objectief wordt niet herkend

Discussies over objectieven met een vaste brandpuntsafstand (primes)

Onderwerp:

objectief wordt niet herkend

Berichtdoor fendo » vr jan 31 2020 5:03 pm

Hallo,
Ik heb een Nikon D3300 en heb uit een erfenis een Nikkor 300 mm objectief. Op het objectief staat alleen 300mm 1:45 500549.
Deze zat op een "oude"D50. Als ik het objectief op mijn D3300 zet wordt deze niet herkend en mijn toestel geeft aan dat er geen objectief geplaatst is.
Van dezelfde D50 heb ik ook een 70-200 objectief en die doet het probleemloos.
Het verschil is wel dat op de 300mm geen "contactpennetjes" zitten aan de bevestigingskant.

Weet iemand een oplossing/instelling om dit objectief toch te kunnen gebruiken?
fendo

Forumlid
Berichten: 11


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: objectief wordt niet herkend

Berichtdoor EdvandeZilver » vr jan 31 2020 6:22 pm

Je hebt naar alle waarschijnlijkheid een manual focus objectief.
Op de wat duurdere Nikon bodies kun je in het menu kiezen voor "non cpu" objectief. Helaas is dit op de D3000 niet mogelijk. Je zult dus opnamen op de gok moeten maken en je belichting beoordelen in de preview na de opname en vervolgens je belichtingstijden aanpassen.
Gebruikersavatar
EdvandeZilver

Clublid
Berichten: 1875


Locatie: De Liemers
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: objectief wordt niet herkend

Berichtdoor gijs sandberg » vr jan 31 2020 6:28 pm

Beste F,
Ik aanvulling op het goede antwoord van Ed.
Lees het kamera handboek, daarin staat uitgebreid toegelicht welke lenzen wel/niet/niet-lekker werken op jouw kamera.
Aan de hand van het serienummer is het een 300 4.5 lens van voor 1977, mogelijk zelfs zonder Ai koppeling.
De 70-200 die je noemt kan iik niet thuisbrengen zonder serienummer, wellicht is het een AF lens met CPU koppeling
Kijk hier eens verder:
http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/s ... html#70-xx
Groeten, Gijs
Overigens ben ik van mening dat G-lenzen verboden moeten worden. (vrij naar Cato de oudere)
Gebruikersavatar
gijs sandberg

Clublid
Berichten: 6540


Locatie: Zuid Holland
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: objectief wordt niet herkend

Berichtdoor fendo » vr jan 31 2020 7:45 pm

EdvandeZilver schreef: Je zult dus opnamen op de gok moeten maken en je belichting beoordelen in de preview na de opname en vervolgens je belichtingstijden aanpassen.


De D3300 geeft aan: Geen objectief geplaatst. Dus de ontspanknop werkt niet. Afdrukken is dus onmogelijk. :wink:
fendo

Forumlid
Berichten: 11


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: objectief wordt niet herkend

Berichtdoor EdvandeZilver » vr jan 31 2020 7:50 pm

Ook als je de selectie knop (PSAM) op M zet?
Gebruikersavatar
EdvandeZilver

Clublid
Berichten: 1875


Locatie: De Liemers
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: objectief wordt niet herkend

Berichtdoor fendo » vr jan 31 2020 7:59 pm

EdvandeZilver schreef:Ook als je de selectie knop (PSAM) op M zet?


Ga ik morgen ff proberen. Bedankt.
fendo

Forumlid
Berichten: 11


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: objectief wordt niet herkend

Berichtdoor petervo63 » za feb 01 2020 8:39 am

Ik heb een D3200 en had hetzelfde probleem Maar in de manual stand gaat het wel maar het is experimenteren.
Nikon D3200 / AF-S DX 18-55 VR I /Tamron AF 70-300 F/4-5.6 LD Macro 1:2 / 52mm 0.45x groothoek + Macro Conversion Lens.
petervo63

Forumlid
Berichten: 19


Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: objectief wordt niet herkend

Berichtdoor fendo » za feb 01 2020 5:55 pm

Klopt. In de M stand gaat het wel. Is inderdaad uitzoeken met belichting maar komt wel goed. Dank jullie wel voor de antwoorden.
fendo

Forumlid
Berichten: 11


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja


Terug naar “Vaste brandpuntsafstanden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 2 gasten