Pagina 1 van 1

VR aan op monopod?

Geplaatst: vr aug 24 2018 11:53 pm
door MartinT
In het draadje over het Wildpark Anholter Schweiz hebben we met telelenzen op een monopod gewerkt. Ik met de Nikkon 200-500 f/5.6 en Henk met de Nikon 70-200 mm f/2.8 AFS Ik heb al jaren een monopod maar gebruik hem weinig en heb er dus weinig ervaring mee.
Ik heb in dat draadje onderstaande vraag gesteld. Er is geen reactie opgekomen, waarschijnlijk omdat het draadje primair over het Wildpark ging. Daarom dezelfde vraag nogmaals in dit draadje.
De vraag was:

Of het juist is om de VR aan te laten staan voor een telelens die op een monopod staat wisten we eigenlijk niet. In de praktijk bewegen monopod en jijzelf altijd een beetje. De combinatie van zware camera boven op een uitgeschoven monopod hou ik niet echt 100% stil. Dus zo bezien zou een VR wel zin hebben. Maar we weten het niet zeker.
De gemaakte foto’s zijn in elk geval wel scherp vind ik.
Weet iemand hier het antwoord op? Dus of je VR aan of uit moet zetten en waarom?

Ik kan het niet meer terug vinden, maar deze vraag is wel eens vaker gesteld. Maar ik kan me geen goed antwoord herinneren.
Wie heeft hier zelf ervaring mee en wil dit hier delen?
Dus jongens alsjeblieft geen reacties in de stijl van: “ik denk dat......”
Daar hebben we echt niets aan :(

Re: VR aan op monopod?

Geplaatst: za aug 25 2018 1:08 am
door imaginary_nl
Ik heb als voorbeeld de nikon 70-200 f2.8 vr1 gehad. Daarmee maakte het in sommige gevallen uit wanneer de vr aanstond met sluitertijden boven de 1/500 sec.
Met de 200-500 en de laatste versie van de 70-200 heb ik de vr altijd aan, ook op statief en merk daarbij geen nadeel.

De vr is na een aantal generaties een stuk beter geworden en lijkt daar nu goed mee om te kunnen gaan.

Re: VR aan op monopod?

Geplaatst: za aug 25 2018 11:38 am
door MarcoEos70D
Ik gebruik de VR (IS bij Canon) alleen op statief (monopod) in de speciale stand daarvoor. De teleobjectieven van Canon hebben twee IS-standen, één voor uit de hand en één voor op statief. Ik heb éénmaal vergeten de IS in de 2e stand te zetten en had toen merkbaar minder scherpe foto's. Ik heb daaruit toen de conclusie getrokken dat de normale IS-stand op statief inderdaad stoort en ben het daarna nooit meer vergeten :) Mijn 100-400 is al wel weer een jaar of 8 oud, wellicht dat de nieuwere Mark II het beter doet.

Re: VR aan op monopod?

Geplaatst: za aug 25 2018 8:59 pm
door JurjenF
Ik heb lang geleden diezelfde vraag gesteld en, wat ik mij herinner, ook niet echt een bruikbaar antwoord gehad. Het is wel zo dat de nieuwste VR systemen vaak herkennen dat er een statief gebruikt is en zich hierop aanpassen/uitzetten. Verder is het m.i. gewoon uitproberen. Met mijn G80 en de stabilisatie in de lens weet ik bv dat je het gewoon geheel uit moet zetten. Er zit ook geen extra stand op voor pannen of statief. Met mijn D7100 en Sigma 120-400 kon ik die laatste wel op de 2e stand (pannen) zetten en had ik scherpe foto's. Ik zag daarbij wel verschil tussen uit en aan. Ik denk dat het heel afhankelijk is van lens en fotograaf (vaste[re] hand of niet).

Re: VR aan op monopod?

Geplaatst: zo aug 26 2018 7:49 am
door evelakes
bij mijn weten en ervaring wordt VR/OS/IS steeds meer door ontwikkeld vroeger moest het VR element langer doen om zijn functie uit te voeren waardoor bij lagere/ hogere sluitertijden de eerste
2 tot 3 foto's (in serie) onbruikbaar waren voordat de het stabilisatiesysteem optimaal kon werken, nu gaat dat allemaal in milliseconden maar soms net te laat voor de killershot in de natuur.
Het is dan ook de discipline om je sluitersknop net genoeg tijd te geven om het systeem te laten werken en niet al teveel van je focuspunt af te wijken, zodat die weer opnieuw in werking gaat treden
met BBF hou je de positie langer vast zodat het VR systeem niet opnieuw zijn functie hoeft uit te voeren. Dat is mijn ervaring met VR/IS/OS. Bij echt lage sluitertijden is het voor mij nog een must.
Maar 1 ieder heeft zo zijn ervaringen.

Re: VR aan op monopod?

Geplaatst: zo aug 26 2018 1:21 pm
door hans1956
Hier de vraag uit 2016 viewtopic.php?t=66276

Re: VR aan op monopod?

Geplaatst: zo aug 26 2018 6:06 pm
door ArendV
Zoals hierboven ook al aangegeven kan VR van de 200-500/5.6 goed overweg met statieven.

En het is dat Gijs nog niet gereageerd heeft maar de Gebruikshandleiding is hier ook redelijk duidelijk over:
Virbratiereductie voor NORMAL en SPORT kunnen onscherpte verminderen wanneer de camera op een statief is bevestigd. OFF kan echter in sommige gevallen betere resultaten opleveren, afhankelijk van het type statief en de opnameomstandigheden.
NORMAL en SPORT worden aanbevolen als de camera op een monopod is bevestigd.

Re: VR aan op monopod?

Geplaatst: zo aug 26 2018 6:34 pm
door ReneG
Let wel, de handleiding wisselt per lens qua instructie voor gebruik. Bij oudere lenzen kan de instructie (subtiel) anders zijn dan bij nieuwe. De ene lens heeft ook SPORT, de andere ACTIVE etc.