Pagina 1 van 1
Clipping in histogram
Geplaatst: di apr 17 2007 7:24 am
door monteur
Bij bekijken histogram zie ik soms clipping in het histogram.
Controle om de grafiek van links naar rechts of omgekeerd te krijgen of de bandbreedte breder of smaller te maken heb ik onder de knie. Maar hoe voorkom ik clipping?
Verschillende sites geven wel uitleg over het histigram en hoe je deze over de x-as kunt beinvloeden, maar ik kan niks vinden hoe de y-as te beinvloeden. Wie kan mij hier helpen
Geplaatst: di apr 17 2007 8:10 am
door John Sentani
Hallo Monteur,
te lering, hoe kan ik de x-as beinvloeden?
Via onderbelichting of is dat juist de y-as?
Bedankt,
John
Geplaatst: di apr 17 2007 8:53 am
door MvBoetzelaer
De Y-as kent geen clipping. Op de Y-as staat gewoon "aantal pixels" dat geteld wordt bij de lichtwaarde op de X-as. In theorie kun je dus een enkele staaf van 6 of 10 mio pixels hebben Bijv. een egaal vlak van een enkele kleur. Daarop is de Y-as niet gemaakt. Clipping gebeurt alleen op de x-as: pixels met waarde 255. De manier om de "berg" wat breder te krijgen is om foto's te maken met variatie in lichtsterkte over het beeld.
Groeten,
Marnix
Geplaatst: di apr 17 2007 5:59 pm
door monteur
De x-as is van links naar rechts. Links is zwart, geen licht en rechts is wit, veel licht en door overbelichten naar rechts en onderbelichten naar rechts.
Clipping is volgens mij als van een bepaald pixel de grafiek uitloopt aan de bovenkant. Zie ook:
http://www.lexar.com/dp/tips_lessons/yo ... ogram.html
Geplaatst: di apr 17 2007 7:31 pm
door HenkG
Monteur: volgens mij klopt het niet (helemaal) wat je zegt. 'Clipping' wil zeggen dat het 'bergje' in het histogram óf links óf rechts wordt afgekapt (of aan beide kanten). Aan de hoogte van het bergje in het histogram kun je niets veranderen (misschien dat je daar invloed op zou kunnen hebben door de verzadiging in de camera te vergroten...)
Wanneer het 'bergje' in het histogram aan de linkerkant wordt afgekapt (zodat er een rechte kant aan komt) betekent dat dat een deel van de foto volledig zwart bevat waarin geen enkele doortekening meer zit. Als het bergje aan de rechterkant wordt afgekapt dan wil dat zeggen dat een deel van de foto volledig wit is of, in fototermen, uitgebeten. Je kunt het bergje van links naar rechts verschuiven door langer te belichten en van rechts naar links door korter te belichten. In sommige situaties is het gewoon heel lastig om een goede belichting te krijgen doordat de verschillen tussen de lichte delen in je onderwerp en de donkere delen te groot zijn, te contrastrijk. Met name onze digitale camera's hebben daar een probleem: het dynamisch bereik is enigszins beperkt. Dat wil zeggen, dat de camera maar een beperkt aantal stappen tussen licht en donker kan laten zien. Zijn de lichte delen doortekend, dan is er in de donkere partijen vaak geen detail meer te zien. En omgekeerd...
Groet,
Henk
Geplaatst: do apr 19 2007 12:44 pm
door monteur
Bedankt voor antwoord. Ik begreep dat met clipping ook het naar boven uitlopen zo heette. Fout dus. Met het links en rechts uitlopen of verschuiven ben ik volop bezig en krijg dat steeds beter onder de knie.
We zijn tenslotte nooit te oud om wat te leren en een digitale camera geeft zoveel nieuwe mogelijkheden.