Flare met uv filter

Alles dat niet in een van de overige secties over objectieven past, kan je hier kwijt

Onderwerp:

Flare met uv filter

Berichtdoor janvanvelzen » ma apr 06 2015 9:36 am

kan het gebeuren dat je meer flair krijgt bij het gebruik van een [goedkoop] uv filter?
groeten jan van velzen
niet kijken maar zien.
janvanvelzen

Clublid
Berichten: 68


Locatie: zoetermeer
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: flair met uv filter

Berichtdoor Léon Obers » ma apr 06 2015 9:39 am

Ja, met name bij avondopnamen en lichtpunten, of bijv. bij optredens op een podium met lichtspots e.d.
Niet alleen bij een goedkoop filter, maar bij elk filter. Dat heeft zijn oorzaak in de "plan parallelle" samenstelling van een filter. Per definitie krijg je optisch gezien dan al snel te maken met omgekeerde nevenbeelden van de hoge lichten in een onderwerp onder de omstandigheden die ik hiervoor benoem.
Zie o.a. de beschrijvingen en voorbeelden hier:
http://toothwalker.org/optics/flare.html
http://toothwalker.org/optics/filterflare.html
Vriendelijke groet, Léon Obers
Gebruikersavatar
Léon Obers

Forumlid
Berichten: 14887


Locatie: Eindhoven
Ervaringsniveau: *****

Onderwerp:

Re: flair met uv filter

Berichtdoor MarcvP » ma apr 06 2015 10:07 am

Ik heb jaren geleden wat vergelijkende testjes gedaan van onderwerpen met en zonder filter. Ik gebruikte toen B+W MC filters op mijn lenzen. Vooral de foto's gemaakt zonder filter met tegenlicht lieten veel meer detail zien in de lichte partijen. Voor mij een reden om geen filters meer te gebruiken.
Ik gebruikt nu alleen nog maar ND filters wanneer het nodig is. En voor bescherming van het glas voldoet de zonnekap voldoende.
Gebruikersavatar
MarcvP

Clublid
Berichten: 55


Locatie: Zeist
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: flair met uv filter

Berichtdoor Remco v/d Sanden » ma apr 06 2015 10:10 am

Er zijn al eindeloze discussies over gevoerd.

Een UV filter stamt uit de analoge tijd dat men de filmrol tegen UV licht wilde beschermen. Moderne digitale camera's hebben geen enkele baat bij UV filters, sterker nog, je kan bijv. de flares krijgen die jij noemt. UV filters worden vooral aangesmeerd door verkopers in de winkel vanwege de hoge verkoopmarges die men erop heeft.

Wil je je frontelement beschermen tegen zwaar gebruik ( bergbeklimmen, stuifzanden, zoutwater spray's, werken in een lasserij etc. ) pak dan een daarvoor gemaakt protectiefilter zoals bijv. eentje uit de Hoya HD protector lijn. Wens je bepaalde effecte te creeren pak dan een Pola of ND filter. Voor de rest, gebruik altijd je zonnekap en verders geen filter. Altijd een filtertje op je lens hebben zitten komt nooit ten goede aan de beeldkwaliteit, kan flares veroorzaken en als het filter zich vastzet op de schroefdraad heb je ook een redelijk probleem.

Dus, mijn advies, gebruik filters waar ze voor bestemd zijn, niet meer en niet minder.
Maakt gebruik van Nikon [FX] body's en Nikkor [FX] glaswerk, en voor de lol nog wat 35mm analoog...

https://www.instagram.com/remcovandesanden
Gebruikersavatar
Remco v/d Sanden

Forumlid
Berichten: 1259


Locatie: Tilburg
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: flair met uv filter

Berichtdoor emdeklerk » ma apr 06 2015 10:11 am

Veel voorkomende vraag. Antwoord: ja, een filter kan flare oproepen. Flair is iets anders.
Staat al heel veel over op dit forum. Hierbij mijn standaard antwoordstukje:
---o---

Beschermfilters

Wie op internet wel eens een fotografieforum leest, of het forum van een cameramerkclub, weet dat weinig onderwerpen de gemoederen zo bezig houden als het gebruik van filters: of men is falikant tegen, of men is bevlogen voorstander. We hebben het over UV-filters als objectiefbescherming. Velen zijn opgegroeid met de gedachte dat een kleurloos UV-filter op ieder objectief hoort. En inderdaad: nog steeds geven de meeste cameramerken aan dat het goed is op die manier de frontlens te beschermen. Ook wordt het door de fotohandel wel standaard aangeprezen bij de verkoop van een objectief, maar dan als omzetvergrotende factor.

De kunst is te weten wanneer je een filter wel, en wanneer niet kunt gebruiken - of moet gebruiken.

Het grote voordeel van een beschermfilter is natuurlijk dat het bij vervuiling veel gemakkelijker schoon te maken valt dan de frontlens. En dat bij schade of te zware vervuiling alleen het filter vervangen hoeft te worden. Wat dacht u van het volgende scenario: u fotografeert in een drukke mensenmassa: om u heen krioelt het van de mensen met rugzakken met metalen hang- en sluitwerk, kinderen met kleverige chip- patat- of zuurstokhandjes die overal aanzitten, mensen die ijsjes eten, mensen met patatjes oorlog... U begrijpt... Ik spreek uit ervaring. Wat ik ook meemaakte: vogelpoep op één van de frontlenzen van mijn kijker tijdens een dagje vogelen – gelukkig niet van een aalscholver... Hebt u wel eens een strandwandeling gemaakt tijdens forse westenwind? En het zanderige zilt van uw kostbare glaswerk en camera moeten poetsen?
Dus in die gevallen: toch maar een filter gebruiken?

Maar nu de nadelen. In de eerste plaats: er zijn filters en filters, en alle waar is naar zijn geld. De filters van de cameramerken zijn zonder uitzondering heel goed, maar duurder. Goedkopere merken komen meestal slechter uit de tests: het glasmengsel is vaak niet homogeen, er zitten dan microscopische luchtbelletjes in die de transparantie aantasten en voor lichtverstrooiing zorgen. Ook de vattingen zijn bij goedkopere filters vaak van mindere kwaliteit messing of aluminium, waardoor ze minder gemakkelijk kunnen worden losgedraaid.

Heel belangrijk is de coating. Er worden geen camera-objectieven meer verkocht zonder hoogwaardige meerlaagscoating, sommige merken hebben zelfs al geavanceerde nano-coating. De coating van de lenselementen in uw objectief is zeer bepalend voor de beeldkwaliteit, die coating helpt tegen overstraling en sluier en waarborgt mede een de hoge lichtdoorlaatbaarheid. Maar nu filters: de goedkopere filters hebben meestal geen meerlaags-, hooguit enkellaagscoating. Met één zo'n minder goed gecoat filter op uw objectief kunt u de hoge kwaliteit van uw top-objectief teniet doen. En waarom zou u een filter van hooguit drie tientjes op uw merkobjectief van soms wel duizend Euro of meer schroeven? De Engelsen noemen dat "penny-wise, pound-foolish".

Wanneer komen nu de nadelen van filtergebruik het snelst naar voren? Dat is voornamelijk bij het fotograferen van puntvormige of scherp omlijnde felle lichtbronnen tegen een donkere achtergrond: zoals bij avond- en nachtfotografie. Hoe goed een coating ook is, altijd wordt er wel een minieme hoeveelheid licht van een glasoppervlak teruggekaatst: dat begint bij de beide oppervlakken van het filter. Ook wordt er dan licht teruggekaatst vanaf de frontlens en weer terug vanaf het filter: het gevolg is de zogenaamde "filterflare", storende lichtvlekken. Ook wordt dan het contrast van de opname nadeling beïnvloed.
Dus: bij avond- of nachtfotografie altijd het filter weglaten!

Goed. U hebt besloten een beschermfilter te gebruiken? Kijk dan eerst naar filters van uw camera- en objectievenmerk. Laten we even het voorbeeld nemen van Nikon (waarmee zeker niet gezegd wil zijn dat Canon of Sony minder zijn - maar toevallig zijn we in Nikon wat beter ingewerkt...).

Op een Nikon kunt u echt het best een Nikon-filter schroeven: de glassamenstelling is dezelfde als die van de lensdelen, want Nikon maakt en gebruikt uitsluitend haar eigen hoogwaardig glas. Ook de multicoating van Nikon behoort, met die van Zeiss, tot de beste. Qua constructie is zo'n filter zijn geld waard: de vatting is van een hoogwaardige harde aluminiumlegering die geheel geëloxeerd is, dus ook de schroefdraad, en het volmaakt planparallelle glasschijfje wordt met precisieringen gefixeerd. Vroeger leverde Nikon het L37C-filter, dat was een UV-filter met multicoating. Tegenwoordig leveren ze de Neutral Color Filters, voorzien van het hoogst bereikbare in multicoating, puur als beschermfilters. Waarom? Omdat een UV-filter op een digitale camera weinig nut heeft tegen UV-licht, eene sensor is daar namelijk niet of nauwelijks gevoelig voor.

Hebt u een Canon: ook die maken hun eigen optisch glas, dus kijk eerst eens wat Canon voor filters levert. Sony, Leica, noem maar op: ze hebben allemaal hun eigen assortiment filters. Wat niet betekent dat er geen goede "vreemdmerk" filters bestaan; de uitstekende Duitse B&W-filters maken gebruik van Schott-glas, dat ook geleverd wordt aan Leica en Zeiss. Let er wel op dat veel B&W-filters leverbaar zijn met zowel multicoating als simpeler (en goedkopere!) éénlaags­coating.
Een ander bekend merk is Hoya, in Japan de belangrijkste glasproducent die levert aan alle onafhankelijke objectieffabrikanten. Denk aan Tamron en Sigma. Tokina is al gelieerd aan Hoya, dus dat is kat in het bakkie...

En wat u nooit of te nimmer moet vergeten: de zonnekap! Sowieso hoort een zonnekap op uw objectief, maar zeker als op dat objectief een beschermfilter zit. Dat filter zit uit de aard der zaak en nood­zakelijkerwijs geheel voorop het objectief, en is dus gevoelig voor zijdelings of schuin invallend licht, wat lichtvlekken zou kunnen opleveren. Vandaar die immer noodzakelijke zonnekap. En dat houdt ook in dat die zonnekap dus niet achterstevoren op het objectief blijft...

En weet u: wilt u beschadigingen aan de frontlens voorkomen, dan doet een zonnekap daartegen ook heel goed dienst!

We hadden het er al over: soms gaat een filter maar moeilijk los, omdat het te vast is aangedraaid of omdat de vatting van een mindere metaalsoort is gemaakt. Vooral filters waarvan de schroefdraad blank metaal is willen nog wel eens de indruk geven vastgelast te zijn op de metalen objectiefdraad. Hier zie je ook vaak het verschil met de duurdere cameramerkfilters.
De manier een vast filter los te krijgen: een rubber matje of een droog zeemleren lapje op een vlakke ondergrond, het objectief met het filter vlak er op zetten, en met weinig druk kun je het meestal zo los draaien. Een andere methode: zorg dat u in de fototas altijd een postbode-elastiek hebt, daarmee kunt u een betere grip op een filter krijgen. Maar nooit met twee vingers knijpen en draaien: dan vervormt het filter en klemt het zich vaster.
Laatst gewijzigd door emdeklerk op ma apr 06 2015 9:53 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
emdeklerk

Forumlid
Berichten: 5075


Locatie: Rijswijk

Onderwerp:

Re: flair met uv filter

Berichtdoor Patrick » ma apr 06 2015 12:18 pm

Prachtige bijdrage meneer de Klerk! Kan zo in onze wiki. :thumbup:
Patrick | Instagram | Flickr | Nikon D700 + Z6, Fujifilm X spullen en een point-and-shoot camera
Gebruikersavatar
Patrick

Clublid
Berichten: 26812


Locatie: Velserbroek
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Flare met uv filter

Berichtdoor emdeklerk » ma apr 06 2015 3:17 pm

Beste Patrick, zet dat stuk gerust in wiki...
Gebruikersavatar
emdeklerk

Forumlid
Berichten: 5075


Locatie: Rijswijk

Onderwerp:

Re: Flare met uv filter

Berichtdoor Patrick » ma apr 06 2015 6:52 pm

We hebben er geen. We hebben wel ooit gepoogd zoiets op te zetten...
Patrick | Instagram | Flickr | Nikon D700 + Z6, Fujifilm X spullen en een point-and-shoot camera
Gebruikersavatar
Patrick

Clublid
Berichten: 26812


Locatie: Velserbroek
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Flare met uv filter

Berichtdoor emdeklerk » ma apr 06 2015 9:50 pm

Zie voor de bijdrage die hier stond het "topic" elders: "het nut van een NCN-forum".
Laatst gewijzigd door emdeklerk op di apr 07 2015 11:27 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
emdeklerk

Forumlid
Berichten: 5075


Locatie: Rijswijk

Onderwerp:

Re: Flare met uv filter

Berichtdoor Vincent » di apr 07 2015 7:02 am

Ik ben oprecht benieuwd hoe jij de toekomst van dit forum en het internet in het algemeen ziet emdeklerk??
The End… or is it?
Vincent

Clublid
Berichten: 4518


Locatie: Ellecom
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Flare met uv filter

Berichtdoor CaptainHook » di apr 07 2015 9:00 am

mompelt eerst iets over vragen naar de bekende weg, op een presenteerblaadje aangeboden krijgen, en RTFM...

Zomaar een opmerking... :twisted:

De toekomst van welk forum dan ook, en ja, zelfs het wereldwijde interpret, is niet gebaat bij het klakkeloos herhalen van hetzelfde antwoord op een wederkerende vraag. :angel:

Toekomst zit 'm wel in een redelijke mate van zelfredzaamheid, eerst zelf enige moeite doen tot zoeken (en vinden). Dat is namelijk in ieders voordeel; zowel vraagsteller, als beantwoorder en het medium waarop de vraagstelling plaatsvindt.
De bereidheid om vragen te beantwoorden die inhoudelijk aantrekkelijk(er) en interessant(er) zijn, zal eerder een kwalitatievere respons opleveren dan "watte?" , "hoe mot dat?" "help, hij doet 't niet"

Zeg nou zelf, niets is toch leuker en boeiender dan om iemand echt inhoudelijk te helpen, zonder dat het een simpele pleur&sleur actie uit de (R)TFM is? :mryellow:


Nog even een leestip voor ons allen (de forumregels)
viewtopic.php?f=82&t=53702

citaat:
Wat te doen voordat je op het NCN forum een topic opent

•Kijk voor informatie op de site van de leverancier.
•Maak gebruik van zoeksites voor het vinden van een oplossing voor het probleem. Als je bijvoorbeeld in de Google zoekbalk METZ flitser Nikon Club Nederland intypt, krijg je al voldoende informatie tot je beschikking.
•Het forum kent een goede zoekfunctie (optie "zoeken" rechts bovenin het scherm). Wanneer je specifieke informatie zoekt is het goed om eerst via de zoekfunctie te kijken of er over het onderwerp al geschreven is op het forum. Via de optie "uitgebreid zoeken" kun je de zoekopdracht verder verfijnen. Bepaalde zoektermen werken niet heel goed met de ingebouwde zoekmachine. Er is echter ook een alternatieve manier van zoeken met behulp van een zoekmachine. Deze methode staat in dit draadje beschreven.
•Zoek naar de juiste sectie om het topic te openen.

Om het topic een goede kans te geven en er voor te zorgen dat zoveel mogelijk gebruikers het topic kunnen zien en/of kunnen helpen, kan je jezelf houden aan de volgende checklist. Houd je altijd aan deze checklist bij het openen van een topic. Dit is makkelijk voor jezelf en voor de medegebruikers en voorkomt allerlei ergernissen. Zo kan je een hoop tijd van jou en de forumgebruikers besparen.[/list]
1.Zorg voor een goede topictitel die duidelijk aangeeft waar het topic over gaat.
Probleem en Vraagje zijn bijvoorbeeld ongeschikt als titel.
2.Indien je een probleem aankaart, geef dan duidelijk aan wat het probleem is. Omschrijf vervolgens waar je zelf denkt dat het aan kan liggen. Geef vervolgens aan wat je zelf hebt gedaan om het probleem op te lossen.
3.Wanneer het een fotografisch probleem betreft, is het handig om een foto te plaatsen in het topic met de exif informatie ingesloten.
4.Stel de vraag nadat je alles duidelijk hebt uitgelegd.
5.Stel de vraag in één topic in één subforum. Het zogenaamde crossposten is niet wenselijk en dubbele postings worden verwijderd. Zet het topic op de beste plek en gebruik de knop meld dit bericht als je twijfelt of het goed staat. Dan zetten de moderators het eventueel wel op de goede plek.
6.Schrijf duidelijk. Zorg ervoor dat je berichten duidelijke taal bevatten en dat BB-codes of eventuele links kloppen. Door op de "voorbeeldknop" te drukken na het typen van een bericht, kan je zien of alles naar behoren werkt. Om typefouten te voorkomen is het handig om spellingscontrole te installeren in je browser. Dat is bijvoorbeeld te doen via Google Toolbar. In Firefox zit al een spellingscontrole-mogelijkheid ingebouwd.
7.Als je een topic wilt openen waarin je een bepaald onderwerp wilt bespreken, geef dan beargumenteerd je eigen mening of stelling weer in dat topic, zodat er een discussie kan ontstaan.
CaptainHook



Onderwerp:

Re: Flare met uv filter

Berichtdoor emdeklerk » di apr 07 2015 9:52 am

Ik heb de bijdrage die ik hier schreef verplaatst naar een ander "topic": "Het nut van een NCN forum". Met dank voor de actie van djunclesam.
Gebruikersavatar
emdeklerk

Forumlid
Berichten: 5075


Locatie: Rijswijk

Onderwerp:

Re: Flare met uv filter

Berichtdoor Peter » di apr 07 2015 2:15 pm

Houden we dit draadje aan voor de filters
Gebruikersavatar
Peter

Clublid
Berichten: 7745


Locatie: Ameland / Enschede
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Flare met uv filter

Berichtdoor janvanvelzen » di apr 07 2015 5:51 pm

dankje wel iedereen jan
niet kijken maar zien.
janvanvelzen

Clublid
Berichten: 68


Locatie: zoetermeer
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:


Terug naar “Overig objectieven”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: jan en 8 gasten