Pagina 1 van 1

kwaliteitbehoud in PS van heic-bestanden uit iPhone 11 Pro

Geplaatst: ma mar 02 2020 2:34 pm
door FotoTuur
Hoi,
Ik heb een vraag t.a.v. behoud van kwaliteit van de geavanceerde techniek van Apple's heic bestanden uit de iPhone 11 Pro. Welnu, naast mijn Nikon D750 (en fotografeer in RAW) gebruik ik nu ook de iPhone 11 Pro. Deze maakt 16 bit heic-bestanden. In Photoshop (CS6) zou ik deze kleurdiepte graag willen behouden.
Er zijn diverse converter apps op de markt maar die gaan alleen naar jpg waardoor ik 8 bit aan kleurdiepte verlies,
Kan ik nu van dit heic-bestand de 16 bit kwaliteit behouden door heic om te zetten naar psd / of tiff?
(daar die ik ook enkele progjes van op het net diezeggen dat ze de omzetting heic-->tiff/psd aankunnen

Of maak ik nu een denk fout?
Groet, Arthur

Re: kwaliteitbehoud in PS van heic-bestanden uit iPhone 11 Pro

Geplaatst: ma mar 02 2020 4:01 pm
door Richard
Draadje over 30 bits workflow: viewtopic.php?f=52&t=69426#p888038

Re: kwaliteitbehoud in PS van heic-bestanden uit iPhone 11 Pro

Geplaatst: ma mar 02 2020 8:44 pm
door FotoTuur
Dank je Richard.
Heb 't draadje gelezen. Hm...
Dit betekent dat het qua hoeveelheid zichtbare kleuren helemaal geen zin heeft om 16 bit bestanden in te lezen in PS....?

Re: kwaliteitbehoud in PS van heic-bestanden uit iPhone 11 Pro

Geplaatst: ma mar 02 2020 8:57 pm
door Richard
Zoals ook in genoemde draadje staat: wat wil je er mee?

In mijn opstelling zie ik duidelijke grijs schakeringen, daarvoor heeft het geen zin. Wie weet wat de toekomst brengt.

Re: kwaliteitbehoud in PS van heic-bestanden uit iPhone 11 Pro

Geplaatst: ma mar 02 2020 10:22 pm
door henkk
Het verschil tussen 12 en 14 bits is enorm in aantal kleurschakeringen maar nauwelijks zichtbaar, leerden we jl. zaterdag op de belichtingscursus.
Voor 16 bits zal dit a fortiori gelden.

Re: kwaliteitbehoud in PS van heic-bestanden uit iPhone 11 Pro

Geplaatst: di mar 03 2020 11:45 am
door FotoTuur
Richard schreef:Zoals ook in genoemde draadje staat: wat wil je er mee?Wat ik er mee wil is hetzelfde fotograferen met m’n D750 en daarbij foto’s maken in RAW bestanden. Hiermee kan je het maximale uit de foto halen t.a.v. dynamisch bereik en kleuren.
Als de iPhone 11 Pro d.m.v. heic-bestanden meer informatie kan opslaan dan een jpg file, dan zou ik ook die ‘maximale‘ hoeveelheid informatie willen invoeren in PS en niet eerst de heic-bestanden converteren naar jpg (waarbij die extra data verloren gaat) en dan pas die jpg importeren in PS.
Indien het verschil verwaarloosbaar klein is t.a.v. de informatie die een jpg bestand in zich heeft, dan is gebruik ik gewon bijv. iMazing converter.
Bij mijn fotografie heeft de iPhone veel terrein gewonnen omdat de telefoon gewoon in je broekzak zit en die snelle momenten (tijdens reisvakanties) die camera sneller en eenvoudiger beschikbaar is.
Heb onlangs ook Noorderlicht gefotografeerd; hierbij zwaar statief en de Nikon D750 gebruikt. Daar kan de smartphone nog niet aan tippen…
Ook de weersomstandigheden. Mijn Nikon overleefde een hele nacht in de vrieskou, :wink: yes! Dat zal met een smartphone niet gaan lukken….die accu zal snel dood slaan door de kou…en bovendien zal in die moeilijke lichtomstandigheden die kleine smartphone sensor met te kleine pixels nooit die beeldkwaliteit gaan halen tegen de fullframe beeldchip van de DSLR.

De workflowvraag voor de geavanceerde Apple bestanden is dus als volgt:
DSLR: RAW  DNG bewerking in Photoshop  opslaan in JPG - afdrukken (voor in album)
iPhone 11 (Pro): Heic  ?  bewerking in Photoshop  opslaan in JPG - afdrukken (voor in album)

Re: kwaliteitbehoud in PS van heic-bestanden uit iPhone 11 Pro

Geplaatst: di mar 03 2020 2:35 pm
door ben42
FotoTuur schreef:Bij mijn fotografie heeft de iPhone veel terrein gewonnen omdat de telefoon gewoon in je broekzak zit en die snelle momenten (tijdens reisvakanties) die camera sneller en eenvoudiger beschikbaar is.
Heb onlangs ook Noorderlicht gefotografeerd; hierbij zwaar statief en de Nikon D750 gebruikt. Daar kan de smartphone nog niet aan tippen…


De eerste smartphone heeft ondertussen wel de top van de mount Everest bereikt en nog veel meer andere koude/natte/warme locaties. Probeer maar eens een DSLR onder je borstrok warm te houden. Met een smartphone lukt dat wat gemakkelijker.

Wat kwaliteit betreft, de smartphone heeft nog nooit kunnen tippen dan een DSLR die in dezelfde periode was geproduceerd. Maar met een gigantische hoeveelheid software trucs en meerdere lenzen en sensoren, kan een smartphone nu al heel wat (en meer dat een flink oude DSLR) en wie weet wat over een paar jaar. ***)

Wat RAW bestanden betreft, bij een 'recente' DSLR bevatten deze veel meer informatie dan de bijbehorende JPG. Voor compact camera's is dit veel minder het geval. (En waarschijnlijk bij een smartphone ook). Helaas heb ik zelf geen compact camera met RAW functionaliteit, echter dat is deels ook een keuze. Nu al weer wat jaren geleden de RAW bekeken van (dacht de TZ serie van panasonic), een sensor met een maat van 1/5 a 1/6 (dus ongeveer 1/30 aan oppervlakte). Toen tot de conclusie gekomen dat RAW leuk was, maar het verschil met de JPG was niet zo heel groot. (Bij een DSLR is het verschil indrukwekkend, bij de TZ van destijds viel het me heel erg tegen). **)

Vriendelijke groet,
Ben

**)
Let op! gebruik gemaakt van foto's door iemand anders gemaakt en dus niet een 'volledige' eigen belevenis.
Toegevoegde opmerking.
***)
Smartphones maken tegenwoordig ook nog wel eens gebruik van multiple sensoren voor dezelfde foto en soms multiple opnames. B.v. twee verschillende belichtingen om een groter dynamisch bereik te krijgen. Dit maakt het begrip RAW wat lastiger te definieren.

Re: kwaliteitbehoud in PS van heic-bestanden uit iPhone 11 Pro

Geplaatst: di mar 03 2020 3:16 pm
door ben42
Volgens de site :
apple-iphone-11-pro-max-camera-review

We also captured the original images using the new HEIF (High-Efficiency Image Format), but then converted them to very high-quality JPEGs for viewing in standard browsers and image editing software. (HEIF is very similar to JPEG, but provides better compression for similar image quality, so the conversion makes the sample image file sizes larger than they were when shot.)

Wat ik hier lees is dat HEIF niet meer informatie inhoud dan JPEG, maar het compacter opslaat. En dat conversie naar JPG, dus wel het formaat doet laat toenemen, maar dezelfde kwaliteit kan leveren.

Dank je voor dit draadje.
Ben

Re: kwaliteitbehoud in PS van heic-bestanden uit iPhone 11 Pro

Geplaatst: wo mar 04 2020 8:23 am
door Robert
HEIF is meer dan een andere compressie:
- JPEG is een enkele afbeelding, HEIF kan een enkele afbeelding of een reeks afbeeldingen zijn ,
- HEIF ondersteunt afbeeldingskleur tot 16 bits (JPEG is 8-bits)
- je kunt een HEIF afbeelding draaien en croppen zonder verlies (kan hersteld worden)
- compressie is ca 2 keer die van JPEG dus de bestanden zijn half zo groot

Apple ondersteunt HEIF op dit moment tot 10 bit in de iphone en ipad. Dit is voldoende om banding (rare strepen en cirkels in luchten e.d.) te voorkomen.

bronnen:
cultofmac.com
Kelly Thompson op 500px