Pagina 1 van 1

Opname tafel

Geplaatst: do dec 16 2010 9:18 am
door John Jansen
Beste allemaal,
Ik ben edelsmid en vanaf het prille begin van de digitale revolutie bezig met oa mijn sieraden te fotograferen.Het gaat steeds beter maar ik hou er niet van om iets te registreren mijn sieraden zijn bijzonder en dat wil ik in de foto's ook terug laten komen,toch zijn er situaties die een andere benadering nodig hebben een licht tent is niet je van dat tegenwoordig zijn er complete opname tafels te koop onder, boven, zij verlichting. Mijn vraag wie heeft er ervaring mee,graag jullie mening
Vriendelijke groet
John Jansen

Re: Opname tafel

Geplaatst: do dec 16 2010 10:48 am
door emdeklerk
Ik kan me voorstellen dat een lichttentje niet helemaal de oplossing is als je sieraden op een creatieve, eigen manier wilt vastleggen.
Die lichttafels hebben inderdaad wat meer mogelijkheden, je kunt het licht beter "sturen".
Bijvoorbeeld licht van één kant laten komen, of puntlicht links en diffuus licht rechts, je kunt denkelijk ook beter met gericht gekleurd licht werken. Ik noem maar een paar zijstraten.
Maar wat jij wilt is natuurlijk wel heel specifiek.
Ik denk dat je het best zelf kunt gaan experimenteren met een lichttafel en je eigen stijl van fotograferen ontwikkelen, zoals je dat uiteraard ook hebt gedaan met je eigen stijl van sieraden maken.
Je geeft al aan dat je bijzondere sieraden maakt. Dat heb je ook niet van de ene dag op de andere ontwikkeld, dat zal de nodige jaren gevergd hebben. Met fotograferen is het naar mijn mening niet anders, maar met een paar weken of maanden proberen en experimenteren zou je toch al een goed beeld moeten hebben, hoe je op jouw eigen creatieve manier je sieraden vastlegt.
Laat anders eens wat zien op dit forum, er zijn best wel een paar deskundologen die een gefundeerd oordeel kunnen geven.
Er zijn trouwens ook al een muntenfotograaf en wat productfotografen voorbij gekomen. Je zou eens moeten zoeken.
groet, emdeklerk

Re: Opname tafel

Geplaatst: do dec 16 2010 11:07 am
door Léon Obers
Sieraden fotograferen is een moeilijke tak van fotografie. Het is niet een kwestie van zomaar overal links, rechts, boven licht plaatsen, maar vooral kijken van welke kant licht het beste de eigenschappen van de sieraden naar voren brengt. De benadering hoe je dat aanpakt hangt dus met name af van de eigenschappen van de sieraden zelf.

Zijn het hoogglanzende sieraden? Of juist matte vrij ruwe materialen, met zelfs een gestructureerd oppervlak?
Zitten er steentjes in verwerkt, glas, keramiek, glazuur? Bestaat het uit goud, zilver of een combinatie?

Bij hoogglanzende materialen kijk je via het sieraad als een spiegel al gauw naar andere delen buiten je opname. Er komen reflecties terug van camera en opnamehulpjes zoals misschien derde handjes, reflectieschotjes om licht te richten en de vorm van de verlichting zelf.
Een lichttent met verlichting rondom geeft zachte contrasten en dikwijls een reflectie van zacht verlopende lichtvlakken waardoor hoogglans het aanzien krijgt van een "matte" structuur (mat chroom), en juist niet van hoogglans.
Bij glanzende voorwerpen is het vooral een beredeneren van "hoek van inval is hoek van uitval" als het om licht en reflecties gaat. Een facet van een edelsteen wil je juist laten glanzen, een ander deel juist minder of niet. Daar moet je met je verlichting en die "hoek van inval is hoek van uitval" dan bewust mee gaan experimenteren.

Veel oefenen.
Wat verlichting betreft zou ik eerder experimenteren met kleine "boxlights" dan een lichttafel met licht rondom.
Klik op: http://www.broncolor.com/broncolor/products/lamps/, dan bij "Effect lamps" bovenste optie, of knutselen met zelf in elkaar gefröbelde licht-doosjes.
Om scherptevlakken gecontroleerd neer te leggen waar je wilt, dan ook een van deze tilt/shift objectieven (80 of 120mm): http://www.photal.nl/fabrikanten/Hartbl ... er_web.pdf (kost wel flink wat geld).
http://www.photal.nl/Hartblei.html

Kijk ook in luxe glossy bladen hoe daar sieraden zijn gefotografeerd en ga letten op de lichtreflecties en schaduwen om te beredeneren waar het licht vandaan komt en wat voor type licht er gebruikt is. Kun je veel van opsteken.

Re: Opname tafel

Geplaatst: do dec 16 2010 12:14 pm
door wil
Ik heb heel lang geleden voor een edelsmid gefotografeerd. Midden in Amsterdam de sieraden ophalen gewoon in een plastic boodschappentas. Dit was advies van de edelsmid. Valt het minste op dat je met 25.000 gulden aan sieraden in je tas de trein in stapt. Het was ook niet verzekerd en alles onder de verantwoording van de edelsmid had ik bedongen. :oops: Maar het was ook in een tijd dat de criminaliteit niet zo hoog was. Nu zou ik dit nooit meer doen.

Ik gebruikte een opnametafel van Cambo en had van wit laken een tent gemaakt die boven de opnametafel was opgehangen. Lens camera via een gat in laken naar binnen. En dan met de studioflitsers de gewenste effecten maken. Hama had een soort klei waarmee je kleine bolletjes kon maken om ringen rechtop te zetten. Zo klein maken dat je het op de foto niet zag. Opname met Cambo technische camera op 4x5 inch dia. Helaas heb ik geen voorbeelden meer om te laten zien. Als ik ze al had kan ik geen 4x5 inch scannen.

Maar dat was nog in de tijd dat de edelsmid besefte dat hij het vak edelsmeden had geleerd en de fotograaf had een opleiding in fotografie. Als je een folder wilde gaf je dus de opdracht aan een fotograaf. Kan het even niet laten deze opmerking te maken. :wink:

Toevallig zag ik, notabene bij Xenos, een kleine opnameset voor bv sieraden. Een vierkante box van wit perspex en twee lampjes erbij en een statiefje voor 30 euro. Statiefje alleen geschikt voor kleine compactcamera.

Re: Opname tafel

Geplaatst: vr dec 17 2010 8:52 am
door John Jansen
Bedankt voor jullie reacties,
ik heb een web site zie profiel, waar het eea opstaat dit zijn foto's van 6/7 jaar geleden en ben nu bezig met een nieuwe site vandaar dat de foto's ook meer indruk moeten gaan geven en meer eenheid vormen.
Ik denk inderdaad dat een opname tafel geen optie is, een vrijere vaste opstelling is mi beter,ik heb alleen zo verdraaid weinig ruimte,vandaar dat ik aan een opname tafel dacht

Re: Opname tafel

Geplaatst: vr dec 17 2010 10:42 am
door wil
Mooie website. Ik heb de foto's bekeken op de pagina opdrachten en wat mij opviel dat er zo weinig contrast in zit. Foto's lijken ook niet scherp maar dat kan ook komen door het verkleinen voor gebruik op website. De sieraden komen zo futloos over. Ik weet niet hoe ik het precies moet omschrijven.
Probeer dus in je nieuwe foto's meer contrast te krijgen zodat de sieraden meer gaan stralen.

Re: Opname tafel

Geplaatst: vr dec 17 2010 1:39 pm
door Léon Obers
De sieraden op de website vind ik helemaal niet zo slecht gefotografeerd.
Aan de schaduwen te zien, wordt er met wat "puntlicht" lichtbronnen gewerkt. Ik weet niet of het om kunstlicht gaat of flitslicht, maar gebruik in ieder geval licht met een constante kleurtemperatuur (flits is het meest stabiel), fröbel wat lichtverspreiders om het licht vanuit een groter lichtoppervlak te verspreiden.
Als je kleine flitsertjes gebruikt, van karton een groter raampje voor de reflector met een diffuus materiaal erin.
Dan vrij dicht op je onderwerp je lichtopstelling maken. Dan blijft het lichtoppervlak ook wat groter ten opzichte van je onderwerp.
De richting van waaruit je de onderwerpen verlicht is al heel aardig met hetgeen ik zie van je reeds bestaande opnamen. Dus dat is best een goede leidraad om dat te blijven gebruiken. Inplaats van meerder lichtbronnen, kun je ook één verlichting gebruiken, en kartonnetjes met reflectiemateriaal gebruiken om schaduwen op te helderen, of het licht vanuit een andere kant terug te reflecteren (dan vermijd je ook beter de wat hardere dubbele schaduwen). Dat reflectiemateriaal kan wit zijn, maar bijv. ook aluminiumfolie op een kartonnetje geplakt (plakfolie).

Het futloze contrast wat ik ook opmerk in je bestaande opnamen is zuiver een kwestie van je beeldmateriaal goed bewerken, evenals de scherpte.
Met een beetje meer oefening hoe beeld goed te bewerken kun je de kwaliteit ervan behoorlijk opkrikken.

De wijze van fotografische benadering vind ik prima, het onderstreept het ambachtelijke en past bij je vak.
Overigens vind ik het prachtige sieraden. Puur vanuit de basis van het materiaal, met name die vanuit die grovere structuren.

Re: Opname tafel

Geplaatst: vr dec 17 2010 2:18 pm
door Gabees
Ik werk met een produkttafel en ik vind dat het heerlijk werkt.

Je kan ook licht er onder zetten, en schuin er achter waardoor je verschillende mogelijkheden hebt om om te gaan met het licht.

Re: Opname tafel

Geplaatst: za dec 18 2010 2:48 am
door Pierre
Ik heb een studiootje gemaakt in een slaapkamer. Grondoppervlak: nog geen 2x2 meter.
Ik heb ca. 7 jaar archeologische voorwerpen gefotografreerd, eigenlijk meer gedocumenteerd.
Daarbij ben ik op een zoldertje met dichtgetimmerde ramen begonnen om (toen nog) dia's en digitale foto's te maken.
Al doende leer je hoever een flitser moet staan, hoeveel licht je wilt hebben en waar en welke kleine hulpmiddelen je nodig hebt voor een subtiel effect.
Een paar jaar terug heb ik voor een vriendin (die zelfgemaakte geëmailleerde zilveren voorwerpen op foto wilde hebben voor een Amerikaanse uitgave) samen met haar foto's daarvan gemaakt.
Je kunt calque-papier voor je flitser hangen als extra diffusor vastgemaakt aan bv. een houten wasknijper.
Ook kun je wit piepschuim-plaat als reflector gebruiken of juist een klein spiegeltje voor een extra accent.
Ik zal kijken of ik een van de foto's kan omzetten naar hier.

P.S. Een eigen website heb ik nog niet: zeg maar in opbouw.

Re: Opname tafel

Geplaatst: za dec 18 2010 8:59 am
door John Jansen
Heel erg bedankt voor jullie reacties,
Zoals ik al zei de foto's op mijn site zijn oud,de resultaten op dit moment zijn al stukken beter maar het is net als mijn sieraden ik wil perfectie. Met kerst heb ik weer een paar dagen voor mijzelf en ga ik aan de gang,ik houd jullie op de hoogte ik heb natuurlijk wel het eea aan lampen en flitsers, waar ik ook tegenaanloop is tijd om te experimenteren. Dat is voor mij vaak onmogelijk omdat ik ook in opdracht werk.Ik moet vaak direct resultaat hebben om indruk te maken en dat is nog wel eens lastig

John Jansen