nieuw: D5500

Discussies over fotografie met de D40, D40x, D50, D60, D3x00 serie en D5x00 serie

Onderwerp:

nieuw: D5500

Berichtdoor Hans Braakhuis » di jan 06 2015 8:20 am

Kijk eens:
http://www.nikon.nl/nl_NL/product/digit ... umer/d5500

Veel verschillen met de D5300 zijn er niet. Wel GPS, en minder gewicht.

Het persbericht:


"Samenvatting
Nikon kondigt vandaag de D5500 aan, de eerste DX-formaat camera met een kantelbaar touchscreen. Deze lichte, compacte en krachtige D-SLR-camera biedt fotografen nieuwe mogelijkheden om prachtige beelden te maken bij het fotograferen van snelle bewegingen, het maken van opnamen bij weinig licht, of het produceren van grote afdrukken of films. De D5500 is de perfecte camera voor ambitieuze creatieve fotografen. De gevoelige DX-formaat beeldsensor met een ISO-bereik van 100-25.600 zorgt voor zeer scherpe beelden.

Nikon´s D5500 is aanzienlijk lichter en veel compacter dan zijn voorganger, met een monocoque constructie en een comfortabele diepe greep waarmee de camera comfortabel vast te pakken is. Via het gevoelige kantelbare touchscreen is de camera simpel te bedienen, zoals een smartphone, en dankzij de ingebouwde WiFi-functie zijn foto's van hoge kwaliteit eenvoudig te downloaden en te delen via een smartapparaat.1

Matthieu van Vliet, Country Manager Nikon Nederland: “Sinds de komst van smartphones hebben we een explosie van creativiteit met fotografie gezien. De D5500 biedt deze groep fotografen de kans om hun creatieve vaardigheden als fotograaf verder te ontwikkelen met de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera. Het nieuwe ontwerp en de ergonomie zijn indrukwekkend en dankzij het kantelbare touchscreen en ingebouwde WiFi is de camera zeer eenvoudig en flexibel in gebruik.”

Creatieve Touch
Dankzij de grote kantelbare monitor is het eenvoudig om foto's en films te maken vanuit allerlei interessante nieuwe standpunten. Door op het gevoelige touchscreen te tikken, stellen gebruikers scherp en kunnen zij een opname maken. Ook zijn instellingen zoals het diafragma, ISO-gevoeligheid en sluitertijd direct aan te passen op het touchscreen. Veeg met uw vinger om door de reeds gemaakte afbeeldingen te bladeren of beweeg twee vingers om tijdens de weergave in of uit te zoomen zoals u gewend bent bij smartapparaten. Dankzij de functie Aanraak-Fn, zijn belangrijke instellingen snel op het touchscreen aan te passen, zelfs bij het maken van opnamen via de zoeker. Maximaal zijn er acht instellingen toe te wijzen aan deze functie, inclusief scherpstelpunten, AF-veldstanden, diafragma en ISO-gevoeligheid.

WiFi
Selecteer de mooiste opnamen op de camera en deel ze direct via een smartphone/-tablet met de ingebouwde WiFi1-functie. Ook is het mogelijk om de camera via de Wi-Fi-functie op afstand te bedienen met een smartapparaat voor het maken van bijvoorbeeld selfies.

De fraaiste opnamen
De beeldsensor van de D5500 is speciaal ontworpen zonder optisch laagdoorlaatfilter (OLPF) en samen met een resolutie van 24,2 megapixels zorgt dit voor ongelooflijk scherpe details. Dankzij het hoge ISO-bereik hebben fotografen de vrijheid om altijd schitterende foto- en filmopnamen te maken, zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden. Het 39-punts autofocussysteem (voorzien van negen kruissensoren in het midden) stelt razendsnel scherp op het gewenste onderwerp. En dankzij continu-opnamesnelheden van maximaal 5 beelden per seconde kunnen snelle acties of gezichtsuitdrukkingen op het juiste moment worden vastgelegd. Nikon’s EXPEED 4-beeldprocessor zorgt voor een snelle verwerking, geavanceerde ruisonderdrukking en maakt vloeiende filmopnamen mogelijk tot 60bps.

Volledige controle bij foto en video

De D5500 heeft zeer krachtige videofuncties en neemt zeer gedetailleerde Full HD-videoclips met beeldsnelheden tot 50p/60p op. De camera levert in Live View via contrast AF uitmuntende scherpstelling die 20% sneller is dan de D5300 en bovendien kunt u de opname starten met slechts één druk op de speciale video-opnameknop.

Voor precisie tijdens het fotograferen zorgt een nieuwe oogsensor dat het beeld dat zojuist is opgenomen automatisch op de lcd-monitor weergeeft zodra het oog van de zoeker wordt gehaald. Wanneer gebruikers het resultaat van foto- en filmopnames nauwkeurig willen instellen, biedt de tweede generatie van Nikon's Picture Control-systeem eenvoudig devolledige controle over: verscherping, contrast, helderheid, tint en verzadiging. Er kan gekozen worden uit zeven standen, inclusief de nieuwe instelling Gelijkmatig, waarbij alle details behouden blijven en de rijkdom aan kleurinformatie in zowel hoge lichten als schaduwen behouden blijft. Dat maakt deze nieuwe instelling ideaal wanneer u bijvoorbeeld later video-opnames wilt retoucheren.

NIKKOR-objectieven, Speedlight-flitsers en systeemcompatibiliteit

Voor elke situatie is er een NIKKOR objectief beschikbaar, van compacte zoomobjectieven die perfect zijn voor algemeen gebruik of voor reizen, lichtsterke objectieven met een vaste brandpuntsafstand die een prachtige bokeh (onscherpe achtergrond) mogelijk maken, tot krachtige teleobjectieven waarmee u de afstand dichterbij haalt. Welk objectief u ook kiest, dankzij de precisie en flexibiliteit van NIKKOR objectieven kunt u optimaal gebruikmaken van de hoge resolutie van 24,2 megapixels op de D5500. Geniet bij het vastleggen van foto's met levendige kleuren en helder contrast of experimenteer met cinematografische effecten wanneer u films opneemt. Naast objectieven bieden Nikon Speedlight-flitsers zoals de SB-300 nieuwe mogelijkheden om creatief met licht te werken. De nieuwe SB-500 flitser is bovendien voorzien van een ingebouwde LED-lamp met een hoge intensiteit die ideaal tijdens het maken van filmopnamen. En wanneer u het geluid van een film net zo belangrijk vindt als het beeld, kunt u met behulp van Nikon’s ME-1 externe stereomicrofoon, filmopnamen met helderder en duidelijker geluid maken.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon D5500 is naar verwachting leverbaar vanaf 5 februari 2015 in het zwart en rood. De adviesprijs van de body bedraagt € 819, -. De adviesprijs van de D5500 Kit met AF-S DX 18-55 VR II € 929,-.

Overzicht van belangrijke kenmerken

Schitterende beeldkwaliteit: DX-formaat sensor van 24,2 megapixels zonder OLPF

Uitstekende prestaties bij weinig licht: ISO 100-25.600

Kantelbare monitor: grote lcd-monitor van 8,1 cm (3,2 inch) met een grote kijkhoek en een hoge resolutie van 1.037.000 beeldpunten

Gevoelig touchscreen: tik op het scherm om scherp te stellen en de opname te maken of pas instellingen zoals diafragma, ISO-gevoeligheid en sluitertijd aan

Functie Aanraak-Fn: pas met een veeg van uw vinger snel instellingen aan wanneer u opnamen maakt via de zoeker

Ingebouwde Wi-Fi: deel indrukwekkende foto's eenvoudig via een compatibele smartphone of tablet

Gestroomlijnd ontwerp:constructie uit één stuk en een diepe greep. Met afmetingen van circa 124×97×70 mm weegt deze camera slechts 420 gram (zonder batterij en geheugenkaart)
39-punts AF-systeem: met negen kruissensoren in het midden
Verbeterde contrastdetectie-AF: 20% sneller dan bij de D5300 wanneer u fotografeert in de Live View stand
Snelle en krachtige EXPEED 4-beeldverwerkingsengine
Continu-opnamen tot maximaal 5 bps
Full HD-films: op 1080/50/60p en ondersteuning van Full HD/60p-uitvoer via HDMI
Picture Control 2.0: waardevolle hulpmiddelen waarmee u precies de foto- en filmopnamen maakt die u wilt. Bevat de nieuwe instelling Gelijkmatig voor een maximaal dynamisch bereik
Ingebouwde stereomicrofoon: en compatibel met Nikon's ME-1 stereomicrofoon
Zoeker: een beelddekking van circa 95% en een vergroting van circa 0,82x
10 speciale effecten voor foto's en films
16 onderwerpstanden
Creatieve functies: retoucheermenu, bracketingfuncties, HDR-fotografie, intervalopnamen, vignetteringscorrectie
Uitbreidbaar systeem: compatibel met het volledige assortiment DX-formaat NIKKOR-objectieven, de meeste FX-formaat NIKKOR objectieven en bepaalde Nikon Speedlight-flitsers
Compatibel met de WR-R10/WR-T10 draadloze afstandsbedieningen

Voetnoot

1 Als u uw smartapparaat wilt voorbereiden op het ontvangen van foto's, downloadt u eenvoudig de gratis software Wireless Mobile Utility. Wireless Mobile Utility is compatibel met smartapparaten met iOS™ en Android™ en kan naar uw smartapparaat worden gedownload via Google Play™ en de Apple App Store™. Android, Google, Google Play, YouTube en andere merken zijn handelsmerken van Google Inc.
"
Gebruikersavatar
Hans Braakhuis

Forumlid
Berichten: 6051


Locatie: Gelderland
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor Hans Braakhuis » di jan 06 2015 8:28 am

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Gebruikersavatar
Hans Braakhuis

Forumlid
Berichten: 6051


Locatie: Gelderland
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor Redblockman » di jan 06 2015 8:38 am

Ik zag idd de aankondiging op Tweakers.net. Enige dingetje wat mij verward is waarom Nikon 5400 overslaat? Heeft dat iets te maken met dat het getal ergens gevoelig ligt?
Maar ik vraag me ook af waarom Nikon zo graag kleine updates doet aan de D5X00 serie, als ik naar de laatste 3 modellen kijk dan zie ik weinig voortgang sinds de D5200. Ok de D5300 heeft geen Low Pass filter maar voor de rest alleen een paar speeltjes die mij niet interreseren. Ik kan begrijpen dat er weinig gebeurt op sensor gebied gezien bepaalde concurrenten ook niet meekomen... En dus loont innovatie daar niet. Op andere gebieden zoals speeltjes op camera's moet Nikon nog even wat inhalen.
Naar mijn idee had de D5300 alle speeltjes kunnen bevatten sinds de D5200.

Laat ze liever tijd steken in modellen waar ik interesse in heb.... (zoals een high end crop body).
Redblockman

Forumlid
Berichten: 200


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor Gerard de Zwaan » di jan 06 2015 9:15 am

Ik zag al een twitter berichtje van Nikon Nederland voorbij komen.
Nikon D3200 , Nikon D7200 met grip & Nikon F65 + Nikon DX AF-S Nikkor 18-55mm, 55-300mm AF-S DX, AF-S 35mm F/1.8G DX & AF-S 85mm 3.5.G ED VR Micro
2x SB 700, SB-24, Falcon eyes SS-150F en SS-200F En wat toebehoren voor de flitsers.
Gebruikersavatar
Gerard de Zwaan

Clublid
Berichten: 1463


Locatie: Harderwijk
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor ArendV » di jan 06 2015 9:30 am

De opvolgers in de D5*** serie rollen over elkaar heen met elk jaar een nieuwe versie.

De D5500 is iets compacter en heeft een touchscreen, maar verliest GPS.
Misschien kleine updates in afwachting van een serieuze update: DX mirrorless?
Groeten - Arend / flickr
"Basically in Photography there are just two controls, one is where you stand and one is when you push the button" - David Hurn
Gebruikersavatar
ArendV

Forumlid
Berichten: 2463


Locatie: Omgeving Breda
Contacteer:

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor Skippy » di jan 06 2015 10:10 am

Wie weet. Eindelijk een touch screen, en zelfs met de mogelijkheid om het focus punt te selecteren én een foto te maken. Hebben Olympus en Panasonic al ruim twee jaar ...
Nu nog de kleine optische zoeker vervangen door een veel beter bruikbare electronische zoeker, de spiegel er uit en we zijn er. Eindelijk.
Skippy

Moderator
Berichten: 11681


Ervaringsniveau: ****
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor Kroontje » di jan 06 2015 10:17 am

Kroontje



Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor Gerard de Zwaan » di jan 06 2015 10:21 am

Meestal zijn de verschillen klein.
Nikon D3200 , Nikon D7200 met grip & Nikon F65 + Nikon DX AF-S Nikkor 18-55mm, 55-300mm AF-S DX, AF-S 35mm F/1.8G DX & AF-S 85mm 3.5.G ED VR Micro
2x SB 700, SB-24, Falcon eyes SS-150F en SS-200F En wat toebehoren voor de flitsers.
Gebruikersavatar
Gerard de Zwaan

Clublid
Berichten: 1463


Locatie: Harderwijk
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor Kroontje » di jan 06 2015 11:26 am

Niet altijd zo..Gerard.
Kroontje



Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor Highlander » di jan 06 2015 2:50 pm

Location Display

Photo Information

820shots (CIPA) 600shots (CIPA)

Eye Sensor Control

Viewfinder Eyepoint 17 mm (-1.0 m¯¹) 18mm (-1.0m¯¹)


Ik zeg gelijk doen :D
Met vriendelijke groet,
Chris

Plaatjes kieken van Duncen McLeod kan HIER
Online
Gebruikersavatar
Highlander

Forumbeheerder
Berichten: 6486


Foto's bewerken toestaan: Ja

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor Gerard de Zwaan » di jan 06 2015 2:53 pm

Kroontje schreef:Niet altijd zo..Gerard.

Ik had het over meestal @Kroontje. Er zijn ook nieuwe modellen dat het enorm verschild met de voorganger.
Nikon D3200 , Nikon D7200 met grip & Nikon F65 + Nikon DX AF-S Nikkor 18-55mm, 55-300mm AF-S DX, AF-S 35mm F/1.8G DX & AF-S 85mm 3.5.G ED VR Micro
2x SB 700, SB-24, Falcon eyes SS-150F en SS-200F En wat toebehoren voor de flitsers.
Gebruikersavatar
Gerard de Zwaan

Clublid
Berichten: 1463


Locatie: Harderwijk
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor JurjenF » di jan 06 2015 4:48 pm

Tja, ondanks dat het een aantal kleine verbeteringen bevat en best een goede camera zal zijn zit m.i. maar heel weinig mensen op weer een ge-update D5xxx te wachten. In tegenstelling tot een D300(S) opvolger......
Laatst gewijzigd door JurjenF op di jan 06 2015 4:58 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
JurjenF

Forumlid
Berichten: 979


Foto's bewerken toestaan: Nee

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor jan24 » di jan 06 2015 4:52 pm

Van serieuse fotocamera naar trucendoos. In mijn beleving.
Maar er is wel een lichtpuntje misschien, met de komst van de 5500 wordt de 5300 wat goedkoper.
Is de 5500 toch nog ergens goed voor.
Nikon D7500
Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di VC HLD B023N
Tamron SP AF 17-50 F/2.8 XR A16N II
Tamron SP AF 70-300MM F/4-5.6 DI VC USD A005N II
Tamron SP 90mm F/2.8 Di VC USD F004N
Nissin Di622 Mark II
Panasonic Lumix TZ90
FLICKR!
jan24

Clublid
Berichten: 1818


Locatie: Apeldoorn
Ervaringsniveau: ***
Foto's bewerken toestaan: Ja
Contacteer:

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor Hans Braakhuis » wo jan 07 2015 7:38 am

Heb al jaren het idee dat er bij Nikon elk jaar een nieuwe stagiaire belast wordt met het geven en verzinnen van namen.
En dan krijg je D5000, D5100, D5200, D5300 en D5500.

Bij de flitsers had je van SB-1 tot SB-28 en SB-28DX, toen een SB-50 en SB-80, en met een SB-800 werd een nieuw flits systeem begonnen dat we nu nog hebben.

Camera's D600, D610 en D650, maar die heet dan weer D750?

Het enige wat ik kan bedenken dat er geen D5400 is, komt door het geheel nieuw ontworpen camerahuis. Dat maakt het geheel voor de fabrikant simpeler en goedkoper. Moet je ooit wat laten repareren, dan ......
Door de D5400 over te slaan geeft de fabrikant aan dat er voor hem wel een groot verschil is.
Gebruikersavatar
Hans Braakhuis

Forumlid
Berichten: 6051


Locatie: Gelderland
Foto's bewerken toestaan: Nee
Contacteer:

Onderwerp:

Re: nieuw: D5500

Berichtdoor dogo » wo jan 07 2015 8:33 am

Die naamgeving is niet helemaal toevallig, o.a. het cijfer 4 is een ongeluksgetal in het Japans en het Chinees, de uitspraak van het cijfer 4 in die twee talen kan ook staan voor "dood". En Aziaten zijn erg bijgelovig, maar ja, in de Westerse wereld wordt bijv. in hotels ook geen enkele kamer met nr. 13 genummerd, nr. 13 is dan voor Aziaten weer geen ongeluksgetal.
Nikon Df, Nikon D700, Nikon D90 en een aantal Nikkor lenzen
Gebruikersavatar
dogo

Forumlid
Berichten: 567


Locatie: Noord Holland
Foto's bewerken toestaan: Ja


Terug naar “D40(x), D50, D60, D3x00, D5x00”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 44 gasten