Pagina 1 van 4

Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: wo jun 07 2017 6:57 pm
door Nikkormaat
Afgelopen weekend ben ik met behulp van een muis bezig geweest met het bewerken van foto's van de activiteit "lopen over water". Na een paar uur prutsen met vallen en opstaan had ik een stijve arm. Dat muizen werkte voor mij duidelijk niet nauwkeurig genoeg. In een draadje uit voorjaar 2016 las ik een en ander over Wacom tekentablets. De prijzen van de diverse uitvoering liggen ook op dit moment vrij ver uit elkaar. Ik ben niet van plan om er ooit mee te gaan tekenen. Hebben jullie advies omtrent het model dat voor uitsluitend hobbymatige fotobewerking het meest geschikt is, zonder dat ik over een jaar weer toe ben aan een ander beter model?

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: wo jun 07 2017 7:29 pm
door Vincent
Als je Lightroom als voornaamste fotobewerkingsprogramma gebruikt dan zou ik ook geen tablet adviseren persoonlijk. Dan moet je met een pennetje die kleine sliders gaan bedienen, dat is onlogisch en onhandig priegelwerk. Mijn Wacom was snel de deur weer uit ;)

Dan zou ik eerder eens in dit topic een kijkje gaan nemen: http://www.nikon-club-nederland.nl/forum/viewtopic.php?f=52&t=65209

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: wo jun 07 2017 8:21 pm
door Johan v. V.
Ik gebruik de Wacom Intuos Pro medium en zou echt niet anders meer willen. Vooral niet voor de lokale aanpassingen omdat het dan op het 'echte' tekenen aankomst. Ik kan dat met een pen tussen m'n vingers veel beter dan met een muis in m'n handen. De kosten vond ik te overzien. Het formaat bevalt me goed.
Daarnaast heb ik de Behringer, die weer erg handig is voor de bediening van de schuifjes.

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: wo jun 07 2017 9:24 pm
door Centurion
Ook ik gebruik de Wacom Intuos Pro, maar dan de kleinere uitvoering. Hier is veel nauwkeuriger mee te werken dan met de muis, vooral voor selecties is het heel makkelijk. Maar ik gebruik het meer in Photoshop dan in Lightroom moet ik eerlijk zeggen. Als je budget het toelaat zou ik dan wel de medium nemen, dat werkt net wat lekkerder.

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: wo jun 07 2017 9:27 pm
door Drikus70
Nikkormaat schreef: ...Dat muizen werkte voor mij duidelijk niet nauwkeurig genoeg...

Met een goede muis moet je zeker wel nauwkeurig kunnen werken. Ook een goede muismat kan het nodige verschil maken.
Zelf gebruik ik afwisselend een muis (Logitech MX Master icm een Steelseries muismat) en een tablet (Wacom Intuos Pro Small).
Deze producten zijn dan wel premium met bijbehorende prijs maar als je er veel mee werkt is het de investering zeker waard.
Het gebruik van een tablet vergt wel de nodige gewenning. Ik hoor wel eens dat sommigen binnen een paar dagen gewend zijn maar dit duurde bij mij wel wat langer.
Verwacht van een tablet zeker geen wonderen in het begin.

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: wo jun 07 2017 9:32 pm
door Nikkormaat
Welk model Behringer gebruiken jullie?

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: wo jun 07 2017 9:50 pm
door Johan v. V.
De Behringer X-Touch Mini DAW controller. Dat is echt heerlijk werken voor een paar tientjes, maar alleen waar het schuifjes en knopjes betreft. Als het gaat om precies aanwijzen en tekenen op je foto heb je er niets aan. Dat zul je met je muis cq pen moeten blijven doen.

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: wo jun 07 2017 10:19 pm
door Nikkormaat
Het ging mij voornamelijk om het onnauwkeurige gedoe met die schuifjes. Ik heb net enkele youtubefilmpjes van die Behringer bekeken en kan zeggen dat ik er erg hebberig van word. Bovendien een stuk goedkoper dan zo'n Wacom tablet. Beiden bedankt voor jullie advies.

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: do jun 08 2017 1:18 am
door Johan v. V.
Als het je gaat om het onnauwkeurige gedoe met schuifjes heb je weinig aan een tekentablet. Dan is de Behringer een veel betere, en bovendien goedkopere, aanschaf!

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: do jun 08 2017 7:35 am
door JvdKooij
Johan v. V. schreef:Als het je gaat om het onnauwkeurige gedoe met schuifjes heb je weinig aan een tekentablet. Dan is de Behringer een veel betere, en bovendien goedkopere, aanschaf!


als je lightroom gebruikt dan, voor photoshop niet hoor.

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: do jun 08 2017 7:50 am
door Nikkormaat
Ik gebruik Lightroom.

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: do jun 08 2017 8:09 am
door Landerd
Ik gebruik zelf de Intuos Pro medium. Vanaf de eerste dag helemaal verliefd op dat ding. Had regelmatig last van elleboog en schouder maar sinds ik werk met een tablet nergens meer last van. Kan geen moment meer zonder.

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: do jun 08 2017 8:23 am
door Vincent
Er zijn een aantal opties die ook in het door mij gelinkte topic beschreven worden. Het lijkt me niet zinvol om dat hier allemaal te herhalen, dus bij inhoudelijke vragen zou ik je adviseren om ze daar te stellen. Maar kort samengevat zijn er een aantal oplossingen waartussen je kunt kiezen die het Lightroom leven, vooral bij grote series en/of extreem veel gebruik, een stuk aangenamer maken in tijd maar vooral belasting van je schouders/polsen/armen/etc:

  1. Midi2LR: plugin met een willekeurige MIDI controller zoals bijv de Behringer X-touch Mini, maar er zijn genoeg alternatieven. Elke midi controller kan gebruikt worden.
  2. PFixer: Feitelijk ook gewoon een Behringer X-touch Mini met custom plugin. PFixer software heeft ook ondersteuning (beta) om de trackpad als sliders te gebruiken (plaatje)! Misschien werkt dat voor jou ook? Ik heb het geprobeerd maar kon er niet aan wennen. Te vaak in het verkeerde 'vlakje' en (nog) niet nauwkeurig en responsive genoeg naar mijn smaak.
  3. Palette Gear: Modulair. Duur, volledig customizable in formaat en layout. Werkt ook in Photoshop en andere programma's. Dus is meer dan alleen een Lightroom Controller.
  4. Loupedeck: Specifieke Lightroom controller. Groot, duur, mooi ding, niet customizable.

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: do jun 08 2017 8:59 am
door Highlander
Ik gebruik de Wacom en ben er zeer tevreden over, wel even wennen maar naar een week weet je niet beter.
Het voordeel van Intuos Pro is dat je ook met je vingers kunt werken alla telefoon of tablet.
Ook kun je de extra toetsen helemaal naar eigen behoefte instellen.
De schuifjes in LR bedien ik met de pijltjes toetsen en met de alt toets spring je zo van schuifje naar schuifje.

Re: Fotobewerking met muis of beter met een...?

Geplaatst: do jun 08 2017 10:48 am
door plincky
Gebruik zelf het meeste de muis. Heb ook een Surface pro achtige laptop waar je dus ook met de pen kan werken direct op het beeldscherm. Dat werkt ook goed maar mijn voorkeur ligt echt bij de muis. (Gewoonte denk ik ook.) Heb ook de Behringer X-touch mini gehad. Maar ben geen LR gebruiker en heb deze dan ook maar weer verkocht. Werkte wel goed overigens.

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk