Pagina 1 van 2

D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: ma okt 25 2010 3:05 pm
door Pimhoekzema
Goedemiddag, ik ben geheel nieuw hier. Ik gebruik al iets van 25 jaar alleen maar Nikon, als amateur fotograaf (puur hobby dus). Heb leuke foto's gemaakt, en de een-na-laatste camera was een D70. Zeer tevreden over, vlijmscherp, prachtig mooi. Ik gebruik alleen maar de basisprogramma's moet ik zeggen. Ik moest een bruiloft van een goede vriend fotograferen en heb daarom afgelopen juni een D90 gekocht. Ik dacht dus: nieuwer mooier sneller etc. Veel klopt, alleen voor mijn gevoel is hij een stukje minder scherp. Heeft iemand daar ervaring mee?

Verder: heeft iemand voor mij een gebruikertip voor deze camera? Ik maak nu geen RAW-foto's, nooit gedaan. Zou ik dat beter wel kunnen doen en zo ja, tips om die te bewerken en "kleiner" op te slaan? Verder nog en tip om de foto's scherper te krijgen; is het iets in instelling (las ik ergens wat over)?

Bedankt.

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: ma okt 25 2010 4:22 pm
door Tony D
Ha Pim,

Je stelt je vraag erg vaag: als je meer informatie geeft kan men je beter helpen
- welk(e) objectief/objectieven gebruik je waarbij je die onscherpte ziet.
- wat voor instellingen heb je: manual of autofocus, VR aan of uit ?
- stel je scherp via Live view?
En plaats een paar voorbeelden zodat we het probleem kunnen zien.
Met wat je nu aan gegevens geeft, kan ik niet zoveel.
Overigens: ik heb zelf de D90 en ik heb geen scherpteproblemen.

Tony D

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: ma okt 25 2010 5:50 pm
door M@rcel
De basisinstelling van de scherpte is bij de Nikon D90 aan de softe kant. Dit kun je eenvoudig wijzigen door de scherpte instelling te wijzigen, zie de handleiding vanaf pagina 110 hoe je dit kunt doen. Je kunt gerust een scherpte instellen van 6. Het heeft ook te maken met welke picture control (beeldinstelling) je de foto's maakt.

De instelling van de scherpte doet niets met bewegingsonscherpte (bewegen van onderwerp of bewegen van camera in combinatie met een te langzame sluitertijd).

Fotograferen in RAW heeft als voordeel de uitgebreidere nabewerkingsmogelijkheden (het wijzigen van witbalans is daarvan een belangrijke, zeker bij het fotograferen van bruiloften). Het kleiner opslaan van de bestanden kan alleen met nabewerken.

Er zijn tips genoeg voor een instelling van de D90, het is alleen afhankelijk van hoe gevorderd je bent wat je daarvan kan gebruiken en hoe leuk je het vindt om actief te fotografen (dus niet in de standaard instellingen die op de draaischijf staan, maar in A, S of M stand).

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: ma okt 25 2010 8:04 pm
door pietje-nukem
hier heeft Ale een link geplaatst naar een Nederlandse Set-up guide voor een D90.
Misschien dat je hier wat aan hebt?
p.s op de laatste pagina staat een link naar de laatste versie http://cid-3f544b6946fad028.skydrive.li ... sie2.2.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

PIeter

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: ma okt 25 2010 9:12 pm
door M@rcel
Het nadeel van lijstjes waar niet bij staat waarom je kiest voor de instellingen is dat je er niets van leert. Daarbij zijn de instellingen zeer algemeen. Ik begrijp bijvoorbeeld niet waarom het middelste scherpstelpunt altijd breedveld moet zijn. Ik zou daarvoor zelf alleen kiezen bij één onderwerp die beweegt. Stel dat er 2 of meer onderwerpen zich in het breedveld scherpstelpunt bevinden, maar op verschillende diepte afstanden, dan heb je kans dat er verkeerd gefocust wordt.

Er wordt geadviseerd om te fotografen met de belichtings voorkeuze standen (portret, sport, ed). Probeer zo snel mogelijk daar van af te stappen en de mogelijkheden van het toestel te gebruiken door in A, S of in M stand te fotograferen.

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: di okt 26 2010 11:05 am
door Pimhoekzema
Heel erg bedankt!

Goh, waar ik dacht een "aardige amateurfotograaf te zijn" moet ik nog een boel leren. Ik ben nog nooit afgeweken van standaardinstellingen en nog nooit met RAW gefotografeerd ... Hoe kan ik een voorbeeldfoto uploaden?

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: di okt 26 2010 12:39 pm
door JaapV
Even dit goed lezen:
http://www.nikon-club-nederland.nl/foru ... =7&t=13165" onclick="window.open(this.href);return false;

Succes!

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: di okt 26 2010 1:28 pm
door M@rcel
Pimhoekzema schreef:Heel erg bedankt!

Goh, waar ik dacht een "aardige amateurfotograaf te zijn" moet ik nog een boel leren. Ik ben nog nooit afgeweken van standaardinstellingen en nog nooit met RAW gefotografeerd ... Hoe kan ik een voorbeeldfoto uploaden?
Lees de 3 pagina's van deze internet site maar eens door voor algemene informatie over fotografie.

Het is op zich niet moeilijk om af te stappen van de standaard instellingen; de A stand (diafragma) gebruik je voor stilstaande onderwerpen (sluitertijd is daarbij van minder belang), je gebruikt de S stand (sluitertijd) als het bewegende onderwerpen zijn, want je wilt bewegende onderwerpen bevriezen.

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: di okt 26 2010 10:52 pm
door JaapV
Dat is een héél aardige site! Bedankt! :)

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: wo okt 27 2010 9:21 am
door Pimhoekzema
Ik ben er gisteravond maar eens ingedoken, maar dat is niet eenvoudig hoor! Ik heb wel de camera "scherper gezet" op 6 inderdaad en wat andere dingen aangepast. Ik heb veel aan de tips gehad, bedankt! Kan ik ergens een foto uploaden in dit topic?

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: wo okt 27 2010 1:05 pm
door M@rcel
Pimhoekzema schreef:Ik ben er gisteravond maar eens ingedoken, maar dat is niet eenvoudig hoor! Ik heb wel de camera "scherper gezet" op 6 inderdaad en wat andere dingen aangepast. Ik heb veel aan de tips gehad, bedankt! Kan ik ergens een foto uploaden in dit topic?
Het kost nu eenmaal tijd om het je eigen te maken. Gelukkig hoeft het niet allemaal binnen één dag te gebeuren. Hoe meer je er van weet, des te interessanter en leuker het gaat worden is mijn ervaring.

meer informatie over hoe een foto geplaatst kan worden op het forum

En hier nog een link

Wat zijn je instellingen op dit moment?

in ViewNX zit de mogelijkheid om te spelen met de beeldinstellingen (neutraal, standaard, levendig) waarmee je de verscherping, contrast, helderheid ed kan aanpassen (rechterkolom, aanpassingen). Ik zou daar zeker mee gaan spelen als je in jpeg foto's maakt, zodat je voor jezelf een voorkeurinstelling kunt maken. Maak bijvoorbeeld een paar verschillende foto's met verschillende onderwerpen en kleuren in NEF formaat en ga dan op je scherm met de instellingen schuiven.

Ik heb een lange periode in Standaard en Levendig de foto's gemaakt als JPEG bestand, maar vindt die foto's nu veel te kleurrijk. Ik maak de foto's nu in Neutraal met een aangepaste curve voor contrast en helderheid.

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: ma dec 20 2010 1:23 pm
door Pimhoekzema
Ik ben ondertussen wat verder en heb foto's gemaakt en op zich prima.

Echter, ik kom van een D70s en om eerlijk te zijn (triest maar waar) vond ik de foto's van de D70 scherper en minder "korrel" dan van de D90. Ja een groter scherm en wat handige dingen, maar eigenlijk baal ik dat ik de D70S weggedaan heb (was nog prima, wilde gewoon wat nieuws) en best veel geld heb bijgelegd voor deze camera ...

Meer mensen die dit herkennen?

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: ma dec 20 2010 1:31 pm
door Mas
Hoe hoog staat je iso?

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: ma dec 20 2010 1:47 pm
door Pimhoekzema
Ik meen 1/400e - ik heb een hele lijst veranderingen ingevoerd. Als het niet slechter blijkt te zijn, dan is het in ieder geval zo dat ik me afvraag waarom ik "een stap omhoog" ben gegaan want voor alleen een groter scherm had ik het achteraf niet moeten doen.

Re: D90 simpele gebruikersvragen

Geplaatst: ma dec 20 2010 2:03 pm
door Léon Obers
Pimhoekzema schreef: Echter, ik kom van een D70s en om eerlijk te zijn (triest maar waar) vond ik de foto's van de D70 scherper en minder "korrel" dan van de D90.
Het is door veel gebruikers ook een verkeerde wijze van interpreteren als ze naar het gefotografeerde beeld op een computerscherm kijken.
Vergroten ze het beeld naar 100% en zien daarin dan nauwelijks verschil met wat ze eerst hadden.
Echter in het geval van een D70 zit je dan naar een beeld te kijken wat als geheel slechts de helft zo groot is als van een D90.
De D70 heeft ongeveer de helft van het aantal pixels van wat een D90 heeft. Nominaal een afdruk op 300dpi is de afdruk van een D70 dan de helft kleiner dan die van een D90.
Vergelijk het met vroeger een negatiefje van een half kleinbeeldcamera of een volle (normale) kleinbeeldcamera en je stopt ze in de vergroter en vergroot een afdruk 10x lineair. In het ene geval heb je dan een afdruk van 18x24 cm in het andere geval 24x36cm. Per vierkante centimeter bekeken in dezelfde kwaliteit. Geeft mij dan maar dan maar het formaat wat in dezelfde kwaliteit een vergroting oplevert van 24x36cm.