fotografie studeren, ja of nee?

Discussies over opleidingen, cursussen, boeken en websites op het gebied van fotografie

Onderwerp:

Re: fotografie studeren, ja of nee?

Berichtdoor wiebeterpstra » wo aug 20 2014 9:48 am

Mooi gesproken!
wiebeterpstra

Forumlid
Berichten: 3023


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: fotografie studeren, ja of nee?

Berichtdoor JW17 » wo aug 20 2014 10:24 am

Voor mij? Dank je Wiebe! :)
Groet,
JW
Gebruikersavatar
JW17

Clublid
Berichten: 528


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: fotografie studeren, ja of nee?

Berichtdoor bart78 » wo aug 20 2014 10:36 am

Zelf heb ik ook wel een zitten denken over wat ik mis om niet een opleiding te volgen. De keuze heb ik nog nooit gemaakt.

Er is tegenwoordig niets wat je zelf niet kan ontdekken maar zelf denk ik dat een vakopleiding gewoon alle aspecten van het vak raakt,
en dat je bij zelfstudie maar moet uitzoeken waarin je je ontwikkeld en wellicht mis je een paar dingen die in de vakopleiding wel degelijk aandacht krijgen.

Niet alle kunstenaars hebben bij een Academie gezeten, en weten zich toch staande te houden. Maar een vakopleiding lijkt mij in ieder geval een solide basis.
Nikon D700 - Nikon 85mm F1.8G - Nikon 50mm F1.4G - Tamron SP 70-200 F2.8
bart78

Forumlid
Berichten: 290


Locatie: Heemskerk
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: fotografie studeren, ja of nee?

Berichtdoor Kamiel » wo aug 20 2014 4:18 pm

Beste Jeroen,

Het is een moeilijke keuze. Ik kan dat goed begrijpen. Het is inderdaad niet makkelijk om vandaag als fotograaf geld te verdienen. Mijn mening is dat je moet doen waar je passie ligt. Ik heb zelf een vreselijk dure opleiding gevolgd, maar ik wilde het zo graag. Na een paar jaar werkeloos, een faillissement, en nog wat omzwervingen, zit ik nu eindelijk op mijn plek. Elke dag geniet ik van mijn werk!

Ik ken drie fotografen met verschillende achtergrond. Een heeft de opleiding in Den Haag gedaan, een de Fotoacademie en een is min of meer autodidact (hoewel hij wel bij de TV heeft gewerkt en daar veel heeft kunnen leren). Deze drie fotografen zijn geslaagd. Opdrachten genoeg!

Een paar jaar geleden gaf de Fotoacademie een baangarantie. Je kreeg je opleidingsgeld terug als je niet binnen 2 jaar een baan vond als fotograaf. Dat is nu niet meer geloof ik. Maar informeer er eens.

Ik zou ervoor gaan. Succes,

Kamiel
Gebruikersavatar
Kamiel

Clublid
Berichten: 189


Locatie: Amsterdam
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: fotografie studeren, ja of nee?

Berichtdoor Sandor Gora » wo aug 20 2014 9:18 pm

geen idee of het vanaf Hasselt te bereizen is... de Fotovakschool zit in Boxtel en in Venlo, zie ik op hun website;
zij geven ook een oriëntatiecursus, dan zou je eens kunnen bezien of een opleiding doen bij jou past.
er zijn een paar startmomenten per jaar en het is in deeltijd.
dan kun je ook nog gewoon de kost blijven verdienen.
met vriendelijke groeten,
Sándor Góra

http://www.gora.nl
Gebruikersavatar
Sandor Gora

Forumlid
Berichten: 214


Locatie: Vlaardingen
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: fotografie studeren, ja of nee?

Berichtdoor JJG » do aug 21 2014 12:58 am

Ik zit even m'n eigen reactie terug te lezen en daar moet ik toch voor een deel op terugkomen.

Ja, het is moeilijk om je brood ermee te verdienen.

Maar als ik nu 22 was en ik stond voor dezelfde keuze had ik het absoluut gedaan. Volg je passie, volgens mij is daar nog nooit iemand slechter van geworden!
https://www.jelmergremmen.nl

Nikon F3 (en Olympus)
Gebruikersavatar
JJG

Forumlid
Berichten: 1368


Locatie: Deventer.
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: fotografie studeren, ja of nee?

Berichtdoor jeroen13579 » vr aug 22 2014 3:15 pm

@yzf1kr
Inderdaad, eigen initiatief is super belangrijk bij fotografie, zeker nu er zoveel zijn, die het ook als hobby doen enzo

@JW17
Dankje voor de info

@Bart78
Inderdaad, maar een opleiding volgen, is toch zoals je zegt een goede basis. Maar alles is te leren via het internet in princiepe.

@Kamiel
Dankje voor de info. Helaas zijn deze scholen een beetje te ver weg.

@Sandor
Ook voor u de scholen zijn te ver weg, maar toch bedankt voor de info

@JJG
Helaas kan ik mij nu niet meer gaan inschrijven, dus het is voor volgend schooljaar. Maar dan ben ik nog maar 23 en is ook nog perfect denk ik.
Maar dankjewel voor de reactie
jeroen13579

Forumlid
Berichten: 73Onderwerp:

Re: fotografie studeren, ja of nee?

Berichtdoor soulpic » wo sep 10 2014 12:04 am

Hoi Jeroen,

7/8 jaar geleden heb ik hier op dit en andere forums uren en uren doorgebracht. Destijds was het een hobby en een passie voor me, nu is het mijn beroep. Waarom? Ik heb doorgezet en van mijn hobby mijn passie gemaakt en van mijn passie / hobby mijn beroep. Ook destijds waren er genoeg mensen (op forums maar ook familieleden) die allerlei argumenten hadden waarom ik beter een vak kon leren waar wel geld mee te verdienen was, maar dat gaf mij juist de kracht om steengoed te worden in mijn vak en daarmee ook de boterham te verdienen. Toen het nog mijn hobby en passie was volgde ik een opleiding tot offsetdrukker en liep ik stage in een drukkerij. Op een gegeven moment heb ik daar mijn proeve van bekwaamheid (examen) gehaald. Ik twijfelde of ik door moest leren voor nog een hogere functie of dat ik moest kiezen voor mijn passie: fotograaf worden. Na meerdere gesprekken te hebben gehad en alles op een rijtje te hebben gezet heb ik besloten om de knop om te zetten en te kiezen voor wat ik echt ambieerde. De directeur van de drukkerij zei tegen mij: "in deze tijd kun je alleen een baan krijgen als je uitblinkt in wat je doet. Je kunt alleen de beste worden in je vak als je er 100% voor gaat en het met passie doet". Die zinnen heb ik mij goed in mijn oren geknoopt.

Ik heb mij toen ingeschreven voor een fotografie opleiding, ben aangenomen, heb daar 4 jaar gestudeerd, leuke en leerzame stages gehad bij grote professionele studio's, examen met een 9 afgesloten
en binnen een half jaar had ik (en nu nog) een betaalde baan in de fotografie (in loondienst als reclamefotograaf)
Als je wil en je gaat ervoor dan kun je veel bereiken. Fotografie is vooral veel doen, heel veel doen...op je bek gaan, ervan leren en weer doorgaan. Maar je moet er wel een enorme passie voor hebben en doorzettingsvermogen. Niet dat ik mezelf de hemel in wil prijzen maar ik ben 4 jaar lang elke dag (5 dagen per week) 4,5 uur per dag kwijt geweest aan reistijd. En voor mijn huidige baan zit ik 3 uur per dag in de auto. Het is maar wat je ervoor over hebt. Als t echt je passie is moet je het gewoon aanpakken.

Je moet je alleen goed realiseren dat wanneer je van je hobby je beroep maakt, je hobby je hobby niet meer is. Het vrijwillige gaat ervan af. Je moet altijd een goede foto kunnen maken en dat verwacht iedereen ook van je (vooral als je in loondienst werkt)
Fotograaf worden is een lange weg en je bent nooit uitgeleerd. Een opleiding volgen helpt je hierbij wel. Als je het jezelf aanleert kan het langer duren. Vooral omdat fotografie niet alleen op een knopje drukken is maar ook alles eromheen. Marketing, acquisitie, administratie etc. Wil je dat niet dan moet je in loondienst gaan werken.

Geld verdienen in de fotografie is moeilijk maar als je goed genoeg bent kan het. Het lastige is alleen dat je van losse opdrachten niet een gezonde onderneming kan blijven houden. Je hebt opdrachtgevers nodig die regelmatig foto's nodig hebben. Als je opdrachtgevers binnen weet te halen en tevreden weet te houden die regelmatig foto's afnemen dan is er best een bestaan als fotograaf.

Wat ook belangrijk is, waarin wil je je specialiseren? Je zegt concert en evenementenfotografie. Dat is inderdaad een tak waarin niet meer veel te verdienen valt en de lol voor fotografen ook zo goed als op is. (Vaak mag je bij concerten maar de eerste paar nummers fotograferen, achter in de zaal, zonder flits en met slecht podiumlicht)
William Rutten is een Nederlandse fotograaf. Fotografeert voornamelijk concerten van grote artiesten maar maakt ook portretten van ze voor in magazines etc. Misschien eens met hem praten?

De enige tak waar nog goed geld in te verdienen is, is de reclamefotografie. In die sector is er continu vraag naar beelden en wordt daar ook nog een acceptabele prijs voor betaald. Een van de redenen waarom ik mijzelf gespecialiseerd heb in de reclamefotografie.

Nog een tip: als je veel wil leren moet je vooral veel foto's kijken, ontleden en ervan leren. Waarom is die foto zo gemaakt? Waar komt het licht vandaan, wat maakt de foto bijzonder, hoe zou ik dit kunnen bewerkstelligen? (Maken)
Dit heb ik ontzettend veel gedaan en daar ben ik blij om. Ik heb dagen op t werk dat ik 5 min voordat ik aan een opdracht moet beginnen een briefing (de opdrachtomschrijving) krijg met voorbeelden van bijv voorgaande fotografie binnen dezelfde lijn van bijv een verpakking. Ik moet dan binnen een paar minuten die foto kunnen ontleden (hoe is wat gedaan) en dit ook ter plekke exact namaken in diezelfde lijn. Om maar even aan te geven dat het echt handig is.

Hoop dat je hier wat aan hebt. Jordy
"Imagination is far more important than knowledge"
Gebruikersavatar
soulpic

Forumlid
Berichten: 900


Locatie: Belfeld
Contacteer:


Terug naar “Opleidingen/cursussen/boeken/websites”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast