Studiolighting & SB-800

Discussies over flitsers

Onderwerp:

Studiolighting & SB-800

Berichtdoor Scrat » wo aug 02 2006 10:25 pm

Heeft iemand ervaring met studio verlichting en de SB-800 samen? Ik heb namelijk een complete studio set maar heb die nog nooit samen met de SB-800 gebruikt. Zijn er valkuilen waar je op moet letten of kun je het gewoon met elkaar combineren? En kun je het beste de studio flitsers aansluiten op de SB-800 Sync of de Sync van de D2Xs?

bedankt :D
ScratOnderwerp:

Berichtdoor vanson » do aug 03 2006 1:31 pm

Hallo Scrat,

Je kunt elke flitser gerbuiken in combinatie met een studioflits-set. Het lijkt mij een beetje overkill om beide op volle sterkte te gebruiken, maar dat is een persoonlijke keuze.
De meeste flitskoppen kunnen draadloos aangestuurd worden door middel van 'slave-flash' dus wellicht de jouwe ook. Dit is natuurlijk makkelijk te testen.
Ik gebruik een aantal 'studio'-sets altijd op deze manier, waarbij ik ofwel de flitser van de D70 of Coolpix 8800 gebruik om de flitskoppen aan te sturen. Als je een 'losse' flitser gebruikt om de flitskoppen aan te sturen dan is het het waard om wat te experimenteren met de manuele output van de flitser om niet teveel licht van voren te laten komen en zo het beeld vol te laten lopen met flitslicht. Maar nogmaals, dat is een persoonlijke keuze.

Bij gebruik van een 'synch'-kabel zou ik deze op de D2Xs aansluiten. De camera zou betsand moeten zijn tegen de electrische spanning die ontstaat als de flitskoppen afgaan (de 'ontsteekspanning')
vansonOnderwerp:

Re: Studiolighting & SB-800

Berichtdoor FotoSG.nl » ma okt 02 2006 3:48 pm

Scrat schreef:Heeft iemand ervaring met studio verlichting en de SB-800 samen? Ik heb namelijk een complete studio set maar heb die nog nooit samen met de SB-800 gebruikt. Zijn er valkuilen waar je op moet letten of kun je het gewoon met elkaar combineren? En kun je het beste de studio flitsers aansluiten op de SB-800 Sync of de Sync van de D2Xs?


De SB800 kun je gebruiken om je studio set aan te sturen door zowel het gebruik van de flitser en dat de studio flitsers reageren door hun slave functie. Ook is het mogelijk om een signaal te sturen vanaf de SB800 zonder dat deze flitst en dat de flitskoppen dit opnemen en je alsnog kunt flitsen. Dit werkt dus allemaal als de SB800 op de flitser zit.

Wil je de SB800 tussen de flitsers gaan gebruiken dus dat deze niet op de camera zit kun je de SB800 zo instellen dat hij gebruikt maakt van zijn eigen slave functie. De SB800 is dusdanig te regelen in vermogen dat dit wel te doen is ondanks dat hij niet gebruik kan maken van de middelen welke er wel zijn voor flitsinstallaties.

Wil je werken met de SB800 tussen de studio set kun je gebruikmaken van zoals eerder genoemt de Sync kabel met X contact naar je studio flitser toe. Een optie welke veel vaker wordt gebruikt is een zender zoals de infrarood welke het signaal stuurt naar zowel de SB800 als de studio flitsers. Ook kun je gebruikmaken van een radiowave zender/ontvanger welke ook de SB800 aan kan sturen.

Je moet voor dit alles wel de SB800 aanpassen in het menu voor de juiste werking met aansturing of werking tussen een flitsset.
FotoSG.nlOnderwerp:

Berichtdoor evertfoto » ma okt 02 2006 7:03 pm

Waarom zou je met een SB800 willen flitsen icm een studioverlichtingsset.
Begrijp de bedoeling niet helemaal. Alleen de studioset zou toch meer dan genoeg moeten zijn om het onderwerp uit te lichten?
Heb bij Frans Buhrs al aangegeven een keer een workshop te willen geven mbv een studioset.
Zowel met flits als met continulicht.
Misschien kunnen we een keer een setje lenen van FotoSG.
evertfotoOnderwerp:

Berichtdoor FotoSG.nl » ma okt 02 2006 7:21 pm

evertfoto schreef:Waarom zou je met een SB800 willen flitsen icm een studioverlichtingsset.


Er zijn meer mensen welke eerst een flitser hebben dan een studi flitser. Om b.v. combinaties te maken met flitsset en externe flitser hebben ze altijd 1 lichtbron meer.

Neem b.v. een opstelling met 3 flitsers:
1. Rechts van model
2. Links van model
3. Als haarlicht

Als je een standaard set koopt heb je maar 2 flitskoppen en is de combinatie finacieel een oplossing. Of dit een perfecte oplossing is kun je in het midden laten. Ook zijn er mensen welke wel 3 koppen hebben maar juist nog een 4e lichtbron wensen om de achtergrond uit te kunnen lichten en is hier ook de externe flitser een optie voor.

Als je met een witte achtergrond wilt werken en je hebt maar 2 studio flitsers zou ik mij voor kunnen stellen dat je b.v. de SB800 op de achtergrond wilt hebben en zo je flitsers op de voorkant kun gebruiken om het model uit te lichten.

Er zijn diverse combinaties met studio flitsers om een bepaald resultaat te behalen. Wel moet ik zeggen dat een SB800 voor een fotograaf een noodoplossing is om deze in te zetten tussen een studio flitser maar als het finacieel niet haalbaar is om b.v. een 3e kop aan te kopen dan is het een oplossing om verder te kunnen werken.
FotoSG.nl
Terug naar “Flitsers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten