Pagina 1 van 1

Reizen naar Lofoten, zelf doen

Geplaatst: do mar 07 2019 4:00 pm
door RVK
De Lofoten kende ik alleen in de zomer en wilde het nu eens in de winter bezoeken. Nu bieden verschillende reisbureaus wel complete reizen aan maar die zijn niet zo gunstig. De meeste vliegen naar Tromsoe waarna je in een week zowel de Lofoten als Vestralen bezoekt en meestal dan ook nog via Harstad (saaie stad) zodat je meer in de auto zit dan tijd hebt om te fotograferen. (Noordpunt Vestralen tot zuidpunt Lofoten, dus van Andenes naar A is 350 km)

Dus zelf maar iets geboekt (gaat best makkelijk) te beginnen met een vlucht naar Bodo en daar een auto huren (compleet met spikes en winteruitrusting).
De volgende dag met de ferry van Bodo naar Moskeness, boek dit vooraf op de site van de ferry maatschappij ( http://www.thn.no ) je hebt dan zeker een plaats en je hebt de juiste afvaart tijd, de opgegeven dienstregeling klop niet altijd en is verwarrend.

Meestal komt de ferry laat aan in Moskeness het is aan te raden om dan dicht bij de ferry een hotel te boeken (rijden met slecht weer in het donker over smalle, onverlichte wegen is mij vorige keren slecht bevallen) ik heb een Robur geboekt in A, ca 8 km zuidelijk.

Als meest noordelijke plaat heb ik Solvaer genomen en tussen A en deze stad overnachtingen geboekt in Lekne, Solvaer, Hennigvaer en Reine.

Ik had zodoende 7 dagen om de Lofoten te verkennen, en niet alleen route E10 te volgen maar ook andere kustplaatsjes te bekijken.

Ander voordeel van alleen Lofoten bezoeken is dat je wat minder afhankelijk van het weer bent daar dit per uur kan veranderen. Van de 7 dagen heb ik 1 dag storm, 1 dag mist/regen, 1 dag bewolkt, 1 dag 20 cm sneeuw en 3 dagen stralend weer. Dus ben je op een mooie bestemming met trut weer dan kun je eenvoudig een andere dag met mooi weer even terug rijden.

Mooie plekken zijn eenvoudig te vinden, want meestal staan er wel op de bekende plaatsen een dozijn of meer fotografen, ga dus ook eens van weg E10 af.

Enige vaste plaatsen om te fotograferen

Afbeelding

A. klein plaatsje helemaal zuidelijk, hoofdzakelijk met Robur's en een museum.

Afbeelding

Reine, vaste foto voor Lofoten reisgidsen (Lofoten B&B is aan te bevelen, restaurants dichtbij)

Afbeelding

Sakrisoya, klein eilandje (goed restaurant)

Afbeelding

Afbeelding

Hamnoy, plaatsje rond een baai

Afbeelding
Weg E10 bij Napp

Afbeelding

Noordkust Vestvagoy

Afbeelding

Binnenland Vestvagoy

Afbeelding

Binnenland Gimsoya

Afbeelding

En natuurlijk overal te zien (en te ruiken) de stokvis

Blijft over waar je natuurlijk allemaal ook voor komt, het noorderlicht. Deze keer geluk gehad, 2 nachten zeer helder en veel noorderlicht ( KP index 4 dus metr het blote oog al iets groenig).
Ik gebruik de Aurora Notifier, een handige app die wat informatie over het noordelicht geeft.

Afbeelding


Fotograferen van het noorderlicht blijft een uitdaging, ten eerste heb je niet zoveel gelegenheden om het te fotograferen maar ook hoe te fotograferen blijft een uitdaging. Ik heb nu een soort van workflow die redelijk werkt maar er is nog ruimte voor verbetering. (origineel is beter dan hier te zien)

Samenvattend een bezoek aan de Lofoten (zomer en winter) is een goede bestemming voor fotografen , verwacht echter geen rust en stilte, ook hier veel (vooral Chinese) toeriste, ook in de winter.

Zelf een reis uitzetten en boeken gaat best eenvoudig (ik gebruik vliegwinkel, sunnycar en booking.com) en heeft als voordelen flexibel aan de foto wensen aan te pasen en ook (meestal) goedkoper dan een kant en klaar reis. (Lofoten in het algemeen vrij prijzig)

Aanbevolen

RVK

Re: Reizen naar Lofoten, zelf doen

Geplaatst: do mar 07 2019 8:27 pm
door Henk
Leuk verslag Rob en prachtige foto's. Twee keer hier geweest. Eén keer in juni en één keer in september (5x noorderlicht in 8 dagen tijd), maar de winter staat ook nog op ons lijstje. Dank voor het delen.

Re: Reizen naar Lofoten, zelf doen

Geplaatst: do mar 07 2019 9:04 pm
door weimaraner
Duidelijk verhaal en bedankt voor de tips!
Hier had ik het eigenlijk dit jaar - eigenlijk nu, begin maart - op de verlanglijst staan maar vanwege werk/gezondheid niet gelukt. Mijn idee was om met een fotoreis organisatie te gaan (en dan mogelijk naar Senja, iets noordelijker) maar dat gaan we nu volgend jaar maar eens proberen - of misscchien toch in mijn uppie na het lezen van dit verhaal.

Re: Reizen naar Lofoten, zelf doen

Geplaatst: vr mar 08 2019 9:17 am
door erikboersbroek
Bedankt Rob voor het delen van je ervaringen.

Re: Reizen naar Lofoten, zelf doen

Geplaatst: vr mar 08 2019 12:05 pm
door gerardschouw
Mooi gebied zeg.

Re: Reizen naar Lofoten, zelf doen

Geplaatst: vr mar 08 2019 7:36 pm
door josti
Prachtige beelden van een geweldig landschap. Dank voor het delen.

Re: Reizen naar Lofoten, zelf doen

Geplaatst: vr mar 08 2019 10:59 pm
door HansV
Mooi Rob, dank voor deze en de persoonlijke post! :-)

Re: Reizen naar Lofoten, zelf doen

Geplaatst: za mar 09 2019 9:47 am
door gvdnberg
Schitterend Rob, het blijft erg een aantrekkelijk gebied. Ik denk nog met veel plezier terug aan de trips die ik daar heb gemaakt, in 2013 als deel van een groepje van 6 (draadjes zijn nog steeds hier te vinden; zoek op noorderlicht en sightseeing @ Lofoten)) en in 2017 met Elise in de winter en later dat jaar 's zomers op de terugreis van de Noordkaap.
Ik heb nog steeds een flinke voorkeur voor de winter in dit gebied.
Wij vlogen naar Evenes om op het vliegveld daar een auto te huren. Je hebt gelijk: aankomen en dan direct in zeer winterse omstandigheden met een vreemde auto op donkere vreemde wegen op reis te gaan is best een uitdaging. Sneeuw, verijsde wegen en spijkerbanden is daar gewoon, maar voor ons toch even wennen. Wij maakten onze trips vanuit Svolvaer, het Rica Hotel dat inmiddels Scandic Hotel heet en flink is verbouwd.
Bedankt voor het delen Rob!