Pagina 1 van 1

wat heb ik fout gedaan.

Geplaatst: di dec 19 2006 6:46 pm
door dick
Goedenavond heren fotografen. afgelopen zaterdagochtend wilde ik een mooie zonsopgang bij ons in het recreatiegebied fotograferen. Gewapend met mijn D70s en mijn onlangs nieuw aangeschafde statief heb ik diverse plaatsjes geschoten. Ondanks dat mijn iso op 250 stond ingesteld heb ik enorm veel last van ruis op alle foto's. Ik heb de foto's in raw geschoten, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet eerder zoveel ruis op mijn foto's heb gehad.

Nu is mijn vraag A: wat heb ik verkeerd gedaan?
B: wat kan ik eraan doen om het volgende keer tot een minimum te beperken.

Ik stuur een verkleinde foto mee, want een origineel zal denk ik niet gaan.

Afbeelding

Afwachtend op jullie reacties, wens ik iedereen alvast fijne feestdagen

groet Dick

Geplaatst: di dec 19 2006 6:58 pm
door rjoemman
Op deze verkleinde foto zie ik eigenlijk geen ruis.
Raoul

Geplaatst: di dec 19 2006 7:03 pm
door Martijn de Vries
Ik zou je belichting ook wat hoger zeten de volgende keer

Geplaatst: di dec 19 2006 7:11 pm
door olle_griese
Ik zie het wel.
Er zijn verschillende mogelijkheden.
Heb je de foto lichter gemaakt? (zeer aannemelijk bij deze foto.
Of heb je 'shadow/highlight contrast' teveel gebruikt.
Is hij (teveel) gecropt.
Een jpg beeld dat herhaaldelijk wordt opgeslagen verliest steeds iets aan kwaliteit. Bovendien is ruis altijd het meest zichtbaar in het blauwkanaal, en laat dat nou net de kleur van de lucht zijn...

Hoe ziet je onbewerkte foto er uit? (behalve waarschijnlijk te donker?)

Geplaatst: di dec 19 2006 7:48 pm
door a90
Ik zie niet zo veel ruis maar uit de exif lees ik wel dat de sharpness op "hard" staat. Waarschijnlijk versterkt dat de ruis ook nog.

Ik vraag me overigens af waarom voor deze foto de sharpness op hard staat. Er zit niet zo heel veel te verscherpen in naar mijn idee.

Geplaatst: di dec 19 2006 10:41 pm
door hjanssen
f29 en dan 400asa kiezen ontgaat mij een beetje, de camera had gewoon op 200 gekunt en dan was de belichting nog goed geweestbij f22.

De ruis ontstaat ontstaatook in de bruinige donkerevlakken, bij mijn d200 zie ik het soms ook op 100 asa, maar op de goed belichte stukken zie je niks, maar vaak praatje dan op pixelniveau enzie je op een print nietservan.

Geplaatst: di dec 19 2006 11:06 pm
door Mrc
Heb je misschien in camera sharpness aanstaan? die stand zit op mijn D200 en ik merk dat als ik hem aan laat staan op zeg +1 dan krijg ik veel ruis op foto's met een langere sluitertijd.
Misschien een bracketing serie maken en kijken of je ze zo kan layeren met elkaar?

Geplaatst: wo dec 20 2006 8:48 pm
door Jos
Ik heb dit ook lange tijd gehad bij interieurfoto's. Tot dat ik erachter kwam dat je best 0.3 tot 0.7 kon overbelichten. Geen ruius meer siondsdien

Geplaatst: do dec 21 2006 11:58 pm
door j.woudenberg
Dit zijn best moeilijke foto's om goed te nemen dat komt door het grote contrast wat er is. Rechts boven is de zon (veel licht) en links onder is het donker (weinig licht). De ruis onstaat volgens mij doordat er te snel te veel licht naar binnen (in de camera) komt. In wekelijkheid was het waarschijnlijk veel lichter? Als je een dergelijke foto wil maken is het verstandig een een serie te maken en dan telkens opschrijven wat je ingesteld hebt. Ik zou kiezen tussen een klein diafragma en een lange sluitentijd (evt. statief gebruiken) door de lange sluitertijd heeft het licht wat in dit geval van de voorgrond moet komen de tijd om opgenomen te worden. Het vele licht van ze zon zal dan geconsertreerde worden zonder dat de halve foto uitbrand. Tevens zal ik iets van rond de ISO100 gebruiken, geef het plaatje lekker de tijd om op genomen te worden.
Kortom je moet de balans zien te vinden tussen de felle zon en de donkere voorgrond. Veel succes.

Ondestaande zijn enkel belichtings voorbeelden.

Afbeelding
(1) Fujifilm FinePix2300, Instellingen: 8mm - F/10,9 - 1/588 sec - ISO100 - Meetmodus: Patroon - Belichting: Normaal
>> Bij deze foto kan je duidelijk de bewolking en de kabels van de hoogspanningskabels zien echter het watertje is aan de donkere kant.


Afbeelding
(2) Fujifilm FinePix2300, Instellingen: 6mm - F/10,9 - 1/158 sec - ISO100 - Meetmodus: Patroon - Belichting: Normaal - Belichtingscompensatie -0,3
>>Hier is het watertje wel goed te zien en is er vervolgens niets meer te zien van de wolken en de hoogspanningskabels.

Afbeelding
(3) Fujifilm FinePix2300, Instellingen: 6mm - F/4,8 - 1/446 sec - ISO100 - Meetmodus: Patroon - Belichting: Normaal - Belichtingscompensatie 0
>>Hier kan je goed zien welke invloed het heeft als de zon uit de lens laat.

Afbeelding
Fujifilm FinePix2300, Instellingen: 6mm - F/4,8 - 1/64 sec - ISO100 - Meetmodus: Patroon - Belichting: Normaal - Belichtingscompensatie 0
>>Hier is enigzins de balans gevonden tussen de rechter (lichte) kant en de linkse (donkere) kant. Tevens kan je in de ochtend nevel de schaduwen van de bomen zien.