alfa156 schreef:@ Leon: autofocus werkt m.i. het best met genoeg contrast dus verschil tussen licht en donker. Ik weet niet met welk objectief de groepsfoto's zijn gemaakt. Als dit met een VR objectief op statief is gemaakt en de VR staat geactiveerd komen hier minder scherpe foto's van. Dit kan dan verklaren waarom je uit de hand wel scherpe foto's hebt gemaakt.
Bedankt voor je meedenken. Ik gebruik geen VR-objectieven.
De onscherpte zit hem in een verkeerde scherpstelling, in voorkomende gevallen dus meestal er net iets achter bij juist dit D80 model. Eerder jaren met een D1x gewerkt (en nog steeds) met hetzelfde objectief (18-35 mm / f 3.5-4.5), geen scherpstelprobleem met groepsfoto's vanuit het centrale meetveld in het midden.
Gelukkig heb ik voldoende keus uit meerdere opnamen en valt die net verkeerde scherpstelling naar kleiner geschaalde afbeeldingen om standaard 13x18 cm afdrukken te vullen niet op bij opnamen waar het verschil minder prominent is.
Juist het verschil met werken vanaf statief of uit de hand (alleen uit de hand nog niet geprobeerd groepsfoto's te maken), intrigeert me. Ik zoek de verschillen vooralsnog in een ander gebruikt interne scherpsteltechniek van de camera modellen. Elke techniek heeft zijn typische karaktertrekken.
Standaard zijn de meetvelden van een D1x iets groter (en minder in aantal) dan van de D80. Verder is het zoekersysteem duidelijk iets anders van een D80 dan van elke voorgaande Nikon spiegelreflex die ik heb gehad. (Ik fotografeer een kleine 39 jaar met Nikon camera's). Mogelijk zijn die nieuwe modellen gevoeliger op storingen van invallend licht door het oculair. Is het slechts weinig of niet waarneembaar in de gekozen belichtingscombinaties, maar wel voor de scherpstelling???
Wat zoeker betreft.
De D80 en in neem aan ook de D40(x) en mogelijk nog een paar nieuwe camera's herbergen geen normaal matglas zoals je die vroeger als los glaasje uit de camera kon halen, maar het bestaat uit een soort van doorzichtig LCD-scherm.
Met de accu uit de camera gehaald (of volledig leeg), zie je een vrij grove egaal matte structuur in je zoeker zonder enige indicaties van meetvelden e.d. Een soort "gestolde" neutrale vloeistof.
Manuele scherpstelling van objectieven is in die toestand volledig onmogelijk. Je kunt geen scherp beeld waarnemen, welke focus je ook gebruikt. De matte laag zit duidelijk op een ander niveau als onder "werkende" omstandigheden.
Pas bij "spanning" in je camera (en ik neem aan "spanning" op het matglas-LCD) door je accu terug te plaatsen --> de camera hoeft daarbij niet ingeschakeld te zijn, zie je pas een helder beeld met scherpstel-markeringen en is scherpstellen manueel
WEL mogelijk. Ik veronderstel dat de matte laag voor de projectie van beeld, als LCD-vloeistof binnen het matglas nu in de juiste "matheid" en op het juiste "hoogte-niveau" is gebracht, waardoor beeld op die matte laag wordt geprojecteerd wat dan als normaal zichtbaar beeld wordt opgemerkt.
Dus de matte laag bestaat in die nieuwe modellen uit een microscopisch fijne "vloeistof"-laag in plaats van een geëtst plastic glaasje met fresnelringen. Vandaar dat je naar believen een groter of kleiner (centraal) meetveld-indicatie kunt instellen en een raster van horizontale en verticale lijnen, die absoluut niet zichtbaar zijn als je ze niet inschakeld. Als je goed kijkt zie je ook minuscuul dunne vloeistoflijntjes in je zoeker naar die scherpstelindicaties lopen als "kanaaltje" om de indicatie te kunnen "vullen".
Maar enfin, ik wijk af van het onderwerp. Ik probeer verder te achterhalen om wel een correcte scherpstelling te krijgen vanaf statief bij groepsfoto’s, hoewel dat nu weer even gedaan is. (Groepsfoto’s bij schoolfotografie. Het is nu meivakantie).