Pagina 1 van 1

Studiolampen uitrusting

Geplaatst: zo mei 21 2017 6:34 pm
door Sloajke
Hallo

Ik heb inmiddels mijn d500 :) en ben altijd bezig geweest met wildlife en circuit nu wil ik me gaan begeven aan portret nu is mijn vraag Wat is goed kwa studiomlampen en flitser eventueel advies op een lens voor portret mvg Roy


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Studiolampen uitrusting

Geplaatst: zo mei 21 2017 7:09 pm
door Robert
Onderwerp verplaatst.

Re: Studiolampen uitrusting

Geplaatst: zo mei 21 2017 10:49 pm
door Brutus
Goed zijn de lampen van Godex of Bessner.
Beste zijn van Bowens.
Octagon softbox erbij, eventueel een beauty disk.

Lens? Nikon 85 1.4
Vergeet niet een fatsoenlijk achtergronddoek te gebruiken!

Re: Studiolampen uitrusting

Geplaatst: vr jun 09 2017 12:19 am
door plincky
Hoi Roy, zie draadje al wat ouder is maar wil er toch nog even op inhaken. Er is heel veel te zeggen over studioflitsers.... en weet lang niet alles maar ben het niet helemaal eens met de mening van Brutus en de genoemde merken.
Naar mijn mening zijn de "beste" merken: broncolor, profoto en bv. Elinchrome (en misschien bowens)
Maar dat doet er eigenlijk niet heel veel toe.

Het is natuurlijk ook helemaal afhankelijk van je wensen, ruimte en doel? Wat wil je precies gaan doen? En belangrijkste bijna...budget?

Je kan studioflitsers kopen maar je kan ook rapportage flitsers kopen. Heb heel lang met enkel rapportageflitsers geschoten (en doe ik ook nog steeds deels.) je hebt prima goedkope rapportageflitsers van bv. Yongnuo maar er zijn ook andere fabrikanten die prima zullen voldoen, met een trigger statiefje en paraplu. Ze zijn klein mobiel en je kan ze overal gebruiken...ook buiten! Voor portretten vaak meer als voldoende.

Mocht je toch voor studioflitsers willen kiezen...
Mijn advies voor beginnend probeersel om te kijken of het wat voor je is. Haal een setje studiolampen van MP voor €100 tot 300 oid en ga daar is mee aan de slag. Mocht je het leuk vinden dan kan je altijd nog investeren in een goede set. MP staat vol met mensen die eens wilde kijken of het wat voor hun was en besloten na 5x alles weer de deur uit te doen. En meeste van het spul is bij verkoop nagenoeg niks meer waard. (Of iig een stuk minder) Heb zelf wel eens een studioset van MP gehaald helemaal compleet voor €200,-..was prima set.

Objectief zou ik lekker gebruiken wat je hebt. Prime objectieven zijn leuk... Maar studio is vaak wat hogere f getallen zoals 8. En dan is het voordeel van de Prime al snel teniet gedaan. (Ja wellicht iets scherper maar naar mijn mening geen must als beginner) Achtergrond zou ik een popup (opvouwbaar scherm)gebruiken. Zijn niet zo duur en hebben vaak 2 kanten/kleuren. Zijn eenvoudig ergens neer te zetten en compact opgevouwen. Voor een witte achtergrond kan je ook gewoon een witte muur gebruiken.

Zelf gebruik ik (mobiele/accu) studio flitsers en rapportageflitsers van Godox. Prima spul.

Succes iig met het avontuur. :)

Re: Studiolampen uitrusting

Geplaatst: vr jun 09 2017 7:51 am
door Nikkormaat
Heb je al eens een NCN-flitscursus van dhr. van Uden gevolgd. Die doet en leert je bijzondere dingen met slechts 1 rapportageflitser en een reflectieschermpje.

Re: Studiolampen uitrusting

Geplaatst: vr jun 09 2017 7:56 am
door Vincent
plincky schreef:Je kan studioflitsers kopen maar je kan ook rapportage flitsers kopen.


Reportageflitsers zijn altijd een laagdrempelige manier om in studiofotografie te stappen. Ze hebben natuurlijk wel enkele nadelen waarvan het ontbreken van een instellicht wel een van de grootste is naast de moeilijkheid om met reportageflitsers grotere modifiers homogeen te belichten. Iets om je bewust van te zijn en rekening mee te houden, dan kun je er waarschijnlijk wel grotendeels omheenwerken vaak. Maar niet altijd dus, en zeker niet als je naar de grote softboxen en/of octa's stapt (maar dat is meestal nog niet van toepassing bij beginnende studiofotografen)

Re: Studiolampen uitrusting

Geplaatst: vr jun 09 2017 8:53 am
door plincky
Dat is helemaal waar. Daarom gebruik ik ook een set Godox AD600 naast mijn rapportageflitsers.
Maar zeker een punt om rekening mee te houden! Zo zijn er natuurlijk nog meer voor en nadelen die ik niet heb genoemd zoals bv. minder vermogen en laadtijd en zo zijn en nog wel meer dingen.

Re: Studiolampen uitrusting

Geplaatst: wo aug 30 2017 1:25 pm
door Don Fonzarelli
@Plincky
Wat is jouw ervaring met die AD600?
Heb je de Bowens mount of Godox?
Heb je de TTL versie of de M?
Welke zender gebruik je?
Heb je nog wat andere wetenswaardigheden/ervaringen omtrent het gebruik?

Bij voorbaat dank!