Kalibratie pc scherm

Deze sectie is bedoeld voor discussies en vragen over hardware en software die niet direct met fotograferen te maken heeft.

Onderwerp:

Kalibratie pc scherm

Berichtdoor Ronald Jan » do aug 20 2015 5:20 pm

Ik heb even een vraag over de kalibratie apparatuur die wij kunnen kopen om ons scherm te kalibreren , de apparatuur die wij daar voor aanschaffen van verschillende merken hanteren die ook de zelfde norm wat de kleur aangaat, als er al een norm is?
Of is het zo dat als ik een ander merk koop om mijn scherm te kalibreren er weer andere waarden uit komen ?
En heeft het dan wel nut om het te kalibreren ?
Ik hoop dat jullie mijn vraag begrijpen?
D 750 AF-S 200-500 AF-S 70-300 Tamron F2.8 Macro AF-S 18-105 AF-S 10-24 AF-S 85mm 1:1.8 G AF-S 18-55 AF-S 35mm 1:1.8.
D 500 AF-S 70-200 1:2.8GII ED Tamron SP 24-70 F2.8
https://ijmondfotograaf.jimdo.com/
Gebruikersavatar
Ronald Jan

Clublid
Berichten: 761


Locatie: N-H
Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor gijs sandberg » do aug 20 2015 5:23 pm

Beste RJ,
re: heeft het dan wel nut
Ja, volgens velen wel (inclusief ondergetekende)
Zoek maar eens op de termen Spyder, Datacolor of Calibratie.
Groeten, Gijs
Overigens ben ik van mening dat G-lenzen verboden moeten worden. (vrij naar Cato de oudere)
Gebruikersavatar
gijs sandberg

Clublid
Berichten: 6593


Locatie: Zuid Holland
Ervaringsniveau: *****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor Ronald Jan » do aug 20 2015 5:27 pm

Mijn punt is als ik er een ander merk op hang er weer andere waarden uitkomen .
D 750 AF-S 200-500 AF-S 70-300 Tamron F2.8 Macro AF-S 18-105 AF-S 10-24 AF-S 85mm 1:1.8 G AF-S 18-55 AF-S 35mm 1:1.8.
D 500 AF-S 70-200 1:2.8GII ED Tamron SP 24-70 F2.8
https://ijmondfotograaf.jimdo.com/
Gebruikersavatar
Ronald Jan

Clublid
Berichten: 761


Locatie: N-H
Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor Michele » do aug 20 2015 7:04 pm

ls je iedere keer wisselt van systeem komen er geheid telkens andere waarden uit, binnen een bepaalde bandbreedte tov de normeringen. Maar datacolor werkt volgens internationaal vastgestelde normen en x-rite ook. dussss.

Alleen als je niet calibreert weet je zeker dat je ernaast zit.
Laatst gewijzigd door Michele op vr aug 21 2015 1:45 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Choose life, drive Maserati!
www.cars-at-speed.com
Gebruikersavatar
Michele

Forumlid
Berichten: 561


Locatie: Achtuhr duh duinuh
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor jfbat » vr aug 21 2015 10:15 am

Michele schreef:Alleen als je niet calibreert weet je zeker dat je ernaast zit.

Nee, zelfs dat is niet zeker... ;)
Niet omdat het moet • Maar omdat het kan
D7100 [Si 35 f1.4 A • Ni 85 f1.8G • Ta 17-50 f2.8 • To 11-16 f2.8] • OM-D E-M10 [Pa 20 f1.7 • M.Z 14-42 f3.5-5.6 • Sa 7,5 f/3.5 fisheye]
Gebruikersavatar
jfbat

Forumlid
Berichten: 982



Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor rbfoto.nl » vr aug 21 2015 10:51 am

Natuurlijk gebeurt dat volgens een standaard. Die is er zeker.
Net als dat er in verf standaarden zijn, is dat voor kleuren ook het geval.
De apparatuur meet welke waarde jouw scherm doorgeeft, en die worden dan aangepast aan de norm.
Groeten Ronald
Specialisatie: sportfotografie
Gebruikersavatar
rbfoto.nl

Clublid
Berichten: 5025


Locatie: Harderwijk
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor Ronald Jan » vr aug 21 2015 6:18 pm

Dus als ik het goed begrijp heeft ieder kalibreer apparaat een eigen norm en is er geen enkele overeenkomt in die norm want ik kan nergens vinden dat de kleurwaarden moeten voldoen aan een gestelde norm waar alle apparaten aan moeten voldoen?
D 750 AF-S 200-500 AF-S 70-300 Tamron F2.8 Macro AF-S 18-105 AF-S 10-24 AF-S 85mm 1:1.8 G AF-S 18-55 AF-S 35mm 1:1.8.
D 500 AF-S 70-200 1:2.8GII ED Tamron SP 24-70 F2.8
https://ijmondfotograaf.jimdo.com/
Gebruikersavatar
Ronald Jan

Clublid
Berichten: 761


Locatie: N-H
Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor rbfoto.nl » za aug 22 2015 12:14 am

Nee, ik schrijf: "Natuurlijk gebeurt dat volgens een standaard. Die is er zeker.
Net als dat er in verf standaarden zijn, is dat voor kleuren ook het geval."

Wit is wit, zwart is zwart, maar ook moet rood aan bepaalde waarden voldoen. En dát meet het apparaat.
Groeten Ronald
Specialisatie: sportfotografie
Gebruikersavatar
rbfoto.nl

Clublid
Berichten: 5025


Locatie: Harderwijk
Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor iefie » za aug 22 2015 4:08 am

Een delta E waarde. Dat is volgens mij de norm.

ief
D90 /mb-d80 / 18-70 / 70-300 VR / 70-210D /35 1.8 / 50 1.8 / Tamron 90mm 2.8 macro / 2x sb-700.
Gebruikersavatar
iefie

Forumlid
Berichten: 1628


Locatie: spijkenisse
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor Léon Obers » za aug 22 2015 6:27 am

Er is inderdaad wel een norm, maar afgezien daarvan kun je wel te maken hebben met marges / afwijkingen in de gebruikte apparatuur zelf hoe nauwkeurig dat die in staat zijn een kalibratie uit te voeren. In de praktijk zit daar nog wel eens verschil in. Bovendien kan de afwijking groter of kleiner zijn afhankelijk van de gehanteerde werkwijzen hoe de hardware maximaal "als basis" reeds af te regelen.

Ter indicatie, een slecht hardwarematig afgeregelde monitor kan met een softwarematig verkregen profiel wel "gekalibreerd" worden, maar zal een slechter resultaat opleveren dan als de monitor eerst met de daarin aanwezige instellingen eerst zo optimaal mogelijk is afgestemd, en van daaruit met nog een profiel er achteraan tot een instelling is gekomen om de niet meer hardwarematig te verkrijgen kleine afwijkingen dan nog bij te sturen.
Vriendelijke groet, Léon Obers
Gebruikersavatar
Léon Obers

Forumlid
Berichten: 14713


Locatie: Eindhoven
Ervaringsniveau: *****

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor Rik Rollinga » za aug 22 2015 5:13 pm

Léon Obers schreef:Ter indicatie, een slecht hardwarematig afgeregelde monitor kan met een softwarematig verkregen profiel wel "gekalibreerd" worden, maar zal een slechter resultaat opleveren dan als de monitor eerst met de daarin aanwezige instellingen eerst zo optimaal mogelijk is afgestemd, en van daaruit met nog een profiel er achteraan tot een instelling is gekomen om de niet meer hardwarematig te verkrijgen kleine afwijkingen dan nog bij te sturen.


Bedankt, dit maakt een hoop duidelijk. Die apparaatjes zoals Spyder doen dus een softwarematige bijstelling als ik het goed begrijp.

Het zal wel niet (ik vind ook tegenstrijdige berichten erover op internet), maar kan je niet met je DSLR zelf de monitor ijken. Je zou toch met liveview zichtbaar op je monitor op zijn minst de hardware zo kunnen instellen dat wat je monitor weergeeft klopt met wat het blote oog ziet?
(misschien niet helemaal objectief als iedereen een beetje kleurenblind is, maar toch)
Als het niet echt hoeft.
Gebruikersavatar
Rik Rollinga

Forumlid
Berichten: 336


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor Léon Obers » za aug 22 2015 7:06 pm

Nee, het werkt niet om "op het oog" met LiveView een monitor te ijken.
Ten eerste zijn je ogen te onbetrouwbaar op specifiek dat vlak. Ten tweede de LCD-weergave van je camera is relatief al vrij "brak" van weergave. Staat die te licht of te donker, ga je dat als "standaard" kiezen. Dat werkt niet.

Het is net zoiets als een overjarige helemaal uitgerekte "centimeter" in het naaimandje van je vrouw die 5 centimeter langer is geworden, en dat als maat nemen voor alle patronen die voor kleding uitgetekend moeten worden. Ga je naar de winkel om stof te halen, wordt daar de stof afgemeten met de meters die ze daar hanteren.
Gegarandeerd dat de kleding erna niet past op de uitgave van patronen of dat je stof te kort komt.

De "ellen" - "duimen" - "inches" - of wat dies meer zijn in maatvoering ook niet onderling zomaar in waarde uit te wisselen.

Met wat ik eerder als opmerking gaf ten aanzien van "hardwarematig" instellen van een monitor, geef ik je een andere vergelijking die misschien wat beter te begrijpen is.

Voor een opname met een camera, krijg je het beste resultaat als de belichting "correct" is.
Sterk onderbelicht kun je softwarematig tegenwoordig nog prima corrigeren dat er nog een alleszins acceptabel en "goed" beeld uitkomt, maar optimaal is het geenszins tegenover een wel goed belichte opname.
Vriendelijke groet, Léon Obers
Gebruikersavatar
Léon Obers

Forumlid
Berichten: 14713


Locatie: Eindhoven
Ervaringsniveau: *****

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor Rik Rollinga » za aug 22 2015 7:29 pm

Daar was ik al bang voor. Bedankt voor het duidelijke antwoord!

Ondanks dat zal ik nog wel heel hard moeten nadenken voor ik zo'n ijkapparaatje aanschaf.
Ik vind dat dingen out of the box goed moeten zijn, in ieder geval de hardware (diezelfde mening heb ik ook over back en front focus, maar dat is off ctopic).

P.S.: Een duim is een inch en is inmiddels gestandaardiseerd op 2,54cm, maar was inderdaad oorspronkelijk niet uitwisselbaar.
Als het niet echt hoeft.
Gebruikersavatar
Rik Rollinga

Forumlid
Berichten: 336


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor Léon Obers » za aug 22 2015 7:48 pm

Nou ja, die apparaatjes voldoen allen beter dan afstellen "op het oog".

De plastic liniaaltjes bij de Action, Hema of Blokker zullen beslist minder nauwkeurig zijn dan de officieel opgeslagen "meter" in Parijs als maatstaf. (Laatstelijk sinds 1983 gedefinieerd als de afstand die licht in 1/299 792 458 seconde in vacuüm aflegt).
Maar "geen" liniaal en op het oog de afstand schatten is altijd slechter.
Vriendelijke groet, Léon Obers
Gebruikersavatar
Léon Obers

Forumlid
Berichten: 14713


Locatie: Eindhoven
Ervaringsniveau: *****

Onderwerp:

Re: Kalibratie pc scherm

Berichtdoor Rik Rollinga » za aug 22 2015 7:59 pm

Off topic: Achteraf toch wel jammer dat Napoleon Engeland niet had veroverd.
Als het niet echt hoeft.
Gebruikersavatar
Rik Rollinga

Forumlid
Berichten: 336


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja


Terug naar “Computer hardware en software algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast