Pagina 1 van 2

CFexpress of XQD

Geplaatst: vr jan 31 2020 10:43 am
door error33
Nu Sony de enigste leverancier nog is van de XQD en de meeste camera's een fw update hebben om ook gebruik te maken van CFexpress zit ik in twijfel welke kaart ik als uitbreiding zal nemen.

Mijn gevoel zegt dat CFexpress toekomstbestendiger is. Zal XQD nog ondersteund blijven in de toekomst op nieuwe camera's ??

en er beginnen wat alternatieven te komen wat prijzen betreft als je beiden vergelijkt
https://tweakers.net/pricewatch/1455968 ... 128gb.html
https://tweakers.net/pricewatch/1455948 ... 128gb.html

Resume welke keuze zouden jullie maken XQD of CFexpress ?

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: vr jan 31 2020 11:18 am
door gvdnberg
Dat ligt er aan welke camera je hebt. In mijn D850 kan ik alleen de XQD kaartjes gebruiken, voor gebruik van CFexpress heeft Nikon tot op heden alleen voor de Z-serie camera's een update uitgebracht waarmee CFexpress kaartjes gebruikt kunnen worden. CFexpress is aanmerkelijk sneller dan XQD en mogelijk goedkoper in aanschaf.

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: vr jan 31 2020 1:23 pm
door error33
Voor mijn geval gaat het over de Z serie.

Het goedkopere buiten de in de link van delock (voor mij een onbekende op gebied van geheugen) kan ik nog niet echt ontdekken:

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: ma feb 03 2020 10:06 pm
door error33
Er komen steeds nieuwe merken cfexpress bij :)

https://www.kamera-express.nl/product/1 ... =cfexpres&

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: di feb 04 2020 10:07 am
door wiebeterpstra
Het is alleen dat er op dit moment alleen ondersteuning is voor Sony kaarten, voor de Z serie.

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: di feb 04 2020 1:07 pm
door error33
Hm vreemd wat je schrijft.

Dit artikel vertelt anders :
https://www.newsshooter.com/2020/01/27/ ... rd-review/

The cards were specifically designed and engineered to work with the Canon EOS C500 Mark II, Nikon Z6 and Z7. I was lucky enough to get my hands on one to review.

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: di feb 04 2020 1:46 pm
door wiebeterpstra
kan ook een interpretatie zijn, of dat nikon op dit moment alleen toezegging biedt voor sony CFE kaarten, maar dat het niet uitgesloten is dat andere merken ook compatibel zijn.

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: ma mei 25 2020 10:21 pm
door Ronald53
Wat zijn inmiddels de ervaringen m.b.t. CFExpress en XQD in de Z6? Ik overweeg de aanschaf van een Z6 en zal dan ook moeten investeren in kaart en kaartlezer. Volgens het hierboven gelinkte artikel in newsshooter.com zouden de CFExpress kaart en reader van Wise een goede keuze zijn. Ik hoor graag of er andere ervaringen zijn (Ik ga de camera ook gebruiken voor video).
Alvast bedankt,
Groet,
Ronald

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: ma mei 25 2020 10:45 pm
door Weekkey
Hoi,

Ik gebruik Wise, de kaart en lezer, tot volle tevredenheid.

Mvg, Weekkey

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: do mei 28 2020 12:50 pm
door Tom
Ronald53 schreef:Wat zijn inmiddels de ervaringen m.b.t. CFExpress en XQD in de Z6? Ik overweeg de aanschaf van een Z6 en zal dan ook moeten investeren in kaart en kaartlezer. Volgens het hierboven gelinkte artikel in newsshooter.com zouden de CFExpress kaart en reader van Wise een goede keuze zijn. Ik hoor graag of er andere ervaringen zijn (Ik ga de camera ook gebruiken voor video).
Alvast bedankt,
Groet,
Ronald

Een aantal specifieke Sandisk kaarten zijn volgens Nikon compatibel met de Z6. Mijn keuze zou zijn om die kaarten te overwegen, zodat je na een firmwareupdate van Nikon ook redelijke zekerheid hebt dat alles blijft werken.

Als het om een SD kaart ging voor een andere camera zou ik zeggen dat het niet uitmaakt welk merk je kiest, als de specificaties als snelheid maar in orde zijn. CF Express lijkt wat dat betreft gevoeliger.

Het lijstje kan ik bij Nikon niet vinden, mijn advies zou zijn om even contact op te nemen met Nikon. Dat er bepaalde kaarten officieel compatibel zijn weet ik zeker.

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: wo jun 03 2020 9:44 pm
door Ronald53
Heeft er iemand ervaring met deze CFexpress kaart van Delock? Deze kaart is behoorlijk laag geprijsd. De schrijfsnelheid is niet heel hoog, vergeleken met andere CFexpress kaarten, maar volgens mij nog altijd zo hoog dat die nooit de beperking kan zijn (in een Z6).
Groet,
Ronald

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: do jun 04 2020 10:46 am
door Tom
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_a ... ang=nl_NL#

Dit is het lijstje waar ik in mijn vorige reactie op doelde.

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: do jun 04 2020 12:33 pm
door Ronald53
Bedankt. Ik voor die kaarten eens kijken wat de prijzen zijn. De eerder genoemde Wise en Delock kaarten vielen me op vanwege de gunstige prijs. Maar de kaarten van Wise zijn nu niet verkrijgbaar, lijkt het. Beide merken staan niet op het lijstje van Nikon, overigens.
Groet,
Ronald

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: do jun 04 2020 12:57 pm
door Tom
De door jou genoemde kaarten ken ik niet, maar ik begreep wel dat Nikon een aantal kaarten met reden niet op die lijst heeft staan. Dat geeft voor mij de doorslag om voor een compatibele kaart te kiezen. Voor mij geldt dat ik al zoveel aan apparatuur heb uitgegeven dat honderd euro meer het verschil niet meer gaat maken. Helemaal niet als ik daar betrouwbaarheid voor terug krijg.

Dit is mijn overweging. Misschien heb je er iets aan.

Re: CFexpress of XQD

Geplaatst: vr jun 05 2020 3:23 pm
door Ronald53
Het blijkt best lastig CFexpress kaarten te kopen, veel is niet op voorraab. Maar @Tom: Je advies maar ter harte genomen, en de Sandisk besteld. Weliswaar maar 64 GB, met het idee dat ik in de toekomst toch nog eens een 2e exemplaar zal kopen.