Pagina 1 van 2

GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 11:01 am
door Hilda
Voor de liefhebber een actie bij Saake-shop
https://www.saake-shop.nl/search.html?q ... aign=mei15

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 11:15 am
door CaptainHook
'gewone' prijs (gratis verzenden) bij amazon:
http://www.amazon.de/Marrex-MX-G20-Prof ... ex+mx-g20m

en via ebay is 'ie ook te verkrijgen.

M.a.w. zo'n actie is het nou ook weer niet... :angel:

Maar er zijn nog zoveel andere alternatieven. Tig merken en modellen. :idea:

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 11:24 am
door Hilda
Ik heb de i-gotU maar die is absoluut niet nauwkeurig, heb deze vorige maand mee gehad naar Charleroi klopte geen donder van. De eerste foto's heb ik bij Powerplant Charleroi gemaakt maar volgens de i-gotU ergens bij Almere al. Gaf de andere, op de volgende dagen gemaakte, foto's bij benadering aan. Hiervoor had ik de Mini Gisteq die was wel nauwkeurig maar ondersteund Windows 8 niet en de software is ook niet meer te downloaden. Gisteq bestaat niet meer.

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 11:42 am
door CaptainHook
Je haalt nu 2 dingen door elkaar:

    -losse loggers
    versus
    -GPS ontvangers, direct verbonden met de DSLR

De (laatste) categorie GPS ontvangers, die de GPS metagegevens rechtstreeks naar de camera stuurt en deze coördinaten dan toevoegt aan de EXIF metagegevens, werken onafhankelijk van de gebruikte software/OS op je desktop/laptop.

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 1:04 pm
door Hilda
Maar ze dienen voor hetzelfde volgens mij

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 1:10 pm
door CaptainHook
Idd.
Maar de werkwijze is anders c.q. de (on)afhankelijkheid van wat voor een s/w en/of OS je op je computer(s) thuis gebruikt.
En je noemde dat b.v. je Mini Gisteq niet ondersteund werd door Windows 8 (mag aannemen dat je al geupgrade bent naar 8.1?). En dat probleem, van het niet ondersteunen, voorkom je dus door een device te gebruiken wat rechtstreeks GPS EXIF data tijdens het maken van je foto wegschrijft en niet pas later synchroniseert...

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 1:35 pm
door Hilda
Daarom overweeg ik ook die Marrex gps ontvanger aan te schaffen, dezeis ook los te gebruiken dus kan je 'm ook icm een andere camera gebruiken. Ander voordeel is dat ie ook RAW ondersteund (althans daar ga ik vanuit, kan het niet terug vinden) dat deed die Mini Gisteq ook maar de i-gotU niet, dan moet je dus eerst je foto's omzetten.

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 2:34 pm
door Léon Obers
De uitgave van losse GPS-units voor de camera kun je besparen als je bedenkt dat tegenwoordig elk klein beetje Smartphone met kompas en GPS sensors zijn uitgevoerd. Gewoon een app downloaden en je kunt GPS-data vastleggen. In Nikon View NX2 in één keer in batch van de nodige GPS-data voorzien. Voordeel van software op een Smartphone is dat je die helemaal op eigen gebruik kunt afregelen. Hoge nauwkeurigheid is zeker niet altijd gewenst. Als ik op een plein foto's maak, wil ik geen wirwar aan 20-30 knooppunten op dat plein hebben van wat is vastgelegd.

Eerder is er bijv. een draadje over geweest hier:
viewtopic.php?p=672140#p672140

Apps (Android):
https://play.google.com/store/apps/deta ... gphotospro
https://play.google.com/store/apps/deta ... .gpslogger
En nog een hele bunch aan apps: https://play.google.com/store/search?q= ... ger&c=apps

http://www.makeuseof.com/tag/9-iphone-g ... case-lost/

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 5:24 pm
door JaapV
Wanneer ik mijn Di-GPS gebruik (zelden want hij vreet stroom) zit hij op het 10-pins contactje naast de vatting. Klein, redelijk practisch en dus rechtstreeks.

Maar zeker niet zo nauwkeurig als ik gehoopt had. Als ik zonder te lopen binnen vijf minuten 20 foto's schiet dan zie ik ze op Google Earth op evenzoveel plaatsen binnen een cirkel van ongeveer 25 meter diameter. Wel handig als je achteraf niet meer weet hoe dat dorpje ook alweer heette, maar veel meer kan ik er niet van verwachten.

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 5:55 pm
door Highlander
Zoals wel vaker :D koop de Nikon, ietsjes duurder maar werkt zoals hij bedoelt is, en kan gewoon de hele dag aan staan.

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: vr mei 01 2015 6:42 pm
door Léon Obers
JaapV schreef:Wanneer ik mijn Di-GPS gebruik.......
........Maar zeker niet zo nauwkeurig als ik gehoopt had.

Afhankelijk van de apps die voor een smartphone te downloaden zijn, is zoiets persoonlijk bij die apps in te stellen.

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: zo mei 03 2015 12:55 am
door JaapV

Bedankt Léon! Dat is meer bomen dan er bos te zien is (of zoiets)!
Met zoveel keus zou ik het echt niet meer weten! :crazy:
Maar gezien je laatste berichtje moet ik er toch maar eens nader naar gaan kijken.

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: zo mei 03 2015 12:59 am
door JaapV
Highlander schreef:Zoals wel vaker :D koop de Nikon, ietsjes duurder maar werkt zoals hij bedoelt is, en kan gewoon de hele dag aan staan.

Laat CaptainHook het maar niet horen! :D
Maar ik vind die GPS-1a (oid) echt een raar bakbeest. Zeker met die uithangende kabel die overal achter kan blijven hangen...

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: zo mei 03 2015 9:56 am
door CaptainHook
Highlander schreef:Zoals wel vaker :D koop de Nikon, ietsjes duurder maar werkt zoals hij bedoelt is, en kan gewoon de hele dag aan staan.

Zoals wel vaker, kijk eerst eens rond, er is zoveel meer te verkrijgen, dat werkt zoals het bedoeld is! En kan net als dat gedrocht van Nikon de hele dag niet aan, want die trekt je accu leeg... :angel:
Het gaat er juist om dat je een goede module, die doet wat je wilt, en met een realistische prijs/prestatieverhouding, gebruikt. Het logootje wat er op zit is totaal irrelevant; de gebruikte chipset (ongeacht het merkplakkertje aan de buitenzijde) is toch vrijwel altijd van SiRF of MediaTek. En als je een module wilt die een beetje universeel is, zou je moeten kijken naar (amerikaanse)GPS, GLONASS, BeiDou en Galileo support.

BTW: er waren al jaaaaaren allerlei andere GPS modules verkrijgbaar, voordat Nikon ook in die commercieel interessante ruif wilde gaan graaien. :twisted:
Toen ik, jaren geleden, een GPS module voor m'n D200 zocht, was Nikon nergens te bekennen...

Wat is dat toch met die merkblindheid? :shock: Nog even en je moet ook nog Nikon goedgekeurde elektroontjes gebruiken om je accu te mogen opladen. :silent:

Re: GPS ontvanger

Geplaatst: zo mei 03 2015 11:57 am
door Jan en Yuul
JaapV schreef:Maar ik vind die GPS-1a (oid) echt een raar bakbeest. Zeker met die uithangende kabel die overal achter kan blijven hangen...


De originele Nikon GP-1 (a) is kleiner dan de meeste niet Nikon alternatieven, dus bakbeest valt erg mee. In mijn ogen is hij uit praktisch oogpunt (als je de kabel eerst een keer om de GP-1 leidt) alleen geschikt voor body's met een 10-pin aansluiting aan de voorzijde. Dit laatste geldt overigens ook voor alle alternatieven met een kabelverbinding.

Groet,

Jan (van Yuul :))