Oke. Laat ik het eens proberen met diffractie.wblink schreef:Uiteraard ben ik de enige die dit niet begrijpt, maar toch ....lock schreef:Interessante waarschuwing: de 14-24 lens is diffractie beperkt vanaf F/8. Nu is dat voor een groothoek geen probleem, maar het zet je wel te denken.
En dan ook nog een waarschuwing om toch vooral een iets hogere sluitertijd te kiezen, of om liveview te gebruiken voor optimale scherpte/details (mirror up).
Kun je dit in Jip&Janneke-taal uitleggen?
Licht dat door een gat (diafragma) aan het einde van een koker (je lens/glaswerk) gaat zal voor een groot deel rechtdoor gaan. Laten we er even vanuit gaan dat alles wat rechtdoor gaat en zo op de sensor valt de optimale scherpte van een beeld veroorzaakt.
Een deel van het licht, dat wat langs de randen van het gat gaat, zal echter verstrooien/afbuigen. De hoeveelheid licht die afbuigt is in feite absoluut gezien redelijk konstant. De hoeveelheid licht dat rechtdoor gaat is echter afhankelijk van de diameter van het gat (je diafragma). Hoe kleiner het gat (sluiten diafragma), hoe verhoudingsgewijs meer afgebogen licht op de sensor valt. Dat betekent een absolute afname van de scherpte.
Hier zie je een voorbeeld op een eos20d:

"Eerst profiteert de lens nog van het knijpen van het diafragma", zegt Jip.
Maar het plaatje laat goed zien waarom Jip het volgende tegen Janneke zegt: "Het is beter niet verder dan f/16 te gaan als je niet meer scherptediepte nodig hebt."
De gevoeligheid voor deze onscherpte neemt in absolute zin toe naarmate er meer pixels op een sensor zitten om onscherpte te registreren. Hoe meer je inzoomt of hoe groter je print (dus hoe meer je naar pixels kijkt), des te beter zie je dit effect.
lock
PS Met dank aan Bob Atkins.