Pagina 1 van 1

Hoe weet je wat je gefotografeerd hebt?

Geplaatst: ma mei 24 2010 6:29 pm
door iWillem
Je weet wel, je heb een hele middag door een bos gelopen en gekropen, en van alles gefotografeerd. Vervolgens kom je thuis en bekijk je de foto's. Van een groot deel heb je dan geen idee hoe het beestje, plantje, bloemetje heet. Ik zoek dan meestal met google en wikipedia met alle maal vage zoek termen, maar vaak vind ik niet wat ik zoek. Hoe doen jullie dat? je moet het beetje toch een naampje geven :) .

Groetjes Wim.

Re: Hoe weet je wat je gefotografeerd hebt?

Geplaatst: ma mei 24 2010 7:13 pm
door Ruud46
Misschien heb je hier wat aan?
voor insecten:
http://www.lampyris.be/determinatie%20insectenorde.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
voor bomen:
http://www.koentimmers.be/determinatie/" onclick="window.open(this.href);return false;
voor vogels:
http://www.vogelvisie.nl/" onclick="window.open(this.href);return false;
voor nikons:
http://www.europe-nikon.com/nl_NL" onclick="window.open(this.href);return false;
succes :D

Re: Hoe weet je wat je gefotografeerd hebt?

Geplaatst: ma mei 24 2010 7:15 pm
door Mark Verheijen
Ik kijk meestal op het schermpje.

Re: Hoe weet je wat je gefotografeerd hebt?

Geplaatst: ma mei 24 2010 7:35 pm
door Jester
iWillem schreef:Je weet wel, je heb een hele middag door een bos gelopen en gekropen, en van alles gefotografeerd. Vervolgens kom je thuis en bekijk je de foto's. Van een groot deel heb je dan geen idee hoe het beestje, plantje, bloemetje heet. Ik zoek dan meestal met google en wikipedia met alle maal vage zoek termen, maar vaak vind ik niet wat ik zoek. Hoe doen jullie dat? je moet het beetje toch een naampje geven :) .

Groetjes Wim.
Tot voor 12 jaar geleden zou ik mijn foto's van bloemen en planten aan mijn vader hebben laten zien. Meestal kwam er dan wel een naam - en vaak ook nog de latijnse - uit en een uitleg van herkomst, bloeiwijze, soort e.d. ... Helaas kan dat niet meer ... Zelf ook een kundig fotograaf (dia's) en kweker van cactussen en vetplanten. Maar ja, toen maakte ik alleen nog maar de standaard rits-rats-klik vakantiekiekjes (waar hij dus altijd commentaar op had :D en waar ik dus ongemerkt heel wat van geleerd heb). Ik besef dat je aan dit antwoord weinig hebt, Willem, maar op het internet zijn waarschijnlijk wel sites te vinden waar je bloemen en planten kunt determineren. Ik weet dat mijn vader een boek had waarmee je stap voor stap aan de hand van een blad of bloem kon bepalen van welke plant deze afkomstig was.

Groeten, en succes,
Rob

Re: Hoe weet je wat je gefotografeerd hebt?

Geplaatst: ma mei 24 2010 7:42 pm
door Patrick
Jester schreef:Ik weet dat mijn vader een boek had waarmee je stap voor stap aan de hand van een blad of bloem kon bepalen van welke plant deze afkomstig was.
Die heb ik in een ver verleden bij biologieles gebruikt. Dat heet een Flora (niet moeilijk te onthouden trouwens :mryellow: ).

Re: Hoe weet je wat je gefotografeerd hebt?

Geplaatst: di mei 25 2010 10:29 am
door iWillem
Dank je voor de tips. Mijn zoek ruimte is weer flink gegroeid.

Re: Hoe weet je wat je gefotografeerd hebt?

Geplaatst: wo mei 26 2010 5:10 pm
door H.Keuning
Als je weet hoe je planten moet determineren zou je eens kunnen kijken naar de heukels flora (vaak 2e hands te koop.
Ik heb hem zelf gekocht tijdens mijn opleiding als biologie leeraar. Verder zijn er talloze flora's te verkrijgen die minder uitgebreid zijn en werken met plaatjes ipvingewikkelde termen deze zijn vaak kleiner qua formaat en herbergen alleen wat je in nederland tegenkomt. Wat vogels betreft heb ik net een mp3 databaseje aangeschaft (http://www.birdsounds.nl" onclick="window.open(this.href);return false;) met alle vogels van nederland en belgie hierin zitten de geluiden maar ook de foto's en kaartjes met verspreidings gebieden.Deze is af te spelen op bijv een ipod.
Via grasduinen ben ik in het bezit gekomen van enkele snel determinatie kaarten waar de meest voorkomende paddestoelen, insecten, schelpen,.... etc op staan. Grasduinen is een leuk tijdschrift waar naast veel natuurwetenswaardigheden ook veel tips in staan voor natuurfotografie(ook dingen die je niet moet doen als je de natuur fotogrfeert (bijv.vossen extra zout vlees voeren vlak bij een waterpoel zodat je ze kunt fotograferen als ze daar dorstig door al het zout komen drinken))