Pagina 1 van 1

De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 12:19 am
door ReneG
Een erg leuke workshop gedaan (van Dora van der Loo) op de Fotofair: Vermeer en dan niet meer

Modellen: Bonnie en Britt

1.
Afbeelding

2.
Afbeelding

3.
Afbeelding

4.
Afbeelding

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 12:34 am
door EdvandeZilver
Zo, dat ziet er fraai uit!

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 8:34 am
door MarcoEos70D
Supermooi!!

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 11:39 am
door Henk
Heel fraai René.

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 12:17 pm
door bcvthul
Foto's zien er, voor mij, technisch goed uit. Bij foto 2 is het wel krap, bij foto 3 ' stoort' mij de zij kanten. Het fruit, wat laag in de foto, zier er erg mooi uit!

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 1:07 pm
door ReneG
bcvthul schreef:Foto's zien er, voor mij, technisch goed uit. Bij foto 2 is het wel krap, bij foto 3 ' stoort' mij de zij kanten. Het fruit, wat laag in de foto, zier er erg mooi uit!


Dank je voor de reacties (en anderen ook). Overigens is dat heel bewust gedaan; We probeerden letterlijk de stijl en settings van Vermeer te kopiëren, al lukt dat in een tijdelijke setting zoals de Fotofair natuurlijk nooit helemaal. Vermeer 'kapte' wel meer elementen af en kaderde soms wat raar/krap. Dat was zijn stijl. Ook plaatste hij bijna altijd voorwerpen op de voorgrond ('Er moet altijd iets in de weg staan'). Ik had het uit mezelf ook niet zo gedaan of verzonnen, maar Vermeer had hier dus een handje van en dat was ook het doel. ;)

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 5:12 pm
door josti
Ik zeg: Renę Vermeer! Prachtige nabootsing :thumbup:

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 5:40 pm
door Frans Martens
Fraaie serie!
Vind de laatste ook erg goed, mss een tikkeltje te donker in het haar?

Wat ik me afvraag is wat het aandeel was van Dora van der Loo.

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 5:44 pm
door ReneG
Frans Martens schreef:Fraaie serie!
Vind de laatste ook erg goed, mss een tikkeltje te donker in het haar?

Wat ik me afvraag is wat het aandeel was van Dora van der Loo.


Dora en haar man. Heel groot uiteraard, op een workshop op de foto fair heb je meerdere deelnemers en relatief weinig gelegenheid om af te wijken. De opzet voor de schilderijen laat dat ook niet toe, als je niet een bepaalde situatie uitbeeld op een bepaalde manier én, vooral belangrijk, met een bepaalde belichting, is het geen vermeer meer. ;Ik heb wel enige vrijheid genomen met de belichting en nabewerking.

Voor de laatste foto daarentegen hadden we (bij continue licht) wel meer vrijheid en die is dus wat meer 'van eigen hand'.

Maar de workshop is zeker de moeite waard.

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 6:22 pm
door Frans Martens
Ok, als ik het goed begrijp moesten de deelnemers dus zowel het model als het licht zelf neerzetten nav het werk van Vermeer?

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 9:38 pm
door Skippy
Leuk idee en ditto foto's René. Heb je de witbalans handmatig ingesteld? Ik zie m.n. op de wanden een groene tint vandaar de vraag. Belichting is op zich goed gelukt hoewel ik wat zachtheid en sfeer mis. Foto 2 is door de houding van het model wat krap gekaderd aan de rechterkant. Vergelijk maar eens met het origineel van Vermeer. Bij foto 2 had je misschien het diafragma nog iets meer kunnen knijpen om ook het brood(mandje) op de voorgrond goed scherp te krijgen. Bij de laatste foto lijkt de hand door de afwijkende belichting er niet bij te horen. Lastig hoor dit werk en al met al toch geslaagde foto's.

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 10:37 pm
door ReneG
Skippy schreef:Leuk idee en ditto foto's René. Heb je de witbalans handmatig ingesteld? Ik zie m.n. op de wanden een groene tint vandaar de vraag. Belichting is op zich goed gelukt hoewel ik wat zachtheid en sfeer mis. Foto 2 is door de houding van het model wat krap gekaderd aan de rechterkant. Vergelijk maar eens met het origineel van Vermeer. Bij foto 2 had je misschien het diafragma nog iets meer kunnen knijpen om ook het brood(mandje) op de voorgrond goed scherp te krijgen. Bij de laatste foto lijkt de hand door de afwijkende belichting er niet bij te horen. Lastig hoor dit werk en al met al toch geslaagde foto's.


Je hebt helemaal gelijk. We waren overigens enigszins beperkt qua locatie, zo snel even de compositie exact met 10 minuten per schilderij namaken was bijna onmogelijk, daar waren we ook voor gewaarschuwd vooraf. De locatie leende zich er ook niet helemaal voor. Het advies was dan ook beter een iets andere kadering te nemen, maar wel de essentiële elementen te behouden. Ik ben me bewust van de verschillen met het origineel (zo ontbreekt bij de drinkende dame een compleet heerschap, die hadden ze ook niet voorhanden). :mryellow:

Dat van die hand klopt ook, er stond een continuelicht met spot op het model dus de hand was minder belicht. Ik heb ook een portet versie gemaakt waar het rembrandlicht er beter uit komt. De onscherpte van het broodmandje was me overigens nog niet opgevallen, goed gezien.

Re: De meiden van Vermeer

Geplaatst: di mei 29 2018 10:57 pm
door Skippy
Duidelijk René, bedankt voor je uitgebreide reactie!