Op vakantie heb je vaak je cameratas bij je en daar moet dan ook alles in. In de mijne passen ook een blikje of flesje fris en een kleine regenjas. Er is een apart vak voor folders en tijdschriften, en er is een vak voor kleine paperassen. Maak niet de fout, dat je alle zaken in de cameratas stopt. Je zult toch je cameratas een keer ergens laten staan, inclusief reispapieren, paspoort en creditcard. Dan ben je echt alles kwijt. Draag dat soort spullen op je lichaam en niet in een cameratas.
Veel personen hebben graag een tas met het merk van de camera er groot op. Elke voorbijganger weet dan wat er in de cameratas zit. En dan maar hopen dat je niks gebeurd. Ook met duurdere merktassen loop je een risico. Je hebt niet voor niks een dure tas. De meeste fototassen schreeuwen het uit.... STEEL MIJ!!! Goedkopere merken fototassen, zien er ook altijd nog uit als fototas.
Handig kan het zijn dat de tas redelijk waterdicht is. Zodat je er in de regen toch gewoon mee kunt rondlopen. Als het echt waterdicht moet zijn, ga voor een drijvende koffer. Let op het verschil tussen regendicht en waterdicht.
Een kunststof tas trekt stof aan. De sensor in een digitale camera ook. Op de Photokina alle tassenfabrikanten wel eens langsgelopen. Die kijken je dan verbaasd aan: antistatische kunststof, daar vraagt niemand om ?? In 2006 en 2008 was een firma als Billingham niet eens aanwezig. Op zoek naar leer of katoen. Want dat is antistatisch. Domke en Billingham hebben tassen van canvas-katoen. Billingham heeft ook leren tassen leverbaar. Canvas is goedkoper en vraagt minder onderhoud dan leer.
Bij fototassen kan het handig zijn dat je er ook een (klein) statief aan kunt bevestigen. Dat gaat vaak middels twee lusjes waar het statief door heen gaat, of waarmee je het statief kunt vastzetten.
Waarom geen eenvoudige tas, een fototas in vermomming. Een tasje waar de ambtenaar zijn brood voor de middagpauze in mee neemt. Een pukkel uit de leger-dump-winkel bijvoorbeeld. De tas geeft dan hooguit bescherming tegen regen. Alle fotospullen zelf zijn apart te beschermen tegen stoten, en krassen door aparte foam-isolatietasjes. Ook hier heb je dan nog het nadeel van kunststof dat weer stof aantrekt. Een ander voordeel van zo’n eenvoudige tas zonder stevig binnenwerk is het gewicht. Bij een echt leuke fototas zit je zo op 1 kilo aan gewicht. De eenvoudige tas weegt zo de helft.
Wat is van belang bij aanschaf van een tas. Dat kan voor iedereen anders zijn. Bedenk van te voren dus goed wat je er mee wilt doen. Een lijstje van zaken om op te letten:
Alles moet er in passen. Is er ruimte voor een regenjas, paraplu, flesje drinken, boek, lap top computer, etc.
Je moet er op kunnen staan, want dan kun je bij manifestaties over anderen heen fotograferen.
Is de tas anti statisch?
De tas moet regendicht, of waterdicht zijn?
De tas moet niet opvallend zijn. Een camera merk is uit den boze. Een tas mag er eigenlijk niet uitzien als cameratas. Een leuke auto kun je ook bestellen zonder een naamsvermelding. Al die namen van Lowepro, Billingham, e.d. zie je eigenlijk alleen bij fototassen. De naam verklapt al wat er in zit.
Is de tas veilig zijn bij een wandeling, met meer riemen zit de tas vast aan je lijf. Heb je je handen vrij.
Heeft de rugzak een draadstalen net tegen diefstal van buitenaf, of een andere beveiliging.
Heeft de tas een aparte regenhoes?
Kunnen de vakken in de tas versteld worden?
Mag de tas mee het vliegtuig in? Elke vliegtuig maatschappij heeft een andere norm.
Is de tas shockproof?
Kun je er boven op staan? Handig als het druk is bij optochten en dergelijke.
Wat is het gewicht van de tas?
Wat past er allemaal in?
Wil je een heuptas, een schoudertas, een rugzak met een band over één schouder (slingback - snuittas) of een rugzak?
Wat kost de tas?
Meer lezen:
http://home.kpn.nl/braak117/Aanschaf%20 ... rugzak.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://home.kpn.nl/braak117/vakantie%20tips.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
