Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Discussies over al het andere dat je bij fotografie nodig hebt. Denk aan tassen, filters, etc.

Onderwerp:

Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Berichtdoor MarcB » za jul 25 2015 9:15 am

Tot op heden maakte ik gebruik van mijn Zumo 660 motornavigatie om de GPS coördinaten handmatig over te kunnen nemen in de EXIF gegevens. Ook al werkt dit redelijk goed, het is niet echt ideaal en ik ben dan ook al een tijdje aan het rondkijken naar een GPS ontvanger voor op mijn Nikon D810 waarbij de GPS coördinaten tijdens het fotograferen in de EXIF gegevens worden verwerkt.
Maar, wat ik geregeld tegenkwam over de GPS ontvangers voor op de camera, is dat ze de camera batterij nogal snel willen leegtrekken. Daarnaast blijkt dat de nauwkeurigheid en de snelheid van het oppakken van het satelliet signaal ook nog wel eens te wensen over laat.
Ik ben dan ook gaan zoeken of er losse kwaliteits GPS ontvangers zijn die draadloos gekoppeld kunnen worden aan de Nikon D810. Uiteindelijk ben ik bij het bedrijf Bad Elf en Foolography terechtgekomen.

Het Amerikaanse bedrijf Bad Elf heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van GPS hard- en software voor gebruik op land, zee en lucht in combinatie met apparatuur van Apple. Hierbij gaat de data overdracht op basis van Bluetooth.

Het Duitse bedrijf Foolography heeft zich gespecialiseerd in Bluetooth dongle’s voor gebruik op Nikon apparatuur. Vorig jaar zijn Bad Elf en Foolography gaan samenwerken en hebben hun producten en firmware op elkaar afgestemd. Hierdoor is niet alleen de data overdracht snel en storingsvrij maar is het ook mogelijk geworden om de Bad Elf GPS ontvangers als afstandsbediening voor de camera te gebruiken. Je kan tot vijf verschillende apparaten via Bluetooth koppelen aan de GPS ontvanger.Bluetooth dongle

De Bluetooth dongle die Foolography ontwikkeld heeft is behoorlijk klein. De afmetingen van deze dongle voor de Nikon D810, type Unleashed D200+(D800 mod), zijn 18,5 x 13 x 11 mm en weegt 5 gram. Hij wordt rechtstreeks op de 10-pins connector van de D810 geplaatst, zie onderstaande afbeeldingen.


Afbeelding
Bluetooth dongle Foolography Unleashed D200+(D800 mod)


Afbeelding
Nikon D810 met Unleashed D200+(D800 mod)


Het stroomverbruik van de Bluetooth dongle tijdens fotograferen is 11mA. Als de belichtingsmeter niet actief is, is het verbruik 1.85mA en als de camera uit staat loopt dit terug naar 0.066mA. De Bluetooth dongle laat je op de camera zitten als je de camera opbergt. Het stroomverbruik is dan zo laag dat de batterij zeker 2 jaar mee gaat.Bluetooth GPS ontvanger

Bad Elf heeft een drietal Bluetooth GPS ontvangers ontwikkeld die allen geschikt zijn voor gebruik in combinatie met de Unleashed D200+(D800 mod). De Bad Elf GPS Pro, de Bad Elf GPS Pro+ en de Bad Elf GNSS Surveyor. Deze GPS ontvangers zijn tevens data loggers waardoor je naderhand op een kaart kan terugzien waar je geweest bent. Daarnaast is het mogelijk om de Bluetooth GPS ontvanger als externe GPS ontvanger in combinatie met een iPhone of iPad.

De onderstaande afbeelding is van de Bad Elf GPS Pro.


Afbeelding
Bluetooth GPS ontvanger, de Bad Elf GPS Pro


Alle drie GPS ontvangers van Bad Elf zijn wat vormgeving betreft hetzelfde maar hebben toch een aantal wezenlijke verschillen. Via Bad Elf heb ik onderstaande tabel ontvangen wat een goed overzicht van de verschillen, let maar niet op de opmerking rechtsboven... :wink:


Afbeelding
Overzicht Bad Elf Bluetooth GPS ontvangersDe Bad Elf GPS Pro+ heeft het voordeel t.o.v. de Bad Elf GPS Pro dat hij naast het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) tevens gebruik maakt van het Russische Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema ofwel GLONASS. Hierdoor haal je een wat hogere nauwkeurigheid en daarnaast snellere fix tijden.

Het andere voordeel van de Bad Elf GPS Pro+ t.o.v. de Bad Elf GPS Pro is dat hij zich gedraagt als een USB stick, je kunt eenvoudigweg je track informatie overzetten naar je (Windows) computer.

De Bad Elf GNSS Surveyor is de duurste van het trio en heeft de hoogst haalbare nauwkeurigheid van 1m. Maar, je kunt je afvragen of dit nog wel zinvol is. Overigens is dit model nog niet verkrijgbaar in Europa.

Op nagenoeg alle afbeeldingen van de Bad Elf GPS ontvangers, de eenheden in mph (miles per hour) of ft (feet). Dit is om te zetten naar kph (kilometer per uur) of m (meter). Iets dat je niet uit de handleidingen of het Internet kan achterhalen maar wat duidelijk werd na navraag bij de fabrikant.

Alle drie de Bad Elf GPS ontvangers configureer je eenmalig met een Apple (iPhone / iPad) met de bijbehorende applicatie, zie onderstaande afbeelding.


Afbeelding
Bad Elf iPhone / iPad appCombinatie Bad Elf GPS ontvanger en Foolography Bluetooth dongle

Het pairen van de Bluetooth dongle met de Bad Elf GPS ontvanger is redelijk eenvoudig en staat hier beschreven.

Omdat ik een korte opstarttijd belangrijk vind, heb ik navraag hierover gedaan bij Foolography. Onderstaande reactie heb ik gekregen.

The Unleashed will connect to the Bad elf usually within 1-10 seconds. However, to make startup time even faster than that, we've added two features: when you turn off the camera (or it goes into standby), the Unleashed keeps the Bluetooth connection alive for another 15 minutes, so if you start using the camera after a short break, there is zero delay until you have up to date GPS info. After those 15 minutes, the Unleashed disconnects from the GPS, but it remembers the last position for another 30 minutes. If you start using your camera again in that time, you'll have almost fresh GPS data from the first image on even if you can't wait those 5 seconds it might take to connect back to the GPS.


Doordat de firmware van de Bluetooth dongle is afgestemd op de firmware van de Bad Elf GPS ontvangers, is het mogelijk om de GPS ontvanger te gebruiken als afstandsbediening voor de camera. Zie onderstaande afbeelding. Mocht je overigens toch gehecht zijn aan een bedrade afstandsbediening, deze past op de 2.5mm jack aansluiting van de Bluetooth dongle Unleashed D200+.


Afbeelding
Afstandsbedieningsfunctie Bad Elf GPSLeverancier

In Nederland heb ik maar één zaak gevonden waar de Bad Elf verkocht wordt, de Pilot Shop.
De Foolography Bluetooth dongle type Unleashed D200+ (D800 mod) wordt niet in Nederland verkocht.

In Duitsland heb ik een leverancier gevonden die beiden verkoopt en als service de Bad Elf en Bluetooth dongle paired, zie GPS-Camera.eu.
Overigens staat alleen de Bad Elf GPS Pro vermeld op zijn site. Echter, hij verkoopt ook de Bad Elf GPS Pro+. Deze laatste heb ik in combinatie met de Foolography Unleashed D200+ (D800 mod) bij hem besteld.

Wat meegespeeld heeft in de keuze voor GPS-Camera.eu was de snelle respons op email, de goede telefonische bereikbaarheid en technische kennis. Daarnaast is hij prijstechnisch interessanter als de Pilot Shop en krijg je ook nog eens 2 jaar garantie.

Afgelopen dinsdag heb ik de spullen besteld, binnen 3 dagen stond DHL voor de deur :)De eerste ervaringen

Nadat DHL de spulletjes had geleverd heb ik als eerste de TTFF gemeten, ofwel de Time To First Fix. Dit is de tijd die de GPS ontvanger nodig heeft na een koude start om het satelliet signaal op te vangen en de positie te bepalen, zie ook Wikipedia TTFF.
De tijd die ik gemeten heb was 30s. De volgende ochtend heb ik dezelfde meting gedaan, de gemeten tijd was 28s. Als ik hierna de GPS ontvanger uitzet en na een paar minuten weer aan, kom ik op een tijd van ongeveer 4s.


Op de camera dien je het gebruik van de Bluetooth dongle / GPS in te stellen. Zodra de camera 2 minuten lang niet gebruikt wordt, wordt geen GPS data meer verstuurd naar de camera. Hierdoor wordt de belichtingsmeter uitgeschakeld waardoor het energieverbruik omlaag gaat. Het GPS icoontje is dan niet meer zichtbaar op de camera. Zodra je de ontspanknop halverwege indrukt, wordt direct GPS data verstuurd.
Aangezien de timing door de Bluetooth dongle wordt bepaald, dient de Standby timer van de camera uitgeschakeld te worden. Deze is te vinden in het Setup menu -> Location data -> Standby timer: OFF

Verder is het handig om gebruik te maken van de satelliet tijd. Deze is in te stellen in het Setup menu -> Location data -> Set clock from satellite: ON


De Foolography Unleashed D200+ (D800 mod) GPS dongle heeft een behoorlijke strakke passing in de 10-voudige connector van de Nikon D810 en heeft verder geen borging. Maar, aangezien ik me daar toch niet helemaal lekker bij voel heb ik de GPS dongle vastgezet met een klein stukje dubbelzijdige schuimtape van Bison Car Fix
Het pairen met de Foolography Unleashed D200+ (D800 mod) met de Bad Elf GPS Pro+ was al uitgevoerd door GPS-Camera.eu. Na het inschakelen van de camera was het satelliet icoontje binnen 3s op de camera zichtbaar.


Het pairen van mijn iPhone 6 en iPad met de Bad Elf GPS Pro+ ging niet helemaal vlekkeloos. Ondanks dat de instructie van Bad Elf duidelijk is, verdween de Bluetooth verbinding na 1s. Ik kreeg ook geen melding / PIN bevestiging. Dit was dus wel een probleem want het configureren van de Bad Elf kan alleen met een iPhone of iPad. Vervolgens de iPad geprobeerd maar ook hier hetzelfde probleem, verbinding werd verbroken na 1s.

Nu bedacht ik me dat een paar dagen geleden het iOS van mijn iPhone 6 en iPad heb geupgrade naar versie 8.4. Wellicht dat het probleem hier mee te maken had. Ik heb vervolgens mijn oude iPhone 4 gepakt en hier kreeg ik het pairen wel mee voor elkaar.

Om het pair probleem van mijn iPhone 6 en iPad op te lossen, heb ik “Anonymous pairing” aangepast naar “No”. Dit bleek gelukkig het probleem op te lossen :-) Deze aanpassing had overigens geen invloed op het pairen met de Foolography Unleashed D200+ (D800 mod).
Ik heb deze bevindingen inmiddels teruggekoppeld naar GPS-Camera.eu.


De Bad Elf GPS Pro+ is tevens een track logger. Je kunt tot 200 uur met een sample rate van 1 positie per seconde vastleggen waar je geweest bent. De Bad Elf GPS Pro+ gedraagt zich als een USB drive waardoor je via de Windows Verkenner de data kan downloaden naar je computer. Dus, een rondje door de wijk gelopen en vervolgens de GPS ontvanger via USB aan de computer gekoppeld. Helaas geen USB drive te zien. Vervolgens de GPS ontvanger uitgeschakeld en toen werden er drivers geïnstalleerd. Maar, wederom geen USB drive te zien.
Uiteindelijk bleek dat je op de GPS ontvanger op de GPS knop moet drukken om USB in te schakelen. Je kijkt hier dus erg makkelijk overheen en het staat niet in de handleiding vermeld of op de site van Bad Elf :mryellow:


Afbeelding
Bad Elf GPS Pro+ USB ModeOver de eerste resultaten ben ik zeer tevreden. De GPS gegevens zijn nauwkeurig en ik zie geen grote variaties in GPS gegevens als je meerdere foto’s maakt vanaf dezelfde positie.
De combinatie van Bad Elf GPS ontvanger, Foolography Bluetooth Dongle en Nikon reageert zeer snel op elkaar en levert een betrouwbaar resultaat.


Binnenkort verwacht ik wat meer ervaringen te kunnen delen. Tot nu toe ben ik zeer positief :-)
Gebruikersavatar
MarcB

Clublid
Berichten: 656


Locatie: Waalwijk
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Berichtdoor CaptainHook » za jul 25 2015 9:32 am

Uitgebreid verhaal. :thumbup: Je hebt er nogal wat tijd en moeite in gestopt.

Ik gebruik zelf al sinds dat ik een D200 had, een GPS module op de 10pins aansluiting. (diversen soorten). Ze deden het eigenlijk allemaal prima, totdat ik ze zelf kapot maakte... :oops: door op de connector te gaan staan bijvoorbeeld. :(

De laaste tijd gebruik ik zo'n Aokatec blauwetand module in kombinatie met een Holux GPS module. Is redelijk compact allemaal en voldoet prima:
viewtopic.php?p=533028#p533028
en tegenwoording heeft Aokatec z'n BT module wat kleiner en preciezer passend voor de D8xx modellen gemaakt. :idea:

Grote nadeel van deze Boze Elfjes en idiotengrafen oplossing is de hoge prijs! :shock:
400 euro voor zo'n set vind ik persoonlijk gewoon veels te veel.
CaptainHookOnderwerp:

Re: Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Berichtdoor Hans Braakhuis » za jul 25 2015 10:08 am

Geweldig verhaal, bedankt voor het delen.
Gebruikersavatar
Hans Braakhuis

Forumlid
Berichten: 6010


Locatie: Gelderland
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Berichtdoor bcvthul » za jul 25 2015 11:52 am

Ik zou haast willen zeggen: dit zou een goed artikel voor hey NCN-magazine kunnen zijn/worden...

Bedankt voor de gedetailleerde info!!
Nikon D850, Nikkor AF-S 105mm F2.8 G IF-ED VR II , Tamron 70-300 F/4-5.6 Di VC USD, Nikkor AF-S 35mm F1.8 G ED, Nikkor AF-S 50mm F1.8G, Tamron SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD, Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2
Gebruikersavatar
bcvthul

Clublid
Berichten: 1733


Locatie: Hengelo
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Berichtdoor Léon Obers » za jul 25 2015 12:54 pm

Eerder heb ik wel eens gekeken / overwogen of het zin had een versie van dat Foolography blokje aan te schaffen die van pas kon komen voor mensen die tijdens de fotografie unieke data willen vastleggen in de EXIF-gegevens van opnamen, door een barcode scanner te gebruiken.
Bijvoorbeeld als schoolfotograaf om het leerlingnummer direct in de EXIF-gegevens vast te leggen. Daarmee is een grotere zekerheid geschapen (met minder vergissingen) om opnamen met leerlinggegevens te koppelen.

Of bijv. bij "bulk" productfotografie om producten direct te koppelen met artikelnummers.

http://www.foolography.com/products/barcode-edition/

Ten tijde dat het werd aangekondigd was het echter nog niet functioneel. (Het was toen nog alleen "het plan").
Maar als je ziet hoe kostbaar die oplossing is, zijn er best andere alternatieven te bedenken.

Ik heb toen zelf een softwarematige oplossing gevonden die een vergelijkbaar resultaat oplevert, door met een barcodescanner in de database eerst een match te maken met de betreffende leerling (dat deed ik ervoor ook reeds). Maar nu tevens een tijdstip vast te leggen. De foto's die "erna" worden genomen en uiteindelijk met de database wordt gekoppeld, vergelijkt de tijd van opnamen met die welke in de database met barcodescanner zijn vastgelegd, en combineert ze automatisch.
Zaak was dan wel om voor aanvang van fotografie de klok van de camera via USB-kabel wel eventjes gelijk te zetten met die van de gebruikte laptop. (Enige marge in tijdsverschil is geen probleem).
Vriendelijke groet, Léon Obers
Gebruikersavatar
Léon Obers

Forumlid
Berichten: 14887


Locatie: Eindhoven
Ervaringsniveau: *****

Onderwerp:

Re: Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Berichtdoor reneo57 » za jul 25 2015 3:49 pm

Ik ben overstag en een set voor de Nikon Df besteld, mooi klein op de camera en ontvanger/zendertje op de man. :thumbup:
Gebruikersavatar
reneo57

Clublid
Berichten: 4631


Locatie: NH
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Berichtdoor JvdKooij » za jul 25 2015 5:06 pm

nou, als ik die prijs zie klooi ik nog wel wat aan met mijn igotu :-)
Groetjes,
Jaap
Gebruikersavatar
JvdKooij

Forumlid
Berichten: 3065


Locatie: barnaul
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Berichtdoor MarcB » za jul 25 2015 5:33 pm

Aangezien je de Bad Elf GPS Pro+ nog voor andere zaken kan gebruiken dan alleen het vastleggen van GPS coördinaten in je EXIF gegevens, heb ik vanmiddag gelijk even gekeken wat de track log doet van de Bad Elf GPS Pro+ toen ik even naar de winkel moest. Nauwkeurige details en prima ontvangst in de winkel, zie ronde kader (niet dat je dit nu echt nodig hebt.....). :)

Onderstaande het resultaat nadat ik het GPX bestand heb ingelezen in Garmin Basecamp.


Afbeelding
Gebruikersavatar
MarcB

Clublid
Berichten: 656


Locatie: Waalwijk
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Berichtdoor reneo57 » za jul 25 2015 5:49 pm

Ziet er goed uit, het houd de route goed bij.
Gebruikersavatar
reneo57

Clublid
Berichten: 4631


Locatie: NH
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Bluetooth GPS ontvanger - Bad Elf en Foolography

Berichtdoor daanwijngaard » vr aug 07 2015 10:43 am

goed en duidelijk verhaal, ga er over nadenken.
ziet er wel erg goed uit !
Gebruikersavatar
daanwijngaard

Clublid
Berichten: 60


Locatie: drunen
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:


Terug naar “Overige fotoapparatuur”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten