Pagina 1 van 1

Instellingen Autofocus

Geplaatst: di mei 01 2007 10:18 am
door ArTe
Sinds een goeie maand ben ik in het bezit van een D80 met de 18-135 kitlens en de 70-300 VR erbij.

Nu ben ik al een tijdje aan het experimenteren welke autofocus instellingen ik moet gebruiken, maar ik heb er nog géén gevonden die zorgt dat ik vrijwel altijd datgene waarop ik wil dat hij focust ook daadwerkelijk scherp is. Voor de duidelijkheid: er is altijd wel iets scherp op de foto...

Wie heeft er tips? Of is dit nu gewoon onderdeel van je camera leren kennen?

Geplaatst: di mei 01 2007 10:30 am
door alfa156
Je zal idd eerst de camera moeten doorgronden om te weten wat je ermee kan. Ik heb in het menu de AF veldstand op enkelveld staan. De camera zal dan op dat enkelveld focussen. Bovenop de camera heb je een display met een knopje AF er naast. Dit stel je in op AF-S of AF-A. Het kan ook nog zijn dat er bewegingsonscherpte aanwezig is.

Nadere toelichting...

Geplaatst: di mei 01 2007 12:47 pm
door ArTe
Dank voor je antwoord, Alfa 156!

Ik had (zo heb ik dit forum ook gevonden) de hier geprezen en verguisde Ken doorgenomen en was daar op de AF-A en AF-S mode gestuit. Ook had ik de tip om de voorkeuze-standen te laten voor wat ze zijn ter harte genomen...

Ik had zelf de conclusie getrokken om de focus op AF-A te laten bij fotograferen van opstijgende vliegtuigen en naar AF-S te zetten bij fotografie uit de lucht. In beide situaties wisselen de resultaten. Ook lukt het niet altijd om de focus in één keer goed in te laten stellen.

Foto's met bewegingsonscherpte heb ik ook :oops: maar ja, dat soort beginnersdingen zullen vanzelf slijten... Hoop ik...

Re: Instellingen Autofocus

Geplaatst: wo mei 02 2007 3:57 am
door Léon Obers
ArTe schreef: Sinds een goeie maand ben ik in het bezit van een D80
[...]
Nu ben ik al een tijdje aan het experimenteren welke autofocus instellingen ik moet gebruiken, maar ik heb er nog géén gevonden die zorgt dat ik vrijwel altijd datgene waarop ik wil dat hij focust ook daadwerkelijk scherp is. Voor de duidelijkheid: er is altijd wel iets scherp op de foto...
Ik merk vreemde niet correcte scherpstellingen als ik de camera op statief gebruik bij groepsfoto's. "Back-focus" bij een enkel meetveld in het midden. (En nee, het veldje kijkt niet door een "gat" tussen de mensen door naar de achtergrond).

Automatische keuze naar meer meetvelden lijkt iets beter te werken, maar voor mijn gevoel nog steeds niet altijd optimaal. Volgende keer ga ik opnieuw een enkel meetveld in het midden gebruiken maar dan met de optie van een groter in te stellen meetveld.

Vreemd genoeg bij het fotograferen van normale onderwerpen uit de hand, werkt de scherpstelling met dezelfde lens zonder problemen. (Overigens nog niet geprobeerd groepsfoto's uit de hand te nemen).

Ik vraag me af of een juiste scherpstelling beter "geactiveerd" wordt bij opnamen uit de hand door het continue wat sterkere "bewegen" van details binnen je meetveld door je eigen beweging, in tegenstelling tot scherpstelling vanaf statief waar beweging hooguit in het onderwerp zit, wat bij groepsfoto’s vrij minimaal is.

Schiet me nu ook even te binnen. Misschien dat vals licht via het zoeker oculair de scherpstelling op negatieve manier beïnvloed bij werken vanaf statief. Tijdens fotografie is je oculair in dat geval niet afgeschermd omdat je op moment van ontspannen je er niet meer doorheen kijkt.

Geplaatst: wo mei 02 2007 4:35 am
door dirk-jan boon
bij foto's met bewegende objecten zou ik de autofocus of continous zetten, sport stand aan, vr aan en mee trekken met het object daar krijgje mooie plaatjes van maar als het gaat om een statische foto van een opstijgend vliegtuig, zou ik vanuit de hand foto's maken , VR aan en ook op continous auto focus en dan maar de ontspanknop ingedrukt blijven houden en object volgen (een snelle geheugen kaart is dan wel aan te raden zoals een extreme III of IV van sandisk

Geplaatst: wo mei 02 2007 8:43 am
door alfa156
@ Leon: autofocus werkt m.i. het best met genoeg contrast dus verschil tussen licht en donker. Ik weet niet met welk objectief de groepsfoto's zijn gemaakt. Als dit met een VR objectief op statief is gemaakt en de VR staat geactiveerd komen hier minder scherpe foto's van. Dit kan dan verklaren waarom je uit de hand wel scherpe foto's hebt gemaakt.

Geplaatst: wo mei 02 2007 11:05 am
door Léon Obers
alfa156 schreef:@ Leon: autofocus werkt m.i. het best met genoeg contrast dus verschil tussen licht en donker. Ik weet niet met welk objectief de groepsfoto's zijn gemaakt. Als dit met een VR objectief op statief is gemaakt en de VR staat geactiveerd komen hier minder scherpe foto's van. Dit kan dan verklaren waarom je uit de hand wel scherpe foto's hebt gemaakt.
Bedankt voor je meedenken. Ik gebruik geen VR-objectieven.
De onscherpte zit hem in een verkeerde scherpstelling, in voorkomende gevallen dus meestal er net iets achter bij juist dit D80 model. Eerder jaren met een D1x gewerkt (en nog steeds) met hetzelfde objectief (18-35 mm / f 3.5-4.5), geen scherpstelprobleem met groepsfoto's vanuit het centrale meetveld in het midden.
Gelukkig heb ik voldoende keus uit meerdere opnamen en valt die net verkeerde scherpstelling naar kleiner geschaalde afbeeldingen om standaard 13x18 cm afdrukken te vullen niet op bij opnamen waar het verschil minder prominent is.

Juist het verschil met werken vanaf statief of uit de hand (alleen uit de hand nog niet geprobeerd groepsfoto's te maken), intrigeert me. Ik zoek de verschillen vooralsnog in een ander gebruikt interne scherpsteltechniek van de camera modellen. Elke techniek heeft zijn typische karaktertrekken.

Standaard zijn de meetvelden van een D1x iets groter (en minder in aantal) dan van de D80. Verder is het zoekersysteem duidelijk iets anders van een D80 dan van elke voorgaande Nikon spiegelreflex die ik heb gehad. (Ik fotografeer een kleine 39 jaar met Nikon camera's). Mogelijk zijn die nieuwe modellen gevoeliger op storingen van invallend licht door het oculair. Is het slechts weinig of niet waarneembaar in de gekozen belichtingscombinaties, maar wel voor de scherpstelling???

Wat zoeker betreft.
De D80 en in neem aan ook de D40(x) en mogelijk nog een paar nieuwe camera's herbergen geen normaal matglas zoals je die vroeger als los glaasje uit de camera kon halen, maar het bestaat uit een soort van doorzichtig LCD-scherm.

Met de accu uit de camera gehaald (of volledig leeg), zie je een vrij grove egaal matte structuur in je zoeker zonder enige indicaties van meetvelden e.d. Een soort "gestolde" neutrale vloeistof. Manuele scherpstelling van objectieven is in die toestand volledig onmogelijk. Je kunt geen scherp beeld waarnemen, welke focus je ook gebruikt. De matte laag zit duidelijk op een ander niveau als onder "werkende" omstandigheden.

Pas bij "spanning" in je camera (en ik neem aan "spanning" op het matglas-LCD) door je accu terug te plaatsen --> de camera hoeft daarbij niet ingeschakeld te zijn, zie je pas een helder beeld met scherpstel-markeringen en is scherpstellen manueel WEL mogelijk. Ik veronderstel dat de matte laag voor de projectie van beeld, als LCD-vloeistof binnen het matglas nu in de juiste "matheid" en op het juiste "hoogte-niveau" is gebracht, waardoor beeld op die matte laag wordt geprojecteerd wat dan als normaal zichtbaar beeld wordt opgemerkt.

Dus de matte laag bestaat in die nieuwe modellen uit een microscopisch fijne "vloeistof"-laag in plaats van een geëtst plastic glaasje met fresnelringen. Vandaar dat je naar believen een groter of kleiner (centraal) meetveld-indicatie kunt instellen en een raster van horizontale en verticale lijnen, die absoluut niet zichtbaar zijn als je ze niet inschakeld. Als je goed kijkt zie je ook minuscuul dunne vloeistoflijntjes in je zoeker naar die scherpstelindicaties lopen als "kanaaltje" om de indicatie te kunnen "vullen".

Maar enfin, ik wijk af van het onderwerp. Ik probeer verder te achterhalen om wel een correcte scherpstelling te krijgen vanaf statief bij groepsfoto’s, hoewel dat nu weer even gedaan is. (Groepsfoto’s bij schoolfotografie. Het is nu meivakantie).

Re: Instellingen Autofocus

Geplaatst: wo mei 02 2007 11:17 am
door Remco Jan
Léon Obers schreef: Ik merk vreemde niet correcte scherpstellingen als ik de camera op statief gebruik bij groepsfoto's. "Back-focus" bij een enkel meetveld in het midden. (En nee, het veldje kijkt niet door een "gat" tussen de mensen door naar de achtergrond).
Met 1 van de Nikon software pakketten (ik weet niet uit mijn hoofd of het Capture of Picture Project is) kan je zien waar het focus punt ligt in de foto. Wellicht dat je dit kan gebruiken in de analyse van het probleem.

Geplaatst: wo mei 02 2007 1:52 pm
door Léon Obers
Remco Jan schreef: Met 1 van de Nikon software pakketten [...] kan je zien waar het focus punt ligt in de foto.
Heb ik al naar gekeken (in Capture NX), maar dat geeft voor de centrale enkelveld analyse geen uitsluitsel. Voor de automatische meerveld instelling waarbij meerdere scherpstelvlakjes gebruikt worden naar gelang de herkenning van voldoende contrastverhoudingen, worden die veldjes helaas NIET in de software achteraf weergegeven (wel in de zoeker van de camera). Ook dan verschijnt een centrale middenveld indicatie in de software alsof je niet van die automatische meerveld instelling gebruik zou hebben gemaakt. Gewoon de beperking van de software op je PC. Jammer, want dat zou ik nu juist zinvolle informatie vinden. Het werkt kennelijk alleen met enkelveld.

Misschien dat een van de andere software-pakketten van Nikon die meerdere velden wel laat zien.

Geplaatst: wo mei 02 2007 6:18 pm
door Léon Obers
Ik heb even wat snelle autofocus testen gedaan met een uitgeprint A4 testvel wat je <<HIER>> kunt vinden.
Focus uit de hand, dus er kan een zekere marge inzitten. Met 2 verschillende zoomlenzen (18-35/3.5-4.5 en 35-70/2.8 ) met de 2 uiterste zoomstanden gaat de focus van ietsje ervoor tot ietsje achter het focuspunt. De 18-35 mm die ik gebruik voor groepsfoto's heeft met de enkele opnamen de neiging eerder op ietsje "backfocus" te blijven hangen. Dat klopt dus met mijn ervaring. De 35-70 van ervoor tot erachter afhankelijk van de zoominstelling.
Maar nogmaals, dit zijn globale bevindingen snel genomen uit de hand. Ik zou het nog eens exact van statief moeten uitproberen. Echter een manueel gebruikte lens uit de hand gewoon op het oog scherp gesteld (AIS lensje van 20 jaar geleden 85/2.0) is keurig netjes EXACT in focus. Dus ondanks de camera uit de hand (ik kan de camera uit focus bewegen) gaat het hier meteen de eerste keer wel helemaal goed.

Het zou kunnen dat de marge in automatische scherpstelling van een dergelijke "hobby" camera net wat minder exact wordt doorgevoerd dan bij de pro-modellen (de D80 heeft de helft minder sensoren dan bij de pro-modellen). De ene keer focus ervoor, de andere keer erachter. Kennelijk de prijs van niet een pro-model camera.

Indien de camera bij groepsfoto's net erachter blijft focussen, misschien dan beter het onderste scherpstelpunt te benutten wat dan ergens op de voorste rij scherp stelt. Met de neiging van ietsje backfocus erachter, komt het dan goed voor die groepsfoto's voor alle rijen.

Re: Instellingen Autofocus

Geplaatst: vr mei 04 2007 9:41 pm
door Léon Obers
ArTe schreef:Sinds een goeie maand ben ik in het bezit van een D80 met de 18-135 kitlens en de 70-300 VR erbij.

Nu ben ik al een tijdje aan het experimenteren welke autofocus instellingen ik moet gebruiken, maar ik heb er nog géén gevonden die zorgt dat ik vrijwel altijd datgene waarop ik wil dat hij focust ook daadwerkelijk scherp is. Voor de duidelijkheid: er is altijd wel iets scherp op de foto...

Wie heeft er tips? Of is dit nu gewoon onderdeel van je camera leren kennen?
In vorige reacties heb ik wat meer uitgeweid over mijn eigen autofocus perikelen waar je wellicht ook wat informatie uit kunt halen. Maar zonder je vraag tekort te willen doen, herken je iets van "dezelfde" problemen?

Om beter je problemen te kunnen analyseren zou je de EXIF-informatie erop na moeten zien welke autofocus instellingen je hebt gebruikt, in het beeld waar precies de scherpte ligt en met bijv. Nikon Capture kunnen kijken welke scherpstel-indicator is gebruikt.

Kun je daarin nog wat verdere informatie geven?

Geplaatst: ma mei 07 2007 8:33 pm
door ArTe
Léon,

vaak leer je van de discussie naar aanleiding van je vraag méér nog dan van de antwoorden, dus voel je niet bezwaard!

Maar als concrete voorbeelden: overkomend opstijgend vliegtuig(je), op continuous en "dynamic" keuze en opnameknop vasthouden: soms scherp soms niet. Zelfde situatie, continuous en "single": soms scherp en soms niet... En dan weet ik dus niet meer of ík iets verkeerd instel of dat ik tegen beperkingen aanloop.

Overigens weet ik naar aanleiding van de discussie's inmiddels beter waar ik op moet letten...

Thanks!

Arno

Overigens: kan alleen Nikon Capture dat scherpstelveld weergeven? Of kent Elements/CS die mogelijkheid ook?

Geplaatst: di mei 08 2007 8:07 am
door alfa156
voor zover ik weet kan alleen Capture NX het scherpstelveld weergeven.

Geplaatst: do mei 10 2007 1:45 am
door Léon Obers
ArTe schreef:Léon,
Maar als concrete voorbeelden: overkomend opstijgend vliegtuig(je), op continuous en "dynamic" keuze en opnameknop vasthouden: soms scherp soms niet. Zelfde situatie, continuous en "single": soms scherp en soms niet... En dan weet ik dus niet meer of ík iets verkeerd instel of dat ik tegen beperkingen aanloop.
Misschien afhankelijk wat voor lens je gebruikt, een beperking van het systeem. Autofocus niet met een eigen AF-S motortje in de lens, maar via de draaistift in lens en camera loop je al gauw tegen de beperkingen aan van de autofocus instellingen. Die is namelijk betrekkelijk traag door een vrij grote overbrenging van het lichte motortje in de camera om het zaakje te doen bewegen. Bijv. de autofocus van een D1x doet het met dat stifje en dezelfde lens dubbel zo snel. (Maar die vreet ook aanzienlijk meer stroom).

Aanvulling:
Met betrekking tot je eerder voorbeeld van autofocus met een opstijgend vliegtuigje, zou je kunnen proberen de middelste scherpstelmarkering op een breder meetveld te zetten (onder de custom functies), plus continue en dynamische AF-functie.
Als het vliegtuigje in de lucht is, zonder veel detail op de achtrgrond (lucht) kun je ook de functie inschakelen van "automatische" keuze van de autofocusveldjes. Afhankelijk van contrasterende details zullen meerdere scherpstelveldjes actief worden, waarbij een gemiddelde wordt genomen van die veldjes tezamen. Die methode werkt overigens wel ietsje trager is mijn gevoel voordat de veldjes zijn geactiveerd (er moeten tenslotte 11 veldjes worden geanalyseerd inplaats van één).