Pagina 1 van 1
Betaald werk, hoe hou je dat legaal? en wanneer NPS lid?
Geplaatst: ma dec 11 2006 10:59 pm
door Bonnie
Hoi,
Ik val maar meteen met de deur in huis, van de belasting word ik namelijk ook niet veel wijzer, 3x bellen = 3x een ander antwoord.
Ik ben sinds dit jaar gevraagd door een blad om betaald foto's aan te leveren. Daarnaast word ik ook regelmatig gevraagd om voor mensen een reportage te schieten tegen betaling en nu komen daar ook bruiloften bij.
Dit is natuurlijk helemaal geweldig, maar ik zou er nog niet van kunnen leven. Ik heb tot nog toe alles als bijverdienste kunnen opgeven omdat ik ook nog voor een baas werkte, maar stel dat ik die baan opzeg om me 100% op de fotografie te kunnen richten met als doel ik elk geval ht inkomen van mijn parttime job te kunnen benaderen...
Dan wordt het anders... Moet ik mij in dat geval nu wel of niet inschrijven bij de kamer van koophandel. Moet ik een BTW nummer aanvragen. Wanneer ben je freelancer en wanneer ondernemer. Ik snap er echt niets meer van
En weet iemand of je in mijn situatie als je beschikt over de 2 pro bodys en 3 pro lenzen ook in aanmerking komt voor NPS?
Alvast bedankt voor de reacties

Geplaatst: ma dec 11 2006 11:50 pm
door MvBoetzelaer
De eenvoudigste vraag maar even eerst:
Als jij een zelfstandig fotograaf bent met 2 pro body's (D200, D2H of D2X) en 3 professionele objectieven kun je je aanmelden voor de NPS. punt.
De ingewikkelder vraag betreft de fiscale. Even met het risico op een Nikon forum wel erg off-topic te gaan...
Als je "gewoon" een beetje bijklust dat heb je "free-lance" inkomsten. Je moet hiervoor officieel je inkomsten minus de toerekenbare kosten aangeven voor de inkomstenbelasting. Als je voldoet aan het urencriterium van 1250 (?) uur per jaar, dan kun je voor inkomstenbelasting als ondernemer worden aangemerkt. Dat geeft een aantal extra fiscale faciliteiten, waaronder de investeringsaftrek, de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Tevens val je onder een ander winstbegrip.
Voor de omzetbelasting moet je een nummer aanvragen zodra je "belaste diensten" verricht. Dat is een vrij licht criterium. Veel lichter dan het ondernemersbegrip uit de inkomstenbelasting. Je moet dan inderdaad een BTW-nummer aanvragen en per kwartaal (later wellicht per maand) aangifte doen van je omzet en daarover belasting afdragen. Voordeel is dat je de BTW op je inkopen kunt terugvorderen.
Iedereen die een bedrijfje start moet zich inschrijven bij de KvK.
Het handigst is om een redelijk deskundig iemand hiervoor in de arm te nemen die je door deze opstartfase heen helpt. Bij de KvK is in ruime mate informatiemateriaal voor startende ondernemers. Zorg dat je je zaakjes van tevoren meteen goed regelt. Dat voorkomt heel veel narigheid achteraf met de fiscus.
Groeten,
Marnix
Geplaatst: di dec 12 2006 12:07 am
door martijn01
dag dag,
Ik heb zelf ook een eigen bedrijf dan wel in een andere sector!
Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten!
Je moet je sowieso altijd inschrijven bij de kvk wil je voor jezelf gaan.
Dit kan zijn als eenmanszaak,vof of een bv.
Ik zelf ben ingeschreven als vof!
Ik ben dan ook nog ingeschreven bij de belastingsdienst heb dus een belasting nr.
Dit zijn dingen die je altijd moet regelen.
Dan kan het nog zijn dat je onder de kleine ondernemer regeling (kor)
Dit hud in dat je maximaal per jaar 2500 E verdiend.
Je hoeft dat geen belasting af te staan.
Val je hier niet onder zul je inderdaad belasting moeten betalen.
en het ook terug kunnen vragen!
Het stelt eigenlijk allemaal niet zoveel voor.
Maar denk van te voren wel goed naar wat je doet.
Een gesprekjebij een accountant kan voor wonderen zorgen is gratis en maak graag even tijd voor je. Een gesprek met de belasting kan ook maar je zult dan weken en mischien wel maanden moeten w8!
De informatie van mvboetzelaer is ook niet helemaal correct naja... opzich wel maar hij somt punten op over investerings aftrek en dergelijken.. maar hier zitten nog wel wat meer haken en ogen aan verbonden.
Maar geloof me het is altijd te proberen en je hoeft er je werk ook niet 100% voor op te geven. wel zit je natuurlijk aan het eind van het jaar met je inkomsten belasting ze pakken je inkomsten bij elkaar.. en daar mag je 30 % ongeveer belasting over betalen!
Veel plezier verder en ga is lekker langs bij een niet al te groot accountants kantoor!
Geplaatst: di dec 12 2006 12:40 am
door Bonnie
Maar je hebt ook nog iets als freelance, een freelancer heeft geen inschrijving bij de kvk nodig toch?
Ik zit een beetje tegen de papierhandel aan te hikken voor die paar tientjes die er het eerste jaar blijven hangen :/
Geplaatst: di dec 12 2006 1:24 am
door alfredo
Bonnie schreef:Maar je hebt ook nog iets als freelance, een freelancer heeft geen inschrijving bij de kvk nodig toch?
Ik zit een beetje tegen de papierhandel aan te hikken voor die paar tientjes die er het eerste jaar blijven hangen :/
Mijn vriendin is ook freelancer in de particuliere thuiszorg...dat houdt in dat ze zelfstandig belasting af moet dragen en zich zelf moet verzekeren en ze moet ook aan dat 1250 uur criterium voldoen...maar ze hoeft niet bij de Kvk ingeschreven te staan en heeft ook geen BTW nummer.... maar misschien is dat in een andere branche weer anders.... ik denk zelf er dat als fotograaf rekeningen verstuurd moeten worden en daarom zal ze wel een BTW nummer nodig hebben.... veel succes..
zelfstandig ondernemer of niet
Geplaatst: di dec 12 2006 8:56 am
door nikon-nl
Ook ik ben - als freelance journalist - zelfstandig ondernemer. Mijn advies is: maak een afspraak met de dichtsbij gelegen Kamer van Koophandel of waar jouw woonplaats onder valt. Zij organiseert allerlei bijeenkomsten voor starters en zij heeft contacten met deskundigen op het gebied van fiscus, marketing, verzekeringen enz. Afhankelijk van het soort werk dat je ambieert kan jij jezelf aanmelden bij een beroepsgroep voor fotografen e.d.
Succes,
Nico
Geplaatst: di dec 12 2006 9:45 am
door MvBoetzelaer
Je kunt alle basics lezen op de site van de belastingdienst:
www.belastingdienst.nl
klik op "zakelijk-ondernemerschap" en je krijgt meteen ook onderwerpen voor een startende ondernemer voor je neus.
Zoals Alfredo schrijft zijn er twee mogelijkheden:
1. Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting, waarvoor je onder meer aan het 1250 uren criterium moet voldoen, maar er gelden nog meer voorwaarden: klik
hier
2. Als je niet aan de voorwaarden voor ondernemerschap voor inkomstenbelasting voldoet geniet je "overige inkomsten", waarvoor andere regels gelden.
Volgens mij raken we hier wel erg off-topic voor een Nikon forum
Groeten,
Marnix
Geplaatst: di dec 12 2006 4:14 pm
door RVK
Hallo Bonnie
Ik ben zelf ondernemer en heb een BV waarin ik probeer wat te verdienen,
Wat ik je zeker zou aanraden is om gebruik te maken van een niet al te grote acountant die je boekhouding en aangiftes kan verzorgen, dit is de laatste jaren veel veranderd, en veranderd nog steeds.
Ook zijn enige jaren geleden de regels voor de VAR verklaring gewijzigd, die moet je nu ieder jaar voor iedere aktiviteit apart aan vragen. ( VAR verklaring is een zelfstandige verklaring)
Laat je wel goed voorlichten over de gevolgen van het zelfstandig zijn daar er veel verschil is met een betrekking in dienstverband (verzekeringen, etc)
Persoonlijk vind ik het veel meer voldoening geven om zelfstandig te zijn dan in loondienst, maar het moet je liggen.
Staar je niet blind op het fotograferen alleen, als ondernemer moet je veel tijd besteden die niet direct iets met je fotografie te maken hebben, verder loop je als je het niet goed regelt veel risico.
Maar als je jezelf goed voorbereid is het prettig en goed werken
RVK
Geplaatst: di dec 12 2006 9:17 pm
door evertfoto
Bonnie,
Kan niet zien in welke plaats je woont, maar als er al diverse "echte"
fotografen zitten, die er hun brood mee moeten verdienen, dan zou ik eerst maar eens (laten) onderzoeken of jij wel kans van slagen hebt.
Volgens mij kun je beter een goede amateur zijn, dan een slecht verdienende "prof".
Vaak genoeg zullen klanten weer een goedkopere amateur inhuren.
Klinkt allemaal niet erg positief, maar het is een feit dat veel fotografen niet alleen van de fotografie kunnen rondkomen.
Geplaatst: di dec 12 2006 9:25 pm
door wil
evertfoto schreef:Bonnie,
Kan niet zien in welke plaats je woont, maar als er al diverse "echte"
fotografen zitten, die er hun brood mee moeten verdienen, dan zou ik eerst maar eens (laten) onderzoeken of jij wel kans van slagen hebt.
Volgens mij kun je beter een goede amateur zijn, dan een slecht verdienende "prof".
Vaak genoeg zullen klanten weer een goedkopere amateur inhuren.
Klinkt allemaal niet erg positief, maar het is een feit dat veel fotografen niet alleen van de fotografie kunnen rondkomen.
helaas zijn de goedkopere amateurs die de markt verpest hebbben voor de beroeps. Ook het niet meer nodig hebben van vakdiploma om je officieel te vestigen was niet zo geweldige zet van de overheid. Gelukkig gaan ze in Belgie dat weer terugdraaien.
Geplaatst: di dec 12 2006 9:52 pm
door alfredo
Ik heb al heel wat sportmensen met foto's van hun akties en wedstrijden tegen een geringe vergoeding blijgemaakt.. iets wat bij de profs vaak veel te duur is..
Geplaatst: di dec 12 2006 9:58 pm
door martijn01
Als je boven een bepaald bedrag komt met je verdienste als fotograaf zul je deze niet meer weg kunnen boeken als neven activiteiten.
Je wordt dan bv een free lancer. Dat betekent inschrijven bij de kvk.
Een andere oplossing is er niet. naja is er niet hoe heet die oplossing ook alweer...... zwart ofzo.....

Geplaatst: di dec 12 2006 10:18 pm
door MvBoetzelaer
Tsja...
Er is een heel groot grijs gebied tussen hobby die toevallig ook wat opbrengt (niet belast) en bedrijfsmatige activiteiten (wel belast). Dat is ook een gewetenskwestie. De uiteinden van het spectrum zijn natuurlijk helder. Iemand met een full-time baan die eens per maand wat foto's maakt en daar een onkostenvergoeding voor krijgt versus iemand die 100% leeft van de opbrengsten van zijn/haar foto's. De crux zit in het gebied er tussenin, waarbij de belastingdienst zich van nature op zal stellen dat het al heel gauw belast is en de fotograaf lang kan volhouden dat het een hobby+ is. Dat is weer voer voor fiscaal juristen.
Belangrijkste is wat je er zelf op termijn mee wilt: blijft het een hobby waarvan het leuk is als je er af en toe ook wat voor krijgt of wordt het (hopelijk

) een serieuze bron van inkomsten.
Het leven is vol keuzes,
Marnix
Geplaatst: wo dec 13 2006 4:20 pm
door remoss
Toen mijn vrouw toendertijd haar zaak begon hebben we wat info gehad van de belastinginspecteur tijdens een startersgesprek. Hij gaf toen aan dat bij het beoordelen of iemand een bedrif heeft, er behalve naar bedragen, heel sterk wordt gekeken naar hoe je naar hoe je je profileert: adverteer je, benader je zelf mensen/zaken om je diensten aan te bevelen, enz.