PC voor fotobewerking

Deze sectie is bedoeld voor discussies en vragen over hardware en software die niet direct met fotograferen te maken heeft.

Onderwerp:

Re: PC voor fotobewerking

Berichtdoor ReneG » di jan 29 2019 1:51 pm

ben42 schreef:Een jaar geleden heb ik in december heb ik een systeem gekocht met een i7 8700 voor 799 Euro. Ben er heel erg tevreden mee. Het is een Medion systeem, weliswaar zonder monitor, maar met behoorlijke specificaties en muis/toetsenbord. Wat prestaties betreft doet het systeem niet (of vrijwel niet) onder voor systemen tot voorbij de 2000 Euro. Ook de duurdere systemen hebben geen snellere processoren, zeker niet als je uitgaan van de single core performance.

Ja je kunt ook een systeem van 2000 Euro kopen, dat zal zeker op een aantal punten beter performen dan mijn systeem, maar voor Lightroom is dan de verbetering slechts marginaal als het al merkbaar is.

Ben


Dat kan, maar het gaat er niet om of het performt (en in veel gevallen zal het voor LR niet uitmaken) maar een relatief hoge rate of failure. Oftewel, grotere kans op problemen. Dat wil niet zeggen dat jij problemen gaat ondervinden met een Medion, er zijn er ook zat die lang mee gaan. Maar bij mij komen ze er niet in (mede ook op basis van service-ervaringen met die club). Het feit dat er tevreden gebruikers zijn wil nog niet zeggen dat het daarmee een goed (of slecht) merk is.
Spul waarmee je foto's maakt... www.renevanglabbeek.nl
Gebruikersavatar
ReneG

Clublid
Berichten: 4368


Locatie: Regio Eindhoven
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: PC voor fotobewerking

Berichtdoor ben42 » di jan 29 2019 2:16 pm

ReneG schreef: Maar ik ken dus iemand bij een groothandel die dat soort cijfers bijhoudt. Hier een voorbeeldje:
https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-stats-for-2018/


Dank je wel voor de link.
Uit de link leer je dat je je altijd moet indekken tegen failures. Iedere drive waar ze er veel van hadden vertoonde een failure rate. Voor de kleinere hoeveelheden hadden ze wel gevallen waar er 0 of 1 drives faalden, maar voor de grote hoeveelheden varieerde het van rond de 1 procent tot 3 procent.

Voor een topmerk kun je er 'dus' vanuit gaan dat het in 99 procent van de gevallen goed gaat. Voor die ene procent moet je dan voorzieningen treffen, meestal een goede backup zodat je op een ander systeem verder kunt gaan.

Voor een bottom merk gaat het in 97 procent van de gevallen goed. Voor die 3 procent moet je dan voorzieningen treffen, meestal een goede backup zodat je op een ander systeem verder kunt gaan.

Voor een compleet systeem zal de failure rate hoger zijn. Maar als je een goede backup hebt, kun je altijd door gaan op een ander systeem. Voor amateurs kun je dat systeem kopen op het moment dat het mis gaat. Voor een professional kun je dat systeem naast je gebruikte systeem zetten. (B.v. een voorgaande pc die je in noodgevallen nog kunt gebruiken).

Als uitvallen veel ongemak met zich meebrengt, zoals voor professionals, dan is het zinvol om duurdere apparatuur te kopen. Voor amateurs die best een aantal dagen zonder kunnen is een goede backup procedure vaak voldoende.

Voor iemand die aan een budget van 1000 Euro zit te denken is een goedkoper systeem (b.v. Medion, maar ook zat andere merken) volgens mij een prima keuze. Ja de kans op uitval is groter, maar blijft klein. Zelfs als het gehele systeem na een aantal jaar vervangen moet worden, blijven de kosten dan nog binnen de perken.

Ja ik heb ook liever een duur systeem dan een goedkoop systeem. Mijn budget was 1500 Euro, maar met 799 Euro heb ik nog wat geld over voor andere leuke dingen. Natuurlijk houd ik er rekening mee dat het systeem kan uitvallen. (Mijn voorgaande systeem (ASUS) is ook uitgevallen, dus die ervaring ken ik).

(Die zich afvraagt wat hij moet doen met alle geld dat hij uitspaart :D )
Ben
XD7/X700/F70/D70/D7000/D7700
Gebruikersavatar
ben42

Clublid
Berichten: 1471


Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: PC voor fotobewerking

Berichtdoor Harry W » di jan 29 2019 2:42 pm

Wat een geweldig forum hebben wij toch. Met al deze goede adviezen ga ik op zoek naar een bedrijf dat voor mij de ideale PC binnen mijn budget kan bouwen. Als dat gelukt is zal ik zeker weer wat van mij laten horen. Dank aan allen.
Gebruikersavatar
Harry W

Clublid
Berichten: 200


Locatie: Zwolle
Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: PC voor fotobewerking

Berichtdoor signxpress » di jan 29 2019 7:44 pm

ReneG schreef:
signxpress schreef:Maar ieder ander scherm kan natuurlijk ook.


Mits IPS en gecalibreerd natuurlijk, je wilt geen TN scherm voor fotobewerking.

En naar mijn mening (daar zijn de meningen over verdeeld) ook geen scherm met een glasplaat ervoor...

Sorry, je heb gelijk, ieder scherm was teveel van het goede ;-)
Nikon D850 // Nikon D5300
Sigma 35mm 1:1.4 DG Art // Sigma 150mm 1:2.8 APO Macro DG hsm
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Sports // Sigma 14mm 1:1.8 DG Art

500px.com
signxpress

Clublid
Berichten: 461


Locatie: Geldermalsen
Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:


Terug naar “Computer hardware en software algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten