Pagina 1 van 1

Flitsersset

Geplaatst: zo apr 04 2010 8:59 pm
door Focus
Hallo,

Ik ben op zoek naar een flitserssetje, ben een totale leek op dit gebied maar wil mijn kennis hierin graag gaan uitbreiden.

Nu lees ik bv richtgetal in M 65.

Wat betekent dit precies?

Alvast bedankt voor de antwoorden!

Re: Flitsersset

Geplaatst: zo apr 04 2010 11:31 pm
door Roelof
Ongelukkigerwijs betekent dat niet veel.
Het richtgetal is een maat voor de lichtopbrengst van een flitser, maar alleen afstand zegt niks. Dat hoort vergezeld te gaan van een paar camera-instellingen, zodat je de boel kunt vergelijken met de waarden die andere fabrikanten opgeven.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Richtgetal

Re: Flitsersset

Geplaatst: ma apr 05 2010 8:23 am
door Hans Braakhuis
Richtgetal is het diafragma dat je nodig hebt als je een flitser een onderwerp op een afstand van 1 meter laat belichten. Bij 100 ASA-ISO, 20 Celsius, 50 millimeter objectief op 24x36mm formaat.

In Wiki staat : http://nl.wikipedia.org/wiki/Richtgetal" onclick="window.open(this.href);return false;

Veel fabrikanten geven hogere waarden op, bij 200 ASA/ISO, omdat de camera niet lager kan, of bij een 85mm objectief op een kleinere beeldsensor. Dat levert wel een hoger getal, maar geen krachtigere flitser op.

Een ingebouwde flitser heeft een richtgetal rond de 11. Of te wel diafragma 11 als het onderwerp op 1 meter is.
Met een flitser met richtgetal 28 kun je diafragma 28 gebruiken op een afstand van 1 meter, f/8 op een afstand van 3,5 meter en f/4 op een afstand van 7 meter. Wil een kamer goed uitlichten zit je al gauw op een meter of 5 of te wel f/5,6. Ga je dan via een wit plafond flitsen, dan mag je er rustig minstens één hele stop vanaf trekken: f/4,0 dus. Gebruik je nog een diffuser, weer minstens een stop: f/2,8 dus.

Een voorbeeld van foutief gebruik: Canon Nederland over de 430EX: De Speedlite 430EX heeft een richtgetal van 43 (m/ISO 100 bij 105mm), ideaal voor tele-opnamen en indirect flitsen. Volgens de norm blijft er dan een richtgetal van 34 over. Bij Nikon wordt het richtgetal hoger gemaakt door soms ISO 200 te gebruiken.

Het richtgetal is dus afhankelijk van het gebruikte objectief. Een Canon 300EZ heeft een richtgetal van 28, maar bij:
28mm : 22
35mm : 25
50mm : 28
70mm : 30

Re: Flitsersset

Geplaatst: ma apr 05 2010 9:40 am
door Léon Obers
Hans Braakhuis schreef: Veel fabrikanten geven hogere waarden op, bij 200 ASA/ISO, omdat de camera niet lager kan, of bij een 85mm objectief op een kleinere beeldsensor. Dat levert wel een hoger getal, maar geen krachtigere flitser op.
......
Het richtgetal is dus afhankelijk van het gebruikte objectief. Een Canon 300EZ heeft een richtgetal van 28, maar bij:
28mm : 22
35mm : 25
50mm : 28
70mm : 30
Om verwarring te voorkomen een aanvulling.
In je uitleg komt niet naar voren dat het veranderende richtgetal feitelijk niet afhankelijk is van het objectief maar voortkomt uit de zoomreflector van de flitser zelf, waarbij het licht meer of minder wordt gebundeld. Waarbij die zoomreflector van de flitser mee kan bewegen afhankelijk welke lens met CPU je gebruikt op een camera. Beslist niet alle flitsers hebben die mogelijkheid.
Bij meer bundeling van het licht wordt de concentratie licht binnen een kleinere beeldhoek verspreid, wat een hogere lichtopbrengts oplevert binnen een kleinere beeldhoek en binnen dat gebied dan een hoger richtgetal oplevert.

Geavanceerde flitsers zoals een SB-600, SB-800 en SB-900 hebben die ingebouwde zoomreflector en loopt de flitshoek mee met objectieven met CPU, maar er zijn genoeg flitsers te vinden die geen zoomreflector hebben, zoals de interne flitser van camera's zelf en de SB-R200 en SB-400. Gebruik je die flitsers met een tele-objectief, wordt het richtgetal beslist niet hoger.

Verder maken geavanceerde flitsers met zoom-flitskop beneden de SB-900 geen onderscheid in hun zoombeweging tussen de kleinere beeldhoek bij gebruik van objectieven op een DX camera of bij gebruik op een FX camera. Die bewegen mee alsof je een FX camera gebruikt.
Mocht je krap in je licht zitten bij een DX-camera, kun je door handmatig die zoomkop op een kleinere beeldhoek te zetten toch wat winnen met een iets hogere lichtopbrengts, zonder bang te hoeven zijn dat de lichtbundel niet toereikend zou zijn om het kleinere beeldveld op dat DX formaat uit te dekken. Houdt in dat geval de bekende "1,5x cropfactor" aan. Gebruik je op een DX camera een 50mm lens, kun je de zoomhoek van de flitser op 70mm zetten (de dichtstbijzijnde instelbare grotere hoek rondom 75mm).