Autosportfotograaf voor één dag!

Onderwerp:

Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor DannySan » zo okt 28 2018 10:24 pm

Al een lánge tijd volg ik Roel Louwers via Social Media (hier op het forum wel bekend als "Replay"). Ik zag vaak toffe beelden hier op het forum voorbijkomen van auto's, autoraces en alles daar omheen. Ook de mooie verslagen van de 24-uurs races spraken erg tot mijn verbeelding.
Ooit - in een grijs verleden toen ik nog RC was - had ik eens een klein balletje opgegooid bij Roel... "Weet je wat tof zou zijn? Een autosportworkshop als activiteit voor de NCN"; terwijl ik eigenlijk wel wist dat zoiets praktisch niet te doen was. Ik las in de verslagen van Roel maar ook bij gesprekken via Facebook altijd hoe druk, vol en gestresst zo'n evenement is. Daarnaast ligt de lat qua (beveiligings)regels hoog (logisch én terecht) dus daar is het bij gebleven.

Tenminste... dat dacht ik :shock:

Dit jaar was ik ook even wezen kijken op de Gamma Racingdays op het circuit Assen (in Augustus) en voor die tijd ontstond het plan om 'een bakkie te doen met Roel'. Dat leek me wel tof en misschien - heel misschien - kon ik dan wel 'n foto maken die ik anders niet kon maken... Die dag liep anders dan gepland en we hebben elkaar niet getroffen helaas. Dat vonden we beiden wel jammer, dus ontstond het plan om dat nogmaals te proberen tijdens de Supercar Challenge races in oktober.
In de aanloop naar dat weekend kreeg ik een berichtje... "Ik kan tijdens dat weekend denk ik wel iets voor je regelen, een mooie gelegenheid om wat toffe foto's te maken"; maar ik kan nog niets beloven...

Achter dit berichtje schuilde echter een nogal bijzondere actie, Roel had aan nogal wat 'touwtjes' getrokken en wat rondgevraagd en zo was "ik zei de gek" voor 1 dag in dienst van de Supercar Challenge organisatie als sportfotograaf!
Compleet met parkeren op het paddock, VIP toegang tot de hospitality, toegang tot alle area's en - als "toetje" - mocht ik dus de hele dag met Roel mee op pad. Waar hij ging, mocht ook ik komen. Hij heeft de hele dag (van 09:00 tot 17:30 zo ongeveer) als de bevlogen fotograaf die hij is, informatie gegeven, tips gegeven, zijn instellingen gedeeld, inzichten, zijn 300mm lens (da's mooi spul!), tips&trucks, leuke anekdotes en vooral: samen foto's maken!

Ik volgde zijn schema van races en de daarbij behorende klanten, en kreeg zodoende een vliegende workshop autosportfotografie. En da's hard werken! De hele dag geleefd op 2 bekertjes water, 1 kop thee, 3 koude gehaktballetjes en 2 stukjes stokbrood (een pauze pastte niet in de planning) maar wat was het geweldig!
Ik heb 4 SD-kaartjes vol geschoten (als je pardoes IN de Geert Timmer bocht staat merk je toch wel dat 'n D7100 éven iets anders is dan de kanonnen waar Roel mee schiet) en met alle pogingen tot panning en de andere dingen die Roel meegaf had ik zo ruim 2.500 beelden.
Hieronder een kleine 'samenvatting'.

1:
Vooraf even inschrijven, een plekje gereedmaken in het media-centre en daarna even samen door de pitboxen wandelen. Daar kwamen we ook de 'iets exotischere modellen' tegen... Deze hoort in de Prototype Klasse thuis.
Afbeelding

2:
Onze eerste 'stek' bij race nummer 1, de Ford Fiësta Sprint Cup. Mooi in de Geert Timmer bocht en dan de auto's - die technisch gelijk zijn dus de winst ligt bij je kwaliteit als coureur - soms strak bij elkaar langs zien komen met het wieltje de lucht in; aanremmen én insturen tegelijk...
Afbeelding

3:
Victorie!
Afbeelding

4:
De mannen van de '1 slag zwaardere klasse'... De Supercar Challenge.
Afbeelding
Afbeelding

5:
Owh ja, daar ligt "de 300 met body" even in de parkeerstand... :lol:

Afbeelding

6:
Verhuisd naar een andere plek op het circuit met weer ándere mogelijkheden qua fotografie; het heeft héél wat beelden gekost om iets te maken zoals deze foto.
Afbeelding

7:
Weer aan de (snelle) wandel, want het was tijd voor pitsstops! Sommige teams hadden dan ook een rijderswissel (natuurlijk wist Roel wíe dat waren, wanneer ze binnen zouden komen én ook waar)
Afbeelding

8:
Weer verhuizen, en daarbij deze beauty kunnen vastleggen...
Afbeelding

9:
Wat is 'n autorace zonder Pitspoezen? Juist! Roel was natuurlijk ook hier ter plaatse om alles 'vanaf het juiste perspectief vast te kunnen leggen, vakman!' 8)
Afbeelding

10:
Toen bleek dat een team waar Roel voor werkt zo goed als zeker voor de winst ging, ging Roel er in de bijna gestrekte galop vandoor; want áls de rijders dan van de baan komen heb je 'de momenten'. Tot mijn verbazing ging hij in looppas die kant op en al lopende de flitser op z'n camera zetten én lens wisselen zodat 'ie daar weer klaar stond op de juiste plek... Dát kon ik even niet bijhouden, en het gedrang met een groot aantal fotografen en een filmploeg heb ik even 'laten gaan'.
Natuurlijk mocht ik wel aanschuiven in het 'persvak' tijdens de huldiging, ook gaaf!

Afbeelding

11:
Daarna was het tijd voor de 'grote jongens' om even de benen te strekken, het eerste deel had ik geen bruikbare beelden van; dus ook hier weer terug naar de pits voor de pitsstops.
Afbeelding

12:
En zo kan het ook gaan, na de - goede - pitsstop slaat de motor af; en na de herstart helaas nog 'n keer. De jongens die tijdens de pitsstop de koeling verzorgden voor de wagen waren alweer weg en dan gebeurt wat je niet wilt horen... "Brand!"; einde race dus.
Afbeelding

13:
Weer terug de baan op, om daar vanuit een ander perspectief met de 300mm nog even wat moois te maken...
Afbeelding
Afbeelding

14:
De dames stelden zich weer op, om op het starting-grid de rijders te verwelkomen; niets mis mee zeg ik.
Afbeelding
Afbeelding

15:
En als je dan zelf even een stukje doorloopt, sta je dus gewoon OP het TT Circuit; terwijl achter je de teams zorgen dat de rijders voor de laatste race van deze dag waar we bij zijn, in gereedheid worden gebracht. En daarachter, deze rust...
Afbeelding

16:
Met dit beeld van de finale-race van de Ford Fiësta cup sluit ik de serie af.
Afbeelding

Het was een enerverende, gezellige, super interessante, verbazingwekkende, erg leerzame, vermoeiende maar vooral erg leuke dag! De werkelijkheid van de 'mooie beelden' is een stuk harder werken dan lijkt; maar die mooie platen maken maakt het weer helemaal goed: Roel, bedankt!
DannySan

Forumlid
Berichten: 3728


Locatie: Het Noord'n
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor MarcoEos70D » zo okt 28 2018 10:33 pm

Wat een ontzettend leuk en bijzonder verhaal om te lezen en te kijken. Ik heb met plezier gekeken. Goed geregeld en goed gedaan!
"Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dát is kennis!" -Confucius-

Marco Weening Fotografie
Gebruikersavatar
MarcoEos70D

Forumlid
Berichten: 1672


Ervaringsniveau: ****

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor marcel.b » zo okt 28 2018 10:44 pm

Fraaie beelden, ik hou hier wel van . Vooral foto's van de techniek die in deze auto's zit. Ook de beelden op het asfalt!
De platen die Roel maakt met de 24 uurs races vind ik helemaal fraai. Het moet onvergetelijk voor je zijn geweest om zo een dagje mee te lopen, dat geloof ik graag!

Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
D4, Nikon glas, Feisol.
Fuji XT 1
Gebruikersavatar
marcel.b

Clublid
Berichten: 3881


Locatie: Spijkenisse
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor henkk » zo okt 28 2018 11:20 pm

Wat ontzettend leuk en wat een mooie beelden heb je gemaakt! Dank voor het delen!
dan maar geen D900 FX meer afwachten
henkk

Moderator
Berichten: 3692


Locatie: Zuidwest Veluwe 37+ NAP
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor Johan v. V. » zo okt 28 2018 11:22 pm

Het is niet erg míjn onderwerp, maar dit is wel een fraaie serie! Je bent te feliciteren dat je zo’n dag kon meemaken, en je verslag én foto’s verraden enthousiasme!
Top!
Vriendelijke groet,
Johan van Veelen


Wat Nikon- en ander spul om plaatjes mee te schieten.
Gebruikersavatar
Johan v. V.

Clublid
Berichten: 3717


Locatie: Amersfoort
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor Highlander » ma okt 29 2018 10:16 am

Mooie foto’s met een leuk verslag, kan wat mij betreft zo in het clubblad zodat de andere 1700 leden die niet op het forum komen ook van jou unieke ervaring kunnen genieten.
Met vriendelijke groet,
Chris

Plaatjes kieken van Duncen McLeod kan HIER
Gebruikersavatar
Highlander

Clublid
Berichten: 6314


Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor Picturepatje » ma okt 29 2018 8:13 pm

Geweldig om zo'n dag te mogen meemaken! Voor mij zou dat toch een soort van het heilige der heilige betreden zijn :-) Heb je nog een plekje in de aanbieding tijdens de TT? ;-) Zonder dollen .. gave foto's en een mooie reportage met allerlei verschillende beelden. Voor mij persoonlijk 1 kleine aanmerking ... bij foto 13 vind ik het jammer dat de sluitertijd wat hoog was ( weinig beweging in de wielen ) ... maar verder natuurlijk wel gewoon een goede scherpe en kleurrijke foto. Ik mis alleen een beetje de snelheid.

Nogmaals .. wat een topervaring moet dat zijn geweest.
Picturepatje

Forumlid
Berichten: 11


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor Matthijs » ma okt 29 2018 8:52 pm

Leuk om je enthousiasme te lezen, wat moet jij genoten hebben! ;)
Stuk voor stuk prachtige en verzorgde foto's!
Gebruikersavatar
Matthijs

Forumlid
Berichten: 865


Locatie: Zeeland (ZB)
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor Peter » ma okt 29 2018 9:04 pm

Mooi Danny

wat een ervaring !
Gebruikersavatar
Peter

Clublid
Berichten: 7169


Locatie: Ameland/ Enschede
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor Henk » ma okt 29 2018 10:07 pm

Gave serie Danny en een prachtig verhaal erbij. Kan me heel goed voorstellen dat je een topdag hebt gehad.Hoewel ik zelf niet zo veel met deze tak van fotografie op heb, heb ik genoten van de foto's + verhaal. Overigens lees ik de verhalen van Roel ook altijd met veel plezier. Dank dus voor het delen. :thumbup:
groeten Henk.
Foto Melenhorst.net
Gebruikersavatar
Henk

Postmaster
Berichten: 1559


Locatie: Deventer
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor JurjenF » di okt 30 2018 10:22 am

Gaaaaaaaff man!
Gebruikersavatar
JurjenF

Forumlid
Berichten: 981


Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor Bert vD » di okt 30 2018 11:17 am

Mooie foto's, Danny!
En leuk om te doen.
Ik ga nog wel eens naar de motoren op het TT-terrein, maar altijd vanaf de tribune.
Dit is wel heel erg gaaf.
Groet Bert
Gebruikersavatar
Bert vD

Clublid
Berichten: 999


Locatie: Salland Overijssel
Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor Erwin1988 » di okt 30 2018 5:30 pm

Dat is idd wel heel erg gaaf!

autosport is toch wel 1 van de mooiste takken in mijn ogen. Zit al weer te popelen om volgend jaar weer af te reizen richting Lemans voor de 24H
Nikon D500/Sigma 17-50 2.8/Sigma 70-200 2.8
Erwin1988

Forumlid
Berichten: 19


Ervaringsniveau: **
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor Replay » wo okt 31 2018 9:47 pm

Het was een leuke, vermoeiende dag,Danny. Ik ben blij dat je het zeer naar je zin hebt gehad, ondanks het bomvolle programma.
Het was inderdaad ooit een keer besproken maar om het te realiseren was niet eenvoudig. Regelmatig krijg ik de vraag of het misschien mogelijk is om een dag/weekend mee te lopen maar dat is bijna nooit mogelijk zonder aan de 'regels' te voldoen die je nodig hebt om accreditatie te krijgen. Dit finaleweekend werd door de Supercar Challenge zelf georganiseerd en toen dacht ik: "Als er een keer iets mogelijk is, dan is het misschien wel dit weekend."
Daarvoor moest Danny nog wel een verzekering afsluiten, een vereiste die de persafdeling van het circuit stelt.
Om de tijd vrij te maken op zondag voor hem, was ik al op vrijdag aanwezig zodat ik toch mijn klanten van foto's kon voorzien. Ik wist dat het zondag lastig zou worden met Danny aan mijn zijde. Ik had die dag nog maar een paar beelden nodig van de kampioenen en kon mijn tijd dus volledig besteden aan het begeleiden van Danny, langs de baan en in de pitlane.
Dat laatste was voor mij een vreemde situatie. Langs de baan kan je je vrij makkelijk bewegen en wanneer je achter de vangrail staat, op veilige afstand van de voorbij razende auto's, loop je weinig gevaar.
Maar de pitlane is een ander verhaal, zeker voor iemand met geen ervaring. Hoewel ik altijd tussen de auto's door loop tijdens de pitstops, wilde ik dit met Danny eigenlijk niet doen. Het kan een hectische werkplek zijn.
Ik koos het zekere voor het onzekere en we namen plaats aan de pitmuur. Da's altijd veilig.
Mijn keuze bleek de juiste te zijn. Net voordat het pitwindow open ging (tussen 20-30 minuten van de race) was er een safetycar. Dus ineens kwamen alle rijders tegelijk binnen voor hun verplichte pitstop. Je komt oren en ogen te kort, zeker voor iemand die geen enkele ervaring heeft met dit soort werkplekken.
Dat bleek ook wel toen hij door zijn zoeker een pitstop zag. Ik riep: "daar,daar,daar en daar!" Overal kwamen deelnemers binnen. Tijdens de pitstops heb je je oren hard nodig omdat je zelf door de camera kijkt en niet ziet wat er rondom je gebeurt.
Gelukkig was Danny het met me eens en wist zo vlug niet te handelen en hij hield twee/drie teams in de gaten.
"Motorsport can be dangerous!"

Langs de baan liepen we vrijwel meteen tegen de beperkingen van zijn camera aan. Het snelle focussen en volgen van snelrijdende auto's bleek niet gemakkelijk met een D7100. Vrijwel de gehele dag zat Danny op de grens van het kunnen van zijn camera te werken. Foto's maken, achterop de camera beoordelen en zonodig instellingen aanpassen/bijstellen.
Ik denk dat hij nog nooit in zo'n korte tijd (enkele minuten) zoveel verschillende instellingen heeft toegepast m.b.t. sluitertijd,diafragma,enz.
Desondanks heeft hij een mooie serie foto's neergezet. (en nog meer ,want ik heb er nog meer gezien).
Chapeau!

Het was een drukke dag maar ik weet zeker dat Danny weer een ervaring rijker is.
Danny, het was gezellig!

Groeten Roel.
Gebruikersavatar
Replay

Forumlid
Berichten: 980


Locatie: Best
Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: Autosportfotograaf voor één dag!

Berichtdoor Picturepatje » do nov 01 2018 8:17 pm

Een mooie reactie Replay en vast voor jou ook een aparte ervaring. Toch mooi om je kennis en kunde te delen. Eerlijk gezegd dacht ik altijd, dat de meeste fotografen ( profs ) hun geheimen van de smid niet zouden willen delen. Tof dat jij dit wel hebt gedaan!!

Wel mooi dat ik "toevallig" ook een D7100 heb en zeer vaak langs de baan ( achter het hek welteverstaan ) te vinden ben ( autosport, maar grote liefde zijn toch wel de motoren ). Zelf ben ik nog niet echt tegen de beperkingen aangelopen ( behalve dat ik niet blij ben met de ruis prestaties van de D7100 ). Kun jij de beperkingen verduidelijken? En ... zelf overweeg ik al een tijdje of bijvoorbeeld een full frame het verschil zou kunnen maken ( meer scherpte en detail? ). Kun/wil jij je mening daarover geven?

Misschien is dit niet de plek om deze vragen te stellen, maar wist even niet hoe/waar ik dat beter kon doen.

Nogmaals ... tof dat jullie deze ervaring allebei op het forum hebben gedeeld!
Picturepatje

Forumlid
Berichten: 11


Ervaringsniveau: *
Foto's bewerken toestaan: Nee


Terug naar “Sport”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast