Onderzoek naar de Aurora met een bijzondere Nikkor

Discussies over ons favoriete merk

Onderwerp:

Onderzoek naar de Aurora met een bijzondere Nikkor

Berichtdoor Amadeus Gould » vr dec 24 2004 1:09 am

Afbeelding
Foto: ©National Institute of Polar Research

Dag Nikon-vrienden,

In deze tijd van het jaar is een stukje over de Aurora (zie foto hierboven), die soms op het Noordelijk halfrond boven de 60ste/70ste breedte graad bij heldere hemel zichtbaar is, wellicht wel toepasselijk.

Het Japanse National Institute of Polar Research, is een van de onderzoekscentra die dit verschijnsel op de Arctic en Antarctica onderzoekt. Op een webmagazine pagina van Nikon staat een verhaal over dit onderzoek en het bijzondere Nikkor objectief dat hierbij wordt gebruikt. Hieronder een korte samenvatting van het artikel...

De Aurora treedt ook in de Zomer aan de polen op, maar alleen in het donker is het verschijnsel waar te nemen. In de magnetosfeer aan de zijde die niet door de zon wordt beschenen bevindt zich een laag waar plasma (elektronen en protonen) zich verzamelt. Onder invloed van het magnetisch veld worden deze elektronen en protonen naar de aarde getrokken. In de atmosfeer zo’n 100 tot 500 km boven de grond komen de deeltjes in botsing met zuurstof en stikstof moleculen en bij deze botsing wordt licht uitgezonden. Dit is de Aurora. De Aurora verandert ook van vorm. Door de zonnewind kan de Aurora nog sterker zijn dan normaal en echt waarneembaar.

Voor het onderzoek naar de Aurora kan men natuurlijk een raket afschieten en direct de hoeveelheid van verschillende atomen, hoeveelheid elektronen en het elektromagnetisch veld meten. Maar zoiets is kostbaar en het is maar een moment opname.
Het National Institute of Polar Research gebruikt voor haar onderzoek naar de Aurora daarom ook radar en optische instrumenten waaronder een zgn. All Sky Camera (een camera die de gehele hemel waarneemt).
De camera heeft een Nikkor 6 mm f/1.4 (ja echt een f/1.4!) als objectief, die in een keer 180 graden bestrijkt. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van een zeer gevoelige CCD chip om opnamen te maken. Men maakt die opnamen dan ook voor verschillende licht golflengtes. De All Sky Camera wordt ook steeds verbeterd samen met de ondersteuning van Nikon Engineering.

Afbeelding
Foto: ©National Institute of Polar Research


Uit de data, die worden verzameld, kunnen samen met andere apparatuur snelheden en temperaturen tot op een hoogte van 300 km worden bepaald. Kennis hiervan kan –volgens de onderzoekers - o.a. worden aangewend om de levensduur en baan van die satellieten, die dicht boven het aardoppervlak cirkelen, beter te schatten: temperatuur en verschillen in dichtheid van de atmosfeer hebben invloed op de weerstand van zo'n satelliet.
Een wellicht kan een Auroravoorspelling, net zoals een weerbericht, worden uitgebracht. Toeristen, die nu teleurgesteld terug keren, omdat ze nauwelijks de Aurora hebben gezien, zullen dan tot het verleden behoren.

Meer informatie over dit onderzoek –tezamen met meer prachtige foto’s en opnames met de 6mm Nikkor- op deze link…

Amadeus Gould
Laatst gewijzigd door Amadeus Gould op za dec 25 2004 8:34 am, 4 keer totaal gewijzigd.
Amadeus Gould



Onderwerp:

Berichtdoor Amadeus Gould » za dec 25 2004 8:21 am

Dag Nikon-vrienden,

De Nikkor 6 mm f/1.4 lens blijft intrigeren. Vooral die f/1.4 (dat staat er op de pagina van Nikon). Ik heb op het web verder gezocht naar meer informatie. Zonder resultaat over een 6mm f/1.4.

Wel vond ik informatie over de 6mm f/2.8 en dat is al een bulk van een objectief.
Leonardo Foo heeft op zijn bekende Maleisische Nikon-website aan die 6mm f/2.8 een pagina gewijdt, klik hier.

Gegevens van dit objectief: 12 elementen in 9 groepen, openingshoek 220 graden, diameter 236 mm, lengte 171 mm, massa 5.2 kg! :roll:
De lens is een retrofocus ontwerp, waarbij de spiegel niet opgeklapt hoeft te worden en door de lens licht gemeten kan worden. Verder is in de lens een rond te draaien houder ingebouwd met 5 filters: skylight, midden-geel, diep-geel, oranje en rood. Leonardo Foo vertelt dat het objectief alleen op special verzoek werd gemaakt en nog steeds op verzoek leverbaar is. Het is niet goedkoop.

Klik hiervoor een plaatje van het objectief met een F3.

Klik hier voor een technische tekening van dit objectief, dat op zichzelf ook zeer spectaculair is.

Maar goed, info over een 6mm f/1.4 -anders dan de gegeven Nikon-link in bovenstaande stukje- is er niet. Toch maar eens navragen.

Amadeus Gould
Amadeus Gould




Terug naar “Nikon”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten