Kennelijk snap je het nog steeds niet, of beslist niet alles.
Psioneer schreef:
Om het nu in m'n eigen woorden samen te vatten: een mus op 50m afstand kan ik dus op beide camera's even dichtbij halen als ik volledig inzoom. Alleen op de D5000 heb ik dan meer omgeving in beeld wegens de bredere beeldhoek (perspectief). Correct?
Net andersom, op je D700 krijg je meer omgeving in beeld, bij je D5000 juist minder.
Maar dat had je zelf al kunnen ontdekken, als je gewoon eens een mus ging fotograferen.
Het perspectief blijft verder hetzelfde als je vanaf dezelfde plaats fotografeert.
Psioneer schreef:
Bij de aanschaf van m'n lenzen heb ik er geen rekening mee gehouden dat ik ook een D700 zou kopen. Vandaar de Sigma 10-20. Als ik die op de D700 zet heb ik in het FX kader hezelfde beeld (perspectief) als op de D5000 bij dezelfde brandpuntsafstand maar dan op 5MP. Correct?
Op de D700 en de Sigma 10-20 erop is er binnen het FX kader in de zoeker een zeer duidelijk
kleiner vet rechthoekig omlijnd DX-kader geprojecteerd. Dat deel geeft aan wat er default als beeld wordt opgeslagen bij fotograferen. Dat deel komt overeen met hetgeen je op je D5000 ziet, alleen op de D700 is het slechts 5MP.
Psioneer schreef:
Conclusie kan dus zijn dat ik de D5000 niet nodig heb als ik in het tele bereik genoegen neem met een smallere (en lagere) beelduitsnede voor hetzelfde onderwerp op dezelfde afstand. Op dezelfde afstand komt het onderwerp niet dichterbij tenzij het ik ga lopen of het onderwerp naar me toe komt. Correct?
Dat zou ook betekenen dat ik beter een teleconverter op de D700 kan gebruiken om verre onderwerpen dichterbij te krijgen in het telebereik. Correct?
Nee, met de D5000 heb je meer profijt van je tele-lens, omdat de beeldhoek met dezelfde lens kleiner is als op een D700.
Het lijkt me een stuk handiger de simpele oefeningetjes die ik eerder heb aangehaald eens uit te proberen.
Psioneer schreef:
Overigens werkt de automatische DX herkenning niet (of wellicht alleen met Nikon lenzen). Wanneer ik wissel tussen de Tamron 70-300 en de Sigma 10-20 blijft de D700 dezelfde instelling houden tenzij ik deze met de hand verander.
Ik heb ook een D700 en een Sigma 10-20mm. Daarom weet ik pertinent zeker dat de DX herkenning daarmee gewoon werkt.
Kijk anders je instellingen na in het custom menu van de D700. Je kunt die herkenning namelijk ook uitschakelen. Dat heb je per ongeluk misschien gedaan. Dan krijg je als resultaat gewoon een 12 MP opname, maar wel met nogal wat afschaduwing rondom indien je de zonnekap erop hebt, en meer of minder afschaduwing van de hoeken afhankelijk van de zoominstelling.
Psioneer schreef:
Hetzelfde verhaal voor de 18-55 kitlens). Daarom heb ik deze functie maar even aan de AE-L/AF-L knop gehangen.
De Sigma en de kitlens worden te zijner tijd vervangen door FX lenzen.
Ik heb geen kitlens, maar ik ben ervan overtuigd dat de D700 ook gewoon de DX-kwalificatie van die lens herkent.
Psioneer schreef:
Moet ik hieruit concluderen dat de afstand tussen lens (brandpunt) en sensor tussen bij FX en DX camera's anders is? Of bega ik hier een enorme denkfout?
Je begaat daarmee een enorme denkfout. Brandpunten en afstanden zijn exact hetzelfde. Die veranderen ook niet.
Zet je lens op een D5000, stel op een onderwerp scherp, doe een plakbandje om de scherpstelring en tevens ook om de zoomring van de lens, zodat alles is gefixeerd. Zet de lens over op je D700 en kijk naar hetzelfde onderwerp. Hetzelfde onderwerp is nu ook scherp. Je ziet alleen meer omgeving, en ook je lens heeft verder dezelfde lengte en omvang als toen je die op de D5000 hebt gehad.
Maar dit had je met een paar simpele lens wisseltestjes makkelijk al zelf kunnen ontdekken.
Misschien moet je er eens over denken een beginnerscursus fotografie te volgen, en werkelijk ook veel meer droog oefenen, en kijken wat er werkelijk gebeurd als je lenzen op een camera zet. Je hebt nota bene zelf zowel DX als FX formaat, dan is het eigenlijk kinderspel om daarin de verschillen te onderzoeken en te ontdekken.
Dit schiet niet echt op.