook voor waken dat je te veel licht (exposure) plust want dat legt die ruis weer meedogenloos bloot!
“Photographs are a way of imprisoning reality...One can't possess reality, one can possess images--one can't possess the present but one can possess the past.”
― Susan Sontag, On Photography
Gebruikersavatar
cezi

Forumlid
Berichten: 213


Locatie: emst
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor Patrick » ma jan 22 2018 1:47 pm

Je had zowel auto-ISO als auto-sluitertijd ingesteld? En dan een heel klein diafragma gekozen (waarom in P en niet in A?). Tja, de camera moet dan wat. Ik zou dit lezende nooit voor deze "casino-stand" gekozen hebben; veel te onvoorspelbaar!
Patrick Flickr Nikon D700 en diverse Fujifilm camera's met veel te veel glas
Gebruikersavatar
Patrick

Technisch Beheerder
Berichten: 23977


Locatie: Velserbroek
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor cezi » ma jan 22 2018 2:08 pm

had voor P gekozen omdat het om een party ging waar ik niet te veel met instellingen bezig wilde zijn en ja, auto-iso tot 3200 maar dat zal ik dus overruled hebben met die ene domme actie (biertje te veel op?)
heel leerzaam die dagen!
“Photographs are a way of imprisoning reality...One can't possess reality, one can possess images--one can't possess the present but one can possess the past.”
― Susan Sontag, On Photography
Gebruikersavatar
cezi

Forumlid
Berichten: 213


Locatie: emst
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor Patrick » ma jan 22 2018 2:30 pm

Grappig dat je dat zegt. Ik vind juist de P stand niet handig. Sterker nog: ik heb deze nog NOOIT gebruikt. Waarom: de camera gaat iets bepalen (op basis van ...?) en komt met een voorstel voor een diafragma en sluitertijd. Ik moet dus steeds kijken of ik het daar wel mee eens ben. Ik kies liever het diafragma zelf, dat verandert dus alleen als ik het verander!, en heb maar een onbekende die ik in de gaten moet houden. Ik gebruik vrijwel altijd auto-ISO, maar juist NIET bij feestjes!
Patrick Flickr Nikon D700 en diverse Fujifilm camera's met veel te veel glas
Gebruikersavatar
Patrick

Technisch Beheerder
Berichten: 23977


Locatie: Velserbroek
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: iso 25600 wordt gebruikt ondanks opgegeven maximum

Berichtdoor pveenstra » ma jan 22 2018 6:30 pm

De P van party, logisch toch? :prost:
Hartelijke groet,
Peter Veenstra
Foto's
Fotoblog
Gebruikersavatar
pveenstra

Clublid
Berichten: 1041


Locatie: Midden-Nederland
Contacteer:


Terug naar “D70(s), D80, D90, D7x00”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten