Trilling door statief?

Discussies over statieven

Onderwerp:

Trilling door statief?

Berichtdoor Jos van den Elshout » wo aug 21 2013 10:28 pm

Ik heb een Redget RTT-423 statief (gekregen bij een abonnement bij maandblad ZOOM)
Daarop heb ik een Manfrotto 496RC statiefkop zitten

Als ik mijn Afs-300F4 (met Tc 1.4) daarop zet, en ik kijk van afstand door de zoeker, dus niet met mijn oog TEGEN de zoeker,
en ik druk af via een draadloze afstandsbediening, dan zie ik het beeld in de zoeker bewegen/ trillen.
Overigens gebruik ik de "kolom" van het statief niet.

Is dit bij iedereen, alle combinaties?
Ligt dit aan het statief of de statiekop, of aan beide?
Ik lees ook dat de statiefgondel van de AFs300F4 niet van de beste kwaliteit is.

En hoe trilt de camera?
Maakt hij eerst een foto en trilt de camera dan vanwege het neerklappen van de spiegel?
Of trilt hij al vóór het maken van de foto, wanneer de spiegel open gaat?

Jos
Al wat je niet hoeft mee te nemen is mooi meegenomen.


Groeten uit Dongen
http://www.elshout-natuurfotografie.nl
https://www.facebook.com/ElshoutNatuurFotografie
Gebruikersavatar
Jos van den Elshout

Clublid
Berichten: 488


Locatie: Dongen
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor plincky » wo aug 21 2013 10:38 pm

De combi die je noemd is te zwaar voor zo'n "goedkoop" statiefje. max laadgewicht is 4,5. Dat wil niet zeggen dat hij dan stabiel is bij dat gewicht.
Bij zwaardere en betere statieven zal je veel meer stabiliteit hebben. echter is 300mm met 1.4 tc is een lange lens natuurlijk. Ik zou een statief boven de max laadgewicht van min 10KG. nemen iig. hoe meer hoe beter.maar er zit ook nog wel verschil in de merken. maar goedkoop zal het niet zijn voor zo'n combi een stabiel statief te kopen.
De trillingen worden veroorzaakt door de autofocus en het klappen van de spiegel.
het klappen van de spiegel zou je kunnen voorkomen door liveview te gebruiken. dan is de spiegel al opgeklapt.
Voor advies welke statief kan je het beste even zoekfunctie van het forum te gebruiken.
Laatst gewijzigd door plincky op wo aug 21 2013 10:45 pm, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
plincky

Forumlid
Berichten: 2183


Locatie: Nijkerk
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor Léon Obers » wo aug 21 2013 10:40 pm

Van alles een beetje. Statiefgondels van Nikon staan inderdaad niet al beste bekend.
Statief en/of kop moeten voldoende zwaar zijn.

Het opklappen van de spiegel veroorzaakt reeds trilling.
Gebruik de spiegel-voorontspanning (1 seconde voor opname klapt die dan op).
Of klap hem reeds op met de "mirror up" mode voordat je afdrukt (afhankelijk van het type camera wel of niet mogelijk).
Vriendelijke groet, Léon Obers
Gebruikersavatar
Léon Obers

Forumlid
Berichten: 14887


Locatie: Eindhoven
Ervaringsniveau: *****

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor ReneG » wo aug 21 2013 11:09 pm

Het ligt aan alle factoren die je noemt. Ik heb alles wat je noemt in mijn bezit (gehad), de 300mm AF-S, TC, de 496RC en ik heb ook redgeds gehad (inclusief die RTT423).

Ten eerste: Trillingen kunnen worden geïntroduceerd door de sluiterbeweging die vóór de foto wordt gemaakt plaatsvindt. Je kunt dit nog enigszins voorkomen door de spiegelvoorontspanning in te schakelen, maar dat lost niet alles op. Bovendien is dat irritant als je snelt wilt reageren (het introduceert een seconde vertraging). Verder zijn er externe factoren die trillingen kunnen introduceren zoals wind, indrukken van de sluiterknop etc. Dat kan een grote invloed hebben, zeker bij langere brandpuntsafstanden en statieven die onvoldoende stevig zijn.

Dan eerst een basisberekening die hier vaak wordt genoemd: 1 kg. + het gewicht van je apparatuur op het statief + 1 kg. per 100mm (en die laatste mag je bij DX dat nog een keer maal 1,5 doen).

Laten we even zeggen dat je camera, lens en TC 2 kg. wegen. Daar tel je 1 kg. bij op. Dan heb je nog het aantal mm. van de lens met TC en je cropfactor en dan kom je effectief uit op (300mm x 1,4 x 1,5 ) = 630mm. Zeg maar 6 kg. Dan kom je uit op een theoretisch vereist draaggewicht van 9 kg. Volgens sommigen is die vermenigvuldiging voor DX niet nodig, maar dan zit je nog steeds op 7 kg. Laten we dan dus maar even van 8kg. uit gaan. In jou geval is dan denk ik het statief het grootste probleem.

De Redged RTT423 kan volgens de specs. max. 4,5 kg. dragen. Dat is dus maar de helft. Daar komt bovenop dat ik de specs van Redged op zijn minst wat te positief vindt. In mijn ervaring kun je van het gespecificeerde draaggewicht van de redged's, zeker vergeleken met Manfrotto en Gitzo, rustig een derde aftrekken. Oftewel, als ik op een Manfrotto of gitzo 8 kg. zie staan geloof ik dat wel. Bij een redged denk ik dan meteen 'eigenlijk maar 5-6 kg.'. Dit geldt ook voor een aantal 'chinese' merken, ik vind de gespecificeerde draagkracht niet te vergelijken met Manfrotto/Gitzo.
NB: Over de RTT423 heb ik overigens een duidelijke mening: Rotzooi. Dat statief heb ik gehad en is dusdanig slecht en trilgevoelig dat ik er maar amper een compact camera op zou zetten). De bijgeleverde kop is één van de slechtste die ik ooit heb gezien. De andere Redged spullen vond ik ook maar bedenkelijk.

Dan de kop: De Manfrotto 496RC is een prima kop maar met zijn 6 kg draagkracht kom je wat tekort voor de 300mm AF-S, zeker met de TC ertussen. Dat is echt op het randje. Je zult dat misschien ook wel merken als je met je 300mm AF-S probeert scherp te stellen op een klein statisch onderwerp. Je zet je focuspunt op het onderwerp, draait de kop aan en het focuspunt zit daarna net langs het onderwerp. Dat is bijvoorbeeld een kenmerk van een te lichte kop.

Tenslotte kan de statiefgondel van de 300mm inderdaad ook wat trillingen introduceren, maar ik denk dat dat de minst zwakke schakel in de keten is. Enige optie die je daar hebt is een alternatieve gondel, maar dan zit je in veel gevallen naar een arca Swiss systeem te kijken.

Mijn advies zou zijn om in eerste instantie statief en kop te vervangen. Als je het enigszins goedkoop wilt houden zou je naar een Manfrotto 055 serie (aluminium versies) kunnen kijken. Die hebben in mijn ervaring op zich voldoende draagvermogen (8kg). Nadeel is wel dat wanneer ze gaan trillen (bijvoorbeeld door wind) het vrij lang duurt (enkele seconden) voor de trilling verdwijnt. Carbon is wat dat betreft beter, dat is minder gevoelig voor trillingen en als trillingen worden geïntroduceerd verdwijnen ze snel. En het is veel lichter, zo'n 055 alu statief is niet licht. Maar carbon is wel veel duurder. Is geld minder van belang dan kun je ook eens kijken naar de carbon statieven van Manfrotto, Gitzo of Benro (niet Benbo!). Pak bij de Benro wel iets meer draaggewicht dan je nodig hebt, die is volgens mij ook iets te laag gespecificeerd. Er zijn nog wat andere merken (Siriu etc.) maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Voor wat betreft de kop, de Manfrotto 498RC(2) or 488RC(2) zullen misschien net voldoen zonder de TC. Met de TC is een wat zwaardere kop die maar dan 8 kg. kan dragen beter (de nieuwe 054 of 055 magnesium koppen van Manfrotto of een beter Benro 1 of Gitzo kop, maar dat is weer duurder.

Als je de statiefgondel dan ook nog wilt vervangen raad ik een RRS of Kirk gondel aan (duur, v.a. 150 euro) en je zult de plaat op de Manfrotto of Gitzo (mits je een kop met snelkoppelplaat hebt) moeten vervangen door een Kirk of RRS plaat (min. 50 euro).

Ik heb zelf overigens een 055CX3 en 190CX4 statief van Manfrotto, resp. met de 055 kop (die kan 12 kg. aan) en een 498RC2. Beide zijn voorzien van RRS Arca-swiss compatible platen. Die 190CX4 met de 498RC2 is mijn reisstatief en is geschikt voor zo'n beetje alles tot +/- 150mm. Ga ik verder dan moet ik de 055CX3 met de zwaardere kop inzetten, maar die staat dan ook als een huis. Overigens is mijn ervaring dat de kop belangrijker is dan het statief. Mijn statief kan officieel maar 8 kg. dragen, maar de kop is in mijn ervaring veel belangrijker. Met de zwaardere kop die 12 kg. kon dragen dan 498RC2 kop (8 kg.) was alles aanzienlijk stabieler, ook al is het statief officieel 'maar' voor 8 kg. geschikt. Ik kan er prima scherpe platen mee produceren.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4670


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor Cookie1397 » wo aug 21 2013 11:57 pm

Nog een oorzaak kan de VR motor zijn. Deze is gemaakt op trillingen te compenseren en als de motor aanstaat terwijl alles op statief gemonteerd is kan het zo zijn dat de motor nou juist die trillingen zelf veroorzaakt. Advies is dan ook om ter voorkoming de VR motor uit te schakelen wanneer je een statief gebruikt.
Gebruikersavatar
Cookie1397

Forumlid
Berichten: 3972


Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor rbfoto.nl » do aug 22 2013 12:14 am

Ed Schouten schreef:Nog een oorzaak kan de af-s motor zijn. Deze is gemaakt op trillingen te compenseren en als de motor aanstaat terwijl alles op statief gemonteerd is kan het zo zijn dat de motor nou juist die trillingen zelf veroorzaakt. Advies is dan ook om ter voorkoming de af-s motor uit te schakelen wanneer je een statief gebruikt.Euh, Ed?
Je bent in de war.

De vibratiereductie, oftewel de VR bedoel je.
Groeten Ronald
Specialisatie: sportfotografie
Gebruikersavatar
rbfoto.nl

Forumlid
Berichten: 5387


Locatie: Harderwijk
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor BBR » do aug 22 2013 1:14 am

Denk dat het inderdaad geen overbodige luxe is om een beetje overkill aan draagkracht te hebben in je balhoofd, zeker als je met een serieuze zoomlens aan de slag gaat. In de afgelopen jaren aardig wat statieven geprobeerd. Voordelig beginnen en elke keer weer een stapje hoger in het segment omdat de boel gewoon niet stabiel was. Uiteindelijk twee Gitzo/Markins combinaties aanschaft. Voor dagelijks gebruik een Gitzo 1298 (belastbaar tot ?) met een Markins Q20 die volgens de specs 50kg (!) aan kan. Ietwat overdreven voor mijn glaswerk maar ik hoef dan ook geen serie foto's meer te schieten om er zeker van te zijn dat er een scherp is. Voor op reis een Gitzo 1541T (tot 8kg) en Markins Q3T (20kg) en voor een compact statief is dat ding zo ongehoord stabiel dat ik die bijna altijd pak vanwege het lage gewicht (1365gr) en de compacte afmeting van 43cm. Die Gitzo 1298 was een demo bij een lokale fotozaak en echt een koopje. De balhoofden heb ik, gezien de torenhoge adviesprijs in NL, rechtstreeks bij de leverancier besteld wat mij inclusief importkosten een aanzienlijke besparing opleverde.

Zoals ReneG reeds aangaf zou ik sowieso een statiefkop zoeken die het gewicht van je apparatuur (ruimschoots) aan kan. Omdat ik meestal mijn huiswerk online doe, op specs koop en achteraf altijd baalde van die statieven ben ik uiteindelijk bij een winkel diverse statieven gaan proberen. Toen kon ik pas goed de voor- en/of nadelen van de werking en stabiliteit beoordelen.
Live Life
BBR

Forumlid
Berichten: 74


Locatie: Rotterdam

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor Cookie1397 » do aug 22 2013 4:21 am

@rbfoto: excuus je hebt gelijk, weet niet hoe ik die fout heb kunnen maken :oops: Bij deze hersteld.
Gebruikersavatar
Cookie1397

Forumlid
Berichten: 3972


Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor plincky » do aug 22 2013 7:44 am

ReneG schreef:De andere Redged spullen vond ik ook maar bedenkelijk.


Ik heb 2 redged statiefen gehad. Een lichte versie,zoiets als.wat ts nu heeft. Dat is idd niet echt lekker maar daar is de prijs ook naar. statief van €60,- kan je niet echt wat van verwachten.
Heb nu al best een tijd de Redged RTC - 428 en heb daar nu een carbon Fisol balhoofd (tot €20kg dacht ik) op en ben daar erg tevreden over. De RTC-428 is echt wat anders dan de lichtere versies. Met deze combi van ongeveer 2KG incl kop, die ik totaal voor €220,- heb kunnen kopen (statief nieuw/ balhoofd zgan via marktplaats. ) zou je best de combi op kunnen zetten die TS beschrijft. Ik heb er zelf een 70-200 icm tc 1.7 gehad en dat gaat prima.

Zou dus niet zeggen dat Redged in zijn algemeen rotzooi is.
Het zou een prima goedkoop alternatief zijn in mijn ogen.

@BBR

Zal vast een mooie combi zijn die gitzo / markins, maar je hebt het over bijna €1000,- over de eerste combi en de tweede zal ook niet goedkoop zijn geweest.
Ik krijg niet het idee dat TS degelijke combi zou kopen gezien de huidige combi. maar kan er natuurlijk naast zitten. . en
Gebruikersavatar
plincky

Forumlid
Berichten: 2183


Locatie: Nijkerk
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor JvdKooij » do aug 22 2013 7:48 am

Ed Schouten schreef:@rbfoto: excuus je hebt gelijk, weet niet hoe ik die fout heb kunnen maken :oops: Bij deze hersteld.


De grootste fout die je maakt is dat de 300mmF4 helemaal geen VR heeft :D


@TS, de combi is gewoon te zwaar voor je statief, zoals al velen voor me hebben gezegd. Of vanaf rijstzak foto's maken of een beter statief kopen.
Groetjes,
Jaap
Gebruikersavatar
JvdKooij

Forumlid
Berichten: 3142


Locatie: barnaul
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor wiebeterpstra » do aug 22 2013 10:03 am

kan hij, dmv er extra gewicht centraal aan het statief te laten hangen, stabiliteit vergroten?
wiebeterpstra

Forumlid
Berichten: 3017


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor plincky » do aug 22 2013 10:14 am

Zou ik niet proberen met een statief met max 4,5kg . een combi van 2kg en dan nog extra gewicht zal het statiefje geen goed doen denk ik. probleem zijn de erg dunne onderste benen die redelijk doorbuigen.
Gebruikersavatar
plincky

Forumlid
Berichten: 2183


Locatie: Nijkerk
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor Kroontje » do aug 22 2013 10:18 am

Met het uitzoeken naar mijn statief heb ik van divers betrouwbare kanten gehoord dat je het gewicht van het apparatuur x (minimaal) 3 doet.
En als je dan denkt van tja er gaat nog meer bij komen doe je er een schepje boven op. Dit als het budget het toelaat natuurlijk ;)
KroontjeOnderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor BBR » do aug 22 2013 10:20 am

plincky schreef:@BBR

Zal vast een mooie combi zijn die gitzo / markins, maar je hebt het over bijna €1000,- over de eerste combi en de tweede zal ook niet goedkoop zijn geweest.
Ik krijg niet het idee dat TS degelijke combi zou kopen gezien de huidige combi. maar kan er natuurlijk naast zitten. . en


Ik zeg toch ook niet dat hij zoveel geld stuk moet slaan? Ik reageer op TS z'n vraag (Is dit bij iedereen, alle combinaties?) zonder in zijn portemonnee te kijken.

FYI: Die G1298/Q20 heeft 424,- gekost. De andere set was inderdaad niet goedkoop ;)
Live Life
BBR

Forumlid
Berichten: 74


Locatie: Rotterdam

Onderwerp:

Re: Trilling door statief?

Berichtdoor jantom » do aug 22 2013 11:54 am

Kroontje schreef:Met het uitzoeken naar mijn statief heb ik van divers betrouwbare kanten gehoord dat je het gewicht van het apparatuur x (minimaal) 3 doet.
En als je dan denkt van tja er gaat nog meer bij komen doe je er een schepje boven op. Dit als het budget het toelaat natuurlijk ;)


Ik ben niet bekend met de zienswijze maar het lijkt erg aannemelijk.
Ikzelf fotografeer voornamelijk gebouwen en als ik dan ondersteuning nodig heb (bij gebruik van telelenzen uiteraard) wil ik graag twee relatief lichte statieven gebruiken. Dat werkt ook erg goed. 8)
Gebruikersavatar
jantom

Clublid
Berichten: 1808


Locatie: IJmuiden
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee


Terug naar “Statieven”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten