Pagina 1 van 1
Fototas Nikon D40
Geplaatst: wo nov 24 2010 6:57 pm
door ArnoDekkers1995
Hallo, ik ben bezig met de aanschaf van mijn allereerste Spiegelreflexcamera, een Nikon D40.
Echter, gaan wij ook eens per jaar op wintersport, in het mooie Oostenrijk, en zou ik ook daar graag een aantal plaatjes schieten.
Wat raden jullie mij aan, om te gebruiken, om tóch mooie sneeuwdieptes te krijgen, en tevens als protectie e.d. voor de zon?
Filters? Zonnekap?
Ik ben nog een leek, dus ik vraag hierbij om wat advies hierover.
Alvast bedankt,
Groeten Arno
Re: Wintersport Nikon D40
Geplaatst: zo nov 28 2010 11:25 pm
door ArnoDekkers1995
Niemand die hier ervaring mee heeft?
Re: Wintersport Nikon D40
Geplaatst: ma nov 29 2010 2:34 pm
door joepert
Hoi Arno,
Er zijn op dit forum niet veel fanatieke wintersporters, dat is mij ook al vaak opgevallen. In het laatste nummer van het Wintersport Magazine staat een aantal nuttige tips. De belangrijkste is dat je in de sneeuw moet overbelichten omdat de belichtingsmeter van de camera op hol slaat van al dat wit. Vuistregels: maak je foto's in de zon: 2 stops overbelichten, is het bewolkt: 1 stop overbelichten. Dit uiteraard goed beoordelen en je histogram in de gaten houden! Verder zal je moeten experimenteren met je witbalans, wat het beste resultaat geeft. Maar ik zou de WB niet op automatisch zetten, omdat je dan allemaal verschillende kleuren sneeuw krijgt als je meer foto's maakt.
Een polarisatiefilter is voor elke fotograaf toch wel een zinnige investering en zal je in de sneeuw ook zeker van pas kunnen komen. Een UV-filter is onzin. De zonnekap zou ik er zeker in de sneeuw altijd op zetten.
Verder geldt dat sneeuwlandschappen, hoewel heel mooi, niet altijd erg fotogeniek zijn. Doordat er weinig kleur in zit oogt het allemaal heel vlak. De kunst is dus een plaat te maken waar voldoende kleurige details inzitten én waarin je inderdaad diepte blijft zien. Ik vind het zelf hartstikke moeilijk.
Re: Wintersport Nikon D40
Geplaatst: ma nov 29 2010 3:08 pm
door henkk
Nog een paar aanvullende tips: fotografeer in RAW (NEF). Dan kun je gemakkelijk de belichting nog bijstellen. Als je eenmaal een uitgebeten sneeuwvlak hebt, kun je er niets meer mee behalve het wit laten maar dan zie je geen structuur meer.
In de monitor is het ook handig de hoge lichten indicatie aan te zetten. Je mag in de sneeuw best wat hoge lichten hebben maar niet het hele sneeuwvlak, dan is de overbelichting te groot.
Houd de camera warm (in een tas of onder je jas). Extra batterij in broekzak o.i.d. om hem warm te houden.
De camera kan het wel. De mooiste sneeuwfoto's heb ik ooit gekregen doordat onze gids met mijn D50 foto's ging maken van ons gezelschap in de Vallee Blanche bij Chamonix. Echt super.
Als je personen fotografeert, helpt het om in te flitsen.
Als het overal grijs is, heeft fotograferen geen zin. Je hebt van die dagen dat je onder, boven, lucht en sneeuw niet uit elkaar kunt houden met je ogen. UV-filter kan helpen om de lens te beschermen en het vele UV in de sneeuw te filteren.
Ik heb nog nooit problemen ondervonden met een automatische witbalans in de sneeuw.
Veel succes en plezier!
Re: Wintersport Nikon D40
Geplaatst: ma nov 29 2010 3:13 pm
door Rick S.
Zoals al word gezegd een UV heeft wel degelijk zin al is het maar om je lens te beschermen.
Ben je bezig met de aanschaf van je D40 of heb je hem al gekocht? Ik heb van de week een andere camera gekocht en heb dus nu mijn D70 met 18-70 AF-S incl. UV filter, tas, 2 accu's en doos met boekjes in de aanbieding. Mocht je interesse hebben moet je me maar een berichtje sturen.
Re: Wintersport Nikon D40
Geplaatst: ma nov 29 2010 5:31 pm
door ArnoDekkers1995
Ik heb de camera gisteren gekocht, dus helaas net te laat.
Ook nog iemand tips over die polarisatiefilters? Hoe, wat, welke? Ik zie bij al die filters, door de filters geen licht meer
Groeten Arno
Re: Wintersport Nikon D40
Geplaatst: ma nov 29 2010 5:58 pm
door henkk
Met een polarisatiefilter kun je in de wintersport de lucht nog wat blauwer krijgen. Ook worden kleuren wat verzadigder. Verder zijn ze bruikbaar om door spiegelende wateroppervlaktes heen te kijken c.q. spiegelingen weg te nemen. Ten slotte geven ze ca. 2 stops lichtverlies, dat is een voordeel of nadeel al naar gelang de situatie.
Ik heb al jaren een polarisatiefilter maar gebruik hem bijna nooit. Veel dergelijke effecten kun je ook met nabewerking verkrijgen.
Er zijn twee soorten, lineaire en polaire. De laatste zijn duurder.
Ik zou er als beginnend fotograaf voorlopig niet aan beginnen.
Gr, Henk
Tas Nikon D40
Geplaatst: ma nov 29 2010 6:25 pm
door ArnoDekkers1995
Oke, Hardstikke bedankt! Ik weet genoeg.
Ik heb ook nog een vraag over fototassen, ikzelf zat te kijken naar de
lowepro flipside 400 black, iemand daar ervaring mee? Is hierin ook nog plaats, voor een flesje drinken, en een bammetje en wat klein grut, in een ander vak, als waar de apparatuur in zit?
Of natuurlijk iemand die goede alternatieven weet, in ongeveer dezelfde prijsklasse?
Groeten Arno
Re: Fototas Nikon D40
Geplaatst: ma nov 29 2010 7:17 pm
door Rick S.
Er zit een body in met een 70-200 en aangezien jij die nog niet hebt zal er heus wel ruimte over zijn.

Re: Fototas Nikon D40
Geplaatst: ma nov 29 2010 7:27 pm
door a vgastel
tip
doe fles drinken en broodje in een goed af gesloten plastic zak
als deze een beetje gaat lekken heb je een groot probleem
mvgr bert
Re: Fototas Nikon D40
Geplaatst: ma nov 29 2010 11:55 pm
door ArnoDekkers1995
Inderdaad, dat is een drama. Daarom zou ik deze zowiezo graag in een afzonderlijk vakje doen.