GdP schreef:Ik heb daar vroeger ook wel eens wat van gehoord. Het zou slechts gaan om een zeer gering deel van de oorspronkelijke capaciteit.
Over oplaadbare batterijen vond ik deze opmerkingen:
3 - Ontlaad de Ni-Cd altijd totdat deze minder krachtig wordt en dus leeg is en ga daarna direct herladen. Ontlaad echter niet nog dieper! Hiermee wordt het geheugeneffect zoveel mogelijk vermeden.
Eenvoudige, goedkope laders laden alleen maar, iets duurdere, luxere laders, voeren een ontlaad/laad cyclus uit.
De cellen (een batterij bestaat uit meerdere cellen. Een, bijvoorbeeld, AA penlite is een cel) worden dan eerst ontladen tot er een minimale spanning per cel wordt bereikt, dan volgt er een pauze van 1 of 2 minuten, waarna het apparaat gaat laden.
4 - Voor Ni-MH is dit minder belangrijk maar ook hiervoor is dit de beste manier van gebruik.
5 - Voor langere periodes van opslag geldt dat Ni-Cd en Ni-MH het best geheel geladen kan worden opgeborgen.
Nikkel/cadmium cellen staan er om bekend dat ze heel vatbaar zijn voor het 'geheugeneffect'.
Dit houd in dat als een niet lege Ni-Cd cel langere tijd (weken/maanden) niet wordt gebruikt, de in chemische vorm opgeslagen capaciteit (de stroom in de cel) als het ware een permanente structuur krijgt, waardoor deze dus niet meer benut kan worden.
De cel kan dus niet meer volledig ontladen worden en de capaciteit van de cel neemt af.
In tegenstelling tot punt 5 kan je cellen het beste leeg opslaan.
Ni-Mh cellen zijn minder gevoellig voor het geheugeneffect, maar ook deze kan je het beste leeg opbergen.
Nikkel-cadmium (Ni-Cd) cellen worden trouwens steeds minder verkocht, ze zijn bijzonder milieu onvriendelijk (cadmium) en de maximum capaciteit van een AA cel ligt op zo'n 800 á 900 mAh.
Nikkel metaalhydride cellen (Ni-Mh) zijn minder slecht voor het milieu, en zijn verkrijgbaar tot een capaciteit van zo'n 2900 mAh (AA formaat).
Het nadeel van die hoge capaciteit cellen is dat ze een nogal hoge zelfontlading hebben.
Als je dus een setje opgeladen cellen achter de hand houd voor het geval dat, en je steekt ze na 1 á 2 maanden in je flitser of camera, moet je er niet vreemd van op kijken dat je apparaat het niet doet.
Persoonlijk ben ik een groot fan van de cellen van het merk 'Eneloop'.
Deze cellen zijn al opgeladen als je ze koopt (andere Ni-Cd of Ni-Mh cellen koop je leeg), en ze hebben een lage zelfontlading en toch een hoge capaciteit.
Het apparaat om Alkaline cellen op te laden bestaat al jaren.
Leuk maar waardeloos.
Alkaline en gewone kool/zink cellen kunnen niet worden opgeladen.
De electriciteit uit deze cellen ontstaat door een chemische reactie tussen twee stoffen, deze reactie houd op doordat deze stoffen op zijn.
Je kan dit soort cellen soms nog wel wat 'wakker' schudden waardoor ze het weer even doen, maar je moet hier geen wonderen van verwachten.
Het voeden van een flitser of camera kan je helemaal wel vergeten.