GPS in opname zetten

Discussies over fotografie met de D100, D200, D300, D300s, D500, D700, D800, D800E, D810 en D850

Onderwerp:

GPS in opname zetten

Berichtdoor Havik » vr jul 05 2019 10:15 am

Ik gebruik momenteel de Qstarz 1000 om achteraf de gps locatie in de foto's te zetten.
Het apparaat en software werken onbetrouwbaar.
De Nikon gps ontvanger lijkt me nogal kwetsbaar op de camera (D850).
Heeft iemand een suggestie?

Groeten, Hans.
Havik

Forumlid
Berichten: 19


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor gijs sandberg » vr jul 05 2019 10:29 am

Hans,
Ieder extern apparaat als GPS ontvanger op een kamera is potentieel kwetsbaar.
Ik heb beide wegen gebruikt, een GPS ontvanger aan de kamera vind ik zelf het handigste, maar niet onder alle omstandigheden.
Groeten, Gijs
Overigens ben ik van mening dat G-lenzen verboden moeten worden. (vrij naar Cato de oudere)
Gebruikersavatar
gijs sandberg

Clublid
Berichten: 6584


Locatie: Zuid Holland
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor imaginary_nl » vr jul 05 2019 10:31 am

Gebruik je toevallig Lightroom?
Daarmee kun je heel eenvoudig achteraf de locaties toevoegen door een gpx bestand in te lezen. Dit kun je maken met een losse gps logger, maar ook met een smart phone en een appie.

Andere programmaatjes zijn ook mogelijk.

Hierover zijn al onderwerpen op het forum over. Zoek eens op gps...

Bijvoorbeeld:

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=ht ... are_type=t

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=ht ... are_type=t
Gebruikersavatar
imaginary_nl

Clublid
Berichten: 603


Locatie: Bronckhorst
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor gijs sandberg » vr jul 05 2019 11:25 am

Hans,
Een aanvulling
(ik heb geen LR dus ik kan niet beoordelen of dat goed werkt).
Nikon's View-NX software kent die functie (Log-Matching-GPX) ook , maar:
-de oudere View-NX-2 werkt niet meer goed
-de courante View-NX-I slaat de GPS informatie op in een sidecar bestand, niet in het NEF of JPG bestand.
Groeten, Gijs
Overigens ben ik van mening dat G-lenzen verboden moeten worden. (vrij naar Cato de oudere)
Gebruikersavatar
gijs sandberg

Clublid
Berichten: 6584


Locatie: Zuid Holland
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor Jan en Yuul » vr jul 05 2019 1:36 pm

Zoals al in een eerder draadje gemeld, wij hebben op 4 bodies een Nikon GP-1, het oude type zitten. Geven in de praktijk geen problemen en zijn zeer nauwkeurig. Gekocht via marktplaats in prijzen toentertijd variërend tussen € 50 en € 90. Probleem is het kabeltje met de 10-pin aansluiting (D800E, D810 en D850), dat men er tweedehands soms niet meer bij heeft en redelijk kwetsbaar is. Voor een origineel nieuw kabeltje betaal je de hoofdprijs. Ook goedkope kopieën zijn moeilijk op internet te vinden. Voor de D7200 heb je het andere type kabeltje nodig, dat aan de zijkant van de Body nogal uitsteekt en waardoor een rubber afdichtingsklepje open moet blijven staan.

Groeten,

Jan (van Yuul:))
D850, D810, D800E, D7200 (Yuul), D700 (Jan), divers glaswerk en een SB-800
Jan en Yuul

Clublid
Berichten: 532


Locatie: Beverwijk
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor Havik » vr jul 05 2019 4:21 pm

Is die GP-1 niet kwetsbaar, dat steekt toch buiten de camera?
Havik

Forumlid
Berichten: 19


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor gijs sandberg » vr jul 05 2019 4:35 pm

Hans,
re: buiten
Ja iedere GPS-addon steekt iets uit, sommigen erger dan anderen, en dan hebben we het nog niet over de kabel.
Er zijn varianten die rechtstreeks in de 10-pin aansluiting steken, maar die hebben ook nadelen.
Groeten, Gijs
Overigens ben ik van mening dat G-lenzen verboden moeten worden. (vrij naar Cato de oudere)
Gebruikersavatar
gijs sandberg

Clublid
Berichten: 6584


Locatie: Zuid Holland
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor Jan en Yuul » vr jul 05 2019 5:06 pm

Steekt er inderdaad iets boven uit, maar dat doet een flitser nog meer. Kabeltje draaien we eerst 1 slag om de GP-1 en dan pas in de 10-pin connector.
Groeten,

Jan (van Yuul :) )
D850, D810, D800E, D7200 (Yuul), D700 (Jan), divers glaswerk en een SB-800
Jan en Yuul

Clublid
Berichten: 532


Locatie: Beverwijk
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor AllieB » vr jul 05 2019 5:13 pm

Ik gebruik al enige tijd een Columbus V-990 Datalogger met een 4 GB microSD-kaart tot volle tevredenheid. Aangeschaft via Amazon.de en kostte EUR 99
AllieB
Greetings from Portugal
AllieB

Forumlid
Berichten: 18


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor ben42 » vr jul 05 2019 6:25 pm

Zelf gebruikte ik (alweer een paar jaar geleden) een losse datalogger.
Om een volledige vakantie met de datalogger uit de voeten te kunnen werd elke 3 seconden een punt vastgelegd.
(Om de seconde kon ook).
Thuis kon je dan met de bijgeleverde software alle foto's in sync brengen.
De logger had een eigen Penlite batterij en kon met voldoende penlights (of oplaadbare) dus heel lang mee.

Voordelen :
Werkte onafhankelijk van de camera.
Er kon met verschillende camera's gewerkt worden. (Mits de klok maar goedgezet werd).
Geen batterij gebruik van de camera.
(Ten opzichte van een camera met GPS was het beter, want op die camera kon het voorkomen dat de GPS de batterij volledig in warmte omzette in korte tijd. Fix vinden op de camera was vaak een probleem (voor de eerste paar foto's)).
Ook bij je volgende camera te gebruiken.

Nadelen :
Klok moest wel goed ingesteld zijn. (Denk aan tijdzones, b.v. naar Griekenland was lastig om dit goed te krijgen).
Software was niet perfect (zoals gebruikelijk).
Extra inspanning achteraf.
Extra apparaat dat je wel bij je moet hebben en waar je de status van de batterij in de gaten diende te houden.
(Bij beweging schakelde mijn GPS automatisch in, maar dan koste het wat tijd voordat een fix gevonden was).
Voor synchroniseren van NEF bestanden moest de profesionele software versie worden aangeschaft. :-(

Uiteindelijk is het batterij klepje van mijn GPS-logger gebroken en ik heb geen nieuwe meer aangeschaft.
Meerwaarde was niet voldoende om een nieuwe te kopen en iedere keer het gedoe weer opnieuw aan te gaan.
(Locatie informatie was niet zo essentieel). Ondertussen fotografeerde ik veel in NEF, dus dat was ook een issue geworden.

Vriendelijke groet,
Ben
XD7/X700/F70/D70/D7000/D7700
Gebruikersavatar
ben42

Clublid
Berichten: 1512


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor reneo57 » vr jul 05 2019 6:49 pm

Ik heb deze werkt perfect.
https://www.letspinout.com/
Gebruikersavatar
reneo57

Clublid
Berichten: 4032


Locatie: NH
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor CeesNikon » vr jul 05 2019 11:16 pm

Deze tip gebruik ik al enige tijd. Je mobiel heeft gps aan boord... Scott Kelby legt het uit in combinatie met LIghtroom.
https://youtu.be/jDMEXdVvYdc
CeesNikon

Clublid
Berichten: 11


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor henkk » za jul 06 2019 12:09 am

Ik heb een Aotec 10 pins gps die prima werkt maar voor de d850 geef ik de voorkeur aan snapbridge via m'n telefoon.
De Aotec schroef draait steeds los, dat is nog een nadeel(tje). Maar nog nooit verloren.
dan maar geen D900 FX meer afwachten
henkk

Moderator
Berichten: 3147


Locatie: Zuidwest Veluwe 37+ NAP
Ervaringsniveau: ***
Contacteer:

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor bcvthul » za jul 06 2019 9:42 am

Niemand heeft het over snapbridge? Je moeten even weten wat de (on)mogelijkheden van de Bluetooth verbinding tussen camera en smartphone. Juiste opties aanzetten en je bent klaar.

En als je begint met fotograferen even (extra) checken of ze (camera en smartphone) elkaar zien
Nikon D850, Nikkor AF-S 105mm F2.8 G IF-ED VR II , Tamron 70-300 F/4-5.6 Di VC USD, Nikkor AF-S 35mm F1.8 G ED, Nikkor AF-S 50mm F1.8G, Tamron SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD, Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2
Gebruikersavatar
bcvthul

Clublid
Berichten: 1611


Locatie: Hengelo
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: GPS in opname zetten

Berichtdoor Havik » za jul 06 2019 8:15 pm

Ieder bedankt voor de info, ik ga het verder onderzoeken.
Groeten, Hans.
Havik

Forumlid
Berichten: 19


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:


Terug naar “D100, D200, D300(s), D500, D700, D8x0(E)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten