Pagina 1 van 1

Scherpstellen Tokina macro 100mm

Geplaatst: zo feb 04 2018 8:53 pm
door Oktay
Dag professionals,

Ik ben kort begonnen met fotografie. Nu dacht ik dat macro fotografie een goede eerste stap is en heb daarvoor dus de
Tokina macro 100m 2.8 gekocht, omdat deze volgens diverse recensenten goede score heeft gekregen.

Op internet en volgens de recensies zie ik prachtige foto's voorbij komen. Heel erg van dichtbij en zeer scherp. Nu heb ik dit zelf met AF aan geprobeerd, maar tevergeefs. Ik krijg iets wazige tot normale foto's, maar zodra ik op een gemaakte foto inzoom zie ik geen mooie details. Juist andersom als ik inzoomen het niet scherp, terwijl bij de recensie zelfs de haartjes op het blad scherp is...

Kan iemand helpen???

Re: Scherpstellen Tokina macro 100mm

Geplaatst: zo feb 04 2018 9:17 pm
door henkk
Met je lens of camera zal niks mis zijn. Macro foto's zijn erg moeilijk m.n. door kleine scherptediepte. Vaak gebruikt men stacking. Op dit forum is veel over macro en aanpakken te vinden.
Probeer eerst eens onderwerpen in 1 plat vlak. Liever handm focus en de camera bewegen dan AF.
Succes, Henk

Re: Scherpstellen Tokina macro 100mm

Geplaatst: zo feb 04 2018 9:22 pm
door becas
Als je een voorbeeld foto hebt, dan kunnen wel al meer zien (mag via een PB). Sluitertijd en diafragma is al belangrijk. Gebruik je een statief? Liveview en dan inzoomen om vervolgens handmatig scherp te stellen? Afdrukken met een afstandsbediening om trillen te voorkomen? Om maar eens wat te noemen :)

[edit] foto-stacking zou ik mij niet druk om maken als beginner, er is genoeg te leren en doen zonder softwarematige extra stappen.

Re: Scherpstellen Tokina macro 100mm

Geplaatst: zo feb 04 2018 10:39 pm
door Oktay
Dag Bert en Becas,

Ik heb nog geen foto, want moet nog een SD kaart kopen. Dacht aan een sandisk pro 128gb.
Ik heb ook nog geen statief, daarvan zijn er ook vele soorten en maten. Om een beetje gek van te worden.
Sluitertijd, diafragma etc. Mooi, maar ik gebruik AF :)).
Leer momenteel de camera een beetje bij beetje kennen. Met name via youtube. Weten jullie trouwens een leerzaam youtube filmpje?

Ik gebruik wel lifeview, maar stel AF in. Handmatig heb ik ook geprobeerd, maar lukt mij niet zoals op internet diep in te zomen en scherp te krijgen.

Groet,
Oktay

Re: Scherpstellen Tokina macro 100mm

Geplaatst: zo feb 04 2018 10:48 pm
door henkk
Ik weet niet welke camera je hebt maar 128 GB lijkt mij nogal teveel als beginner. Beter 2 x 32 GB of minder.
Vergeet even wat je op internet ziet. Probeer zelf wat. Geen af gebruiken maar je camera bewegen . Op de lens kun je globaal zien wat de afstand is waarop de foto scherp is. Macro vergt veel oefening.

Re: Scherpstellen Tokina macro 100mm

Geplaatst: zo feb 04 2018 10:57 pm
door Oktay
Dag Henk,
Ik heb een D500. Reden van een 128gb is dat ik eigenlijk niet achteraf hoef te vervangen + stel je wilt video opnamen doen dan lijkt het me handig, alhoewel ik dat (nog) niet van plan ben.
Dacht eerst aan een 64gb. Bij Dataio zijn ze best goedkoop vergeleken met coolblue. Jij adviseert zelfs 32gb en dat is voldoende.

Re: Scherpstellen Tokina macro 100mm

Geplaatst: ma feb 05 2018 8:56 am
door stronk
Om zo maar even, zonder een klein beetje kennis, macro foto's te gaan maken: respect! Macro fotografie is een specialisme leer/lees ik van de specialisten hier op het forum: statief, handmatig scherpstellen, mode M, geduld maar vooral kennis. Kennis kan je opdoen door te doen en te lezen en vragen te stellen.
Als je net begint met fotograferen dan zou ik beginnen met lezen, lezen en lezen. Diafragma, sluitertijd en ISO zijn de basis zaken. Er is een boek te koop: "Fotograferen met een Nikon D500" en schaf een "normaal" (bijv. 18-55mm) lensje aan zou mijn advies zijn. 2e-hands te koop voor weinig. Zet je camera op stand P en ga een boel foto's maken. Buiten of binnen maakt niet uit. Bekijk wat je hebt gefotografeerd en ga stap voor stap verder. Was fotograferen maar zo makkelijk.

Re: Scherpstellen Tokina macro 100mm

Geplaatst: ma feb 05 2018 9:11 am
door becas
Kijk ook eens op de website van Laura Vink (Google). Die heeft een handige site voor beginnende fotografen, daar komen heel veel tips voorbij (ook over macro).

Verder is het handig om eens samen met iemand te oefenen, dan kun je zien wat die persoon doet en kopiƫren.

Succes!