Pagina 1 van 1

1916-2018 David Douglas Duncan

Geplaatst: zo jun 10 2018 12:25 pm
door gvdnberg
Via Nikonrumors (https://www.nikonrumors.com)las ik dat op 8 juni de beroemde oorlogsfotograaf en later Nikon fotograaf David Douglas Duncan (vooral ook bekend als DDD) is overleden.
Oorlogsfotograaf David Douglas Duncan was de man die NIKKOR en Nikon bekendheid gaf in de wereld. Fotograaf Duncan plaatste de NIKKOR lenzen op zijn Leica en maakte daarmee foto's die onverwacht scherp waren, zodat zijn opdrachtgevers zich afvroegen wat voor apparatuur hij gebruikte. Omdat deze opdrachtgevers doorgaans grote namen als Life Magazine en The New York Times waren, kregen de foto's van DDD een enorme belangstelling vanwege hun scherpte en kwaliteit en daarmee begon de wereldwijde bekendheid van deze NIKKOR objectieven.
Zie ook:
https://www.nikon.com/news/2018/0608_info_01.htm en
https://youtu.be/UUvHAa1M7D4

Re: 1916-2018 David Douglas Duncan

Geplaatst: di jun 12 2018 6:28 am
door Hans Braakhuis
https://www.nikon.com/100th/welovenikonspecialissue

Herinner me twee artikelen in het NCN Magazine, een van ons erelid Rob Bakker en een van Chris Sap.

Re: 1916-2018 David Douglas Duncan

Geplaatst: di jun 12 2018 10:05 am
door kooma063
DOOR HEM HEB IK MYN NIKON D.S.INGERUILD VOOR DE NIKON F.1
NOG VEEL SPYT VAN
M.V.G. KOOMA063

Re: 1916-2018 David Douglas Duncan

Geplaatst: do jun 14 2018 9:18 am
door Hans Braakhuis
Een klein stukje van de tekst in het Nikon Club Magazine, geschreven in oktober 2010, door Chris Sap, met medewerking van Rob Bakker, de NHS, Thierry Ravassod en o.g.:

"De tweede vraag ging over een 20mm, f/3,5 groothoeklens die Duncan gebruikt zou hebben bij het fotograferen van zijn goede vriend Picasso voor het boek “Picasso & Lump, de avontuurlijke tocht van een dashond”. Hij fotografeerde Picasso jarenlang en niet alleen voor dit boek. Daarbij gebruikte hij diverse lenzen en camera’s, meestal Leica’s M3D. Wat betreft lenzen gebruikte hij Nikkor en Leica lenzen, alsmede een 50 mm, f/1.2 Canon lens, die staan afgebeeld op blz. 3 van zijn boek “Photo Nomad”. Later gaf Nikon hem verschillende “historische” camera’s. En dan was er natuurlijk nog het vraagstuk over de vermeende zwarte Nikon I en het verhaal van Jun Miki. Hierover was DDD erg stellig: In die dagen gebruikte Miki alleen maar Leica camera’s met Nikon lenzen. Hij gebruikte geen Nikon meetzoeker camera’s. Vervolgens maakte hij een kopie van een bladzijde uit een van zijn boeken en ik citeer: “Japan 1950. Jun Miki, een in Tokyo gestationeerde LIFE-fotograaf, was hard bezig om opnamen te maken voor een nieuwe lenstest, terwijl ik op kantoor op afdrukken zat te wachten en dacht: Jun-san, je verspilt je film in dit halfdonker. Maar wat gebeurde er? Die negatieven sloegen de pijlers onder de vooroorlogse kleinbeeld-wereld weg! De volgende ochtend liet Miki me de afdrukken zien. Ik vroeg hem om meteen de president-directeur van Nikon, Dr. Masao Nagaoka te bellen en te vragen of we naar zijn fabriek mochten komen. Dat mocht…..en wel meteen! Vervolgens bracht ik twee weken aan Nikons optische bank door om Leitz, Zeiss en Nikkor lenzen te testen die gauw aan mijn Leica’s waren aangepast.

Op dit moment werkt David weer aan een nieuw boek. Hij is geopereerd aan een gebroken heup en heeft van deze gebeurtenis een foto-reportage gemaakt met zijn zwarte Coolpix S620.
Wat voor camera’s heeft hij tijdens zijn leven als professioneel fotograaf allemaal gebruikt? Om hem maar weer eens te citeren: “Het camera DNA van een veteraan-fotojournalist. Een Univex – Kodak – Graflex – Rolleiflex. M3D Leica’s bij Picasso en een WO II Leica met een Nikon lens uit 1950. Een Nikon F en een Nikon Coolpix S620."


Nikon is DDD altijd dankbaar geweest. Soms werd er een camera met zijn naam erop naar Frankrijk gebracht, Leuk zo'n camera met de gravure D - DDD. Zou best kunnen: Nikon F = Fuketa, Nikon D = Duncan, maar het zal nog lang duren eer Nikon dit verhaal gaat bevestigen.
Heb regelmatig de Nikon Service in Shinjuku bezocht, bij de ingang grote stapels met This is War en andere DDD boeken. Heb daar helaas nooit een foto van gemaakt.

Re: 1916-2018 David Douglas Duncan

Geplaatst: do jun 14 2018 7:02 pm
door emdeklerk
Hij gebruikte inderdaad geen Nikon meetzoeker-camera's, wel Nikkors op zijn Leica's. Gebruikte wel een paar Nikon F Photomics in Vietnam en eigenlijk voor alles wat hij fotografeerde in de jaren zestig en zeventig. Maar Leica deed zeer haar best hem terug te winnen: ze gaven hem bijvoorbeeld een Leicaflex SL met een prototype van de Telyt 6,3 / 400mm waar hij fantastische foto's mee maakte. Hij zei zelf dat hij altijd Nikons en Nikkors bij zich had: 24mm, 105mm bij voorkeur.
Overigens wordt in het boek "The Nikon Camera in America, 1946-1953" (pag. 102 en 103) uit de doeken gedaan waarom de Nikkors het beter deden dan de Leitz-equivalenten: Leitz berekende de objectieven zo dat ze de optimale scherpte gaven op oneindig, Nippon Kogaku bekeek het werk van fotojournalisten en oorlogsfotografen en zag dat de meeste foto's dichterbij waren scherpgesteld. Besloten werd de optimale scherpte te laten vallen op een afstand van 13 feet (volgens andere bronnen 1 meter). Dat maakte een enorm verschil: wat David Douglas Duncan onmiddellijk opviel.