Pagina 1 van 1
Diafragmaring op hoogste f-waarde
Geplaatst: di sep 30 2008 3:15 pm
door ek142
Hoi allemaal,
Als nieuwe bezitter van een D300 loop ik ergens tegen aan wat ik niet helemaal kan plaatsen.
Kan iemand mij misschien uitleggen, waarom ik op mijn Nikon D300, als ik mijn objectief AF-D 50mm F/1.8 verwijder, de diafragmaring op de hoogste f-waarde moet instellen, en moet locken, en kan het evenueel kwaad voor de body als je dit niet doet.
Alvast bedankt voor de informatie!
Geplaatst: di sep 30 2008 3:17 pm
door Gretl
Zou hier ook wel antwoord op willen. Wat ik wel weet is, dat als je het niet doet er simpelweg geen foto's gemaakt kunnen worden. Je D300 doet 't dan gewoon niet. Is overigens ook bij bijv. D70s zo.
Wachten we samen op antwoord
welkom hier, trouwens,
gr.
Tet
Geplaatst: di sep 30 2008 3:22 pm
door rbfoto.nl
Het diafragma wordt electronisch aangestuurd dmv een palletje. Als je het diafragma wijd open zet, kan dit palletje niets bijsturen aangezien de hoogste diafragmastand de "ontspannen" stand is, wijd open is alles volop aangespannen.
Geplaatst: di sep 30 2008 4:07 pm
door Léon Obers
Aanvulling op voorgaande reactie.
Dat heeft nog te maken, met de wijze waarop Nikon haar gebruikers tevreden wil stellen door ook objectieven van weleer (ik dacht vanaf pre AI) nog steeds te kunnen gebruiken op hedendaagse bodies.
Het diafragma van hedendaagse camera's wordt aangestuurd vanuit de camera, in tegenstelling met oude camera's van pakweg 25 jaar geleden, waar het diafragma op de lens werd ingesteld en het palletje alleen dienst deed om het voor en na de opname helemaal open te houden.
Het palletje wordt nu tevens gebruikt om het diafrgama tot op de ingestelde waarde (vanuit de camera) te sluiten.
Er gaat niks kapot als je het diafragma niet helemaal sluit (dat gebeurde vroeger ook niet bij de oude bodies), alleen functioneert een lens met CPU niet correct met de D300, vandaar een Error als je het diafragma niet volledig sluit.
Gebruik je een oude niet met CPU uitgeruste lens, moet je hierbij alsnog je diafragma op de lens zelf instellen in plaats van op de camera. Daar sluit je het diafragma dan dus niet tot de kleinste opening, anders dan dat je dat voor een opname zou willen.
Geplaatst: di sep 30 2008 5:35 pm
door MvBoetzelaer
Even aanvulling: voor CPU-lenzen met een diafragmaring kun je op de D300 zelf kiezen hoe je wilt bedienen: met de ring of met het wieltje. Je stelt dit in in custom setting f7. Als je kiest voor "command dial" moet je inderdaad de diafragmaring op de hoogste waarde locken, zodat de camera de bediening over kan nemen. Dit gebeurt met een palletje in de vatting. Elke andere waarde geeft "error" op de camera. Voor niet CPU lenzen (altijd met de ring) en G-lenzen (heeft geen ring, dus altijd met de dial) kun je niet kiezen.
Groeten,
Marnix
Geplaatst: di sep 30 2008 6:37 pm
door woudew
Een mooie combinatie heb je daar
Voor de duidelijkheid, de body gaat niet kapot, je krijgt alleen een foutmelding totdat je de diafragma weer op de hoogste stand zet.
Geplaatst: di sep 30 2008 8:17 pm
door ek142
Van harte bedankt voor jullie reacties, ik ben weer een (klein) beetje wijzer geworden!
Geplaatst: di sep 30 2008 9:58 pm
door Boldey
Het is ook zo dat de camera het diaframa in de grootste opening zet om altijd voldoende licht in de zoeker te hebben, als je afdrukt sluit ie het diafragme evt tot de ingestelde waarde....
Zo, beetje off-topic, maar toch interessant....