Pagina 1 van 1

Filmen met Nikon D750

Geplaatst: ma sep 14 2020 2:59 pm
door anoukhphotography
Hallo,

Ik fotografeer al een tijdje met de Nikon D750, maar ik zou ook wel wat meer willen filmen met deze camera. Tot nu toe wil dit nog niet zo goed, omdat de auto focus niet met het onderwerp mee beweegt naar mijn idee. Er zit wel een autofocus op, maar als je van onderwerp wisselt zie je dat hij veel moeite moet doen om te focussen. Dit is voor een video natuurlijk niet mooi. Doe ik iets verkeerd of is deze camera niet geschikt om met een onderwerp mee te bewegen tijdens het filmen of om camerabewegingen te maken waarbij het onderwerp scherp blijft?

Het enige wat mij lukt is om beelden te maken waarbij ik de camera stil houd, maar ik wil camerabewegingen gaan maken. Dus als iets dichterbij komt of verder weg gaat, dat de camera dit dan blijft volgen qua scherpte. Is dit mogelijk?

Alvast bedankt!

Re: Filmen met Nikon D750

Geplaatst: ma sep 14 2020 3:27 pm
door wiebeterpstra
Hele films zijn gemaakt met manuele of dan wel op afstand bediend/aangestuurd focus bediening (in de filmwereld beter bekend als focus pulling)
Daar zijn dus ook specifieke beroepen voor :‘focus puller’. Dat zijn gasten die naast de cameraman staan en indirect (remote) de focus ring ter plekke aanpassen/inschatten.

Kortom manueel focussen dus voor de mooiste transities.

Autofocus werkt voornamelijk uit het (als dan niet constant) toetsen van scherpte, ‘iets er voor, ‘iets er achter, en dan bam ‘in focus’. Een beetje overdreven gezegd dan ;)

Re: Filmen met Nikon D750

Geplaatst: ma sep 14 2020 3:49 pm
door henkk
Hallo Anouk,
Welkom op het forum. Wellicht kun je bij het thema 'even voorstellen' nog wat meer over jezelf vertellen en je hobby.

Wat je schrijft over filmen met de d750 herken ik wel, zij het met een andere camera. Nikon heeft een fantastisch AF-systeem om bewegende onderwerpen te volgen; probeer maar eens met AF-C en C-h een bewegend onderwerp te fotograferen. Maar dat systeem werkt niet bij live-view zoals filmen. Het blijft dus wat behelpen en evt proberen met de hand de scherpstelling bij te houden. Met de AF blijft hij zoeken, er voorbij, weer terug etc. Niet eenvoudig.

Misschien is de Z6 hier wat beter in maar daar heb ik geen ervaring mee.

Groet, Henk

Re: Filmen met Nikon D750

Geplaatst: ma sep 14 2020 3:53 pm
door Stijn Smits
Precies wat Wiebe al zegt, focus bij filmen gebeurd over het algemeen handmatig. Ook voor Nikon lenzen zijn er tools beschikbaar om dit vloeiender te doen, Google eens op follow focus in combinatie met DSLR en je vind verschillende systemen. Autofocus zal meestal schokken in beeld opleveren.

Groet Stijn

Re: Filmen met Nikon D750

Geplaatst: ma sep 14 2020 4:52 pm
door anoukhphotography
Bedankt voor de goede tips! Maar hoe kun je handmatig scherpstellen als je de camera op een gimbal zet?

Re: Filmen met Nikon D750

Geplaatst: ma sep 14 2020 7:01 pm
door wiebeterpstra
Je hebt twee keuzes
A een vaste focus afstand
B controleerbare focus dmv een ‘follow focus systeem’

A is vrij eenvoudig en laagdrempelig. Je kiest vooraf een focus afstand (tussen jou en het onderwerp) en bepaalt dat tijdens het filmen, door de afstand te controleren, hoe en wanneer je je onderwerp scherp in beeld wilt hebben.
Je kunt de afstand gelijk houden en om je onderwerp heen draaien of evt pannen, of je beweegt in een constante snelheid met je onderwerp mee. Het onderwerp en je zelf kun je hierin natuurlijk ook omdraaien!

Bij B houdt het in dat je een extra onderdeel nodig bent, namelijk een follow focus systeem.
Meestal is dit een tweeledig systeem waarbij je het ene op je lens monteert, meestal ook op een frame/kooi/bracket wat op/aan je camera bevestigd wordt.
Het andere deel is de bestuur/aanstuur unit.
In de meeste gevallen zal hierop een draaiknop zitten om manueel aangestuurd te kunnen focussen.
Geen idee wat hiervan de prijzen zijn.

Re: Filmen met Nikon D750

Geplaatst: ma sep 14 2020 10:01 pm
door ad1952
Ik film ook regelmatig met mijn D750, ik stel altijd handmatig scherp. En meestal gebruik ik daar mijn follow-focus voor. Mag ik je mijn YT-video aanbevelen: https://youtu.be/bQSmxjD6lwM

Re: Filmen met Nikon D750

Geplaatst: di sep 15 2020 8:55 am
door anoukhphotography
Bedankt! Ik ga er mee oefenen :)

Re: Filmen met Nikon D750

Geplaatst: di sep 15 2020 8:58 am
door anoukhphotography
ad1952 schreef:Ik film ook regelmatig met mijn D750, ik stel altijd handmatig scherp. En meestal gebruik ik daar mijn follow-focus voor. Mag ik je mijn YT-video aanbevelen: https://youtu.be/bQSmxjD6lwM


Volgens mij gaat de link naar een andere video.

Re: Filmen met Nikon D750

Geplaatst: di sep 15 2020 12:42 pm
door Richard
Inderdaad, sterke jongedame als ze dat met een D750 filmt.

Re: Filmen met Nikon D750

Geplaatst: di sep 15 2020 8:10 pm
door ad1952
Sorry, inderdaad verkeerde link. Dit moet de juiste zijn: https://youtu.be/1uErPm0IO_s