Pagina 1 van 2

Nygardsbreen

Geplaatst: wo aug 29 2018 9:01 pm
door josti
Eindelijk, na 38 jaar konden we weer naar de plek in Noorwegen, waar het toen mis ging met de foto's. In het analoge tijdperk waren we op vakantie in Noorwegen en zijn toen gaan kijk bij de gletsjers van de Jostedalsbreen. Dertien rolletjes volgeschoten in de vakantie waarvan een halve film met foto's van de gletsjers. Na het ontwikkelen en afdrukken, bleken juist die foto's verdwenen; er zat maar een halve film in het zakje. De meest indrukwekkende opnames (dacht ik toen) waren verdwenen.
Al jaren waren we van plan dit nog eens over te doen en in het digitale tijdperk is het goed gegaan met de foto's.
Hierbij enkele opnames van een zeer indrukwekkende middag....

#1 Het enorme gletsjergebied Jostedalsbreen kent verschillende gletsjers waar je een tocht naartoe kunt maken. Dit is de Nygardsbreen aan de zuidkant van de Jostedalsbreen, gezien vanaf een bezoekerscentrum.

Afbeelding

#2 Door gidsen worden gletsjerwandelingen georganiseerd over het 'veilige' gedeelte van de gletsjer.

Afbeelding

#3 Via een in het ijs uitgehakt trapje kan je met ijzers onder, een uurtje de gletsjer op of als je veel geld betaald, een langere tocht maken.

Afbeelding

#4 Close-ups van het langzaam smeltende ijs.

Afbeelding

#5 In de meest bizarre vormen.

Afbeelding

#6 Hier is al duidelijk zichtbaar dat het afkalven aan de gang is. Hier stond het al zo schuin, dat er wel ijs moest afbreken.

Afbeelding

#7 Dat het een niet ongevaarlijk gebied is maken ze overal duidelijk met borden en afzettingen.

Afbeelding

#8 Toen we naar de andere kant liepen, ging het ook echt mis. Ik keek door de zoeker om met de telelens een opname te maken, toen er zich bijna een ramp voltrok: enorme brokken ijs lieten los.

Afbeelding


#9 Hoe gevaarlijk het is om achter de afzetting te gaan, bewijzen de volgende foto´s: de enorme blokken ijs veroorzaken een ware vloedgolf die over de rosten dendert. Dit groepje schrikt enorm en probeert zich in veiligheid te brengen.

Afbeelding


#10 Hier heeft iemand heel veel geluk.

Afbeelding


#11 En ook deze man kan nog net bij het kolkende water weggetrokken worden.

Afbeelding


#12 Ondertussen zien mensen aan de 'veilige' kant van de gletser ook wat er gebeurd is en maakt het groepje zich uit de voeten.

Afbeelding

Toen we een uurtje later terug waren op de camping, vertelde ik dit aan de eigenaresse... op dat moment vloog een traumahelikopter over en hoorden we ambulances. Naar later bleek, had er nog meer ijs losgelaten met fatale afloop voor een bezoeker van de gletsjer. Ik krijg het er nog steeds koud nu ik de foto's hier plaats en eraan terugdenk..

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: wo aug 29 2018 9:32 pm
door Richard
In Noorwegen moet je inderdaad oppassen, indrukwekkende foto's Jos!

Vorig jaar hebben wij een uitloper vanuit Hoven gezien; foto 42 in deze serie: viewtopic.php?f=97&t=67994&start=30#p875856

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: wo aug 29 2018 10:00 pm
door bcvthul
Oei....

Ondanks dat er wat ernstigs gebeurt heb jij het hoofddoel gehouden en er (rustig?) foto's van gemaakt.

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: wo aug 29 2018 10:13 pm
door josti
Het gekke is dat ik er minder van merkte dan mijn vrouw. Zij zag alles gebeuren en ik stond met de camera voor m’n neus en een enorm lawaai om ons heen. Heb een beetje ervaren hoe zwaar fotojournalisten het moeten hebben in dit soort situaties. Op één of andere manier ben je zo gefocust op het maken van foto’s, dat je de helft niet meekrijgt van wat er om je heen gebeurt.

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: wo aug 29 2018 10:45 pm
door Johan v. V.
Dat zal een heftige ervaring geweest zijn! Natuurkrachten kunnen veel groter zijn dan sommige toeristen zich realiseren!
Gelukkig hebben we deze foto’s nog! :thumbup:

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: wo aug 29 2018 10:46 pm
door Frans Martens
Nr 2 is mooi Jos, Enerzijds door de kleuren en anderzijds door de kleine mensjes die de dimensies in de juiste verhouding zet.
Qua compositie had je rechts nog wel wat decor kunnen gebruiken, vind ik.

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: wo aug 29 2018 10:51 pm
door Skippy
Indrukwekkende foto's en verhaal Jos. Heel dom natuurlijk van die toeristen om achter de afzetting te gaan.

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: wo aug 29 2018 11:07 pm
door Henk
Prachtige serie uiteraard (zijn we gewend van je), vooral de eerste paar foto's. De andere foto's zijn vooral heftig.

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: do aug 30 2018 12:00 am
door josti
Dank voor jullie reacties! Bij foto 2 was het een keus om zo te kaderen, maar ik snap je punt Frans. Heb bewust de personen wat in het rechterdeel van de foto gezet. Ik heb er nog wel een paar van grote afstand, waar de nietigheid van de mensen nog beter uitkomt. Maar ja, keuzes maken hè. Ik zal in een ander draadje wat andere vakantiefoto’s laten zien en dat meenemen.
Alleen mooie gletsjerfoto’s hier laten zien, was voor mij geen optie na de heftige ervaring. De foto’s die ik wilde maken van dit prachtige stuk natuur, heb ik gelukkig kunnen maken en daar ben ik best blij mee. Maar deze middag is onlosmakelijk verbonden met de tweede helft van de serie.

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: do aug 30 2018 7:42 am
door Highlander
Mooie serie Jos, waarbij nummer 2 & 10 als favoriet

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: do aug 30 2018 7:55 am
door Maurice
Mooi man, ook de bijbehorende teksten.
Compliment!

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: do aug 30 2018 10:19 am
door josti
Dank heren (die staan ook in mijn top 3 Chris :wink: )

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: do aug 30 2018 10:54 am
door RichardBremer
Wat een heftige ervaring! Het groepje dat achter de afzetting liep, was dat onder begeleiding? Of waren ze op eigen houtje op excursie gegaan?

Voor wat betreft de foto’s, daar zitten erg mooie exemplaren tussen! Nummer 2 is daarbij zeker mijn favoriet. Bedankt voor het delen van je foto’s én verhaal!

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: do aug 30 2018 6:44 pm
door the_cyberspace
Prachtige serie met een indrukwekkend verhaal. Bedankt voor het delen van de foto's en je ervaring tijdens het maken ervan!

Re: Nygardsbreen

Geplaatst: do aug 30 2018 9:47 pm
door josti
Richard; je kunt daar vanaf een parkeerplaats een wandeling naar de gletsjer maken. Op een gegeven moment kwamen we een bordje tegen met zoiets als 'for families...' wat wij interpreteerden als de makkelijke route. Feitelijk leidde deze route naar de linkerkant van de gletsjer waar een groep gidsen de mensen opwachtte die onder hun begeleiding over de gletsjer wilden wandelen. Op foto 12 zie je links wat ik bedoel. Wij namen die route, maar toen we daar stonden, zagen we ook veel mensen aan de rechterkant staan. We zijn toen terug gegaan (beter fotografisch standpunt voor een foto van de gletsjermond vanwaar het water naar beneden stortte) en een hangbrug overgestoken om naar de andere kant van de wild stromende Jostedalå te komen. Aan beide kanten kon je ongehinderd tot dicht bij de gletsjer lopen en alle bordjes en touwen negeren. Het is immers alleen een waarschuwing voor gevaar en geen verboden toegang....
Alleen links waar de gidsen waren, stonden die gidsen steeds te gebaren en te schreeuwen dat het gevaarlijk was. Door het enorme lawaai van de wilde Jostedalå die van onder de gletsjer naar beneden stroomt, kwam dat aan de rechterkant van de gletsjer niet echt over en was de enige reactie de vrolijk terug zwaaiende toeristen.